U zimskom se razdoblju prehrana razlikuje od one u proljetnom ili ljetnom razdoblju, kada imamo veću žudnju za hranom koja će nas ugrijati i više zasititi. Zašto je tome tako? Naime, zbog hladnoće i promjene vremena naš organizam doživljava razne fiziološke promjene, u percepciji okoline i udovoljavanju fizioloških potreba. Dolazi do promjena u količini energije, brzini metabolizma i pri želji za jačom/težom hranom.
Kako biste povećali razinu energije, ali i osnažili imunološki sustav, važna je raznolika i sezonska prehrana. Stoga birajte sezonske namirnice bogate vitaminom C i vitaminom A (poput bundeve, mrkve, kiselog kupusa i kisele repe).
Obratite pozornost na dovoljan unos vitamina D kojeg zbog zimskog razdoblja često nedostaje u našem organizmu.
Predlažem da vam se više puta tjedno na jelovniku nalazi juha ili varivo, jer osim što će vas ugrijati, pružit će vam brojne hranjive tvari, hidrataciju i potrebnu energiju. Također, pripazite na dovoljan unos proteina, prebiotika tj. biljnih vlakana, kao što su sjemenke buče/bundeve, brokula, kiseli kupus, ječam, riba i sl.
1. Bundeva/buča + prijedlog za jelovnik
Bundeva je niskokalorična namirnica koja privlači svojom neodoljivom bojom i okusom te obiluje prehrambenim vlaknima, vitaminima i mineralima:
- vitaminom A
- vitaminom C
- vitaminom E
- vitaminima B skupine
- vitaminom K
- kalijem
- kalcijem
- željezom
- fosforom.
Na 100 g sadrži samo 27 kcal i:
- 17,7 g ugljikohidrata
- 1,1 g prehrambenih vlakana
- 1,8 g bjelančevina
- 0,5 g masti.
Najčešće korišteni dijelovi i proizvodi buče/bundeve su:
- meso bundeve
- koštice bundeve
- ulje bundeve.
Recept 1: Slatke palačinke od bundeve
Sastojci:
- 180 g pirea od bundeve/buče
- 2 jaja
- 160 ml bademovog mlijeka
- 1 žlica meda
- 130 g sitno mljevenih zobenih pahuljica
- 7 g praška za pecivo
- 1 žličica cimeta.
Postupak:
- Od kuhane buče pripremite pire.
- U posebnoj posudi pomiješajte pire od bundeve, jaja, bademovo mlijeko i med.
- U drugoj posudi izmiješajte sve suhe sastojke – sitno mljevene zobene pahuljice, cimet i prašak za pecivo.
- Sve sastojke dobro pomiješajte te na prethodno nauljenoj tavi ispecite palačinke.
Recept 2: Okruglice od bundeve i sardina
Sastojci:
- 250 g svježih sardina
- 1 jaje
- 250 g kuhane bundeve
- 2 režnja češnjaka
- 1 manja glavica luka
- 100 g kukuruznog brašna
- sol
- papar
- maslinovo ulje (prema potrebi).
Postupak:
- Ispecite sardine u pećnici na malo maslinovog ulja te napravite pire od bundeve.
- Dodajte pire u posudu.
- Pireu dodajte pečene sardine i jaja te uz pomoć štapnog miksera sve usitnite.
- Smjesi dodajte usitnjen češnjak i luk, kukuruzno brašno, začine i maslinovo ulje.
- Stavite ih na lim za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25 minuta.
- Na pola vremena pečenja okrenite okruglice.
2. Brokula + prijedlog za jelovnik
Brokula pripada porodici kupusnjača koje imaju blagotvoran učinak na naše zdravlje. Jedna od tvari koja se nalazi u brokuli, a koju krasi blagotvoran učinak na zdravlje je sulforafan – biljna tvar koja nastaje iz glukorafanina uz pomoć enzima mirozinaze.
Uz sulforafan, brokula je bogata i:
- prehrambenim vlaknima
- vitaminom C
- vitaminom K
- kalcijem
- kalijem i
- željezom.
Na 100 g sirove brokule sadrži:
- 35 kcal
- 7,2 g ugljikohidrata
- 3,3 g prehrambenih vlakana
- 2,4 g bjelančevina
- 0,4 g masnoća.
Recept 1: Pire od brokule
Sastojci:
- 1 glava brokule
- 1 manji luk
- sol
- papar
- 1 velika žlica kiselog vrhnja
- 1 žlica maslaca.
Postupak:
- Skuhajte brokulu na pari, a u međuvremenu u loncu ispržite luk na malo maslinovog ulja.
