30.04.2024.

Žučna dijeta — jelovnik za svaki dan u tjednu

Žučna dijeta preporuča se onima s problemima žučnog mjehura, obično žučnih kamenaca. Pročitajte sve o žučnoj dijeti i naš primjer jelovnika po danima.

Žučna dijeta

Žučni mjehur je mali, ali ključan organ u našem probavnom sustavu, a često ostane nezapažen sve dok ne počne stvarati nelagodu. Ako ste imali problema sa žučnim mjehurom ili ste ga odstranili, sigurno ste dobro upoznati s potrebom za prilagodbu svoje prehrane.

Žučna dijeta je pristup prehrani osmišljen kako bi pomogao pojedincima u upravljanju zdravljem žučnog mjehura i žučnih vodova. Uključuje donošenje promišljenih izbora o hrani koju osoba konzumira, naglašavajući one koje su pogodne za zdravlje žučnog mjehura, dok se određenim namirnicama, koje bi mogle izazvati nelagodu ili komplikacije, smanjuje količina u prehrani ili ih se u potpunosti izbjegava. 

Što je žučna dijeta?

Žučna dijeta uključuje lako probavljivu hranu s malo masnoće. Preporučena hrana obično uključuje:

  • nemasne proteine, kao što su perad i bijela riba
  • cjelovite žitarice
  • voće
  • povrće
  • nemasne mliječne proizvode.

Cilj ovih prehrambenih izbora je smanjiti opterećenje žučnog mjehura, jer višak masnoće može izazvati bolne napade žučnog mjehura. Suprotno tome, hrana s visokim udjelom zasićenih i trans masti, prerađena hrana i začinjene ili masne namirnice se ne preporučuju jer mogu pogoršati probleme sa žučnim mjehurom i vodovima te potencijalno dovesti do žučnih kamenaca ili upale. 

Tijekom žučne dijete potrebno je jesti češće i manje obroke te se preporuča izbjegavanje prevruće ili prehladne hrane i pića. Hrana bi se trebala pripremati:

  • kuhanjem
  • kuhanjem na pari
  • poširanjem
  • pečenjem na papiru za pečenje u pećnici i/ili
  • pirjanjem na vrlo malo masnoća na tavi ili u loncu, uz dolijevanje vodom.

Anatomija žučnog mjehura

Žučna dijeta prije operacije

Prije operacije žučnog mjehura važno je pridržavati se dijete koja pomaže u smanjenju rizika od komplikacija i osigurava da je tijelo pripremljeno za zahvat. Popisa namirnica i prehrambenih smjernica kojih se treba pridržavati u danima koji prethode operaciji žučnog mjehura:

  • tekuća hrana: 24-48 sati prije operacije osoblje bolnice će vjerojatno savjetovati konzumiranje samo tekućine. To može uključivati ​​vodu, bistre juhe, obični čaj i slično
  • hrana s niskim udjelom masnoće: prije operacije preporuča se prehrana s niskim udjelom masnoće kako bi se olakšalo opterećenje žučnog mjehura i smanjio rizik od napada
  • potrebno je izbjegavati masnu, začinjenu i tešku hranu s visokim udjelom masti, jer ona može pogoršati probleme sa žučnim mjehurom i potencijalno dovesti do komplikacija
  • hidracija: prije operativnog zahvata pacijenti moraju biti dobro hidrirani, ali izbjegavajte velike količine tekućine u satima neposredno prije operacije kako biste spriječili komplikacije tijekom procedure
  • smjernice o lijekovima: slijedite upute svog liječnika u vezi s bilo kakvim određenim prehrambenim ograničenjima ili lijekovima koje trebate uzeti prije operacije.

Preporučene namirnice uključuju:

  • perad bez kože (piletina ili puretina)
  • nemasunu ribu (npr. bakalar, oslić, orada)
  • običnu tjesteninu, kuhani krumpir ili rižu
  • kuhano povrće (koje ne nadima, npr. mrkva, špinat, blitva, tikvica)
  • nemasni jogurt.

Prije operacije žučnog mjehura ključno je posavjetovati se sa svojim kirurgom ili zdravstvenim timom za personalizirane preporuke i specifične prehrambene smjernice, jer pojedinačne okolnosti mogu varirati. Slijeđenje njihovih uputa pomoći će osigurati siguran i uspješan postupak.

