20.09.2022.

Piling za lice — prirodni recepti za izradu kod kuće

Dermatolog za Lupilu donosi vam nekoliko savjeta i recepata kako napraviti vlastiti prirodni piling za lice kod kuće od sastojaka zbog kojih će vam vaša koža biti zahvalna.

kako napraviti piling za lice

Piling ili engl. „peeling“ je metoda kojom se uklanjaju „mrtve stanice“ s površine kože što čisti i otvara pore, potiče stvaranje novih stanica kože, zaglađuje kožu te pospješuje apsorpciju nanesenih proizvoda na kožu. Razlikujemo površinske koje nazivamo i blagi pilinzi u odnosu na dublje pilinge. Blagi pilinzi se mogu koristiti kod kuće u tjednoj ili mjesečnoj njezi kože. Dublji pilinzi provode se isključivo u ordinacijama na preporuku liječnika.

Piling za lice

Piling za lice može se primjenjivati kao sastavni dio njege kože lica čime se postiže obnova kože, čiste i otvaraju pore te ujednačava ten. No, piling može biti terapijski te se primjenjivati u terapiji akni, ožiljaka, hiperpigmentacija, bora i drugih znakova starenja kože.

Dvije su vrste pilinga za lice:

 • mehanički piling
 • kemijski piling.

Mehanički piling

 • Mehanički piling je piling pomoću abrazivnih čestica kojima se trljanjem uklanjaju odumrle stanice na površini kože.
 • Čestice mogu biti napravljene u kremi ili gelu za čišćenje lica. Preparat se nanosi na vlažnu ili suhu kožu lica te nježno utrljava.
 • Mehanički piling može biti napravljen kod kuće od prirodnih sastojaka kao što su kava, šećer, orašasti plodovi i slično.
 • Popularan je i mehanički piling pomoću četke ili spužve za uklanjanje mrtvih stanica koje se obično koriste u kombinaciji s gelom za čišćenje.

Kemijski piling

 • Kemijski piling je piling pomoću koncentriranih kemijskih sredstava koja se nanose na kožu lica da se izazove ljuštenje kože.
 • Prema dubini djelovanja kemijski piling može biti površinski, srednje duboki i duboki piling.
 • Površinski piling podrazumijeva ljuštenje najpovršnijeg sloja kože (epidermis do granice s dermisom). Najčešće se upotrebljavaju lokalni retinoidi (derivati vitamina A), alfa-hidroksilne kiseline i 10-20% triklorocetena kiselina.
 • Blagi površinski kemijski pilinzi s niskom koncentracijom primjerice, retinoida ili alfa hidroksilnih kiselina mogu se provoditi i kod kuće.
 • Srednje dubokim pilingom postiže se nekroza epidermisa te jednog dijela ili cijelog gornjeg dermisa. Najčešće se primjenjuje 35% trikloroctena kiselina. Indikacije za srednje duboki piling su bore, hiperpigmentacije, ožiljci od akni i znakovi starenja kože.
 • Dublji kemijski pilinzi kojima se izaziva ljuštenje ne samo najpovršnijeg sloja kože epidermisa, nego i dubljih slojeva dermisa provodi se samo pod nadzorom stručne osobe.
 • Duboki kemijski piling je vrlo agresivni piling i primjenjuje se za uklanjanje dubljih ožiljaka. Izaziva se nekroza, a potom epitelizacije i dubljih slojeva kože. Provode ga iskusni dermatolozi i plastični kirurzi.  

Savjeti dermatologa za piling lica

piling za lice

 • Budite oprezni u provođenju pilinga jer i najblaži piling može izazvati iritaciju i oštećenje kože.
 • Piling se preporuča osobama koje imaju masnu ili mješovitu kožu.
 • Osobe koje imaju suhu i/ili osjetljivu kožu trebaju izbjegavati pilinge.
 • Uz piling je potrebna pravilna i pažljiva njega kože, hidracija te kontinuirana zaštita od sunca.
 • Prije nanošenja pilinga na kožu lica savjet je svakako isprobati ga na malom dijelu pregiba kože podlaktice.  
 • Primjena blagih površinskih pilinga savjetuje se od jedan puta tjedno do jedan puta mjesečno.
 • Kemijski piling se provodi prema procjeni dermatologa, tijekom zimskog razdoblja.
 • U dogovoru s dermatologom, prije primjene kemijskih pilinga potrebno je u kućnim uvjetima pripremiti kožu primjenom lokalnih krema s učinkom blagih pilinga (na primjer, kreme s niskom koncentracijom retinola).
 • Nestručno obavljen srednje duboki i duboki piling može rezultirati nastankom komplikacija poput infekcija, postupalnih fleka, kapilara i ožiljaka. Srednje duboki i duboki piling treba obavljati samo kod stručne osobe.  

Recepti za piling za lice kod kuće

Budite oprezni s primjenom pilinga pripremljenih kod kuće od namirnica. Naime, i ono što je prirodno može izazvati alergiju i iritaciju kože, odnosno crvenilo, suhoću, svrbež i slično. Važno je naglasiti da različite biljke i hrana mogu biti vrlo potentni kontakti alergeni.

Piling od kave za lice: 

piling za lice kava

Dvije čajne žličice grublje mljevene kave izmiješajte s dvije jušne žličice emolijensa po izboru ili jednom žličicom nekomedogenog ulja.

Piling za lice od kukuruzne krupice: 

Jednu čajnu žličicu kukuruzne krupice izmiješajte s dvije jušne žličice emolijensa po izboru ili jednom žličicom nekomedogenog ulja.

Piling za lice od smeđeg šećera i meda: 

piling za lice med i šećer

Izmiješajte jednu žlicu smeđeg šećera i jednu žlicu meda.

 

Upute za korištenje pilinga:

 • Svježe pripremljen piling nanesite na kožu lica i nježno umasirajte kružnim pokretima kroz nekoliko minuta. 
 • Isperite mlakom vodom.
 • Na kožu lica nanesite hidratantnu kremu.

 

Piling je odlična metoda za održavanje svježine kože i sastavni je dio tjedne ili mjesečne njege. Potreban je oprez prilikom korištenja da se izbjegne oštećenje i iritacija kože. Važno je koristiti ga prema tipu kože i uvijek uz pravilnu zaštitu od sunca. 

 

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Nives Pustišek

Prim. dr. sc. Nives Pustišek je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci