02.03.2020.

Savjeti za pospremanje kuće i učenje djece urednosti

Učenje vrline pospremanja je jako bitno za stvaranje radnih navika kod djece. Saznajte kako naučiti djecu sve o uređivanju i učiniti čišćenje zabavnim.

Učenje djece urednosti i savjeti za pospremanje

Učenje vrline pospremanja je jako bitno za stvaranje radnih navika kod djece. Saznajte kako naučiti djecu sve o uređivanju i učiniti čišćenje zabavnijim.

Mali pomagači

Baš kao i u svemu u životu, djeci su roditelji uzor i model uz pomoću kojih odmalena uče o čišćenju, ali i izgrađuju stav prema obavljanju kućanskih poslova. Istraživanja pokazuju da je velika vjerojatnost uspjeha u odnosu prema drugim ljudima, školi i općenito u kasnijem životu kod djece koja su bila uključena u kućanske poslove prilagođene njihovoj dobi. Dakle, čišćenje i pospremanje za vaše mališane može biti učenje, dodatan doprinos njihovom razvoju te, njima najvažnije, igra i zabava! Koje su sve prednosti uključivanja djeteta u čišćenje i pospremanje te kako kućanske poslove prilagoditi malim pomagačima – doznajte u nastavku!

Zašto je bitno djecu učiti urednosti

U početku će vam se činiti da je uključivanje vašeg djeteta u kućanske poslove za vas dodatna obveza, odnosno posao koji će vam oduzeti puno vremena. No, ukoliko gledate dugoročno, učenje djeteta čišćenju i pospremanju će u budućnosti smanjiti vaš opseg posla, a itekako pozitivno djelovati na razvoj vašeg djeteta. Uključivanje djeteta u manje kućanske poslove, što ujedno znači i učiti dijete urednosti ima više dobrobiti;

 • doprinosi razvoju odgovornosti i discipline kod djeteta – ove prednosti će se najviše pokazati prilikom djetetovog polaska u školu
 • doprinosi razvoju radnih navika kod djeteta – dijete će se, također, naučiti bolje organizirati za sve ostale zadatke koji se nađu pred njim
 • doprinosi razvoju osjećaja važnosti i samopouzdanja kod djeteta – samim time što ste djetetu dali povjerenje da samo može obaviti određen zadatak ono će se osjećati cjenjenije i sigurnije
 • potiče sposobnost suradnje kod djeteta – sudjelujući s vama u kućanskim poslovima dijete razvija osjećaj za timski rad
 • doprinosi razvoju motoričkih sposobnosti – neke aktivnosti poput pospremanja kreveta ili postavljanja stola potiču motoričku koordinaciju kod djece (koordinacija oko-ruka, pokret primi-pusti), a više o aktivnostima koji doprinose razvoju motorike pročitajte klikom na sljedeću poveznicu: Motorički razvoj djeteta predškolske dobi
 • potiče općenito djetetovu motivaciju za sudjelovanjem u raznim aktivnostima

Razvijanje radnih navika, što obuhvaća čišćenje i pospremanje odnosno razvoj osjećaja za  urednost, svakako utječe na kasniji akademski uspjeh vašeg djeteta jer je njegovo logičko zaključivanje puno više razvijeno u odnosu na djecu kod koje se to ne potiče. Valja spomenuti da je ova vrsta zajedničke aktivnosti dobra ideja i za rad s darovitom djecom, pogotovo ako im se prepusti inicijativa u tome da odrede tko će i na koji način što obaviti. Darovita djeca, kao što smo i ranije pisali, iziskuju dodatan angažman roditelja no jedno od rješenja za njihove potrebe može biti upravo čišćenje i pospremanje prilagođeno, naravno, njihovoj dobi (Sve o darovitoj djeci – karakteristike, problemi testiranja).

Najvažnije je da se naoružate stpljenjem i možete krenuti u ovu zajedničku pustolovinu obavljanja kućanskih poslova!

Savjeti za učenje djeteta urednosti

Prvi savjet smo vam već prethodno napisali, dakle, budite strpljivi i nemojte imati prevelika očekivanja od vašeg djeteta. Djeca ne mogu čistiti i pospremati jednako kao odrasli stoga nemojte vikati na njih ukoliko nešto „zabrljaju“. Za njih bi sudjelovanje u kućanskim poslovima trebala prvenstveno biti igra kroz koju uče, a da toga nisu toliko ni svjesni.

Na jedno od najčešćih pitanja, kada početi s učenjem djeteta urednosti stručnjaci odgovaraju – oko druge godine djetetova života. Djeca te dobi su najčešće i najviše zainteresirana za „pomaganje“ u čišćenju i pospremanju jer im predstavlja zabavu. Iako ne treba zanemarivati ni pokušaje onih najmanjih kada izvuku sve vlažne maramice iz paketa i krenu s brisanjem svih površina koje im se nađu na putu. Većina vas je i to doživjela, zar ne? Evo još nekoliko savjeta kako učenje djeteta urednosti učiniti što uspješnijim.

Budite dobar primjer urednosti

Zbilja se čini suvišno stalno ponavljati koliko je važno biti dobar primjer djetetu jer ono sve postupke svojih roditelja upija poput spužve. Znači, ukoliko vi niste dobar primjer urednosti onda zbilja ne možete očekivati od vašeg djeteta da ono bude uredno. Vaš pozitivan stav prema obavljanju kućanskih poslova djetetu služi kao model i najbolja motivacija za lakše usvajanje vještina čišćenja i pospremanja.

Učinite čišćenje zabavnim

Već smo nekoliko puta istaknuli kako čišćenje i pospremanje treba ujedno biti i igra, a iskusne mame već su pronašle recept kako to postići;

 • Čišćenje party – koliko puta ste i sami sebi čišćenje i pospremanje učinili zabavnijim uz pjesmu? Ista stvar je i s klinicima, pustite im njihove omiljene pjesme i proglasite party. Malo čišćenja, malo pjesme, malo plesa i vaš dom, ali i srce će zablistati.
 • Brojalica – pospremanje igračaka na svoje mjesto ili slaganje rublja u košaru može biti i zabavna brojalica koja će potaknuti dijete na sudjelovanje u pospremanju.
 • Zagonetka – osim brojalice, pospremanje se može pretvoriti i u zagonetku; „gdje spava Jurić preko noći“?, „da mi je samo znati kamo pripada ova majica“? – djeca vole podsjećati roditelje gdje nešto pripada.
 • Natjecanje – tko će prije pospremiti igračke, spariti više čarapa, prebrisati više figurica – pretvorite kućanske poslove u igru natjecanja i djetetu će odmah postati zabavnije.
 • Pozovite „noćnu vilu“ – ispričajte djetetu priču o vili koja dolazi tijekom noći i odnosi sa sobom igračke koje nisu pospremljene na svoje mjesto – u trenu će nestati s poda i biti tamo gdje im je mjesto.
 • Kućanski alati u sasvim novim ulogama – zašto usisavač ne bi postao čudesni robot koji se bori protiv vidljivih i nevidljivih neprijatelja na tepihu? Usisavanje odmah dobiva neku novu dimenziju! Možda da i suprugu kažete da zamisli kako igra Playstation dok usisava? Vrijedi pokušati.

Ovo su samo neki od primjera kako čišćenje pretvoriti u zabavu s djetetom, a kako vi najbolje poznajte vaše dijete vjerujemo da možete osmisliti i najbolju „čišćenje igru“.

Objasnite djetetu što radite

Svakako bi tijekom čišćenja i pospremanja trebali objašnjavati što trenutno radite i zašto to radite. Primjerice, ukoliko sortirate rublje za pranje, objasnite djetetu da to radite zato što su  majice ili haljinice prljave, a da je za odlazak u vrtić potrebna čista i mirišljava odjeća. Objasnite im da se igračke stavljaju svaka na svoje mjesto kako se ne bi izgubile ili uništile ukoliko su razbacane po cijeloj sobi, ali im prije toga pokažite kako se to radi. Korisno je poslove raščlaniti u nekoliko koraka kako bi dijete bolje usvojilo što i kojim redoslijedom treba raditi. Djeca često ne znaju kako uopće započeti s pospremanjem svojih igračaka iako se to vama može činiti vrlo jednostavno i logično. Ne, oni to kroz vaš primjer tek trebaju naučiti.

