03.11.2019.

Prehlada u trudnoći - Opasnosti, posljedice i liječenje

Koliko je prehlada u trudnoći opasna i koje su posljedice? Saznajte sve o prehladi u ranoj i kasnoj trudnoći, koji su simptomi prehlade i kako se liječi.

Prehlada u trudnoći – simptomi i opasnosti

Početak  jeseni i nadolazeća zima aktualiziraju i problem prehlade. Ova neugodna bolest ne zaobilazi trudnice koje su posebno osjetljive zbog oslabljenog imunološkog sustava. Upravo zato je prehlada u trudnoći puno učestalija nego kod ostatka populacije.

No, razloga za pretjeranu brigu nema. Uvijek treba biti na oprezu, ali riječ je o blagoj  virusnoj bolesti dišnog sustava koju izaziva oko dvjestotinjak vrsta virusa. Bez obzira na njih, ako se pitate je li prehlada u trudnoći opasna za bebu, možete odahnuti — prehlada u ranoj trudnoći, kao i ona u kasnijoj, nema značajnije i opasnije posljedice za dijete. Razlog tome je što nijedan od tih virusa nije virus influence koji uzrokuje gripu. Kod gripe su simptomi puno izraženiji uz dodatne probavne smetnje poput mučnine, bolova u trbuhu, proljevaste stolice i povraćanja, a mogu dovesti do određenih komplikacija i kod ploda tijekom akutne infekcije. Stoga, kako gripa i liječenje u trudnoći ne bi postali vaš problem — obavezno se cijepite protiv gripe!

No, vratimo se na prehladu u trudnoći. Kako je prepoznati? Simptomi su jednaki kao i kod ostatka populacije:

 • pojačano lučenje nosnog sekreta
 • kihanje i kašalj
 • suhoća grla i grlobolja
 • pečenje očiju
 • glavobolja
 • najčešće blaže povišenje tjelesne temperature (do 38 °C)
 • opća slabost, bol u mišićima tijela
 • nevoljkost
 • gubitak apetita

Dugotrajan kašalj, kod trudnoća u kojima je potrebno mirovanje radi otvaranja vrata maternice, nije poželjan simptom prehlade u trudnoći. 

Prehlada u trudnoći – liječenje 

Lijek protiv prehlade u trudnoći ne razlikuje se puno od liječenja ostale populacije i svodi se na simptomatsko liječenje. Što to znači?

Prvo, najvažnije je dobro se odmoriti i kvalitetno spavati. Kad to učinite, zbog očuvanja aktivnosti metabolizma i kvalitetnije prehrane, potrebna je i umjerena fizička aktivnost poput šetnje na svježem zraku, plivanja i bicikliranja. Imajte na umu da aktivnosti moraju biti prilagođene stupnju trudnoće i trenutnom općem stanju. Kretanje je važno jer se time potiče izgubljeni apetit, a hranom se unose potrebni sastojci koji su korisni u borbi protiv prehlade poput vitamina C i cinka.

Ne postoji samo jedan lijek za prehladu, zato provjerite što sve možete poduzeti u slučaju da se pitate kako liječiti prehladu u trudnoći.

 • Pojačana konzumacija napitaka poput čajeva, negaziranih sokova i vode uz med i đumbir pozitivno će djelovati na grlobolju u trudnoći, ali i spriječiti dehidraciju koja može imati negativne posljedice.
 • Grgljanje mlake slane vode te korištenje pastila za grlo na bazi propolisa i islandskog lišaja smanjuje grlobolju i osjećaj suhoće grla.
 • Preporuča se korištenje ovlaživača zraka u prostorima s centralnim grijanjem ili inhalacija čajem od kamilice. 
 • Lagano otapanje manjih kockica leda u ustima može ublažiti simptome grlobolje.
 • Propolis bez alkohola može se nakapati na kocku šećera te lagano otapati u ustima čime će se poboljšati regeneracija sluznice grla i umanjiti kašalj.
 • Izraženiji suhi kašalj u trudnoći liječi se lijekovima s kodeinom i dekstrometrofanom koji nisu štetni tijekom trudnoće.

