21.12.2023.

Aloe vera - Benefiti za lice, kožu, kosu i u prehrani

Aloe vera je ljekovita biljka koja se može razdvojiti na dva proizvoda - aloe vera sok (lateks) i aloe vera gel. Saznajte sve benefite aloe vere za lice, kožu...

Aloe vera

Aloe vera je biljka poznata od davnina. Crteži biljaka iz roda aloe nađeni su na zidovima egipatskih hramova koji datiraju iz četvrtog tisućljeća prije Krista. Aloe vera je poznata pod nazivom biljka besmrtnosti i njome su darivani faraoni prilikom pogreba. Vjeruje se da su egipatske vladarice Kleopatra i Nefertiti koristile gel biljke aloe u svakodnevnim tretmanima ljepote pa je aloe vera poznata i pod nazivom kraljica kozmetike. Osim primjene u kozmetičkoj, danas se sve više koristi u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

Naziv aloe vera potječe od arapske riječi alloeh ili hebrejske riječi Halah, što znači gorka svjetlucava tvar i latinske riječi vera, što znači prava.

Što je aloe vera? 

Aloe vera je kaktusolika biljka debelih, mesnatih listova i sočne unutrašnjosti, otporna na sušu. Biljka aloe vera je prilagođena životu u suhim i toplim klimama. Skuplja vodu i čuva je u listovima. Osim što se uzgaja na plantažama, može se lako uzgojiti i kod kuće u lončanici. 

Vrste aloe vere

U svijetu su poznate brojne vrsta roda aloe, ali ih je svega nekoliko ljekovitoNajpoznatije ljekovite aloe vere su:

 • Aloe barbadensisi Miller (ime je dobila po botaničaru Milleru koji ju je otkrio na Barbadosu i uvrstio u registar ljekovitog bilja)  
 • Aloe arborescens.

Dva se ljekovita proizvoda mogu naći u biljci aloe vera: 

 • sok ili lateks koji se nalazi odmah ispod zelene kože lista.
 • gel ili želatinozna prozirna masa koja se  nalazi u unutrašnjosti svježih listova. 

Aloe vera gel

Benefiti aloe vere

U biljci aloe vera je identificirano više od 100 hranjivih i ljekovitih sastojaka, a među njima su brojni vitamini, minerali, enzimi i aminokiseline. Aloe vera posjeduje brojna farmakološka svojstva:

 • antioksidativno
 • antibakterijsko
 • antifungalno i
 • imunomodulirajuće djelovanje. 

Suvremena primjena aloe vere je raširena u kozmetičkoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, u lokalnim i oralnim preparatima.  U kozmetičkoj industriji se koristi u izradi krema, sprejeva, sapuna, šampona, u gelovima za tuširanje, dekorativnoj kozmetici i slično. 

Benefiti aloe vere za kožu

 • Vlaži kožualoe vera gel u svome sastavu ima više od 95% vode, što ga čini odličnim ovlaživačem kože.
 • Smanjuje svrbež i oteklinu kod uboda insekata.
 • Opekline — studije su pokazale dobar učinak aloe vera gela na brže cijeljenje kože nakon opekline, kao i na snižavanje boli izazvane opeklinom. Može se preporučiti kod opeklina prvog, a nekada i drugog stupnja. Ako opekline zahvaćaju veću površinu ili se dogode kod djece, potrebno je savjetovati se s liječnikom.
 • Sunčane opekline — olakšava osjećaj pečenja i dovodi do bržeg cijeljenja kože. No, još uvijek se istražuje ima li biljka aloe vera i zaštitnu ulogu smanjujući kanceroznu aktivnost ultraljubičastih zraka. Budući da nedostaje studija o preventivnoj ulozi aloe vera gela u nastanku karcinoma kože, ne može se službeno savjetovati kao samostalni sastojak u after sun kremama i losionima. 
 • Dermatitis uzrokovan zračenjem — zbog protuupalnog djelovanja, aloe vera gel se koristi za smirenje dermatitisa izazvanog zračenjem tumora. Za službenu preporuku potrebne su dodatne kliničke studije.
 • Cijeljenje rana — učinak se pripisuje ugljikohidratnoj frakciji aloe vera gela (pojačana kontrakcija ozlijeđenog tkiva i sinteza kolagena). Postoji nekoliko obećavajućih kliničkih studija primjene aloe vera gela u liječenju dugotrajajućih analnih fisura, postoperativnih rana nakon, na primjer, carskog reza i slično.
 • Dodatak standardnoj terapiji psorijaze, različitih vrsta dermatitisa, akne, prevenciji starenja kože — više je kliničkih studija pokazalo dobar učinak, no još uvijek se ne nalazi u službenim smjernicama. Za službenu preporuku potrebno je provesti veće kliničke studije koje bi koristile standardizirane ekstrakte i gel te ispitali koji aktivni sastojci najviše doprinose djelovanju u njezi kože, liječenju dermatitisa, akni i drugih upalnih bolesti kože.