Naučite dijete važnosti darivanja nepotrebnih stvari

Sjednite zajedno s djetetom i neka ono samo odabere igračke s kojima se više ne igra ili knjige i slikovnice koje više ne čitate. Kada sve to stavite na jednu hrpu osvrnite se oko sebe i ukažite mu na to koliko je njegovo carstvo sada lijepo i uredno. No kako bi ovaj oblik pospremanja još više dobio na važnosti, objasnite djetetu kako sve stvari koje njemu nisu više potrebne drugo dijete možda nikada nije ni imalo. To dijete ćete vjerojatno, ali i nažalost, vrlo lako pronaći. Samo se, ponovno, trebate osvrnuti oko sebe. Na ovaj način će vaše dijete usrećiti neko drugo dijete i naučiti jednu od najvažnijih životnih lekcija – da je bogatstvo u dijeljenju s drugima.

Zajedno planirajte čišćenje i redovito čistite

Kako se uključivanje djeteta u kućanske poslove ne bi svelo samo na par manje ili više uspješnih pokušaja bitno je planiranje i redovitost u čišćenju. Ovdje se ponovno radi o vašoj odgovornosti, ali i dosljednosti u održavanju urednosti. Dogovorite s djetetom, primjerice, da će se soba pospremati uvečer prije spavanja i činite to svaku večer. Odredite zajedno dan u tjednu kada će se mijenjati njegova posteljina i držite se tog rasporeda. Stavljajte svaki dan stvari na svoje mjesto kako bi i vaše dijete naučilo da svoje stvari mora vratiti na mjesta kojem pripadaju. Djetetu, dakle, morate objasniti što se od njega očekuje, ali mu i pokazati što se od njega očekuje. Ne bi bilo loše voditi evidenciju o tome što je dijete obavilo jer na taj način je manja vjerojatnost da će nešto zaboraviti, ali će, istovremeno, moći pratiti svoju uspješnost što će mu zasigurno biti dodatna motivacija.

Ono što svakako treba napomenuti da dijete ne smijete forsirati. Nemojte ga prekidati u igri i tjerati ga da posprema igračke zato što se vama iz nekog razloga žuri. Ne ljutite se ako dijete pogriješi, budite suptilni i nježni, dajte mu priliku da pokuša ponovno kad je spremno. Ne zaboravite, o vama ovisi hoće li dijete biti motivirano ili upravo suprotno!

Gdje učiti djecu vrlini urednosti?

Najprirodniiji način i mjesto za učenje djeteta urednosti je njegov prostor – dječja soba ili prostor za igru/kutak za igru no ovisno o djetetovoj dobi popis kućanskih poslova se svakako može proširiti.

Čišćenje dječje sobe i pospremanje igračaka

Dijete u dobi od 2 do 3 godine bi trebalo naučiti pospremiti svoje igračke dok bi djeca nakon navršenih 5 do 6 godina sama trebala pospremiti svoj krevet, odjeću, obrisati prašinu s igračaka pa čak i usisati. U nastavku pročitajte nekoliko savjeta kako zajedno s djetetom očistiti igrače i održavati svakodnevnu urednost dječje sobe ili prostora za igru.

Čišćenje dječjih igračaka;

 • Plišance ubacite u perilicu rublja na program za osjetljivo rublje (možda će vam izgledati malo “stusnuto” nakon pranja, ali s vremenom će se vratiti u svoje prvotno stanje
 • Plastične i gumene igračke operate u posudi s toplom vodom kao što biste oprali suđe, samo ubacite par kapi nekog sredstva s kojim inače kupate i dijete, isperite ih i osušite
 • Drvene igračke prebrišite vaticom koja je namočena u ocat ili alkohol
 • Igračke s baterijama i drugim mehanizmima nemojte čistiti prije nego izvadite baterije, prebrišite ih krpom umočenom u mješavinu tople vode i, također, nekog sredstva s kojim kupate dijete, a zatim ih obrište suhom krpom

Pospremanje i organizacija dječjih igračaka;

 • Očišćene igračke podijelite u grupe – plišance na jednu stranu, autiće na drugu, puzzle i slagalice na treću i tako dalje…dijeljenje u grupe je već u startu igra čišćenja sobe za dijete
 • Nabavite odgovarajuće kutije u koje ćete smjestiti razvrstane igračke i pribor prema količini, ali i logici jer će to djetetu kasnije olakšati igru i pospremanje
 • Slagalice, karte, puzzle posložite u vrećice koje imaju zatvarač kako se dijelovi ne bi zagubili
 • Dobra ideja je baciti originalne kutije igara poput Monopolya, Čovječe ne ljuti se i sličnih te ih posložiti u jednake kutije kako bi soba djelovala urednije
 • Za igračke različitih veličina koje nisu primjerene kutijama, nabavite velike vreće koje će ujedno biti i dekoracija u dječjoj sobi
 • Djetetov prostor za igru možete podijeliti i u zone – kuhinja, parking, knjižnica što će djetetu isto olakšati pospremanje i održavanje urednosti sobe ili prostora za igru
 • Na police koje nisu na dohvat djetetu stavljate isključivo igračke s kojima se trenutno ne igra, a smatrate da će mu u nekom trenu opet biti zanimljive

Još jednom napominjemo, uključite dijete u organizaciju dječje sobe ili prostora za igru jer će ono na taj način shvatiti zašto određenu stvar mora staviti na određeno mjesto. Djetetu će to svakako biti igra koja će se i kasnije, ponekad uz malo nagovaranja, pretvoriti u zabavu. Samo što rezultat takvog “tuluma” neće biti nered već uredna dječja soba!

Ostali kućanski poslovi

Ukoliko ne znate u koje kućanske poslove uključiti dijete, a da se ne radi o čišćenju i pospremanju igračaka, evo nekoliko ideja;

 • Dijete u dobi od 2-3 godine možete učiti da odnese odjeću u svoju sobu, zalije biljke i počisti stol, a posebno uživaju u bacanju stvari u kantu za smeće, posebice razne papiriće ili iskorištene pelene što ujedno može biti još jedan korak u odvikavanju od pelena (Kako odviknuti dijete od pelena – Savjeti i trikovi)
 • Dijete u dobi od 4-5 godina možete učiti da se samostalno obuče, obavi osnovnu higijenu, postavi stol, stavi posuđe u perilicu suđa ili ga opera uz vaš nadzor te nahrani kućne ljubimce
 • Dijete u dobi od 6-7 godina možete učiti kako organizirati svoju sobu, torbu i radni stol, usisavati pod i brisati prašinu s namještaja te napraviti svoj krevet
 • Dijete u dobi od 8-9 godina bi u potpunosti samo trebalo obaviti cjelokupnu higijenu, očistiti i oprati pod, suđe, umivaonik, pripremiti doručak ili neko drugo jednostavno jelo, sortirati i posložiti čisto rublje
 • Starija djeca bi uz sve navedeno trebala u potpunosti moći očistiti svoju sobu, posuđe, srediti dvorište, obaviti kupovinu, objesiti mokru odjeću, pričuvati brata ili sestru, brinuti se o kućnom ljubimcu

Kod mališana se svi navedeni zadaci mogu pretvoriti u igru sređivanja kuće dok će kod onih malo starijih, pogotovo učenika to često biti i “muke po sređivanju kuće”. No ukoliko stvorite radne navike kod vašeg djeteta od malih nogu kasnije će biti puno lakše prebroditi izazove pospremanja.

Ne odustajte

Iako će vam se u nekim trenucima činiti da vam je jednostavnije da sami obavite posao čišćenja i pospremanja, nemojte odustati jer će vam vaše dijete u budućnosti biti zahvalno. Pokažite mu da održavanje urednosti može biti zabavno i kreativno , potičite ga, pohvalite ga i, naravno, ne zaboravite na strpljenje!