22.11.2019.

Proljev u trudnoći - Razlozi i zaustavljanje proljeva

Muči vas proljev u trudnoći? S ili bez bolova i grčeva? Saznajte sve o najčešćim razlozima proljeva te kako ga zaustaviti. Odgovaramo na sva pitanja koja imate!

Česte tegobe u trudnoći

Neke od najčešćih tegoba u trudnoći su: mučnine, povraćanje, proljev, iscjedak, žgaravica, bolovi u nogama, pojačan umor i stezanje u maternici. Jutarnje mučnine i povraćanje izraženiji su u ranijoj trudnoći, dok su neke druge tegobe prisutne tijekom cijele trudnoće. Jedna od najneugodnijih nesumnjivo je proljev u trudnoći.

Vrste i razlozi proljeva u trudnoći

Ako je stolica češća od tri puta dnevno te ako je vodenasta ili rijetka, riječ je o proljevu. Pri trajanju kraćem od dva tjedna radi se o akutnom proljevu, a ako je proljev učestao, riječ je o kroničnom. Proljevaste stolice u trudnoći mogu biti rezultat hormonalnih promjena, promjene načina prehrane ili pak infekcije virusima, bakterijama ili parazitima. Često nije znak neke ozbiljnije bolesti i brzo prolazi.

Uzroci proljeva u trudnoći

Najčešći uzročnici su adenovirusi, salmonela, shigella (šigeloza) i bakterija Escherihia coli. Tada su vrlo često prisutni i drugi simptomi, na primjer povišenje tjelesne temperature, grčevi u trbuhu, mučnine i povraćanje. Takve su stolice obično sluzavije, zelenkaste, a ponekad i sukrvave. 

Do zaraze dolazi:

 • konzumiranjem zaražene hrane
 • nečistim rukama
 • nedovoljnom termičkom obradom hrane
 • nedovoljno opranom hranom

Kao i kod ostatka populacije, proljevi u trudnoći infektivnog porijekla praćeni su simptomima kao što su:

 • povišenje tjelesne temperature
 • grčevi u trbuhu
 • mučnina i povraćanje

Posljedice učestalih proljeva

Gubitak tekućine može dovesti do dehidracije te do gubitka hranjivih sastojaka i minerala potrebnih za urednu trudnoću. Ponekad proljevaste stolice u trudnoći mogu pogoršati stanje otvorenosti vrata maternice kod prijetećeg prijevremenog poroda — razlog tome je učestalo naprezanje mišića trbuha prilikom čestog obavljanja velike nužde. Treba znati da proljevastim stolicama izbacujemo uzročnika iz našeg organizma, stoga, ako se radi o lakšim slučajevima, nije nužno odmah sprječavati proljeve antibioticima.

Proljev u ranoj trudnoći 

Proljevi u trudnoći nisu nužno znak zarazne bolesti. Mogu se javiti zbog:

 • hormonalnih promjena u trudnoći 
 • promjene navika prehrane

Trudnice često počinju voditi brigu o povećanom unosu svježeg voća i povrća zbog čega se poveća i unos vlakana, što ponekad dovodi do mekših ili vodenastih stolica. Kako bi se izbjegle negativne posljedice, potrebno je količinski korigirati unos takve hrane ili izbjegavati istovremeno uzimanje više vrsta hrane s više vlakana. Nije pametno u potpunosti prekinuti takvu prehranu jer je dobit za trudnoću daleko veća.

Uzimanje preparata magnezija, koji se često koriste radi bolova u nogama tijekom trudnoće  ili radi smanjenja trudova, mogu dovesti do vodenastih stolica. U tom slučaju bi svakako trebalo paziti da se ne pretjeruje s uzimanjem dnevnih količina, a bolove u nogama tijekom trudnoće i stezanje u maternici ublažit će odmor u ležećem i poluležećem položaju, kao i izbjegavanje pasivnog stajanja bez kretanja.

Ponekad kod korištenja vitaminskih dodataka prehrani u trudnoći dolazi do proljeva. Razlog je ili neodgovarajući sastav pripravka organizmu ili alergijska reakcija na sastav. U tom slučaju zamijenite proizvod s drugim koji neće izazivati neželjene posljedice. Nemaju svi pripravci isti sastav, stoga dobro proučite sastav pojedinog pripravka kako biste povezali proljeve s određenom supstancom koja bi vam mogla smetati.

Tijekom korištenja antibiotika do smanjenja “dobrih i potrebnih” bakterija u debelom crijevu, što može rezultirati proljevastom stolicom u trudnoći. Uzimanje crijevnih probiotika i jogurta bogatih crijevnim kulturama tijekom uzimanja antibiotske terapije smanjuje navedene nuspojave. Mogu se nabaviti u ljekarnama i nisu štetni u trudnoći.

Kako zaustaviti proljev u trudnoći

Najčešća terapija za zaustavljanje proljeva i bolova u trbuhu je dijeta koja se sastoji od:

  • dvopeka
  • crnog čaja
  • kuhane riže s malo soli
  • banana

Prvih nekoliko dana obavezno je obilno uzimanje tekućine, a potom valja postupno u prehranu uvesti kuhano povrće i meso.

Tijekom proljeva u trudnoći svakako izbjegavajte:

  • pečenu i masnu hranu
  • jaja
  • mliječne proizvode
  • jaku i začinjenu hranu
  • citrusno voće
  • umjetna sladila
  • kavu
  • alkohol
  • gazirana pića
  • slastice

Ako se razviju značajniji prateći simptomi ili se produlji broj i trajanje proljevastih stolica, obavezno kontaktirajte liječnika jer u trudnoći dijete i trudnica mogu relativno brzo biti ugroženi. 

U težim slučajevima proljeva u trudnoći ponekad se koriste:

  • antibiotici
  • infuzije tekućina i elektrolita
  • medicinski ugljen
  • crijevni probiotici

Ponekad su proljevi u trudnoći samo dio nekih drugih bolesti kao što su Chronova bolest, ulcerativni kolitis, iritabilni kolon i celijakija.Spriječiti, a ne liječiti” pravilo je koje vrijedi i u ovoj situaciji. 

Proljev se može spriječiti:

 • osobnom higijenom
 • higijenom kuhinjskog prostora
 • izbjegavanjem zaraženih osoba
 • kvalitetnom termičkom obradom hrane
 • izbjegavanjem konzumacije hrane nepoznatog podrijetla 

Vaša pitanja u vezi proljeva u trudnoći

U 18. sam tjednu trudnoće. Do sad sam uzimala samo magnezij i folnu kiselinu i već tad mi je stolica bila mekša, ali uredna. Na zadnjoj kontroli uzela sam neke vitamine i od tada me već dvadesetak dana prati proljev. Nemam bolove u trbuhu, ne osjećam se kao da imam neku virozu, ne izbacujem baš sve iz sebe odmah pa se ne bojim dehidracije, niti gubim na težini. Je li moguće da su mi vitamini izazvali toliko problema u probavi?

Vitaminski pripravci bogati magnezijem, kao i istovremeno uzimanje napitaka bogatih magnezijem, dovest će do proljevastih stolica. Ako nema značajnijih bolova i grčeva u donjem trbuhu te žgaravice, temperature, mučnine ili povraćanja, proljev vjerojatno nije infektivnog karaktera. Ako nije nužno uzimanje magnezija, trebalo bi ograničiti njegov unos.

Trudna sam 10 tjedana i imam kućnog ljubimca, mačka, koji je redovito kod veterinara. Trenutno nemam problema sa stolicom, no moja prijateljica ima psa i imala je proljev tijekom zadnjih tjedana trudnoće te je i nešto ranije rodila. Trebam li nešto preventivno poduzeti i smijem li maziti kućnog ljubimca?

Naravno da se tijekom trudnoće ne trebate odreći ili zanemariti kućne ljubimce. Međutim, kućni ljubimci su ponekad mogući izvor zaraze parazitima koji mogu dovesti do značajnih problema. Izbjegavajte kontakt s fekalijama, odnosno, kod mačaka čišćenje pijeska, jer u suprotnom može doći do prijenosa zaraze. Nužna je redovita antiparazitska preventivna terapija kod kućnih ljubimaca. Primjetite li bilo kakvu promjenu ponašanja kućnog ljubimca, ili da ima učestale proljevaste stolice, odvedite ga veterinaru kako bi se isključila infekcija. Također, pranje ruku nakon svakog kontakta sa životinjom onemogućit će moguće probleme.

