31.07.2019.

Žgaravica u trudnoći – 19 savjeta za liječenje

Žgaravica u trudnoći pojava je na koju se trudnice često žale. Pročitajte naših 19 savjeta za liječenje žgaravice i riješite se kiseline u želucu.

Što je žgaravica i koji su njezini simptomi

Žgaravica se može definirati kao osjećaj pečenja pretežito u grlu i ždrijelu te u gornjem dijelu probavnog trakta, želucu i predjelu iza prsne kosti. U normalnim okolnostima, kružni mišić (jednjački sfinkter) ima zadaću zatvaranja prolaza hrani i kiselini iz želuca. No, ako taj “ventil” nema pravilnu funkciiju i popusti, želučana se kiselina može sliti u jednjak. To je stanje koje se naziva gastroezofagealni refluks.

Želučana kiselina nipošto nije negativac kako je se često prikazuje. Štoviše, bez želučane kiseline ne bi se mogla odviti prva faza u procesu razgradnje bjelančevina. Proteini iz životinjskih namirnica (mesa, jaja, mliječnih proizvoda i ribe) te biljni proteini u orašastim plodovima, mahunarkama i žitaricama ne bi mogli biti probavljeni bez želučane kiseline. Nadalje, bez želučane kiseline i optimalnog kiselog pH blokira se stvaranje vrlo važnog vitamina B12.

Kiselina u želucu, dakle, služi za probavu hrane. Kada se kiselina vraća u jednjak, a katkada se vraća i sadržaj predprobavljene hrane, dolazi do tzv. regurgitacije hrane. Stanja koja dovode do vraćanja kiseline u jednjak nazivaju se GERB (gastroezofagealna refluksna bolest), a nekada i dispepsija te kronična žgaravica. Žagaravica je, drugim riječima, simptom koji dovodi do GERB-a, a iako to nije pravilo, žgaravica može biti povezana i s upalom jednjaka.

Simptomi žgaravice u trudnoći su gorčina ili kiselost u ustima, a osobe koja osjećaju navedeno često nisu sigurne koji su uzroci, kako je spriječiti te kako postupiti u slučaju da do nje dođe.

Žgaravica u trudnoći – uzrok

Žgaravica u trudnoći vrlo je česta pojava, odnosno, gorčina u ustima pojava je na koju se trudnice često žale. Ako se pitate kada se javlja žgaravica u trudnoći, vjerojatno vas neće iznenaditi odgovor da je učestalost žgaravice između 17 i 45 posto, tj. da se svaka druga ili peta trudnica žali na žgaravicu.

Nema pravila u kojem se dijelu trudnoće pojavljuje žgaravica. Mnoge se trudnice više žale na žgaravicu u ranoj trudnoći, nego u drugom ili trećem tromjesečju. No, neke su studije pokazale da se žgaravica može pojaviti i u kasnoj trudnoći. Češća pojava žgaravice u prvom tromjesečju mogla bi se objasniti činjenicom da beba koja raste u majčinom trbuhu pritišće želudac i gornji dio probavnog sustava, no pojava je uvjetovana i specifičnim hormonalnim statusom za vrijeme trudnoće.

U trudnoći je povišena koncentracija hormona progesterona i njegovih metabolita koji uzrokuju opuštanje glatkih mišića. Tako dolazi do smanjenja mišićnog tonusa želuca i njegove pokretljivosti, kao i do smanjenja pritiska donjeg jednjačnog kružnog mišića. Hrana se duže zadržava u želucu, a potom kiselina u želucu i sadržaj hrane imaju olakšan prolazak prema jednjaku i ždrijelu gdje im nije mjesto.

Iako su ozbiljne komplikacije relativno rijetke, a simptomi prolaze relativno bez posljedica nakon samog poroda, moguće ozbiljnije komplikacije uključuju mučninu, povraćanje ili pak erozivnu upalu jednjaka.

Liječenje žgaravice u trudnoći i prirodni lijekovi

Liječnici trudnicama propisuju lijekove koji smanjuju razinu kiseline u želucu. Neki od propisanih lijekova mogu biti oni iz skupine antacida, H2 blokatora i inhibitora protonske pumpe. Kako navedeni lijekovi posjeduju određeni rizik štetnog djelovanja na fetus, lijekove isključivo određuje liječnik imajući u vidu potpuni zdravstveni status trudnice.

Hrana protiv žgaravice u trudnoći

Kako se riješiti žgaravice? Postoji li prirodan lijek?

Kad je u pitanju žgaravica, prirodni lijek podrazumijeva izbjegavanje nastanka njezinih simptoma, a to uključuje suzdržavanje od kofeinskih napitaka poput kave, crnog čaja, čokolade, kakaa i energetskih napitaka. Na listi visoko nepoželjne hrane su jela na bazi rajčice, paprike, češnjaka, luka, papra i crvene paprike u prahu. Nadalje, masna će hrana djelovati opterećujuće za želudac, stoga izbjegavajte pečenje, kožu peradi, kremaste sireve, prošarano meso te masne umake na bazi vrhnja, maslaca i crvenog masnog mesa. Isto tako, kiselo voće pojačava kiselost sadržaja želuca i nije prikladno, a u tu skupinu pripadaju agrumi poput limuna, naranče, grejpfruta i mandarine. Gazirana pića su zabranjena.

Kada vas muči žgaravica, pronaći lijek nije jednostavan zadatak, no svakako najprije treba iz prehrane izuzeti gore spomenutu hranu koja iritira želudac. Pravilan pristup nije (samo) privremeno blokirati nastanak želučane kiseline, već pažljivim odabirom namirnica poboljšati probavu.

Što pomaže pri žgaravici u trudnoći?

GERB prehrana i prehrana kod žgaravice podrazumijeva niže navedene savjete.

 1. Vodite dnevnik prehrane te pritom pratite koja vam hrana ne odgovara i okida simptome.
 2. Jedite obroke u manjim količinama.
 3. Sporo žvačite i dobro usitnite hranu zubima.
 4. Jedite više puta kroz dan. 
 5. Izbjegavajte jesti netom prije spavanja.
 6. Nikako se nemojte prejedati kroz dan.
 7. Podignite uzglavlje pri spavanju. 
 8. Spavajte na lijevoj strani jer taj položaj može pomoći pri žgaravici.
 9. Smanjite stresne situacije.
 10. Pušenje je apsolutno nepoželjno u trudnoći zbog očuvanja zdravlja djeteta, a dodatan argument za prestankom pušenja je i da nikotin oslabljuje donji jednjačni sfinkter.
 11. Jedite više sirovog voća koje sadrži više enzima. Svježi ananas u maloj količini može biti koristan i za probavu bjelančevina, no bromelain kojeg ananas sadrži u većim količinama može izazvati smetnje u razvoju ploda.
 12. Jedite povrće koje sadrži mineralne tvari koje djeluju protiv žgaravice kao neutralizatori.
 13. Cikla, sirova repa i rotkve također mogu biti korisne.
 14. Tradicionalno prirodno liječenje žgaravice preporučuje ispijanje soka od sirovog kupusa ili sirovog celera.
 15. Banane su korisne kao neutralizator kiseline.
 16. Badem kao lijek odličan je izbor u trudnoći. Bademi su vrlo dobar izvor magnezija, a u narodu su prepoznati kao tradicionalan lijek protiv žgaravice. Magnezij iz badema može djelomično neutralizirati višak kiseline u želucu.
 17. Zeleno lisnato povrće (salata, špinat, blitva) pripravljeno na pari ili sirovo kao bogat izvor magnezija može doprinijeti neutralizaciji želučane kiseline. 
 18. Katkada je korisno popiti čašu vode pri pojavi prvih simptoma žgaravice.
 19. Običan dodatak prehrani na bazi kalcijevog karbonata također može poslužiti kao prirodan antacid (tableta za žgaravice u trudnoći). Pritom je važno voditi računa o količini unešenog kalcija za trudnice, kako se preporučeni dnevni unos kalcija prehranom i suplementacijom ne bi prekoračio.

Dodatna pitanja kod žgaravice u trudnoći

Može li se konzumirati soda bikarbona u trudnoći?       

Soda bikarbona, želudac i GERB u vrlo su čestoj povezanosti, no soda bikarbona nije jedino rješenje žgaravice, već postoje i prirodniji načini kojima se mogu pokušati smanjiti simptomi. Iako je uzimanje lijekova koji neutraliziraju kiselinu u želucu (antacidi) ili pak neutralizacija sodom bikarbonom posve uobičajen i prihvaćen način tretiranja žgaravice, trebalo bi promisliti koje su moguće posljedice. 

Naime, stalno blokiranje želučane kiseline remeti fiziološke probavne procese. Optimalni pH je u rasponu 1,5 do 2,5, a korištenjem anticida, sode bikarbone i lijekova koji sprječavaju stvaranje želučane kiseline može doći do povišenja pH čak iznad 3,5. Takvo povećanje ima za posljedicu “kočenje“ pepsina, enzima koji je ključan u probavi bjelančevina (proteina). Iako primjena neutralizatora kiseline u želucu, pa tako i sode bikarbone, dovodi do smanjenja simptoma, dugoročna primjena može poremetiti probavu bjelančevina, kao i status mineralnih tvari.

Uz to, soda (ili na hrvatskom — natrij) u prekomjernoj količini remeti ravnotežu ovog elektrolita i može doprinijeti hipertenziji (visokom krvnom tlaku), naročito kod trudnica s poviješću ili rizikom od preklampsije.

Koji su čajevi protiv žgaravice u trudnoći?

Čajevi u trudnoći koji mogu biti korisni u liječenju žgaravice trebaju biti pomno izabrani. Najbolje je pitati za savjet magistra farmacije i fitoterapeuta jer mnogi prirodni čajevi nisu pomno ispitani.

Sigurniji izbor čajeva protiv žgaravice

 

 • Đumbir je opće poznat za smanjenje mučnina u trudnoći, no nekad se kod žgaravice javljaju pojačani simptomi te je podnošljivost đumbira individualna. Studije su pokazale da su đumbir i čaj od đumbira općenito sigurni u trudnoći, no nije potvrđena njegova apsolutna sigurnost u trudnoći. Trudnice sa žučnim kamencima, kao i na terapiji lijekovima, trebaju biti opreznije uslijed primjene ovog čaja.
 • Kopriva je čest sastojak mnogih mješavina čajeva za trudnice. Čaj od koprive bogat je mikronutrijentima pa se može koristiti u trudnoći, iako primarno nema djelovanje pri žgaravici.

Vjerojatno siguran izbor čajeva protiv žgaravice, ali uz napomenu

 • Menta može poboljšati simptome nadutosti i plinova u crijevima, no kod žgaravice može potaknuti simptome, a smatra se da može potaknuti blage kontrakcije maternice i time povećati rizik od pobačaja. Preporuka je da se ne koristi u prvom tromjesečju trudnoće.
 • Kamilica se često koristi za smirivanje želuca, no kao i za mentu, moguće je da blago poveća kontrakcije maternice, pa ju je bolje izbjegavati u prvom tromjesečju trudnoće.

Nesiguran izbor čajeva protiv žgaravice

 

 • Sladić je zabranjen u trudnoći, iako može biti vrlo učinkovit pri žgaravici. No, on ujedno sadrži tvar glicirizin koja može povisiti krvni tlak, ali još važnije, uzrokovati negativne promjene ploda i preuranjen porođaj. Kliničke studije nisu pokazale potpunu sigurnost degliciriziranog sladića (u kojem je uklonjen glicirizin) pa je najbolje ne koristiti sladić.
 • Kadulja se također nalazi na listi zabranjenih biljnih čajeva, budući da sadrži tujon, tvar koja je povezana s povišenim krvnim tlakom i pobačajem.
 • Komorač može potaknuti kontrakcije maternice pa ga također valja staviti na negativnu listu.

 

Bratković

Članak napisao:

Nenad Bratković

mag. nutricionizma, univ. mag. fitofarmacije i dijetoterapije - Nakon završenog studija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, poslijediplomski specijalistički studij Fitofarmacije s dijetoterapijom je završio 2013. godine na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme fakultetskog obrazovanja još 2004. godine stječe prva iskustva u savjetovalištu za sportsku prehranu, a istovremeno od 2007. godine pokreće vlastito nutricionističko savjetovalište koje nosi naziv NutriKlinika. Organizator je 1. NutriKlinika simpozija na temu “Integrativan pristup zdravlju žene”. Član je znanstvenog odbora Hrvatske udruge za bolesti štitnjače. Stručni je suradnik Udruge oboljelih od celijakije Celivita. u U posljednje je tri godine član medicinske službe i službeni nutricionist KK Cedevita Zagreb, u posljednjim godinama najuspješnijeg košarkaškog kluba u Hrvatskoj Voditelj je i vlasnik NutriKlinike, nutricionističke ordinacije za dijetoterapiju i sportsku prehranu, utemeljene 2007. godine te direktor tvrtke NutriConsult d.o.o. Pasionirani je zaljubljenik u sport, a naročito u trčanje i košarku. Trenira dugoprugaško trčanje – polumaraton i maraton. Otrčao je do sada 8 polumaratona.

Ostali članci