Kalendar trudnoće po tjednima

9. tjedan trudnoće - stižu li dvije prinove u obitelj

Ovaj tjedan je poseban i po tom što ćete na ultrazvuku možda saznati nosite li blizance. Dupli razlog za sreću!

Što se događa u maternici ? Stižu li dvoje ili jedno dijete ?

Ostvarenje trudnoće prestavlja izniman događaj u životu svake žene koji donosi brojna pitanja s osnovnom bazom hoće li tijek trudnoće i porođaj proći u ponajboljem redu. 

Jedno je od temeljnih pitanja svih budućih roditelja sljedeće: da li je sve što se prikazuje pomoću ultrazvuka uredno, odnosno bez odstupanja u odnosu na očekivani normalni tijek zbivanja? Te radi li se o jedno plodnoj ili više plodnoj trudnoći? 

Ultrazvučnim pregledom potvrđujemo ili isključujemo više plodne trudnoće (blizance), pojedinim budućim roditeljima donosi očekivano olakšanje. Potvrđivanje više plodnih trudnoća potom povlači znatiželju odnosno razlučivanje radi li se o jednojajčanim ili dvojajčanim dvojcima/ blizancima. Kako bi se potvrdila blizanačka trudnoća i odredio tip blizanačke trudnoće oslanjamo se isključivo na ultrazvučnu tehnologiju koja nam omogućuje uvid u rana zbivanja unutar maternice te pomoću koje određujemo broj vrećica, broj plodovih ovoja te broj plodova s pozitivnom srčanom akcijom.  

Ultrazvučni prikaz dvije vrećice unutar središnjeg dijela maternice u kojoj se nalazi po jedan plod i jedna žumanjčana vrećica ukazuju na veliku mogućnost da se radi dvojajčanim blizancima. Apsolutna potvrda toga događa se tek u kasnijim tjednima trudnoće ukoliko se radi o djeci različitog spola – ulaskom u drugo tromjesečje. Prikaz jedne gestacijske vrećice u kojoj se nalaze dva ploda u dvije ili jednoj amnionskoj šupljini s dvije žumanjčane vrećice, potvrda je da se radi o jednojajčanim blizancima

Višestruke ovulacije kao posljedica postupaka medicinske potpomognute oplodnje s ciljem liječenja neplodnosti značajno povisuje mogućnost ostvarivanja više plodnih trudnoća u odnosu na biološku pojavnost. 

Učestalost blizanačkih trudnoća iznosi 1,2-2% od toga 30% svih ostvarenih trudmoća je iz postupaka medicinski potpomognute oplodnje. Pojavnost dvojajčanih blizanaca je znatno učestalija: 2/3 svih blizanačkih trudnoća u odnosu na jednojajčane blizance. 

Dužina i težina bebe

Upravo rani ultrazvučni pregled tijekom prvih tjedana trudnoće omogućuje potpuni i pravilni nadzor više plodne trudnoće jer omogućuje najlakše razlučivanje broja ploda, broja posteljica i plodnih ovoja. Ulaskom u drugi mjesec trudnoće jasno se može odrediti broj embrija prikazivanjem njihovih odjeka i pozitivne srčane akcije, žumanjčanih vrećica.

Tijekom devetog tjedna trudnoće plod (embrij) prerasta dužinu od 20mm,  bliži se 30 mm s težinom od 5 grama. Plod bilježi rast u dužinu od 1 mm po danu. Embrij prolazi kroz intenzivne promjene, jasno se razabiru dijelovi anatomije kao što je glava, u kojoj se razabire vrlo jasno središnja linija koja ukazuje na normalni razvoj moždanih struktura.  Jasno su vidljivi svi dijelovi gornjih i donjih udnih pupoljaka gdje se razabiru „buduće“ nadlaktice, podlaktice, šake, natkoljenice potkoljenice i stopala. Njihovim prikazom isključuju se vrlo rano moguće anomalije ekstremiteta. Tijekom ultrazvučnog pregleda jasno se može uočiti dinamika ploda, nepravilni nježni trzajni pokreti. 