- Dodajte kuhanu brokulu i sve zajedno malo prodinstajte.
- U lonac dodajte maslac, kiselo vrhnje, sol i papar te uz pomoć štapnog miksera sve dobro povežite i usitnite dok ne dobijete kremozni pire u kojem će vaše dijete uživati.
Recept 2: Hladna salata od brokule i piletine
Sastojci:
- 1 glavica brokule
- mozzarella light
- 1 pileća prsa
- češnjak
- maslinovo ulje
- limun
- sol
- papar.
Postupak:
- Brokulu raskomadajte na manje cvjetove i skuhajte na pari, a piletinu ispecite na grill tavi.
- Ohladite brokulu i piletinu te piletinu narežite na trakice.
- Mozzarellu light narežite na male kockice.
- U manjoj posudici pripremite preljev od maslinovog ulja, limunovog soka, češnjaka, soli i papra.
- Sve zajedno dobro promiješajte te prelijte s pripremljenim preljevom.
3. Kukuruz + prijedlog za jelovnik
Kukuruz pripada u kategoriju najpopularnijih žitarica na svijetu te se može konzumirati kao povrće, cjelovita žitarica, brašno ili kao krupica.
Svakako možemo reći da je kukuruz hranjiva namirnica jer sadrži
- vitamin C
- vitamin A
- tiamin
- folnu kiselinu
- magnezij
- željezo
- fosfor.
Na 100 g sadrži:
- 96 kcal
- 21 g ugljikohidrata
- 2,4 g prehrambenih vlakana
- 3,4 g bjelančevina
- 1,5 g masti.
Recept 1: Kukuruzni muffini
Sastojci:
- 2 čaše kukuruznog brašna
- 1 čaša bademovog mlijeka
- 1/3 čaše maslinovog ulja
- ½ praška za pecivo
- 2 srednje velika jaja
- 500 g svježeg posnog sira
- sol
- papar.
Postupak:
- U jednoj posudi izmiješajte sve suhe sastojke – kukuruzno brašno, prašak za pecivo, sol i papar.
- U drugoj sve mokre sastojke – jaja, bademovo mlijeko, maslinovo ulje i svježi posni sir.
- U posudu s mokrim sastojcima polako dodajte suhe sastojke te sve zajedno dobro pomiješajte.
- Smjesu stavite u kalupiće za muffine i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 minuta.
Muffine možete djeci poslužiti kao doručak ili kao užinu za školu.
Recept 2: Popečci od tune i kukuruza
Sastojci:
- 1 konzerva tune
- 1 jaje
- 2 režnja češnjaka
- 1 naribana mrkva
- 1 konzerva kukuruza šećerca
- ½ šalice kukuruznog brašna
- svježi peršin
- sol
- papar
- maslinovo ulje (po potrebi).
Postupak:
- U posudi izmiješajte jaje, tunu, sitno nasjeckani češnjak, sitno nasjeckani peršin, naribanu mrkvu, začine, ulje i kukuruz šećerac, a na kraju dodajte i kukuruzno brašno.
- Oblikujte popečke.
- Ispecite ih na tavi s malo maslinovog ulja.
4. Kiseli kupus + prijedlog za jelovnik
Kiseli kupus nastaje postupkom mliječno-kiselinske fermentacije. Ovom fermentacijom nastaje mliječna kiselina koja štiti kupus od kvarenja, ali mu daje i karakterističan okus i miris.
Kiseljenjem kupusa on postaje lakše probavljiv, a bogat je probioticima, vitaminom C i željezom.
Kiseli kupus na 100 g sadrži:
- 19 kcal,
- 4,3 g ugljikohidrata
- 2,9 g prehrambenih vlakana
- 0,9 g bjelančevina
- 0,1 g masti.
Recept 1: Sarma s heljdom
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 1 kg miješanog mljevenog mesa
- 100 g heljdine kaše
- 1 velika glavica luka
- 1 režanj češnjaka
- 1 jaje
- 1 – 1,5 l vode
- sol
- papar
- crvena paprika
- muškatni oraščić
- peršin
- pasirana rajčica
- maslinovo ulje.
Postupak:
- Prethodno skuhajte heljdinu kašu.
- U posudu stavite mljeveno meso, sitno nasjeckani luk, jaje, sol, papar, crvenu papriku, muškatni oraščić, sitno nasjeckani peršin te kuhanu heljdinu kašu. Sve zajedno dobro promiješajte.
- Odvojite listove kupusa, na svaki list stavite malo smjese te ih uvijte u sarme.