Aloe vera u kozmetici

Benefiti aloe vere za kosu 

Na tržištu se mogu naći šamponi i losioni za vlasište na bazi aloe vere koje smiruju svrbež vlasišta kod suhoće i dermatitisa vlasišta. 

Dobar učinak aloa vera je pokazala u liječenju:

 • prhuti
 • seborejičnog dermatitisa vlasišta

Potrebna su dodatna klinička istraživanja za službenu preporuku.

Benefiti aloe vere za lice

Zbog svog antioksidativnog djelovanja, aloe vera se sve više dodaje u kreme protiv starenja kože, a zbog protuupalnog djelovanja u kreme i gelove za pranje za smirenje kože kod akni, no za službenu preporuku bit će potrebne veće kliničke studije. 

Benefiti aloe vere u prehrani

 • Aloe veru se može primijeniti u soku, tabletama ili kapsulama. Za svaku peroralnu primjenu aloe vere potrebno je savjetovati se s liječnikom i/ili ljekarnikom. Ne preporuča se korištenje u trudnica, dojilja i djece mlađe od 12 godina. 
 • Konstipacija — studijama dokazan laksativni učinak glikozida aloina iz aloe vere. Potrebne su dodatne studije za standardizaciju pripravaka. 
 • Hiperglikemija i dijabetes — nekoliko znanstvenih studija dokazalo je da list aloe vere doista ima antidijabetička svojstva te može pridonijeti učinkovitijem liječenju bolesti i postizanju boljih rezultata terapije. No, nedostaju studije koje bi dovele do standardiziranih pripravaka. 
 • Gastrointestinalni poremećaji i upalna bolest crijeva — dokazi o njihovoj učinkovitosti nisu konzistentni pa su potrebne dodatne kliničke studije kako bi se mogli službeno preporučiti. 
 • Kronični gingivitis (upala i krvarenje desni) — od davnina se koristi u ovoj indikaciji te se danas na tržištu nalaze i paste zube sa dodatkom aloe vera gela.
 • Antitumorsko i protuupalno djelovanje — pojedini sastojci biljke pokazuju antitumorsko i protuupalno djelovanje koje je još potrebno detaljnije ispitati.  

Moguće nuspojave (negativni efekti) aloe vere 

Iako je aloe vera u lokalnoj primjeni relativno sigurna, kao i svaki lokalno naneseni pripravak, može izazvati reakcije iritacije i preosjetljivosti. 

Najčešće se radi o dermatitisu, iritativnom i alergijskom. U osjetljivih osoba može se javiti crvenilo uz svrbež i osjećaj pečenja. Ako se crvenilo kože i subjektivne smetnje pojačavaju, potražite pomoć liječnika. 

Peroralno primijenjen gel i ekstrakt aloe vera kratkoročno primijenjen ne pokazuje štetne učinke, ali njihova primjena nije službeno odobrena. Oprez je potreban kod dugotrajne primjene, kao i kod trudnica i kod djece mlađe od 12 godina. U slučaju da bolujete od neke druge kronične bolesti, svakako se prije primjene posavjetujte s liječnikom i/ili ljekarnikom.

 • Sok (lateks) aloe vera zbog laksativnog učinka može uzrokovati neravnotežu tekućine i elektrolita u organizmu i navikavanje („lijena crijeva“).
 • Prije operativnih zahvata preporuča se prekinuti peroralnu primjenu aloe vera gela ili ekstrakta zbog pojačanog rizika krvarenja. 

Peroralno primijenjen aloe vera gel, ekstrakt i lateks stupaju u interakciju s lijekovima:

 • u kombinaciji s antidijabeticima mogu izazvati hipoglikemiju (nizak šećer u krvi)
 • u kombinaciji s laksativima mogu uzrokovati gubitak tekućine i elektrolita
 • ne preporučuje ih se korisiti s digoksinom, furosemidom i tiazidnim diureticima zbog rizika hipokalemije (niski kalij u krvi).

Aloa vera sok

Aloe vera sok, poznat pod nazivom lateks izdvaja se odmah ispod zelene kože lista. Gorka je žuta tekućina, bogata aloinom koji ima laksativni učinak. Prije konzumacije preporuka je savjetovati se s liječnikom i/ili ljekarnikom. Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i djeci mlađoj od 12 godina.

Gdje kupiti aloe vera sok? 

Sok aloe vere se može kupiti u ljekarnama ili prodavaonicama odnosno web trgovinama zdrave hrane. Cijena proizvoda ovisi o porijeklu, čistoći proizvoda i o veličini pakiranja

Aloe vera gel 

Aloe vera gel je želatinozna prozirna masa koja se  nalazi u unutrašnjosti svježih listova. Sadrži 99% vode. Koristi se za opekline, porezotine i druge kožne bolesti jer stvara zaštitni sloj na koži, vlaži, smanjuje rizik infekcija i hladi.

Gel se može koristiti i iz svježih listova biljke aloe vera ili kupovni iz organskog izvora:

 • ukoliko se koristi svježi gel, odrežite nekoliko listova biljke i dobro ih operite. Prepolovite listove i izvadite gel iz unutrašnjosti. Preporuča se ukloniti žućkasti film s prozirnog gela aloe vera jer on može izazvati kožne reakcije najčešće tipa iritacije. Ovako ekstrahiran gel potrebno je čuvati u hladnjaku najviše do tri dana jer se kvari.
 • Zapamtite da nisu sve vrste aloe ljekovite te se, ako imate nejasnoća, svakako prije korištenja savjetujte sa stručnjakom.  

Gdje kupiti čisti aloe vera gel? 

Gel aloe vere se može kupiti u ljekarnama ili prodavaonicama odnosno web trgovinama zdrave hrane. Cijena proizvoda ovisi o porijeklu, čistoći proizvoda te o veličini pakiranja

Aloe vera proizvodi 

Proizvodi u koje se najčešće primjenjuje aloe vera:

 • krema s aloe verom — primjena u njezi i vlaženju kože
 • losioni za njegu tijela s aloe verom
 • gelovi s aloe verom — primjena kod, primjerice, smirivanja upale kože kod uboda insekata, opeklina prvog stupnja, sunčanih opeklina, dermatitisa izazvanog radioterapijom i slično
 • gelovi za pranje tijela i sapuni s aloe verom ne iritiraju i djeluju smirujuće
 • šamponi s aloe verom — moguća primjena za njegu suhog vlasišta, svrbeža vlasišta, prhuti na koži vlasišta, blažih oblika seborejičnog dermatitisa
 • dezodoransi s aloe verom moguća primjena kod iritativnih dermatitisa kože pazuha
 • balzami za usne s aloe verom
 • paste za zube i tekućine za ispiranje usne šupljine s aloe verom — moguća primjena kod osjetljivih desni
 • vlažne maramice s aloe verom
 • aloe vera tablete, kapsule, sokovi za peroralnu primjenu. Prije uporabe savjetovati se s ljekarnikom i/ili liječnikom. 

Ljekovita svojstva aloe vera biljke se stoljećima koriste u tradicionalnoj medicini, a danas sve više u kozmetičkoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Zbog svog protuupalnog i umirućeg djelovanja čest je sastojak različitih krema, gelova za pranje, dodatka sredstvima za depilaciju, britvicama i slično. Za širu službenu medicinsku primjenu bit će potrebne nove kliničke studije.  

Članak napisala:

Nives Pustišek

Prim. dr. sc. Nives Pustišek je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci