02.02.2024.

Koji su mogući uzroci svrbeža vlasišta?

Svrbi vas vlasište? Postoje brojni razlozi zašto se to događa i često nije razlog za brigu. Saznajte koji su mogući uzroci svrbeža vlasišta i kako ga se riješiti!

Uzroci svrbeža vlasišta

Svrbež vlasišta je neugodan osjećaj svraba kože vlasišta koji može biti blag i privremen ili intenzivan i dugotrajan. Ovisno o uzroku, svrbež vlasišta može se javiti udružen s crvenilom kože vlasišta, pojavom ljuski i/ili krasti u vlasištu, s osjećajem peckanja na koži vlasišta i/ili primjerice pojačanim ispadanjem kose. Na tržištu se nalaze različiti šamponi za svrbež vlasišta, a često se koriste i prirodni lijekovi za svrbež vlasišta, poput jabučnog octa, što nije preporučljivo zbog moguće iritacije koje ocat može izazvati. Najvažnije je otkriti uzrok svrbeža vlasišta te ga liječiti.

1. Perut u kosi

Perut u kosi je čest uzrok svrbeža vlasišta koji se prezentira bijelim, rjeđe sivkastim ljuskama u vlasištu i na kosi, a obično se može primijetiti i na odjeći, naročito tamnijoj. Uzroci nastanka peruti u kosi mogu biti:

 • nasljedna sklonost  
 • suha koža i suho vlasište
 • promjena u mikrobiomu vlasišta i dominacija kvasci Malassezia (Pityrosporum ovale)
 • reakcija osobe na stres
 • različite vrste dermatitisa, najčešće seborejični dermatitis
 • gljivična infekcija vlasišta.    

Liječenje peruti u kosi uključuje sljedeće:

 1. Budući u mikrobiomu kože dominiraju kvasci u terapiji se primjenjuju medicinski šamponi koji u svome sastavu imaju ketokonazol, cinkov pirition ili selen sulfid.
 2. Ako je perut uzrokovana suhoćom kože vlasišta bit će korisni šamponi za suho vlasište.
 3. Svakako se savjetuje higijena života (dovoljno sna, regulacija prehrane i slično) te smanjiti utjecaj stresa na svakodnevni život.

2. Suho vlasište

Suha koža vlasišta može dovesti do svrbeža vlasišta. Uzrok suhoće vlasišta mogu biti:

 • vanjski čimbenici poput hladnog vremena i suhog zraka, često pranje kose, primjena agresivnih šampona ili kemikalija u vlasište (farbe za kosu) i slično
 • unutarnji čimbenici poput nasljedne sklonosti, bolesti kože kao atopijski dermatitis, primjena različitih lijekova i slično.

3. Infekcije vlasišta

Parazitarne (uši u kosi), gljivične ili bakterijske infekcije vlasišta mogu izazvati svrbež vlasišta. Parazitarne i gljivične infekcije vlasišta su češće u dječjoj dobi, a u terapiji je najvažnije dokazati uzročnika te provesti ciljanu terapiju. 

4. Uši u kosi

Ušljivostvlasišta parazitarna je infekcija vlasišta uzrokovana ušima, Pediculus humanus capitis. Uši u kosi često uzrokuju svrbež vlasišta u dječjoj dobi, rjeđe u odrasloj dobi. Obično se prenose direktnim kontaktom (kontakt glave s glavom) ili indirektnim kontaktom (preko dijeljenja češljeva, kapa i slično).

Svrbež vlasišta nastaje kao reakcija na ugrize ušiju i njihove izlučevine. Na koži vlasišta se obično, osim mjesta ugriza, vide i ogrebotine (rezultat grebanja noktima), a često i sekundarne infekcije (zamućeni mjehurići i kraste).

Dijagnoza ušljivosti vlasišta se postavlja dokazom gnjida i odraslih uši u vlasištu. Gnjide su jajašca ušiju zalijepljene za vlas. Liječenje ušljivosti vlasišta uključuje primjenu specijalnih antiparazitnih šampona i iščešljavanje vlasišta posebnim češljevima za uklanjanje gnjida.  Budući se uši u kosi šire u kolektivu, važno je provoditi preventivne mjere poput edukacije djece o izbjegavanju dijeljenja osobnih predmeta, redovito provjeravanje kose u djece i slično.   