- Sarme stavite u lonac te prelijte umakom – voda, pasirana rajčica, sitno sjeckani češnjak, sol, papar, crvena paprika i maslinovo ulje.
- Sarme kuhajte oko 2 – 2,5 h.
Recept 2: Salata s kiselim kupusom i grahom
Sastojci:
- 500 g nasjeckanog kiselog kupusa
- 1 limenka graha – azuki, crni ili smeđi grah
- 1 manja glavica luka
- bučino ulje
- sol
- papar.
Postupak:
U posudu stavite nasjeckani kiseli kupus, grah, nasjeckani luk – začinite sa solju, paprom i bučinim uljem te sve zajedno dobro izmiješajte.
5. Mandarina + prijedlog za jelovnik
Prva asocijacija na jesen i zimu je konzumacija citrusnog voća, posebice mandarina. Osim što su ukusne, naš su saveznik u borbi protiv prehrane i gripe – bogate su vitaminom C, ali i bioflavonoidima.
Osim vitamina C, sadrže i beta-kriptoksantin koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A.
Mandarine na 100 g sadrže:
- 53 kcal
- 13 g ugljikohidrata
- 1,8 g prehrambenih vlakana
- 0,8 g bjelančevina
- 0,3 g masti.
Recept 1: Smoothie od mandarina
Sastojci:
- 2 mandarine
- 1 jabuka
- ½ banane
- šaka špinata
- bademovo mlijeko
- mjerica biljnih proteina.
Postupak:
U blender stavite mandarine, jabuku, bananu, špinat, bademovo mlijeko i mjericu biljnih proteina i sve zajedno dobro izblendajte.
Vjerujemo da će vaši mališani biti oduševljeni pripremom i okusom ovog zdravog smoothiea.
Recept 2: Krema od sira i mandarina
Sastojci:
- 250 g Skyr sira
- 1 – 2 mandarine
- 1 žlica chia sjemenka
- med.
Postupak:
- U posudu stavite skyr sir, oguljene mandarine i med te uz pomoć štapnog miksera sve zajedno usitnite i povežite.
- U kremu dodajte 1 žlicu chia sjemenki te pustite da chia sjemenke malo nabubre.
6. Ječam + prijedlog za jelovnik
Ječam je bogat izvor vlakana – beta glukana, molibdena, selena i mangana, ali i lignana koji su povezani sa manjim rizikom od razvoja raka i srčanih bolesti.
Kako bismo povećali probavljivost ječma, važno ga je namočiti jer se na taj način povećava iskoristivost proteina, vitamina i minerala.
100 g nekuhanog ječma sadrži:
- 352 kcal
- 77,5 g ugljikohidrata
- 15,5 g prehrambenih vlakana
- 10 g bjelančevina
- 1,1 g masti.
Recept 1: Kremasta ječmena kaša sa bobičastim voćem
Sastojci:
- pola čaše nekuhane ječmene kaše
- bademovo mlijeko
- 1 žličica kakaa
- 1 žličica rogača
- 1 žličica chia sjemenki
- med
- šaka borovnica.
Postupak:
- Prethodno namočeni ječam skuhajte u bademovom mlijeku prema uputstvima proizvođača.
- Kuhanoj ječmenoj kaši dodajte kakao, rogač, med i chia sjemenke.
- Na vrh kremaste ječmene kaše pospite šaku borovnica.
Recept 2: Orzoto sa porilukom
Sastojci:
- čaša nekuhane ječmene kaše
- 2 poriluka
- 200 g purećih prsa
- 1 režanj češnjaka
- čaša povrtnog temeljca
- sol
- papar.
Postupak:
- Prethodno namočeni ječam skuhajte prema uputstvima proizvođača.
- Nasjeckajte poriluk i prepržite ga u loncu na malo maslinovog ulja.
- Dodajte nasjeckanu puretinu, češnjak i začine po želji.
- Sve prodinstajte, dodajte skuhani ječam te podlijte s povrtnim temeljcem i kuhajte dok ne dobijete kremoznu teksturu orzota.
7. Mahunarke + prijedlog za jelovnik
Mahune pripadaju u skupinu mahunarki, a osim što sadrže bjelančevine, bogat su izvor prehrambenih vlakana, vitamina K i željeza.
Mahune na 100 g sadrže:
- 24 kcal
- 3,1 g ugljikohidrata
- 1,7 g prehrambenih vlakana
- 3,0 g bjelančevina
- 0,3 g masti.
Recept 1: Salata s mahunama i orasima
Sastojci:
- 500 g mahuna
- 1 loptica mozzarelle light
- šaka oraha
- 1 žlica maslinovog ulja
- limunov sok
- sol
- papar
- češnjak.
Postupak:
- Mahune očistite, nasjeckajte na trećine, skuhajte i ohladite.
- U posudu stavite kuhane mahune, nasjeckanu mozzarella light kuglicu, šaku oraha, maslinovo ulje, limunov sok, češnjak, sol i papar.
- Sve zajedno dobro promiješajte.
Recept 2: Varivo od mahuna
Sastojci:
- 500 g mahuna
- 30 dag teletine
- 1 glavica luka
- 500 ml pasirane rajčice
- 1 batat
- 2 mrkve
- 1 korabica
- sol
- papar
- češnjak
- peršin
- crvena paprika
- maslinovo ulje
- voda.
Postupak:
- Na maslinovom ulju ispržite luk i meso narezano na kockice.
- Dodajte mahune, na kockice narezan batat, mrkvu, korabicu, režanj češnjaka i peršin.
- Sve zalijte pasiranom rajčicom, vodom te začinite solju, paprom i crvenom paprikom.
- Kuhajte oko 1 h na laganoj vatri.
8. Češnjak + prijedlog za jelovnik
Češnjak je vrlo popularna namirnica koja se koristi diljem svijeta zbog specifičnog okusa i mirisa. Od davnina se koristi zbog ljekovitih svojstava koje duguje alicinu, aminokiselinama, enzimima i mineralima.
Češnjak u 100 g sadrži:
- 153 kcal
- 33,7 g ugljikohidrata
- 2 g prehrambenih vlakana
- 6,5 g bjelančevina
- 0,7 g masti.
Recept 1: Krem juha od češnjaka
Sastojci:
- 10 režnja češnjaka
- 1 srednje veliki krumpir
- 800 ml povrtnog temeljca
- 2 žlice maslinovog ulja
- peršin
- sol
- papar.
Postupak:
- U loncu na maslinovom ulju prepržite češnjak, dodajte na kockice narezan krumpir i zalijte povrtnim temeljcem.
- Začinite soli i paprom te kuhajte oko 40 minuta.
- Kada je juha kuhana izblendajte je uz pomoć štapnog miksera te ukrasite sa sitno sjeckanim peršinom.
Domaća juha savršen je izbor za hladnije, zimske dane.
Recept 2: Namaz od pečenog češnjaka
Sastojci:
- 2 komada cijelog češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- papar
- sol.
Postupak:
- Odrežite vrh češnjaka i zamotajte ga u aluminijsku foliju te pecite u pećnici na 180°C oko 1h.
- Nakon što ste ispekli češnjak, očistite ga, dodajte ga u maslinovo ulje, dodajte sol i papar te sve zajedno dobro promiješajte dok ne dobijete kremoznu teksturu namaza.
9. Repa + prijedlog za jelovnik
Repa spada u porodicu kupusnjača te je odličan izvor vitamina C te glukozinolata. Možemo je koristiti sirovu, ukiseljenu, kuhanu ili pečenu.
Repa na 100 g sadrži:
- 22 kcal
- 5 g ugljikohidrata
- 2 g prehrambenih vlakana
- 0,7 g bjelančevina
- 0,1 g masti.
Recept 1: Pommes od repe
Sastojci:
- 5 manjih komada repe
- 1-2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica češnjaka
- sol
- papar.
Postupak:
- Repu ogulite i narežite na štapiće.
- U posudi pomiješajte maslinovo ulje, češnjak, sol i papar i sve prelijte preko štapića repe.
- Na limu za pečenje ravnomjerno posložite štapiće repe te ih ispecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 25 minuta.
- Na pola vremena pečenja okrenite štapiće repe.
Recept 2: Jota s kiselom repom
Sastojci:
- 500 g kisele repe
- 1 konzerva graha
- 2 krumpira
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 manja glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- kiselo vrhnje
- voda
- sol,
- papar.
Postupak:
- U loncu na maslinovom ulju ispržite luk i češnjak, dodajte ispranu repu, na kockice narezan krumpir, grah i začine.
- Sve zalijte vodom i kuhajte dok se krumpir ne skuha.
- Na kraju dodajte kiselo vrhnje ili vrhnje za kuhanje.
Zbog manjeg boravka na svježem zraku te smanjene količine tjelovježbe, važno je da prehrana bude u skladu s vašim nutritivnim i energetskim potrebama – posebice zbog regulacije ravnoteže imunosnog sustava te očuvanja imuniteta.
Nadamo se da pomoću ovih informacija i recepata možete pozitivno utjecati na bolje raspoloženje, na svoj imunološki sustav, količinu energije i dobrobit vašeg zdravlja.