Kalendar trudnoće po tjednima

7. tjedan trudnoće - formiranje pupčane vrpce

U 7 tjednu formira se pupčana vrpca koja će ostatak trudnoće vašu bebu čuvati zdravom. Saznajte više i o ostalim obilježjima ovog tjedna!

Formiranje pupčane vrpce – što se događa s bebom kroz ovaj tjedan

Tijekom sedmog tjedna dolazi do značajnijeg razvoja bebe, koja počinje poprimati obrise ljudskog izgleda. Evo kako se beba razvija u ovom periodu:

 • Događa se formiranje pupčane vrpce – u sedmom tjednu završava formiranje pupkovine, spoj bebinog i majčinog krvotoka. Ono se sastoji od dvije arterije i jedne vene te spaja bebin trbuh sa posteljicom majke. Služi za prijenos hranjivih sastojaka i kisika prema bebi, te eliminaciju otpadnih tvari i ugljičnog dioksida iz bebinog tijela prema majčinom krvotoku.
 • Neurološki sustav – mozak poprima oblik mjehurića, zatvara se neuralna cijev, što je osnova leđne moždine i kralježnice.
 • Razvoj lica – gornja i donja čeljust, početak razvoja očiju, usne šupljine.
 • Pupoljci gornjih i donjih udova – sada se daju lako prepoznati na ultrazvuku.
 • Srce i razvoj krvnih žila – broj otkucaja u minuti iznosi od 110 do 140, započinje pregradnja i oblikovanje srca
 • Početni razvoj unutarnjih trbušnih organa – jetre, slezene, crijeva, bubrega…

Dužina i težina bebe

U 7. tjednu trudnoće beba je dužine oko 2 – 7 mm i težine oko 0,8 – 1,3 grama, poput masline. 

Tijekom 7. tjedna trudnoće mjeri se dužina ploda po udaljenosti tjemena od trtice (CRL-Crown Rump Length), čime se dobiva podatak o stvarnom trajanju trudnoće.                                    

Što se događa s mamom

Oticanje grudi – volumen grudi se značajno povećava, a razlog tome su:

 • Značajni rast razine estrogena i korionskog gonadotropina (hCG) 
 • Pojačana opskrbe grudi s krvlju
 • Povećanje mliječnih žlijezda i masnog tkiva dojke
 • Pojačana osjetljivosti bradavica

Nagli rast težine – u našoj populaciji normalan prirast tjelesne težine je od 12 do 16 kilograma od početka trudnoće do poroda. Tijekom rane trudnoće, odnosno tijekom prvog trimestra (do 15. tjedna trudnoće) normalni prirast tjelesne težine trudnice je do 2 kilograma. Nakon toga tjedni prirast tjelesne težine trudnice je oko 300 do 500 gr tjedno. Od 32. do 36. tjedna trudnoće je faza bržeg rasta bebe, kada dobiva 250 grama tjedno. Na prirast težine trudnice utječe:

 • Težina bebe
 • Količina plodove vode
 • Težina posteljice
 • Težina rastuće maternice
 • Povećanje volumena dojki
 • Povećanje volumena krvi trudnice

Zbog toga je važno tijekom trudnoće prihvatiti činjenicu da treba pripaziti na sastav i količinu prehrane, kako smanjena fizička aktivnost trudnice napredovanjem trudnoće ne bi dovela do pretjeranog unosa kalorija i stvaranja prekomjernog masnog tkiva.                     

Promjene raspoloženja – umor ili razdražljivost nastaju porastom hormona trudnoće pa je održavanje fizičke aktivnosti, uredno spavanje i odmor vrlo bitan tijekom ovih tjedana trudnoće. U ovom tjednu naziv za trudnoću “drugo stanje” polako dobiva smisao.

Trudnički simptomi u 7. tjednu

Trudnički grčevi 

Rast maternice uzrokuje micanje i rastezanje sveza kojom je maternica vezana za okolne strukture u zdjelici, a to osjećate kao blaže grčeve u donjem dijelu trbuha i najčešće su bezopasni. Ukoliko su jači grčevi praćeni problemima s mokrenjem, nepravilnom stolicom, povišenom tjelesnom temperaturom ili krvarenjima iz rodnice, potrebno je obaviti pregled kod ginekologa.

Česta potreba za uriniranjem 

Radi pojačanog protoka krvi kroz bubrege (uvjetovanog hormonima trudnoće) dolazi do učestalog mokrenja. 