5. Gljivična infekcija vlasišta

Gljivična infekcija vlasišta (Tinea capitis) obično se javlja u djece predškolske ili školske dobi, rijetko nakon 12-te godine života. Najčešće su uzročnici gljive roda Microsporum i Trichophyton koje se prenose sa zaraženih životinja (najčešće mačka ili pas, ali mogu i druge životinje) na čovjeka. 

Infekcija se rjeđe može širiti i upotrebom kontaminiranih predmeta kao što je kapa ili češalj. Infekcija se također u sportu može širiti kontaktom s djeteta na dijete ili preko zaraženih strunjača.   Osim svrbežom vlasišta, gljivična infekcija vlasišta je karakterizirana manjim ili većim okruglim crvenim arealima u vlasištu, prekrivenim ljuskama. Kosa u žarištima opada, a vlasi su neravnomjerno polomljene. 

Dijagnoza gljivične infekcije vlasišta se postavlja mikološkom obradom i dokazom uzročnika. Liječenje se provodi u dogovoru s liječnikom primjenom antimikotika lokalno u kremi i sistemski u tabletama. Važno je otkriti izvor infekcije i zaraženu životinju odvesti veterinaru. 

6. Bakterijske infekcije vlasišta

Bakterijska infekcija folikula dlake vlasišta, poznata kao  folikulitis vlasišta, obično uzrokovana stafilokolima. U vlasištu se na samom mjestu gdje dlaka izlazi na kožu (folikul dlake) primjećuju papulo-pustule. Subjektivno se javlja nelagoda, moguće i bolnost, a u nekih i svrbež vlasišta.

Dijagnoza folikulitisa vlasišta se postavlja na temelju pregleda i bakteriološkog brisa. Liječenje folikulitisa vlasišta uključuje primjenu antiseptika i lokalnih antibiotika (losion, krema, mast). U težim slučajevima dolazi u obzir i sustavna terapija antibioticima prema antibiogramu.

7. Seborejični dermatitis vlasišta

Seborejični dermatitis je je kronična upala kože koja se javlja na područjima kože gdje su najbrojnije žlijezde lojnice uključujući kožu vlasišta. U vlasištu se vidi crvenilo i ljuske, koje mogu biti suhe i masne, lagano se odvajati od kože vlasišta ili biti zalijepljene za kožu vlasišta. 

Seborejični dermatitis vlasišta često je udružen sa svrbežom vlasišta koji može varirati od blagog do intenzivnog svrbeža. Uzrok seborejičnog dermatitisa:

 • povećana aktivnost lojnih žlijezda i prekomjerna proizvodnja masnoća (sebuma)
 • dominacija kvasci Malassezia u mikrobiomu vlasišta
 • nasljedna predispozicija
 • reakcija organizma na stres.

Liječenje seborejičnog dermatitisa uključuje primjenu medicinskih šampona koji u svome sastavu imaju aktivne supstance poput ketokonazola cinkov pirition ili selen sulfida. Povremena primjena protuupalnih losiona koji u sastavu imaju lokalne kortikosteroide u dogovoru s liječnikom pomoći će u smirivanju crvenila i upale. 

8. Tjemenica

Tjemenica se javlja u vlasištu novorođenčadi i male djece, a karakterizirana je pojavom masnih, ljuskavih naslaga na koži vlasišta. Nerijetko se ispod naslaga ljuski javlja i crvenilo kože. Tjemenica može biti praćena svrbežom vlasišta.  Tjemenica je poznata i pod nazivom Dermatitis seborrhoica infantum (seborejični dermatitis dojenčadi), iako se može javiti i kod nekih drugih upalnih bolesti vlasišta kao što su atopijski dermatitis i psorijaza vlasišta.

Razlog nastanka tjemenice nije poznat, a dovodi se u vezu s hormonskih disbalansom i većom proizvodnjom sebuma (loja), nasljednom predispozicijom te kolonizacijom kože kvasci Malassezia.

Liječenje tjemenice uključuje primjenu dječjih ulja uz nježno iščešljavanje, primjenu krema protiv tjemenice i dječjih šampona protiv tjemenice. 

9. Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je kronična je upalna bolest kože karakterizirana crvenilom (ekcemom), suhom kožom i svrbežom. Bolest je dugotrajna, s razdobljima poboljšanja i pogoršanja. Atopijski dermatitis najčešća je dječja kronična upalna bolest kože i smatra se da više od 20% djece predškolske dobi boluje od atopijskog dermatitisa. Atopijski dermatitis može zahvatiti različite dijelove kože, tako i vlasište. 

Svrbež je najneugodini simptom atopijskog dermatitisa i može biti tako intenzivan da remeti san i ometa oboljelog u svakodnevnim aktivnostima. Točan uzrok atopijskog dermatitisa je nepoznat, a rezultat je kombinacije nasljeđa (sklonost atopijskim bolestima) i okolišnih čimbenika

Dijagnoza atopijskog dermatitisa postavlja se na temelju anamneze i pregleda. Liječenje atopijskog dermatitisa vlasišta uključuje:

 • pravilnu njegu kože vlasišta (primjenu neutralnih šampona koji vlaže kožu vlasišta)
 • izbjegavanje mogućih alergena i iritansa te 
 • u dogovoru s liječnikom primjenu lokalne protuupalne terapije (lokalni kortikosteroidi) u razdobljima pogoršanja dermatitisa. 

U liječenju se primjenjuju i drugi oblici lokalne terapije kao na primjer lokalni antimikrobni lijekovi, a u težim slučajevima često fototerapija i sistemska terapija.

10. Kontaktni dermatitis vlasišta

Kontaktni dermatitis vlasišta je upala kože vlasišta koja nastaje kao posljedica direktnog kontakta kože vlasišta s iritansima ili alergenima iz okoline. Kontaktni dermatitis vlasišta obilježen je crvenilom vlasišta, često uz vlaženje i/ili suhoću vlasišta. Od subjektivnih simptoma prisutan je svrbež i pečenje kože vlasišta. 

Iritativni kontaktni dermatitis vlasišta:

 • nastaje kao reakcija iritacije obično na preagresivne tretmane vlasišta
 • najčešće podrazumijeva primjenu neadekvatne kozmetike poput šampona, regeneratora i maski za vlasište
 • može nastati kao reakcija na boje za kosu i drugih dekorativnih postupaka u vlasištu.

Alergijski kontaktni dermatitis vlasišta:

 • rjeđi je od iritativnog kontaktnog dermatitisa i javlja se u osoba koje imaju predispoziciju za razvoj kontaktne alergijske reakcije
 • nastaje kao alergijska reakcija na određene supstance u proizvodima za njegu ili dekoraciju kose – čest kontaktni alergeni u vlasištu jesu supstance u farbama za kosu. Osim samih boja (pigmenta), najčešće je alergen ursol koji se u boje za kosu dodaje da bi boja bila postojana, a novi kontaktni alergeni su i ljepila koja se koriste u ekstenzijama za kosu.

10. Psorijaza vlasišta

Psorijaza je kronična, ponavljajuća upalna bolest kože. Uzrok psorijaze je nasljedna sklonost, promijenjen imunološki odgovor te utjecaj različitih endogenih i egzogenih okidača. Psorijaza se očituje pojavom crvenih fleka ili izdignuća pokrivenih srebrnim ljuskama. Osim na koži tijela, psorijaza zahvaća kožu vlasišta i noktiju. Psorijaza je često praćena neugodnim svrbežom vlasišta.

Psorijaza vlasišta se liječi primjenom uljnih kapa uz dodatak salicila za brže uklanjanje ljuski te losiona na bazi kortikosteroida i/ili vitamina D za smirivanje upale. Za teže oblike psorijaze vlasišta u dogovoru s dermatologom primjenjuje se fototerapija (fototerapija vlasišta) te sustavna imunosupresivna i biološka terapija.  

11. Stres

Neke od bolesti kože vlasišta poput primjerice, psorijaze, atopijskog ili seborejičnog dermatitisa, često se pogoršavaju u stresu. U stresnim životnim situacijama pojedine osobe mogu imati svrbež vlasišta. 

Svrbež vlasišta je čest i neugodan simptom te može biti uzrokovan različitim uzrocima. Najbolji šampon za svrbež vlasišta ne postoji, ali važno je otkriti uzrok svrbeža vlasišta. Dakle, ako svrbež vlasišta ne prolazi ili se pogoršava, svakako se konzultirajte s dermatologom ili drugim zdravstvenim stručnjakom. Pregledom vlasišta i postavljanjem dijagnoze preporučit će se odgovarajuće ciljano liječenje.

Nives Pustišek

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Nives Pustišek

Prim. dr. sc. Nives Pustišek je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci