04.03.2024.

Čaj od vrkute (gospin plašt) - Ljekovitost, konzumacija i nuspojave

Vrkuta je biljka čiji cvjetovi i listovi imaju brojna ljekovita svojstva, pogotovo kod ženskih bolesti. Otkrijte ljekovitosti čaja od vrkute i kako ga konzumirati.

Čaj od vrkute (gospin plašt)

Vrkuta, također poznata kao gospin plašt, rod je zeljastih biljaka koji pripada obitelji Rosaceae. Obuhvaća približno 300 vrsta, rasprostranjenih uglavnom u umjerenim područjima sjeverne hemisfere, uključujući Europu, Aziju i Sjevernu Ameriku. Gospin je plašt poznat po svom atraktivnom lišću i nježnim cvjetovima žuto-zelene boje. Uzgaja se relativno lako, uspijeva u djelomičnoj sjeni do punog sunca i na vlažnom, dobro dreniranom tlu. Vrkuta ima dugu povijest tradicionalne medicinske upotrebe. Listovi određenih vrsta, kao što je Alchemilla vulgaris, korišteni su u biljnim pripravcima za različita stanja, uključujući proljev, probavne smetnje i menstrualne probleme

Listovi biljke također se koriste lokalno za ublažavanje manjih iritacija kože i rana. Gospin plašt bogat je bioaktivnim spojevima poput tanina i flavonoida, koji pridonose njegovim potencijalnim zdravstvenim prednostima. Tanini se povezuju s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, dok su flavonoidi poznati po svojim potencijalnim antimikrobnim i antikancerogenim učincima. Međutim, važno je napomenuti da su znanstvena istraživanja o specifičnim zdravstvenim dobrobitima vrkute ograničena i potrebno je više studija kako bi se utvrdila njezina učinkovitost i sigurnost.

Čaj od vrkute – ljekovitost

Bogat taninima, ovaj čaj ima snažna svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju probavnih tegoba, kao i želučanih tegoba. Njegovi umirujući učinci proširuju se i na zdravlje žena, budući da se tradicionalno koristio za ublažavanje menstrualnih tegoba i uravnoteženje hormonalnih promjena. Sa svojim umirujućim svojstvima, čaj od gospinog plašta također može pospješiti opuštanje, pružajući osjećaj smirenosti. 

Čaj od vrkute za probavne tegobe

Jedna od glavnih prednosti čaja od vrkute jest njegova sposobnost ublažavanja probavnih tegoba. Tanini prisutni u čaju imaju povoljan učinak na probavni trakt, smanjujući upalu i iritaciju. To može biti osobito korisno za osobe koje imaju probavne smetnje poput nadutosti. Čaj od vrkute tradicionalno se koristi kao prirodni lijek protiv proljeva. Svojstva čaja mogu pomoći u zatezanju i toniranju crijevnog tkiva, smanjujući prekomjerno pražnjenje crijeva i promičući zdraviju probavnu ravnotežu. 

Čaj od vrkute za žensko zdravlje

Čaj od vrkute tradicionalno se koristio za ublažavanje menstrualnih tegoba. Njegova svojstva mogu pomoći u toniranju mišića maternice i smanjenju prekomjernog krvarenja, pružajući olakšanje od grčeva i promičući uravnoteženiji menstrualni ciklus. Promjene u razinama hormona mogu uzrokovati neravnotežu i nelagodu kod žena. Vjeruje se da čaj od vrkute ima regulatorni učinak na hormone te da pomaže u uspostavljanju ravnoteže i stabilnosti. To može biti osobito korisno u vrijeme hormonalnih promjena, kao što je menopauza i PMS. Čaj od vrkute također se tradicionalno koristi i za smanjenje simptoma policističnih jajnika (PCOS), endometrioze te kao pomoć kod gubitka menstruacije ili kod neredovitih menstruacija.

Čaj od vrkute za jetru

Još jedna prednost čaja od gospinog plašta je njegov potencijal da podupre rad jetre. Jetra ima važnu ulogu u probavi, pomažući u razgradnji i obradi hranjivih tvari. Čaj od vrkute sadrži određene spojeve koji mogu podržati zdravlje i funkciju jetre, čime potiču učinkovitu probavu i eliminaciju toksina iz tijela.

Čaj od vrkute za opuštanje

Čaj od vrkute poznat je po svojim umirujućim svojstvima. Tradicionalno se koristio za regulaciju razine hormona, potencijalno pomažući u uravnoteženju raspoloženja i smanjenju emocionalnog stresa povezanog s hormonalnim promjenama. No, osim toga, sam čin ispijanja toplog čaja može biti utješan, pružajući trenutak predaha od stresa svakodnevnog života.

Čaj od vrkute za kožu

Čaj od vrkute može pomoći u smirivanju nadražene ili upaljene kože, smanjujući crvenilo, svrbež i otekline. Čaj ima prirodna adstringentna svojstva koja mogu pomoći u zatezanju i toniranju kože. Pomaže u smanjenju izgleda proširenih pora, a redovita uporaba čaja od vrkute kao tonika ili maglice za lice može pridonijeti uravnoteženoj teksturi kože. Također, čaj od gospinog plašta tradicionalno se koristi za pomoć u zacjeljivanju i regeneraciji kože. Njegova svojstva mogu pospješiti rast novih stanica kože i podržati popravak oštećenog tkiva. 

Konzumacija čaja od vrkute

Čaj od vrkute priprema se na sljedeći način:

  1. Zagrijte vodu do vrenja. Za 1-2 čajne žličice čaja od vrkute dovoljna je 1 šalica (2 dcL) vode.
  2. Dok voda ključa, stavite odgovarajuću količinu osušenih listova vrkute u čajnik ili izravno u šalicu za čaj.
  3. Kada voda zavrije, pažljivo je prelijte preko listova vrkute. Provjerite jesu li listovi potpuno uronjeni u vodu.
  4. Pustite listove vrkute da se namaču u vrućoj vodi oko 5 do 10 minuta. Točno vrijeme namakanja može se prilagoditi prema vašim preferencijama za jačinu okusa. Dulje vrijeme namakanja obično rezultira jačim napitkom, intenzivnijeg okusa.
  5. Procijedite i poslužite čaj te aromatizirajte po želji medom i/ili limunom.

Budući da postoji ograničeno znanstveno istraživanje posebno usmjereno na čaj od vrkute, izazovno je utvrditi precizne smjernice za doziranje. Kao opće pravilo, preporučljivo je započeti s umjerenom količinom čaja od vrkute i promatrati kako vaše tijelo reagira. Počnite s jednom do dvije šalice dnevno i procijenite reakcije. Ako ga dobro podnosite, po želji možete postupno povećavati unos. Međutim, ključno je biti umjeren i izbjegavati pretjeranu konzumaciju. Uvijek je preporučljivo konzultirati se sa zdravstvenim radnikom, osobito ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema, ako ste trudni ili dojite ili uzimate lijekove.

Vrkuta (gospin plašt)

Nuspojave čaja od vrkute

Čaj od vrkute općenito se smatra sigurnim za konzumaciju ako se koristi u umjerenim količinama. Međutim, važno je biti svjestan mogućih nuspojava i poduzeti potrebne mjere opreza. Evo nekoliko točaka koje treba razmotriti:

  1. Alergijske reakcije — neki pojedinci mogu imati alergije ili osjetljivost na čaj od vrkute. Ako imate poznatu alergiju na biljke iz obitelji Rosaceae (kao što su ruže, jagode ili jabuke), postoji mogućnost križne reakcije i alergijskih reakcija. Pratite bilo kakve znakove alergijskih simptoma, kao što su osip, svrbež, oteklina ili otežano disanje te prekinite korištenje ako se pojave.
  2. Interakcija s lijekovima — čaj od vrkute može stupiti u interakciju s određenim lijekovima, uključujući antikoagulanse ili lijekove za razrjeđivanje krvi. Tanini prisutni u čaju mogu potencijalno utjecati na učinkovitost ovih lijekova ili povećati rizik od krvarenja. Ako uzimate bilo kakve lijekove, preporučljivo je posavjetovati se sa zdravstvenim radnikom prije nego što uključite čaj od vrkute u svoju rutinu.
  3. Probavna osjetljivost — adstringentna svojstva čaja od vrkute mogu uzrokovati blagu probavnu nelagodu kod nekih osoba, osobito ako se konzumira u prekomjernim količinama. Ako osjetite simptome kao što su želučane tegobe, mučnina ili proljev, to može biti znak da smanjite unos ili prestanete koristiti čaj od vrkute.
  4. Trudnoća i dojenje — dostupne su ograničene informacije o sigurnosti čaja od vrkute tijekom trudnoće i dojenja. Općenito se preporučuje biti oprezan i izbjegavati konzumaciju biljnih čajeva, uključujući čaj od vrkute, bez savjetovanja sa zdravstvenim djelatnikom.

Čaj od vrkute može umiriti probavni sustav i smanjiti nadutost. Vjeruje se da regulira razinu hormona i pruža olakšanje od menstrualnih grčeva. Osim toga, njegova antioksidativna i protuupalna svojstva mogu poboljšati stanje kože, dok njegovi umirujući učinci pomažu u smanjenju stresa i potiču osjećaj ugode. Iako čaj od vrkute ima dugu povijest tradicionalne upotrebe i pozitivna iskustva korisnika koja podupiru njegove potencijalne zdravstvene dobrobiti, važno je napomenuti da su znanstvena istraživanja ograničena i potrebno je više studija kako bi se potvrdili učinci čaja od vrkute na zdravlje čovjeka.

Barbara Kolarić

Članak napisala:

Barbara Kolarić

magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Diplomirala je 2018. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Tijekom studija je aktivno sudjelovala na nekoliko međunarodnih znanstveno-stručnih skupova te joj je dodijeljena rektorova nagrada za seminarski rad iz predmeta Upravljanje sigurnošću i kvalitetom hrane po nazivom “Zviždači”. Radi u NutriKlinici – nutricionističkom centru za dijetoterapiju i sportsku prehranu magistra Nenada Bratkovića. Redovito pohađa edukacije, stručne skupove i kongrese te se trajno usavršava iz šireg područja nutricionizma, s naglaskom na dijetoterapiju koji joj je u užem području stručnog interesa. U slobodno vrijeme voli čitati, planinariti i putovati.

Ostali članci