09.05.2024.

Vodič za masnu kožu - Kako ju njegovati i što izbjegavati?

Imate masni tip kože? Istražite naš vodič za masnu kožu te provjerite kako ju njegovati i što je potrebno izbjegavati.

Masna koža

Žlijezde lojnice luče loj ili sebum čija je zadaća štititi kožu od vanjskih utjecaja, spriječiti isušivanje kože te je učiniti mekšom i elastičnijom. Žlijezde lojnice su aktivne obično u prva tri mjeseci života zbog utjecaja majčinih hormona, zatim njihova aktivnost prestaje. Žlijezde lojnice se pod utjecajem hormona ponovo aktiviraju u pubertetu, potom njihova aktivnost slabi u odrasloj dobi te prestaje u starijoj dobi. Najjače učinke aktivnosti lojnih žlijezda vidimo na područjima kože gdje ih je najviše kao što je koža čela, gornjeg dijela leđa i dekoltea. 

S obzirom na aktivnost lojnica razlikujemo nekoliko tipova kože: 

 • normalna koža
 • suha koža 
 • mješovita koža 
 • masna koža.

Što je masna koža i kako ju prepoznati?

Masna koža izlučuje prekomjernu količinu loja i ima sljedeće karakteristike

 • koža lica je masna i sjajna
 • na koži lica, najčešće čela, nosa i brade nalaze se proširene pore
 • koža je sklona nastanku komedona (mitesera) i upalnih akni (prištića). 

Razlikujemo dva tipa masne kože:

 • Manje masna koža – obično je masnija tijekom ljetnih mjeseci, a suha zimi. Tijekom ljetnih mjeseci na ovaj tip masne kože nije potrebno nanositi kreme za vlaženje. U zimskim mjesecima pod utjecajem suhog zraka, grijanja i hladnoće koža postaje isušenija i zahtjeva primjenu hidratantnih krema. Pogrešno je nanositi na ovaj tip kože hidratantne kreme za suhu kožu jer će potencirati začepljene pore. 
 • Vrlo masna koža – nikada ne postaje suha. Izgleda sjajno i ljeti i zimi uz proširene pore. Na ovaj tip masne kože nije potrebno nanošenje hidratantnih krema. 

Koji su najčešći uzroci masne kaže?

Tip kože se nasljeđuje, tako da su geni glavni uzrok masne kože. Ako jedan ili oba roditelja imaju masni tip kože, veća je vjerojatnost da će masni tip kože imati i dijete. Ostali uzroci mogu biti i:

 • hormoni (aktivnost žlijezda lojnica pod utjecajem je spolnih hormona androgena)
 • pojačana aktivnost žlijezda lojnica (pubertet, utjecaj hormona, nezdrav način života, neadekvatna prehrana, neki lijekovi i slično)
 • stres (pokreće lučenje hormona nadbubrežnih žlijezda tzv. hormona stresa koje također pojačavaju rad žlijezda lojnica)
 • primjena neadekvatne kozmetike
 • boravak u vlažnoj i toploj klimi.   

Što izbjegavati kod masne kože?

1. Izbjegavajte primjenu neadekvatne kozmetike

 • Ne koristite hidratantne kreme ako je koža premasna.
 • Ne koristite proizvode za njegu koji previše isušuju jer mogu pojačati lučenje loja. 
 • Birajte nekomedogenu dekorativnu kozmetiku, npr. tekuće pudere potrebno je birati prema tipu kože. Za masni tip kože lica savjetuje se primjena mineralnih pudera odnosno toniranih krema namijenjenih masnom tipu kože. Ovaj tip dekorativne kozmetike često u svome sastavu ima i aktivnu komponentu poput salicilne kiseline koja će pomoći isušivanju

2. Izbjegavajte neadekvatnu njegu kože lica

 • Izbjegavajte prekomjerno umivanje, trljanje ili grubo brisanje kože lica.
 • Izbjegavajte i primjenu sapuna za umivanje, a zamijenite ih sredstvima za umivanje čiji pH odgovara pH kože.

3. Izbjegavajte nezdravu hranu, premasnu hranu i hranu s visokim glikemijskim indeksom

4. Izbjegavajte „nezdrav način života“

Za zdravu i lijepu kožu važno je:

Kako se brinuti o masnoj koži?

Briga o masnoj koži

Njega masne kože uključuje:

 • pranje, odnosno čišćenje kože
 • primjenu preparata za njegu masne kože.

Dio dnevne njege kože uključuje i pravilnu zaštitu od sunca. Potrebno je izabrati kreme sa zaštitnim faktorom namijenjene masnom tipu kože. Pri izboru dekorativne kozmetike birati nekomedogenu kozmetiku koja je namijenjena masnom tipu kože (da se spriječi zatvaranje pora, što za posljedicu ima nastanak akni).

