18.12.2020.

Hijaluronska kiselina - Kako djeluje i za što se koristi

Jedan od najpoznatijih preparata beauty industrije je hijaluronska kiselina. Saznajte zašto je tako poznata te trebate li je i vi koristiti.

Što je hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je želatinozna supstanca koja je sastavni dio većine organa našeg tijela. Najveće količine hijaluronske kiseline se nalaze u koži, vezivnom tkivu, oku i zglobovima.

Po svom kemijskom sastavu hijaluronska kiselina pripada skupini glikozaminoglikana, polimernog spoja sastavljenog od velikog broja disaharidnih jedinica (šećera). Riječ je o supstanci velike molekularne težine. Ljudsko tijelo sadrži prosječno 15-ak grama hijaluronske kiseline čija se trećina svakodnevno razgrađuje i ponovo sintetizira. Starenjem se moć obnavljanja hijaluronske kiseline znatno smanjuje.

Hijaluronska kiselina proizvedena u laboratoriju primjenjuje se u medicini i kozmetologiji te se može naći u formi seruma, krema, masti, kapi za oči, otopina za injekcije i tableta.

Pročitajte više o njezi kože u članku o njezi lica ili rješavanju akni.

Kako funkcionira hijaluronska kiselina

Glavno svojstvo hijaluronske kiseline je sposobnost vezivanja vode te ima ulogu vlaženja i podmazivanja. Može vezati i tisuću puta veće količine vode, primjerice, jedan gram hijaluronske kiseline veže jednu litru vode.

U koži hijaluronska kiselina ispunjava prostore između kolagenih i elastičnih vlakana u srednjem sloju kože (dermisu) te, zahvaljujući sposobnosti vezanja vode, koži daje vlažnost, volumen, elastičnost i čvrstoću. Mlada koža ima više hijaluronske kiseline od starije i upravo je zato bogata vodom, čvrsta, elastična i svježa. Starija koža gubi sposobnost obnavljanja hijaluronske kiseline, što rezultira gubitkom volumena, suhoćom i nastajanjem bora.

Osim sposobnosti vezivanja vode i vlaženja kože, smatra se da hijaluronska kiselina sudjeluje u transportu hranjivih tvari u koži, pomaže u cijeljenju rana, ali i sanaciji štete uzrokovane procesima starenja kože.

Za što se sve koristi hijaluronska kiselina

Primjena hijaluronske kiseline u dermatologiji i drugim područjima estetske medicine:

 • serumi, kreme i masti s hijaluronskom kiselinom najčešće su korišteni lokalni preparati kojima se žele smanjiti vidljivi učinci starenja kože
 • znatno brži i vidljiviji anti ageing učinak postiže se injekcijskim unošenjem hijaluronske kiseline u kožu (tzv. fileri hijaluronske kiseline)
 • peroralna primjena pripravaka, u čijem sastavu postoji i hijaluronska kiselina, česti su dodaci prehrani u anti ageing medicini

Primjena hijaluronske kiseline u cijeljenju rana:

 • primjena preparata hijaluronske kiseline na rane ubrzava proces cijeljenja rane

Primjena hijaluronske kiseline kod osteoartritisa i bolova u zglobovima:

 • hijaluronska kiselina nalazi se u svim kostima, zglobovima, vezivnom tkivu i strukturama hrskavice cijelog tijela. Hrskavica štiti površinu kostiju od oštećenja, a ujedno smanjuje opterećenje u zglobu prilikom pokreta
 • hijaluronska kiselina u zglobovima ima ulogu podmazivača te olakšava kretanje u zglobu
 • hijaluronska kiselina primijenjena putem injekcija direktno u zglob djelotvorna je terapija boli kod osteoartritisa
 • postoje i studije koje su pokazale djelotvornost primjene hijaluronske kiseline u tabletama u terapiji boli kod osteoartritisa, posebno u početnoj fazi bolesti

Primjena hijaluronske kiseline u okulistici:

 • hijaluronska kiselina se nalazi u unutrašnjem oku (tekućina staklastog tijela) kojoj daje gelasti karakter te ublažava udarce i služi za transport hranjivih tvari u oku
 • hijaluronska kiselina, zahvaljujući svojoj ulozi podmazivača, koristi se za vrijeme operativnih zahvata oka (operacije katarakte, transplantacija rožnice, odignuća mrežnice i slično)
 • kapi za oči koje sadrže hijaluronsku kiselinu koriste se za ublažavanje simptoma suhih očiju

Druga područja primjene hijaluronske kiseline:

 • još uvijek je nedovoljno istraženo područje primjene hijaluronske kiseline u liječenju oštećenja jednjaka kod refluksa želučanog sadržaja, bolnog mokraćnog mjehura kod različitih oblika cistitisa, stanjenja tkiva rodnice nakon menopauze i slično

Postoje li nuspojave korištenja hijaluronske kiseline

Hijaluronska kiselina je sigurna za primjenu, ukoliko se primjenjuje prema uputama proizvođača. Alergijske reakcije na hijaluronsku kiselinu su rijetko opisane, iako su moguće. Tada se najčešće vidi lokalna reakcija poput crvenila, pečenja i svrbeža kože na mjestu primjene. Pročitajte više o kontaktnom dermatitisu.

Kod nestručne primjene hijaluronske kiseline u formi injekcije moguća je lokalna reakcija u obliku otekline, bolnosti i crvenila.

Najpoznatiji proizvodi s hijaluronskom kiselinom

 • serumi, kreme i masti su najčešći oblici lokalne primjene hijaluronske kiseline u kozmetologiji. Ovisno o proizvođaču sadrže različite koncentracije i tipove hijaluronske kiseline. Najučinkovitiji učinak na punoću kože postiže se zajedničkim korištenjem visokomolekularne i niskomolekularne hijaluronske kiseline
 • gelovi za usnu šupljinu i otopine za ispiranje usne šupljine za terapiju afti i ranica u usnoj šupljini
 • kapi za suhe oči u liječenju suhog oka, obično u koncentraciji od 0,2 do 0,4%
 • otopina za injekcije upotrebljava se u liječničkim ordinacijama te postoje posebno formulirani proizvodi za primjenu u estetskoj medicini (za kožu i usne), okulistici i preparati za primjenu u zglob
 • na tržištu se može naći i hijaluronska kiselina kao dodatak prehrani u formi tableta ili kapsula

 Zbog svoje sposobnosti da veže vodu, hijaluronska kiselina je našla svoju primjenu u medicini, posebice u dermatologiji, okulistici i reumatologiji. Najveću pozornost danas ipak privlače pripravci hijaluronske kiseline koji se koriste u kozmetologiji, posebice u prevenciji starenja kože.

Nives Pustišek

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Nives Pustišek

Prim. dr. sc. Nives Pustišek je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci