12.03.2019.

Mučnine u trudnoći - uzroci i liječenje (vodič)

Većina žena se u trudnoći susretne sa mučninama i povraćanjem a povišene razine hormona i prehrana su često glavni krivci za to. Srećom, postoje jednostavni načini da se ovi problemi ublaže.

Kada počinju mučnine u trudnoći

Gotovo dvije trećine trudnica osjeća stalne ili povremene mučnine, dok jedna trećina uz mučnine razvija i nagon za povraćanjem. U ekstremnim slučajevima ovakva stanja mogu uzrokovati i radnu nesposobnost. Najčešće se javljaju tijekom jutarnjih sati, ali moguće su i mučnine u trudnoći navečer, odnosno preko cijelog dana, te mogu biti različitog intenziteta.

Mučnine najčešće započinju ulaskom u peti tjedan trudnoće, a polako prestaju krajem prvog tromjesečja, iako postoji manji broj trudnica koje ih registriraju do kraja trudnoće. Same mučnine ne uzrokuju zdravstvene probleme budućoj majci i fetusu, ali mogu biti razlogom brojnih subjektivnih tegoba.

Uzroci mučnine u trudnoći

Smatra se da je upravo visoka razina hormona ß-hCG u krvi tijekom prvog tromjesečja trudnoće jedan od glavnih razloga pretjerane stimulacije centra za mučninu i povraćanje. ß-hCG (humani korionski gonadotropin) je protein kojeg luči tkivo posteljice, a njegova je funkcija poticanje žutog tijela u jajniku na lučenje progesterona, hormona koji se često naziva čuvarom trudnoće.

Drugi razlog koji se često navodi jest neadekvatan unos hrane, kao i manje uspješna probava uslijed opuštanja glatkog mišićja probavnog trakta. Relaksirajući učinak na glatki mišić ima visoka razina progesterona koji se tijekom trudnoće stvara u znatno povećanim koncentracijama.

Pojačana metabolička aktivnost tijekom prvih tjedana trudnoće, kada se u pozadini zbiva intenzivna razgradnja majke i izgradnja fetusa, uz pojačanu prokrvljenost cijeloga tijela, dovodi i do promjena osjetilnih (olfaktornih) sposobnosti buduće majke. Zbog toga trudnice imaju bolje osjetilne mirisne sposobnosti, odnosno izrazito reagiraju na pojedine mirise, što rezultira potrebom za povraćanjem, općom slabošću i vrtoglavicama uz subjektivan osjećaj opće tjelesne nemoći.

Mučnine su obično izraženije tijekom prve trudnoće, što podupire shvaćanje da su u nastanku ovih tegoba uključeni organski i psihološki čimbenici. Organski, jer je tijelo prvi put izloženo naglim i znatnim promjenama razina hormona (u odnosu na sve sljedeće trudnoće), a ujedno tijekom prve trudnoće veliku ulogu igraju i psihološki čimbenici poput brige, nemira i straha koji znatno više zaokupljaju trudnicu u odnosu na trudnoće koje slijede.

Jutarnje mučnine u trudnoći

Problem nastanka jutarnje mučnine tijekom trudnoće nije u potpunosti razjašnjen. Niz teorija pokušalo je razjasniti nastajanje mučnina, a jedna od najzastupljenijih je da su mučnine rezultat reakcije tijela na nagli porast hormona estrogena, progesterona i β–hCG-a.

U pojedinim zajednicama, koje žive drugačijim načinom života od zapadnog svijeta, fenomen jutarnjih mučnina nije poznat, što dovodi u pitanje pokretače ovih tegoba. Otkriveno je kako važnu ulogu igra emocionalno stanje trudnice, jer se pokazalo da uvođenje placebo terapije dovodi do brzog poboljšanja i prestanka simptoma.

Utjecaj emocionalnog stanja potvrđuje činjenica da su iscrpljujuće mučnine i povraćanja češći u neželjenoj i neplaniranoj trudnoći u odnosu na planiranu i željenu trudnoću, a primijećeno je i da žene koje su izložene većem emocionalnom i fizičkom umoru imaju izraženije mučnine.

Povraćanje u trudnoći

Uz opisane promjene, mučnina može dovesti i do razvoja izrazitog nagona za povraćanje, koje se može manifestirati više puta u danu i ne samo tijekom jutarnjih sati. Opisano stanje poznato je kao hiperemeza gravidarum.

Ako se povraćanje ponavlja više puta tijekom dana (šest do osam puta), ono može dovesti do promjene koncentracije elektrolita u krvi, do dehidracije te do ketoze (povišene razine ketona u krvi, do čega dolazi kad jetra zbog energetskih potreba pretvara masti u masne kiseline i ketonska tijela). Posljedično mogu nastati i drugi zdravstveni problemi.

Tijekom trajanja mučnina važno je konzumirati adekvatne obroke koji podrazumijevaju manju količinu u formi prihvatljivoj trudnici i primjereni kalorijski unos. U tom periodu ne dolazi do gubitka ukupne tjelesne mase, za razliku od hiperemeze (povraćanje šest do osam puta u danu) kada trudnice minimalno izgube 5% svoje težine.

Ako opisano stanje potraje nakon 16. tjedna (4. mjeseca) trudnoće, može doći do posljedičnih promjena jetrene funkcije, masne promjene, prsnuća jednjaka i upalne promjene mozga. Tada se na temelju laboratorijske obrade, kliničke slike i ultrazvučne ocjene svakako trebaju isključiti ostale organske promjene jetre, gušterače, bubrega i štitnjače te bolesti crijeva.

Liječenje mučnina u trudnoći

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike, laboratorijskih nalaza te na temelju zapažanja trudnice i njezine okoline. Primjerena terapija sastoji se od nadoknade tekućine, elektrolita i glukoze, intravenozno u bolničkim uvjetima, te od uvođenja antiemetika (lijekova koji sprječavaju simptome mučnine i povraćanja).

Klinički i laboratorijski nadzor trudnice važni su radi otklanjanja mogućih zdravstvenih posljedica do kojih može doći zbog promjena uzrokovanih naglim gubitkom elektrolita, grčeva mišića te promjena rada štitnjače, jetre i bubrega. Također, važan je nadzor dinamike mokrenja i stolice zbog gubitka tekućine i manjka pojedinih elektrolita i minerala.

Ultrazvučnom ocjenom nužno je isključiti patološke trudnoće, odnosno patološki razvoj posteljice (mola hidatidosa) ili više plodne trudnoće — sukladno tome trudnice imaju i više posteljičnog tkiva i pojačanu hormonsku produkciju.

U slučaju potvrđene hiperemeze intravenozno se primjenjuje nadoknada tekućine, obično oko 2 l tijekom prva dva sata. Daljnja nadoknada tekućine ovisi o reakciji trudnice, njezinom općem stanju i laboratorijskim parametrima, a ako se povraćanje nastavi nakon nadoknade tekućine u terapiju se uvode lijekovi (antiemetici). Uz stabiliziranje zdravstvenog stanja uvode se manji i česti obroci tijekom dana.

Kako ublažiti mučnine u trudnoći

Trudničke se mučnine mogu umanjiti relativno jednostavnim metodama.

  • Mučnine su intenzivnije tijekom jutarnjih sati zbog nižih razina glukoze, stoga se unosom manjih obroka rano ujutro prije ustajanja ona može preduhitriti. Ti obroci mogu biti sastavljeni od grickalica, suhog voća, integralnih krekera, rižinih pločica ili suhih kolačića.
  • Mučnina u trudnoći cijeli dan može se smanjiti izbjegavanjem gladi kroz više manjih obroka tijekom dana, raspoređenih svakih nekoliko sati. Obroci neka se temelje na voću, povrću, bijeloj ribi i posnom mesu.
  • Unos čajeva dobar je način za smirivanje želuca, a mučninu dokazano smanjuju čajevi od đumbira, kamilice, peperminta i metvice. Također, đumbir, cink i vitamin B6 (kapsule od 50 mg) poznati su u smanjivanju mučnina. Više o pogodnostima đumbira i njegovoj pripremi možete pročitati na našem blogu o čaju od đumbira. Mogu se koristiti u obliku žvakaćih guma ili tableta, a danas postoje i novi preparati koji sadržavaju đumbir i koriste se u suplementaciji vitamina i minerala.
  • Subjektivan osjećaj mučnine ublažavaju mirisi agruma, poput limuna, naranče i grejpa, stoga korištenje eteričnih ulja s aromom agruma, u prostorijama u kojima boravi trudnica, djelomično može olakšati njezine tegobe.
  • Pojačano lučenje žlijezde slinovnice tijekom prvih tjedana trudnoće može poticati povraćanje. Kako bi se to spriječilo, učinkovitim se može pokazati konzumacija dvije do tri žlice jabučnog octa pomiješanog s toplom vodom uz doručak — ocat će isušiti usta i smanjiti mučninu.
  • Izrazito je važno izbjegavanje alkohola, jer fetusi nemaju enzime za njegovu razgradnju. Također, smanjenju mučnina može doprinijeti izbjegavanje nikotina, gaziranih pića i prekomjernog unosa kofeina, a uz uzimanje dovoljne količine tekućine, koje je bitno za održavanje urednog zdravstvenog ekvilibrija, od koristi su mliječni napici, juhe te sokovi od voća i povrća.
  • Ako vam uzimanje tekućine stvara mučninu, jedite čvrstu hranu s većim udjelom vode, odnosno svježe voće i povrće, kao što su svježi krastavci i naranče.
  • Smanjenju mučnina doprinose aromaterapija, akupunktura i akupresura pojedinih točaka (točaka s unutrašnje strane zapešća).
  • Veliki broj trudnica s mučninama veoma uspješno reagira na homeopatski lijek Nux vomica. Radi se o velikom razrjeđenju ekstrakta jedne vrste indijskog oraščića koji se pokazao učinkovitim u smirenju mučnina.
  • Za stabilizaciju općeg stanja trudnice važan je uredan način života (puno sna, odmora, redoviti obroci) i stabilne emocionalne situacije. Uz psihofizički odmor, za stabilnost svake trudnoće svakako je povoljno izbjegavanje stresnih situacija.

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Ulla Marton

Prim. dr. sc. Ulla Marton diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine. Zatim je upisala poslijediplomski znanstveni studij na Medicinskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu “Ultrazvuk u Kliničkoj medicini”. Magistrirala je 1996, a doktorat stječe 2005. godine. Tijekom izobrazbe u specijalistu ginekologa i porodničara boravi u inozemstvu u svrhu daljnjeg usavršavanja. Od 1999. član je tima u Poliklinici “Dr. Marton”, Zagreb. Stjecanjem naziva specijaliste iz ginekologije i opstetricije, nastavlja trajno usavršavanje boravkom na odjelu za reprodukcijsku medicinu i ginekološku endokrinologiju Splošne Bolnice Maribor, Slovenija. Autor je 23 znanstvene publikacije i 11 poglavlja u stručnim knjigama. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika stručne naobrazbe.

Ostali članci