Redovito pranje lica i tijela

Savjeti kod pranja masnog tipa kože lica

 • Savjetuje se pranje kože lica ne češće od dva puta dnevno, ujutro (uvod u dnevnu njegu) i navečer (uvod u večernju njegu i san). Pranjem lica se uklanjaju nečistoće, masnoća (sebum), odumrle stanice kože, ostaci krema i šminka.
 • Koristiti mlaku vodu i sredstvo za pranje (sindet) čiji pH odgovara pH kože i namijenjen je masnom tipu kože.
 • Izbjegavati sapune i agresivna sredstva za pranje koji često djeluju dodatno iritirajuće.
 • Masni tip kože ima veću aktivnost Propionibacterium (Cutibacterium) acnes i Pityrosporum ovale, što pogoduje stvaranju akni i može uzrokovati seborejični dermatitis, tako da se mogu koristiti i sredstva za pranje s antibakterijskim učinkom. 
 • Nakon pranja izbjegavati agresivno trljanje, odnosno brisanje kože lica ručnikom. Višak vode nježno, mekim ručnikom skupiti. 

Savjeti kod pranja kože tijela

Iako je masni tip kože tijela manje osjetljiv na isušivanje vode i sredstava za pranje, savjetuje se naročito tijekom zimskih, hladnijih mjeseci izbjegavati duga kupanja ili tuširanja u pretoploj vodi. Savjetuje se i koristiti sredstva za pranje koja ne djeluju isušujuće, čiji pH odgovara pH kože, odnosno u svome sastavu često imaju i kreme koje dodatno vlaže kožu.  

Prirodni preparati za njegu masne kože

Od prirodnih preparata za njegu masne kože spominje se brojni preparati, najčešće zob, glina, aloa vera, med i slično. Najčešće se koriste kao večernje kreme, maske ili kupke, a koristi se njihov učinak na regulaciju pojačane aktivnosti žlijezda lojnica, odnosno prirodno antibakterijsko djelovanje. 

Nemojte zaboraviti da i prirodni preparati mogu djelovati iritirajuće, a u preosjetljivih osoba izazvati i alergijsku reakciju. 

Proizvodi za njegu masne kože

Uvijek se za njegu masne kože savjetuje birati preparate koji imaju službenu preporuku da su namijenjeni masnom, odnosno masnom i mješovitom tipu kože. Uloga proizvoda za njegu masne kože je smanjiti aktivnost žlijezda lojnica, ali istovremeno navlažiti kožu. Stalno korištenje preparata koji djeluju isušujuće može dovesti do dehidrirane masne kože lica, što za posljedicu ima pojačano lučenje loja.

U dnevnoj njezi masne kože praktična je primjena upijajućeg papira namijenjenog skupljanju masnoće lica. Savjetuje ga se koristiti nekoliko puta tijekom dana, odnosno u situacijama kada je lučenje loja naglašeno i koža lica masna i sjajna.

Korištenje tonika za masnu kožu

Tonici su sredstva za dodatno čišćenje kože lica koja se primjenjuju nakon pranja kože lica. Uloga tonika je dodatno uklanjanje nečistoća kože lica, normaliziranje rada lojnica i ujednačavanje tena. 

Često je pitanje je li potrebno koristiti tonik ili ne

 1. Ako se koža lica opere odgovarajućim sredstvom za čišćenje lica, niti jedna metanaliza (više kvalitetnih studija) nije uspjela dokazati potrebitost upotrebe tonika u njezi kože lica.  
 2. Ako ga koristite, izbjegavajte one koji dodatno iritiraju poput tonika na bazi alkohola i slično. Većina tonika namijenjenih masnoj koži sadrži dodatne iritanse.
 3. Ako primjenjujete tonik za masnu kožu lica, neka to bude tonik na bazi vode

Maske za lice i proizvodi za hidrataciju

Maske za lice

 • Maske za lice često se koriste u tjednoj njezi, a biraju se prema tipu kože. 
 • Uloga maski za masni tip kože lica jest regulacija lučenja žlijezda lojnica, čišćenje, ali i vlaženja kože lica.
 • Savjetuje ih se primijeniti 1-2x tjedno, ostaviti obično 15ak minuta i isprati vodom.
 • Potrebno je uvijek pročitati preporuke za primjenu. 

Proizvodi za hidrataciju

 • Da biste izbjegli dehidraciju masne kože lica, savjetuje se koristiti proizvode za vlaženje kože, odnosno hidrataciju. 
 • Proizvodi za vlaženje masnog tipa kože lica su laganiji, više vodene teksture, tako da dodatno ne začepljuju pore.
 • Proizvodi za hidrataciju masnog tipa kože često sadrže i aktivne komponente poput hijaluronske kiseline, vitamina A, cinka i drugih antioksidansa.
 • Proizvodi za hidrataciju masnog tipa kože najčešće su u formi kreme ili gela.

Piling lica

 • Piling lica može biti sastavni dio njege masne i mješovite kože budući je zaštitna uloga kože kao barijere u ovom tipu kože očuvana.
 • Blagi „kućni“ piling se može koristiti 1-3x tjedno kod masne kože.  
 • Uloga pilinga je uklanjanje odumrlih stanica s površine kože, što čisti i otvara pore, potiče regeneraciju i stvaranje novih stanica kože, zaglađuje kožu te pospješuje apsorpciju nanesenih proizvoda na kožu. 

Pravilnom brigom i njegom masne kože mogu se smanjiti, možda i spriječiti neželjene pojave poput pretjeranog sjaja koža, pojave mitesera (komedona) i akne. No nemojte zaboraviti niti pozitivnu stranu masnog tipa kože – zbog podmazujućeg učinka loja, masna koža sporije stari!

Članak napisala:

doc. prim. dr. sc. Nives Pustišek, dr. med.

je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci