20.02.2023.

Kumkvat - Nutritivni sastav, benefiti, uzgoj i kako ga jesti

Kumkvat je voće koje ima mnoge benefite za zdravlje i sigurni smo da će vas okus oduševiti na prvu. Saznajte kako ga jesti, uzgojiti i sve njegove benefite.

kumkvat

Kumkvat je jestivo voće nalik naranči koje potječe iz jugoistočne Azije. Iako ovo citrusno voće oblikom i bojom podsjeća na naranču, zapravo je prilično maleno — otprilike veličine masline. Iako je kumkvat malen, ima veliku nutritivnu vrijednost. Bogat je vitaminom C i vlaknima, sadrži i druge nutrijenate u manjim količinama kao što su željezo, vitamini B kompleksa, mangan, bakar i kalcij te sadrži visok postotak vode. 

Kumkvat ima antioksidativna i protuupalna svojstva. Zbog visokog sadržaja vlakana može pomoći i kod poremećaja rada crijeva i pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine

Kora i sjemenke kumkvata su jestive, a ljudi koriste kumkvat u raznim receptima kao što su salate, sokovi, marmelade, slastice, slatkiši i likeri.

Kumkvat

Kumkvat je voće eliptičnog oblika, jedno je od najmanjih agruma kojeg karakterizira kiselkasti okus mesa i mekana jestiva kora, pri čemu se voće može jesti zajedno s korom. Naziv kumkvat dolazi od kineske riječi koja se prevodi kao “zlatna naranča”. Kumkvat potječe iz Kine, a uzgaja se i u nekim drugim zemljama, uključujući Indiju, Japan i Europu. U Hrvatskoj se kumkvat najviše uzgaja u Dalmaciji. 

Kumkvat – Nutritivni sastav

Kumkvat je bogat izvor vitamina C i vlakana. 100g svježeg kumkvata osigurava:

 • Energetska vrijednost: 71 kcal
 • Ugljikohidrati: 15,9 g
 • Bjelančevine: 1,8 g
 • Masti: 0,8 g
 • Vlakna: 6,5 g
 • Vitamin C: 44 mg
 • Kalcij: 62 mg
 • Magnezij: 20 mg

Osim hranjivih tvari, u voću kumkvata postoji nekoliko fitokemikalija uključujući karotenoide, eterična ulja, askorbinsku kiselinu kao i flavonoide. Takve fitokemikalije, s različitim korisnim biološkim učincima, daju kumkvatu veliku važnost u narodnoj medicini. Određeni spojevi u kumkvatu, kao što su floretin i akacetin, pokazuju širok spektar bioloških aktivnosti poput antioksidativne aktivnosti, protuupalnog i antikancerogenog učinka.

Kumkvat – Benefiti za zdravlje

kumkvat c vitamin

Kumkvat se tradicionalno koristi kao narodni lijek za terapeutske učinke kod prehlada, kašlja, alergija i drugih upalnih bolesti. Plodovi kumkvata odavno su poznati kao izvrstan izvor flavonoida, karotenoida, askorbinske kiseline i eteričnih ulja, koji su korisni za ljudsko zdravlje.

#1 Podržava zdrav imunološki sustav

Vitamin C, kojim obiluje kumkvat, igra ključnu ulogu u podržavanju imunološkog sustava. Ovaj vitamin u kumkvatu pomaže stanicama da se zaštite od invazije patogena i kao antioksidans, sprječava nakupljanje štetnih slobodnih radikala te na takav način utječe na poboljšanje imunološke obrane. Vitamin C također potiče sintezu novog kolagena, što znači da pomaže u izgradnji novih stanica.

#2 Promiče zdravlje probavnog sustava

Kukvat je voće iznimno bogato vlaknima. Dovoljna količina vlakana u prehrani izvrstan je način za promicanje zdrave probave i sprječavanje zatvora i proljeva. Topiva vlakna, koja se otapaju u vodi i nalaze se u agrumima poput kumkvata, mogu također sniziti kolesterol i šećer u krvi.

#3 Pomaže smanjiti upalu

Kumkvat ima visok sadržaj nekoliko antioksidativnih spojeva, koji su posebno koncentrirani u kori. Prehrana bogata antioksidansima ne samo da smanjuje sustavnu upalu, već također može smanjiti rizik od stanja poput bolesti kardiovaskularnog sustava. Neka istraživanja pokazuju da hrana bogata antioksidansima, osobito kumkvat, može smanjiti šanse za dobivanje nekih vrsta karcinoma jer antioksidansi pomažu popraviti oštećenja DNK povezana s različitim vrstama bolesti.

Uzgoj kumkvata

Možete uspješno uzgojiti biljku kumkvata sadnjom sjemena u proljeće. Proljeće je idealno vrijeme za kumkvat jer je temperatura ugodna s većim izgledima za kišu i, naravno, puno sunca. 