Kožna je iznimno tanka, prozirna te kroz nju prosijavaju krvne žile, a tijekom 9. tjedna dolazi do razvoja jezika, glasnica usnica, a zbog intezivnog razvoja središnjeg živčanog sustava veličina glave i njezini obrisi, znatno su veći. Jasno se može prikazati razvoj posteljičnog tkiva.

Što se događa s mamom?

Svakim novim zbivaju se dinamične promjene ne samo u tijelu žene veći i unutar maternice. Rastom b-hCG, odnosno odmicanjem trudnoće, pojedine trudnice zamjećuju porast subjektivnih simptoma koji bivaju sve izraženiji (jutranja mučnina, smetnje u apetitu s naglašenim gađenjem prema pojedinoj hrani, mirisu kave, cigarete ). 

Subjektivan osjećaj stezanja odjeće posebice grudnjaka može biti iz dana u dan sve izraženiji, prsa postaju teža, napetija, bradavice sve osjetljivije. Pojedine trudnice bilježe prve znakove nakupljanja tekućine u donjim ekstremitetima, dok pojedine učestalost mokrenja posebice noću. Pojačani vaginalni iscjedak bjelkaste boje je uobičajena pojavnost. Fluktuacija u raspoloženju su relativno česte, od osjeća ushita i sreće do melankonije i zabrinutosti. Pojačani seksualni nagon uz naglašeniji osjećaj erotičnosti javlja se u određenoj skupini trudnica dok druge bilježe apsolutnu nezainteresiranost. 

Za sve je krivac hormon trudnoće beta hCG koji doseže svoju vršnu vrijednost. Koža postaje napetija, glatka, dok u određenom broju akne postaju naglašenije kako po koži lica, tako po leđima i prsima. 

Trudnički simptomi u 9. tjednu

Mučnine, žgravica 

Žgaravica najčešći problem trudnoće kojeg bilježi, statistika bilježi pojavnost od 17-45-80% trudnica najčešće se javlja u drugoj polovici drugog tromjesečja kao posljedica vraćanja želučanog sadržaja u jednjak uz subjektivni nelagodni osjećaj pečenja koji se javlja u ždrijelu, grlu uz bol u visini žličice ( u visini završetka prsne kosti) te osjećaja kiselosti i gorčine u ustima. Nastaje kao niz metaboličkih promjena uzrokovanih novim hormonskim statusom, pojačano lučenje progesterona koji za posljedicu ima opuštanje glatkih mišića. Van trudnoće kružni mišić koji zatvara jednjak (esofagealni sfinkter) služi kao ventil i onemogućuje komunikaciju odnosno vraćanje hrane iz želuca u jednjak. Naglašenom relaksacijom uslijed pojačanog lučenja progesterona dolazi do prelijevanja želučane kiseline u jednjak odnosno dolazi do takozvanog gastroezofagelnog refluksa, upravo zbog ovoga treba izbjegavati konzumaciju kofeina, nikotina i začinjenje hrane. Ulaskom u drugu polovicu trudnoće razlog nastajanja žgaravice, osim promjene unutar hormonalnog statusa je i mehanički pritisak na želudac i crvene vijuge trudnice. Pročitajte kako liječiti žgaravicu u trudnoći

Osim neugodnog subjektivnog osjećaja u ustima i povremene boli u žličici ozbiljnije komplikacije su iznimno rijetke što uključuje erozivnu upalu jednjaka i povraćanje prilikom svakog unosa hrane. Takvo stanje za posljedicu može imati odbijanje unosa hrane i tekućine u tijelo uz posljedični poremećaj razine elektrolita, dehidraciju, zatvor i opći osjećaj iznemoglosti, pothranjenosti.

Savjeti za 9. tjedan trudnoće

Količina krvi u tijelu trudnice povećava se za čak 40 – 50%. Zato kod nekih trudnica na koži iskoče žile, ponajprije one na prsima, nogama i trbuhu. Budućim majkama koje u obitelji imaju povijest pojavljivanja proširenih vena preporučujemo da budu pažljivije kod soljenja hrane te da se isto tako klone dužeg stajanja na nogama. Pri tome ne zaboravite na fizičku aktivnost. Ona, naime, pospješuje krvotok, a venski se zalisci aktivno brinu o tome da se vene ne prepune, posebno one na nogama. Proširene vene se doduše pojavljuju jer težina maternice pritišće vene u zdjeličnoj šupljini. 

Jedan od glavnih strahova trudnica prekomjerno je dobivanje na težini. Zato je i tijekom redovnih ginekoloških pregleda najteže stati na vagu koja nemilosrdno pokazuje svaki prirast težine. 

Umjesto toga radije razmišljajte ovako: vaga pokazuje rast novog bića! Dopuštena količina dobivenih kilograma u trudnoći naravno ovisi o težini prije trudnoće. Preporučeni prirast težine je 10-14 kilograma. Važnije je da pazite na zdravu prehranu jer upravo uravnotežena prehrana i redovni obroci ključ su zdravog razvoja djeteta.    

Upravo stoga:

 • Jedite više manjih obroka kroz dan
 • Žvačite sporo ne gutajte hranu, usitnite je zubima
 • Vodite dnevnik obroka, izbjegavajte hranu koja vam ne odgovara, vodite računa o pravilnom unosu vitamina i minerala
 • Unos voća i povrća omogućuje pravilan vitaminsko mineralni balans majke i posredno za njezino dijete 

Hranom ali i načinom prehrane znatno se mogu umanjiti pojedine tegobe koje nastaju kao „posljedica“ trudnoće:

 • Smanjenim unosom soli, umanjujemo zadržavanje tekućine i posredno utječemo na tlak i vene
 • Zadnji obrok neka vam nije neposredno prije spavanja. Izbjegavajte obilne obroke čime si znatno smanjite pritisak u želucu, posredno i razvoj žgaravice. Tijekom spavanja podignite si uzglavlje, spavanje na lijevom boku može olakšati pritisak na želudac.
 • Sirovo povrće kao što su rotkvice, cikla, celer, kupus, repa, bademi i voće svojim enzimima mogu znatno umanjiti osjećaj kiseline koje uzrokuju nelagodu i bol
 • Iznimno je važno prestati pušiti jer nikotin potiče receptore u želucu koji potiču stvaranje želučanih kiselina 
 • Izbjegavanjem takozvane teške – masne hrane (pečenja, umake na bazi maslaca, masnog vrhnja, majoneze) ali i voće koje pojačano stvara kiseli sadržaj kao što su citrati, čime rasterećujete želudac i stvaranje želučane kiseline
 • Znatno si možete pomoći isključivanjem unosa kofeina kroz kavu, čaj, kakaa, energetskih napitaka i gaziranih pića ali i jako začinjenje ljute hrane (ljute paprike, papra, češnjaka, luka)
 • Promjenom stila života, uvođenjem relaksirajućih meditativnih tehnika, tjelovježbe, izbjegavanjem poslovnih stresnih situacija posrednom poboljšavate probavu, ublažujete pojačano stvaranje želučane kiseline koje potiču nastajanje žgaravice. U konačnici, doprinosite kvaliteti cjelovitog zdravlja ali i ublažujete simptome koje sve navedeno može utjecati na pojačano lučenje želučane kiseline i time nelagodu koju stvara žgaravica.
 • Iznimno je važan adekvatni unos tekućine zbog rehidracije i sprečavanja zatvora

Nosite odjeću koja vas ne stišće, obuću koja vam je udobna,  ne zaboravite na udobno donje rublje, posebno na grudnjak. Osluškuje svoje tijelo, intuitivno ćete shvatiti što vam odgovara što ne, poštujte promjene i nove životne okolnosti.