Žučna dijeta nakon operacije

Nakon operacije žučnog mjehura, važno je postupno se vratiti na svoju uobičajenu prehranu uz izbjegavanje hrane koja bi mogla izazvati probavne smetnje. U danima i tjednima nakon operacije, razmotrite sljedeće prehrambene preporuke:

  • tekuća hrana: u neposrednom postoperativnom razdoblju vjerojatno ćete započeti s tekućinama kao što su voda, bistre juhe i biljni čajevi kako biste spriječili dehidraciju i olakšali probavnom sustavu da se vrati u funkciju
  • hrana s niskim udjelom masnoće: nakon odobrenja vašeg kirurga i dijetetičara, možete postupno uvoditi hranu s niskim udjelom masnoće u svoju prehranu. Usredotočite se na hranu koja se lako probavlja i koja neće opteretiti vaš probavni sustav
  • u samom početku izbjegavajte voće i povrće s puno vlakana koje bi vam moglo stvarati nadutost ili probavne tegobe poput brokule, cvjetače, mahunarki, gljiva, kiselog kupusa, paprike, suhog voća, grožđa, šljiva
  • blaga, nezačinjena hrana
  • mali, česti obroci: umjesto tri velika obroka, razmislite o manjim, češćim obrocima kako biste lakše upravljali probavom i spriječili preopterećenje vašeg sustava
  • postupno ponovno uvedite masnoće: s vremenom možete ponovno uvesti zdrave masnoće u umjerenim količinama, poput maslinovog ulja, avokada i orašastih plodova. Pratite reakciju i toleranciju vašeg tijela na te masti
  • ostanite hidrirani: važno je piti dovoljno tekućine kako biste olakšali probavu i spriječili probavni zatvor ili spriječili dehidraciju u slučaju proljeva
  • hrana bogata vlaknima: postupno uključite hranu bogatu vlaknima u svoju prehranu kako biste pospješili zdravu probavu. To može uključivati ​​cjelovite žitarice, voće i povrće
  • izbjegavajte hranu koja izaziva nelagodu: nastavite izbjegavati hranu bogatu masnoćom, masnu i začinjenu, kao i hranu za koju ste identificirali da izaziva nelagodu prije operacije.

Žučna dijeta u trudnoći

Žučna dijeta u trudnoći

Žučna dijeta može postati osobito važna tijekom trudnoće, jer hormonalne promjene i povećani pritisak na trbuh mogu učiniti žene osjetljivijima na probleme sa žučnim mjehurom, uključujući žučne kamence i napade žučnog mjehura. Neki od faktora koji utječu na veći rizik pojave problema sa žučnim mjehurom u trudnoći su:

  • hormoni u trudnoći, posebno estrogen i progesteron, mogu dovesti do promjena u sastavu žuči. Ove hormonalne fluktuacije mogu učiniti žuč koncentriranijom i pridonijeti stvaranju žučnih kamenaca
  • povećana koncentracija žuči tijekom trudnoće može pospješiti razvoj žučnih kamenaca, koji su čvrste čestice koje mogu blokirati žučni mjehur ili žučne kanale, što dovodi do boli i drugih komplikacija
  • hormonalne promjene mogu usporiti pražnjenje žučnog mjehura, uzrokujući nakupljanje žuči. To može povećati rizik od stvaranja žučnih kamenaca
  • kako trudnoća napreduje, rastuća maternica vrši pritisak na trbušne organe, uključujući žučni mjehur. Ovaj pritisak može ometati normalno funkcioniranje žučnog mjehura i pogoršati probleme sa žučnim mjehurom
  • trudnoća često dovodi do promjena u prehrani, uključujući povećani unos kalorija i promjene u obrascima prehrane. Ove promjene mogu utjecati na sastav žuči i pridonijeti stvaranju žučnih kamenaca
  • neki pojedinci imaju genetsku predispoziciju za probleme sa žučnim mjehurom, a ovaj genetski faktor može se pogoršati tijekom trudnoće.

Kod problema sa žučnim mjehurom u trudnoći također se preporuča žučna dijeta uz kontrolu stručne osobe kako bi se osigurao dostatan energetski unos i adekvatan nutritivan unos za rast i razvoj djeteta te da se osigura zdravlje trudnice.

Žučna dijeta – jelovnik

Preporučene namirnice za žučnu dijetu

1. dan

  • Doručak: kajgana od bjelanjaka sa špinatom i tostom od cjelovitih žitarica
  • međuobrok: Skyr jogurt (običan, nemasni) s borovnicama
  • ručak: pileća prsa pečena u pećnici na papiru za pečenje s prilogom od mahuna kuhanih na pari i heljde
  • međuobrok: narezani krastavci i štapići mrkve s humusom
  • večera: pečeni oslić sa smeđom rižom, pečenim tikvicama i zelenom salatom.

2. dan

  • Doručak: zobena kaša s bananom, malinama i malo sjemenki (umjereno)
  • međuobrok: kriške jabuke s malom porcijom svježeg posnog sira
  • ručak: tortilja sendvič od puretine i povrća
  • međuobrok: voćni smoothie s nemasnim jogurtom
  • večera: pečeni bakalar s batatom i špinatom.

3. dan

  • Doručak: vafli od cjelovitih žitarica s maslacem od badema (1 čajna žličica) i jagodama
  • međuobrok: svježi posni sir s komadićima ananasa
  • ručak: salata od kvinoje s miješanim povrćem i pečenom puretinom
  • međuobrok: miješano orašasto voće (umjereno) i naranča
  • večera: nemasna junetina u umaku s povrćem i proso.

4. dan

  • Doručak: smoothie s blitvom, bananom i nemasnim jogurtom
  • međuobrok: narezani krastavci sa guacamole umakom (umjereno) i pureća šunka
  • ručak: salata od tjestenine s tunom i povrćem, s dresingom na bazi nemasnog jogurta
  • međuobrok: namaz od svježeg sira sa začinskim biljem na kruhu od cjelovitog zrna
  • večera: pečena piletina s pireom od muškatne tikve i ukiseljena cikla.

5. dan

  • Doručak: kaša od kus-kusa s voćem i maslacem od badema (1 čajna žličica)
  • međuobrok: krema od svježeg posnog sira i marelica
  • ručak: juha od leće i wok od povrća i nemasne junetine s rižinim rezancima
  • međuobrok: narezana mrkva sa tzatziki umakom
  • večera: pečena orada s bulgurom i mrkvom kuhanom na pari.

6. dan

  • Doručak: palačinke od banane i zobi sa svježim bobičastim voćem
  • međuobrok: popečci od zobenih pahuljica i svježeg posnog sira
  • ručak: pastirska pita s batatom i zelena salata
  • međuobrok: mješavina badema i brusnice (umjereno)
  • večera: puretina sa smeđom rižom i pečenim povrćem u pećnici.

7. dan

  • Doručak: tost od cjelovitih žitarica s humusom i mozzarellom light
  • međuobrok: muffini od kvinoje i tikvica
  • ručak: prosotto s povrćem i tofuom
  • međuobrok: popečci od slanutka i špinata
  • večera: pečeni oslić i krumpir salata s rikolom.

Pažljivim odabirom hrane koju jedemo, kao što je davanje prednosti opcijama s niskim udjelom masnoća i visokim udjelom vlakana uz izbjegavanje hrane koja može biti okidač, možemo poduzeti proaktivne korake kako bismo spriječili probleme sa žuči i pospješili dobrobit probavnog sustava. Važno je zapamtiti da žučna dijeta nije univerzalna i da je ključno konzultirati se sa stručnjakom za personalizirane upute. Bilo da osoba održava zdravlje žučnog mjehura i vodova ili se oporavlja od operacije, razumijevanje načela žučne prehrane osnažuje pojedince da donose informirane odluke za dobrobit probavnog sustava i cjelokupno zdravlje.

Barbara Kolarić

Članak napisala:

Barbara Kolarić, magistra nutricionizma i znanosti o hrani

Diplomirala je 2018. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Tijekom studija je aktivno sudjelovala na nekoliko međunarodnih znanstveno-stručnih skupova te joj je dodijeljena rektorova nagrada za seminarski rad iz predmeta Upravljanje sigurnošću i kvalitetom hrane po nazivom “Zviždači”. Radi u NutriKlinici – nutricionističkom centru za dijetoterapiju i sportsku prehranu magistra Nenada Bratkovića. Redovito pohađa edukacije, stručne skupove i kongrese te se trajno usavršava iz šireg područja nutricionizma, s naglaskom na dijetoterapiju koji joj je u užem području stručnog interesa. U slobodno vrijeme voli čitati, planinariti i putovati.

Ostali članci