11.04.2024.

CTG u trudnoći - Kada se radi, kako izgleda i koliko traje?

CTG pregledom u trudnoći prati se stanje fetusa, odnosno aktivnosti srca te učestalost trudova. Saznajte kada se radi CTG i kako izgleda postupak.

CTG

CTG ili kardiotokografski zapis je dijagnostički postupak kojim se tijekom pregleda u trudničkoj ambulanti istovremeno ispituje aktivnost vaše maternice i kucaji djetetovog srca. Standardni je i najčešće prvi postupak kod dolaska u trudničku ambulantu na trudnički pregled.

Što je CTG i što pokazuje?

 • Kardiotokografija (CTG) je tehnički dijagnostički postupak snimanja (grafija) otkucaja srca fetusa (kardio) i kontrakcija maternice (toko) tijekom trudnoće, najčešće u završnom dijelu trećeg tromjesečja trudnoće.
 • Kardiotokograf (CTG uređaj) bilježi na papir otkucaje srca djeteta i aktivnost maternice, tj. ima li ili nema trudova (kontrakcija).

Kada se radi CTG u trudnoći?

CTG (kardiotokografski zapis) se može koristi u različitim tjednima trudnoće, ali najčešće se prvi CTG u trudnoći obavlja nakon 36. tjedna trudnoće. Radi se i:

 • prilikom redovitih pregleda u trudničkoj ambulanti, ovisno o tjednim trudnoće i dio je redovitih pregleda u tjednima pred porod
 • kontinuirano, kako bi se pratilo stanje djeteta i jakost trudova tijekom poroda u rađaoni
 • prije 36. tjedna trudnoće radi dijagnosticiranja prijevremenih trudova
 • ako trudnica ne osjeća normalnu aktivnost djeteta tijekom dana
 • češće u stanjima patologije trudnoće (tijekom pregleda i praćenja trudnoće) – hipertenzija u trudnoći, šećerna bolest u trudnoći (gestacijski dijabetes), premala ili prevelika količina plodove tekućine (oligo ili polihidramnion), prijeteći prijevremeni porod, prenesena trudnoća

Kako izgleda CTG pregled?

Prilikom dolaska na pregled u trudničku ambulantu, najčešće će vam se prvo snimiti CTG zapis:

 1. Na krevetu, u ležećem položaju vam se postavlja kalota (prijemnik, registrator) za trudove i kalota za kucanje čedinjeg srca koje se učvršćuju elastičnim trakama oko trbuha i leđa.
 2. Na kalotu za otkucaje djetetovog srca se stavlja gel radi boljeg primanja signala.
 3. Kalota za trudove se postavlja na vrh maternice i obično je više postavljena na trbuhu u odnosu na kalotu za otkucaje djetetovog srca.

Ovisno o razlogu dolaska, ovisi i duljina trajanja zapisa.

CTG uređaj na istom papiru bilježi frekvenciju djetetovog srca i aktivnost maternice, tj. imate li ili nemate trudove te registrira promjenu frekvencije djetetovog srca ovisno o trudovima. Tijekom snimanja čujete otkucaje djeteta, a nakon završetka snimanja sestra primalja će ukloniti kalote i elastične povoje te obrisati trbuh od gela. Papir s CTG zapisom dobit ćete radi uvida ginekologa u isti. Kalote i povoji se dezinficiraju za pregled sljedeće trudnice.

Koliko traje CTG pregled?

CTG pregled u trudničkoj ambulanti u prosjeku traje oko 15 do 25 minuta, ovisno o kvaliteti zapisa te mogućem patološkom nalazu kada se promjenom položaja trudnice pokušava dobiti što relevantniji CTG zapis. 

U rađaoni CTG zapis traje tijekom cijelog poroda. Tijekom pokretanja trudova (indukcije gelom ili drippom) CTG zapis traje prvih sat do dva, ovisno o tome je li došlo do razvoja trudova i poroda ili nije. Tijekom carskog reza CTG zapis se ne radi.

Koliko često se radi CTG pregled?

Učestalost CTG pregleda ovisi o potrebi pregleda u trudnoći:

 • u početku (od 36. tjedna) se radi jednom tjedno 
 • ulaskom u 39. tjedan obično se radi svaka dva do tri dana. 
 • kako se bliži ili je prošao termin poroda, može se raditi jednom dnevno
 • u slučaju sumnjivog CTG zapisa može se ponavljati više puta dnevno
 • prilikom hospitalizacije radi određene patologije trudnoće radi se minimalno dva puta dnevno na odjelu.

O ritmici CTG pregleda odluku donosi ginekolog.

Kako izgleda CTG s kontrakcijama?  

CTG nalaz

CTG uređaj na papiru istovremeno bilježi promjenu frekvencije djetetovog srca (gornji linija zapisa) s prisutnom registracijom aktivnosti (kontrakcijama) maternice (donja linija zapisa).

CTG zapis prikazuje učestalije trudove (donja linija zapisa) tijekom poroda, jačeg intenziteta te moguć, ali normalan pad frekvencije srca u trudu kod djeteta.

Tumačenje CTG nalaza

Tumačenje CTG nalaza prepustite ginekologu i sestri primalji u trudničkoj ambulanti ili rađaoni. Postoje određena vrijednosti CTG zapisa u određenim situacijama koje mogu protumačiti samo ginekolog ili sestra primalja.

CTG uređaji su često kalibrirani da upale alarm ako je ubrzan ili usporen rad srca djeteta, što nije nužno loš znak. Ginekologu i sestri to je samo upozorenje da moraju provjeriti o čemu se radi.

Cijena CTG pretrage

Cijene CTG pretrage variraju, kod privatnika su od oko 25 do 35 EUR, a preko HZZO-a CTG pretraga je u ugovornim ustanovama besplatna.

CTG pretraga je bitna pretraga u kasnijim tjednima trudnoće i ginekologu daje uvid u stanje djeteta. Otkucaji djetetovog srca ili pojava trudova su bitan znak da je sve u redu s trudnoćom ili nije. Kombinacija različitih pretraga CTG, ultrazvuk s protocima kroz pupčanu i arteriju mozga djeteta, amnioskopija i ginekološki pregled olakšavaju pravovremenu odluku ginekologa o vremenu dovršetka trudnoće. CTG zapis nije jedini dovoljan za donošenje te odluke, ali je visokovrijedan.

Članak napisao:

Duško Pall, dr. med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije, diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Od 2002-2006.g. je na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tijekom specijalizacije polaže poslijediplomski tečaj endoskopske ginekološke kirurgije (laparoskopija, histeroskopija) Ian Donald, poslijediplomski tečaj ginekološko opstetričkog ultrazvuka u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, te poslijediplomski tečaj kolposkopije u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Od 2006. do 2015. godine radi u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac na Odjelu ginekologije i opstetricije kao specijalist. Od kraja 2015. god. zaposlenik je Doma zdravlja Zagreb Zapad u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u ambulanti na Srednjacima. Početkom 2019. stiče naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije. Kao vanjski suradnik trenutno radi u Poliklinici Gemini Plus kao i Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika.

Ostali članci