Za snižavanje temperature u trudnoći uputno je tuširanje mlakom vodom, a kod dugotrajnije temperature koriste se paracetamolski pripravci u dozi od 500 mg te se tijekom dana obično uzima do 4 tablete dnevno. Napominjemo da paracetamol nije štetan u trudnoći u bilo kojem tjednu, za razliku od nesteroidnih antireumatika kao što su ibuprofen i ketoprofen čija se upotreba izbjegava nakon 30. tjedna trudnoće. Andol i aspirin se ne koriste u trudnoći u dozi od 500 mg (koja se inače koristi za snižavanje temperature), ali u manjim dozama se koriste za liječenje i prevenciju drugih patoloških stanja u trudnoći. 

Važno je paziti da ne dođe do dehidracije organizma! 

Kada potražiti liječničku pomoć?

Uobičajeno trajanje prehlade je 10-14 dana, a ako dođe do pogoršanja bilo kojeg simptoma ili produljenja bolesti dužeg od dva tjedna potrebno je javiti se liječniku radi daljnje obrade. Tijekom prehlade u trudnoći moguća je progresija bolesti uzrokovana dodatnom bakterijskom infekcijom ili je to neka druga “prikrivena” bolest.

Dovoljnim razlogom za posjet liječniku smatraju se:

 • temperatura iznad 38 °C
 • zimica
 • treskavica
 • pojačana grlobolja i otežano gutanje
 • bolovi u vratu i povećani limfni čvorovi
 • produljen kašalj uz iskašljavanje sluzi, eventualno praćen bolovima u prsištu
 • potpuni gubitak apetita 

Prevencija prehlade u trudnoći

Prehlada u trudnoći nije opasno stanje za vas i vaše dijete, no bitno je tijekom jeseni i zime pridržavati se mjera prevencije jer time znatno umanjujete mogućnost oboljenja.

Važni čimbenici za prevenciju prehlade su:

 • kvalitetna prehrana bogata mineralima i vitaminima (naročito vitamin C)
 • kvalitetan odmor
 • fizička aktivnost
 • osobna higijena

Dakle, ono što je za trudnicu najbitnije jest prevencija prehlade u trudnoći. U vrijeme učestale pojave bolesti treba izbjegavati zatvorene prostore u kojima se povećava rizik infekcije poput javnog prijevoza, liftova, radnih prostora i bolnica.

Aktivnosti poput šetnje po svježem zraku, plivanja i bicikliranja pojačat će oksigenaciju tkiva, a time i imunološki sustav i metabolizam, te djelovati na pojačani unos prehrane koja bi trebala biti bogata vitaminima i mineralima.

Osobna higijena, tj. obavezno temeljito pranje ruku nakon boravka u javnom prostoru, glavna je prevencija širenja zaraze. Nošenje jednokratne zaštitne maske za nos i usta, koja se može nabaviti u ljekarni, pomaže prilikom aktivnosti u javnim prostorima. Preventivnim djelovanjem smatra se i izbjegavanje korištenja predmeta (poput čaša, maramica i ručnika) za koje znamo da ih koristi osoba koja je prehlađena.

Korištenje probiotskih preparata također je korisna mjera prevencije prehlade u trudnoći jer se time unose potrebni minerali i vitamini koji djeluju zaštitno na organizam. Preporučljivo je i povremeno ispiranje nosne sluznice slanom vodom ili fiziološkom otopinom koja se može nabaviti u ljekarnama. Time se čisti sluznica nosa i smanjuje količina virusa te umanjuje šansa za razvoj prehlade.

Članak napisao:

Duško Pall

dr.med. diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Od 2002-2006.g. je na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tijekom specijalizacije polaže poslijediplomski tečaj endoskopske ginekološke kirurgije (laparoskopija, histeroskopija) Ian Donald, poslijediplomski tečaj ginekološko opstetričkog ultrazvuka u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, te poslijediplomski tečaj kolposkopije u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Od 2006-2015. godine radi u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac na Odjelu ginekologije i opstetricije kao specijalist. Od kraja 2015. g. zaposlenik je Doma zdravlja Zagreb Zapad u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u ambulanti na Srednjacima . Početkom 2019. stiče naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije. Kao vanjski suradnik trenutno radi u Poliklinici Gemini Plus kao i Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika.

Ostali članci