Ponekad je uvjetovano i infekcijom, ali onda su uz učestalo mokrenje prisutni simptomi:

 • Peckanje ili bolovi tijekom mokrenja (dizurija)
 • Bolovi u donjem dijelu trbuha
 • Povišena tjelesna temperatura
 • Bolovi u području leđa koje odgovaraju položaju bubrega (lumbalna regija)

Inače, pojačanim protokom krvi kroz bubrege u trudnoći se povećava volumen čišćenja krvi od otpadnih tvari koje se odstranjuju mokraćom, što je u trudnoći poželjno.

Žgaravica i otežana probava 

Žgaravice i otežana probava izraženije su u ovom tjednu radi viših razina hormona trudnoće. Zbog njih dolazi do usporavanja rada želuca, ali i crijeva, što dovodi do navedenih simptoma. Ukoliko imate te probleme onda tijekom rane trudnoće pametno je izbjegavati jako kiselo voće kao što su citrusi u većim količinama ili sok od rajčice npr. Nošenje ugodnih hlača bez pretjeranog zatezanja u području trbuha također će pridonijeti slobodnijem kretanju crijeva a time i umanjiti mogućnost pojave ovih simptoma.

 • Krvarenje iz rodnice u ovom tjednu su razlog hormonske nedostatnosti žutog tijela jajnika i najčešće se radi o bezazlenim problemima koji se lako rješavaju dodavanjem hormona progesterona u obliku tableta , no može biti i simptom prijetećeg pobačaja pa i izvanmaternična trudnoća. Ukoliko se pojavi krvarenje morate se javiti na ginekološki pregled.

Savjeti stručnjaka za 7. tjedan trudnoće

Savjeti za održavanje balansa zdrave prehrane – kao što smo napomenuli, bitno je dobro planirati prehranu tijekom trudnoće.  

 • osigurati dostatnu opskrbu bebe potrebnim mineralima, vitaminima , bjelančevinama , mastima i ugljikohidratima. Pretjerano uzimanje hrane, a pogotovo ugljikohidrata (kruh, šećer, kolači…) može dovesti do pretjeranog rasta tjelesne težine trudnice zbog povećanog odlaganja masti. Time ćete sebi otežati “podnošenje” trudnoće u svakodnevnim aktivnostima, ali i sam porod.
 • Pripaziti na dovoljan unos tekućine
 • Uzimajte češće i manje obroke

Savjeti za vježbe koje treba izbjegavati

U sedmom tjednu trudnoće potrebno je izbjegavati vježbe:

 • s naglim pokretima,
 • s udaranjem ili pritiskom na trbuh,
 • koje zahtijevaju skakanje,
 • široke opsege pokreta prilikom vježbanja,
 • koje uzrokuju prebrzi rad srca – frekvencije srca iznad 120 otkucaja u minuti.

Zbog toga je bitno prije planiranog vježbanja napraviti lakše vježbe razgibavanja i zagrijavanja mišića. Umjerena vožnja biciklom ili plivanje također su dozvoljene aktivnosti, a nemojte zaboraviti ni Kegelove vježbe. Vježbajte do najviše tri puta dnevno u trajanju od 40 do 60 minuta uz pauze odmora. Ukoliko osjetite nesvjesticu, vrtoglavicu ili bolove u trbuhu tijekom vježbanja, prekinite vježbu i odmorite se. Tijekom vježbanja koristite ugodnu odjeću i obuću.

Konzumacija alkoholnih pića i pušenje nisu dozvoljeni – u ovoj fazi intenzivnog rasta i razvoja vaše bebe alkohol i pušenje djeluju vrlo štetno, stoga je vrijeme da te navike zaboravite.

Ako već niste obavili, krajnji je rok za prvi ginekološki pregled – tijekom sedmog tjedna trudnoće kod ginekologa započet će vaša obrada u trudnoći. Laboratorijski nalazi krvi, nalaz krvne grupe i markera na hepatitis te spolne bolesti kao što je sifilis, AIDS dio su početne obrade trudnoće. U tim tjednima se uzima PAPA nalaz kao i cervikalni brisevi. Ultrazvučni nalaz dati će i odgovore o “kvaliteti” trudnoće. Mjerenjem dužine bebe dobit ćete informaciju o stvarnom trajanju trudnoće, a određivanjem frekvencije srca, oblika gestacijske (GV) i žumanjčane vreće (ŽV) ginekolog može procijeniti pravilnost trudnoće.

Za kraj, sjetite se uzimati folnu kiselinu, koja je bitna za završetak razvoja neuralne cijevi djeteta u ovom tjednu. A ako vas muče mučnine i povraćanje, izbjeći ćete ih upotrebom preparata od đumbira, izbjegavanjem pripravljanja začinjenih jela, izbjegavanjem jakih mirisa, kuhanjem čajeva od mente ili kamilice, uzimanjem vitamina B6 i, nešto što je životno pravilo, pazite na dobar san!