25.01.2021.

Komedoni - Kako ih se riješiti? Savjeti za liječenje

Komedoni na licu su male izbočine boje kože, koje se često nalaze na čelu i bradi onih koji imaju problema s aknama. Saznajte kako ih možete tretirati.

Što su komedogene akne (acnae comedonicae)?

Akne se mogu javiti u različitim kliničkim oblicima, od blagih do umjereno teških i teških oblika bolesti. Akne komedonike najblaži je oblik akne kod kojih prevladavaju neupalni oblici bolesti, odnosno otvoreni i zatvoreni komedoni ili miteseri.

Kako izgledaju komedogene akne (acnae comedonicae)?

Komedogene akne su akne kod kojih se na koži lica, najčešće čela, brade i nosa nalaze komedoni.

Komedoni ili miteseri su sitne papule (čvorići) koje mogu biti:

 • otvoreni komedoni (crna točkica u sredini, blackheads, crni komedoni)
 • zatvoreni komedoni (bijela ili ružičasta glatka papula, whiteheads, bijeli komedoni).

Komedoni su najčešće veličine jednog milimetra. Mogu biti i manji, gotovo nevidljivi običnim okom. Tada govorimo o mikrokomedonima. Gigantski komedon ili makrokomedon može biti veći od nekoliko milimetara. Gigantski komedoni najčešće su lokalizirani na koži trupa, posebice leđa.

Kako ih identificirati?

 • Otvoreni komedon, crni komedon ili blackhead ima otvor na površini, odnosno crnu točku na površini i često se naziva „crni prišt”. Crna boja nastaje kao posljedica oksidacije pigmenta melanina u kontaktu sa zrakom. Melanin se nalazi u sastavu loja, odnosno sebuma (sekreta žlijezda lojnica).
 • Zatvoreni komedon, bijeli komedon ili whitehead je sitna bijela ili ružičasta papula (čvorić), glatke površine, bez otvora.

Što izaziva komedogene akne (acnae comedonicae)?

Komedogene akne nastaju kao posljedica začepljenja izvodnih kanala dlačnih folikula kod osoba s genetskom predispozicijom.

 • Žlijezda lojnica vezana je uz folikul dlake (izvodni kanal dlake) i u normalnoj situaciji loj se uz fiziološki odljuštene stanice folikula dlake luči na površinu kože. To je proces koji je nevidljiv običnim okom i služi podmazivanju kože.
 • U normalnom tipu kože postoji ravnoteža između oljuštenih stanica folikula dlake i novonastalih stanica.
 • U osobe s masnim tipom kože pod utjecajem hormona (androgena) lojne žlijezde luče više loja, a i više se stanica stvara u folikulu dlake. Stanice i loj ne stignu se isprazniti na površinu kože te se folikul začepi. Posljedično dolazi do nastanka komedona (mitesera). To je jedan od razloga nastanka akni.

Okolišni čimbenici koju su važni u nastanku komedogenih akni su:

 • stres
 • neadekvatna prehrana
 • pušenje
 • neadekvatna kozmetika
 • neki lijekovi (primjerice antidepresivi, antiepileptici, steroidi)
 • izlaganje suncu.

Koja rješenja postoje?

Liječenje komedogenih akni uključuje terapiju i pravilnu njegu kože. Više o liječenju svih oblika akni možete pročitati u našem članku o njezi kože.

Prirodni preparati

Na tržištu se mogu naći različiti prirodni lijekovi za akne, pogotovo na internetu. Treba zapamtiti da se radi o terapiji koja nije znanstveno utemeljena i zato se ne preporučuje u liječenju akni. U liječenju akni savjetuje se koristiti provjerenu, od liječnika preporučenu medicinsku terapiju i ne tragati za čudotvornim biljnim kremama.

Lijekovi

U liječenju komedogenih akni primjenjuju se lokalni keratolitici.

Lokalni keratolitici su površinski preparati koji djeluju na sljedeći način:

 • smanjuju lučenje loja
 • normaliziraju proces keratinizacije folikula
 • sprečavaju nastanak komedona.

Lokalni keratolitici su:

 • salicilna kiselina
 • lokalni retinoidi (tretinoin, adapalen, tazaroten, isotretinoin, retinaldehid)
 • benzoil peroksid
 • azelatna kiselina
 • alfa i beta hidroksi kiseline.

Pravilan način primjene lokalnih keratolitika:

Uvijek se primjenjuju uz odgovarajuću njegu kože. Treba redovito vlažiti kožu primjenom neutralnih krema koje su prilagođene koži sklonoj aknama.

Lokalni keratolitici se postepeno uvode u terapiju. Na primjer, lokalni retinoidi se na početku terapije nanose svaku treću ili četvrtu večer, a kada se koža navikne na njihovu uporabu savjetuje se učestalija primjena. Ovaj način primjene lokalnih retinoida smanjuje mogućnost iritacije kože poput crvenila, jačeg ljuštenja, subjektivnih osjećaja pečenja i svrbeža.

Lokalne keratolitike primjenjivati uz odgovarajuću dnevnu zaštitu od sunca. Budući da se primjenom keratolitika uklanja površinski sloj kože, koža je osjetljivija na razvoj sunčanih opeklina i hiperpigmentacija. Treba koristiti preparate sa zaštitnim faktorom koji su prilagođeni koži sklonoj aknama.

Operacijski tretmani

 1. Medicinsko čišćenje lica u dermatološkim ordinacijama ili salonima medicinske kozmetike uključuje mehaničko otvaranje zatvorenih komedona i uklanjanje sadržaja iz otvorenih i zatvorenih komedona. Prekomjernim nakupljanjem sadržaja u komedonima dolazi do pucanja samih folikula i nastanka upale u dubljim slojevima kože, što se vidi kao upalni oblik akne.
 2. Kemijski pilinzi različitih dubina djelovanja pomažu ukloniti površinski sloj kože te se na taj način mogu otvoriti i isprazniti komedoni. Sličan učinak ima i metoda mikrodermoabrazije te neki oblici laserske terapije u liječenju komedogenih akni.

Ove metode ne preporučuju se tijekom ljetnih mjeseci.

Može li promjena životnog stila pomoći?

„Higijena života”, zdrava i uravnotežena prehrana, dovoljno sna, izbjegavanje neadekvatne kozmetike i cigaretnog dima (nepušenje, izbjegavanje boravka u zadimljenim prostorijama), pravilna zaštita od sunca te pravilno suočavanje sa stresom promjene su u životnom stilu koje su neizostavni dio liječenja svih oblika akni.

Proizvodi za kožu

 • U njezi kože uvijek prednost dati nekomedogenoj medicinskoj kozmetici koja je prilagođena masnoj i mješovitoj koži, odnosno koži sklonoj aknama. Osnovna terapija za akne često isušuje i iritira te je pravilan izbor medicinske kozmetike osobito važan i pomaže da se terapija „izdrži”. Emulzije za vlaženje kože neka budu na bazi vode i obično se nanose tijekom dana.
 • Za čišćenje kože koristiti sredstva za pranje, gelove i/ili pjene za pranje za masnu i mješovitu kožu, odnosno micelarne otopine za čišćenje.
 • Budite oprezni i pri izboru korektivne kozmetike – birajte nekomedogenu šminku.
 • Među proizvodima za njegu kože važno je da bude i kvalitetna krema za zaštitu od sunca prilagođena masnom i mješovitom tipu kože, odnosno koži sklonoj aknama.

Briga o koži

 • Ujutro i navečer očistiti kožu. Savjetuje se umivanje vodom uz sredstvo za pranje lica, micelarnu otopinu ili losion prilagođen koži sklonoj aknama. Navečer posebno pažljivo ukloniti tragove šminke i nečistoća skupljenih tijekom dana.
 • Ujutro na kožu lica nanijeti preparat za vlaženje. Birati nekomedogenu medicinsku kozmetiku. Također biti oprezan pri izboru korektivne kozmetike. Ne zaboravite nanijeti i preparat za zaštitu od sunca.
 • Navečer na kožu lica nanijeti preparat s aktivnom supstancom za liječenje akni ili održavanje stanja nakon provedenog liječenja.

Dijeta i vježbanje

 • Zadnjih godina sve se više potvrđuje da konzumacija hrane visokog glikemijskog indeksa i povećana konzumacija kravljeg mlijeka može biti povezana s težim oblicima akni.
 • U stanju stresa naše tijelo proizvodi hormone (poput kortizola i adrenalina) i različite druge male molekule koje mogu utjecati na aktivnost žlijezda lojnica i pojačati akne. Fizička aktivnost, vježbanje i boravak u prirodi pomažu nam da se lakše nosimo sa stresorima svakodnevnog života.

Na što treba paziti?

Ukoliko se komedoni ne liječe ili liječe pogrešno, mogu prijeći u teže oblike upalnih akni, što za posljedicu može imati stvaranje ožiljaka. Dakle, ne čekati da komedoni prođu sami, ne ih samostalno istiskivati, već pravilnu terapiju započeti što ranije.

Svi oblici akni, od blagih do teških oblika, mogu razviti i psihološke poteškoće što se može očitovati u razvoju smanjenog samopoštovanja, posebice u mladih ljudi, pa sve do tjeskobe i depresivnih raspoloženja.

I ne zaboravite, iako akne najčešće očekujemo u doba puberteta i adolescencije, one se mogu javiti u svakoj životnoj dobi.