Rano proljeće također je najbolje vrijeme za presađivanje mladice kumkvata. Kumkvat je najbolje saditi na mjestu gdje je puno sunca

Mogu se posaditi u dvorištu ili vani na terasi sve dok imaju dobro drenirano tlo. Također se dobro snalaze u teglama ili posudama s odgovarajućim drenažnim otvorima, ali će puno bolje rasti ako se posade izravno u zemlju

Kumkvati su stabilniji u ekstremnim uvjetima okoliša u usporedbi s narančama. Odgovara im umjerena klima za rast, no osjetljivi su na propuh. Plodovi dozrijevaju u kasnu jesen i početkom zime. 

uzgoj kumkvata

Ima četiri glavne kultivirane vrste, uključujući:

 • Fortunella japonica
 • Fortunella margarita
 • Fortunella crassifolia
 • Fortunella hindsii.

Kako se jede kumkvat?

Plodovi su obično zeleni dok su mladi i postaju sjajno zlatno narančasti do narančasto žuti kad sazriju. 

Da biste odabrali zreli, sočni kumkvat, lagano ga stisnite. Plodovi najbolje kvalitete biti će čvrsti na dodir. I svakako odaberite one jarke narančaste boje, jer zeleni kumkvati nisu dovoljno zreli za jelo. 

Plod uključuje prilično slatku, tanku, mirisnu vanjsku kožicu zajedno s kiselim unutarnjim mesom koje sadrži 4-6 mesnatih, sočnih, narančastih segmenata. Iako kumkvati imaju sličan okus kao i ostali agrumi, razlikuju se po tome što se mogu jesti u cijelosti uključujući i koru. 

Zbog svog slatko-kiselog okusa koristi se u raznim prehrambenim proizvodima od davnina. Koristi se cijelo voće, uključujući i koru, a može se kandirati ili konzervirati u šećernom sirupu. 

Kumkvat se koristi za pripremu likera, sirupa, sokova, smoothija, te pripremu džemova, marmelada, želea, voćnih salata, slastica i umaka. 

Svježe ubrani kumkvat može stajati na sobnoj temperaturi nekoliko dana, njegovu trajnost možete produžiti ako ga držite u hladnjaku. Tamo mogu trajati do otprilike dva tjedna

Kumkvat možete i zamrznuti, a smrznuti cijeli kumkvat može ostati dobar i do šest mjeseci.

Kumkvat u trudnoći — smije li ga se jesti?

Kumkvat u trudnoći

Ponekad sirovo voće može biti prijenosnik salmonele, E. coli i listerije. U trudnoći je osobito važno izbjeći listeriozu zbog utjecaja koji može imati na trudnicu i plod. Za pojavu simptoma nakon zaraze listeriom monocytogenes može proći nekoliko dana ili čak tjedana, a mogu uključivati:

 • ​​groznicu
 • zimicu
 • bolove u mišićima
 • proljev ili želučane tegobe
 • glavobolju
 • ukočen vrat
 • zbunjenost
 • gubitak ravnoteže.

U ozbiljnijim slučajevima listerioza može dovesti i do smrti majke. Trudnice koje su zaražene listeriom uglavnom se ne osjećaju bolesno. 

Međutim, one mogu prenijeti infekciju na svoje nerođene bebe, a da to i ne znaju. Zato je prevencija listerioze vrlo važna. Tijekom prvog tromjesečja trudnoće, listerioza može uzrokovati pobačaj. Kako trudnoća napreduje do trećeg tromjesečja, majka je u većem riziku. 

Listerioza također može dovesti do:

 • prijevremenog poroda
 • rođenja djeteta niske porođajne težine
 • smrti dojenčeta. 

Fetusi koji imaju kasnu infekciju mogu razviti širok raspon zdravstvenih problema, uključujući:

 • intelektualne nedostatke
 • paralizu
 • napadaje
 • sljepoću
 • oštećenje mozga, srca ili bubrega. 

U novorođenčadi listeriu monocytogenes može izazvati infekcije krvi i meningitis.

Najbolji način da izbjegnete zarazu je termička obrada kumkvata, ali ako ga želite jesti sirovog, svakako ga dobro operite pod mlazom vode.

Kumkvat obiluje vrijednim hranjivim tvarima poput vitamina C, vlakana i biljni spojevi koje mogu pomoći u održavanju imunološkog sustava, zdravlja probavnog sustava i smanjenju upale. 

S gastronomske strane vrlo je zanimljiv, te se može uključiti u razna jela i prehrambene proizvode. S obzirom da se plod jede zajedno s korom, prije konzumacije kumkvat dobro operite te pripazite na njegovu mikrobiološku ispravnost, osobito ako ste u drugom stanju.

Barbara Kolarić

Članak napisala:

Barbara Kolarić

magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Diplomirala je 2018. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Tijekom studija je aktivno sudjelovala na nekoliko međunarodnih znanstveno-stručnih skupova te joj je dodijeljena rektorova nagrada za seminarski rad iz predmeta Upravljanje sigurnošću i kvalitetom hrane po nazivom “Zviždači”. Radi u NutriKlinici – nutricionističkom centru za dijetoterapiju i sportsku prehranu magistra Nenada Bratkovića. Redovito pohađa edukacije, stručne skupove i kongrese te se trajno usavršava iz šireg područja nutricionizma, s naglaskom na dijetoterapiju koji joj je u užem području stručnog interesa. U slobodno vrijeme voli čitati, planinariti i putovati.

Ostali članci