Već drugi put u trudnoći imam proljev — prvi put je trajao jedan dan, a sad već tri. Jučer sam bila kod doktora jer sam se prestrašila nekakve sluzi koju sam obrisala. Pregledali su me, ginekološki je sve u redu, nema veze s bebicama, primila sam i infuziju na zaraznom, ali to ne prestaje. Stalno sam doma, jedem samo kuhano. Možda je to od voća? Također, grčevi u crijevima uzrokuju i kontrakcije (nisu bolne, ali neugodne), tako da sam noćas morala popit Normabel. Što da radim?

Trebate pričekati nalaz stolice jer će se time isključiti ili potvrditi infekcija. Do nalaza se trebate pridržavati dijete — prvih dana dvopek, čaj i riža, a nakon nekoliko dana postepeno uvođenje kuhanog povrća i mesa. Bilo kakvo nepridržavanje dijete može dovesti do ponovnog pojavljivanja proljeva i pogoršanja simptoma. Učestala stolica radi naprezanja može dovesti do kontrakcija maternice, stoga je potrebno malo više mirovati i pripaziti na rehidraciju. Ako su kontrakcije prečeste trebate se javiti liječniku. 

Od jučer imam vodenaste stolice prije kojih mi se prvo jave bolni grčevi u trbuhu pa moram hitno na wc. Imam do pet proljeva dnevno, trudna sam 30 tjedana. Temperaturu mislim da nemam, osim što mi je ponekad muka, ali nisam povraćala. Ima li to utjecaja na bebu i može li doći do prijevremenog poroda?

S obzirom na simptome koji nisu opasni, ali ukazuju na moguću infekciju salmonelom ili virusom, bilo bi uputno javiti se liječniku. Proljev je obrambeni mehanizam tijela od uzročnika koji se stolicom izbacuje iz organizma. Najčešće, dijeta je osnovna i jedina terapija, pogotovu u vašem slučaju kad ostala simptomatologija nije izražena. Bitno je pripaziti na povećani unos tekućine jer se u trudnoći dehidracija uzrokovana proljevom ili povraćanjem može relativno brzo razviti. Infekt najčešće samo “proleti” i nema opasnog utjecaja na dijete.

Suprug i ja jučer smo bili na ručku u restoranu i kod njega su se pojavile proljevaste stolice nakon nekoliko sati. Kaže da povremeno ima grčeve u trbuhu, ali ništa više. Trudna sam 20 tjedana, trebam li se ja bojati radi trudnoće? Kako to da on ima, a ja nemam proljeve, a jeli smo istu hranu?

Vrlo vjerojatno je konzumacijom hrane došlo do unosa infekta kod vašeg supruga. Nije nužno da ste i vi konzumirali jednaku količinu uzročnika, stoga ne morate nužno imati iste probleme. Bitno je da se suzdržite od bliskih kontakata sa suprugom do prolaska simptoma, redovito održavajte osobnu higijenu te izbjegavajte korištenje predmeta nakon što ih upotrijebi vaš suprug i vrlo vjerojatno se neće ništa dogoditi.

 

Članak napisao:

Duško Pall

dr.med. diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Od 2002-2006.g. je na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tijekom specijalizacije polaže poslijediplomski tečaj endoskopske ginekološke kirurgije (laparoskopija, histeroskopija) Ian Donald, poslijediplomski tečaj ginekološko opstetričkog ultrazvuka u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, te poslijediplomski tečaj kolposkopije u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Od 2006-2015. godine radi u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac na Odjelu ginekologije i opstetricije kao specijalist. Od kraja 2015. g. zaposlenik je Doma zdravlja Zagreb Zapad u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u ambulanti na Srednjacima . Početkom 2019. stiče naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije. Kao vanjski suradnik trenutno radi u Poliklinici Gemini Plus kao i Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika.

Ostali članci