22.04.2024.

Kako sam uspješno uključila svoje dijete u pospremanje kuće?

Briga o kućanstvu nije isključivo ženski posao i zato je važno od malena uključiti djecu u kućanske aktivnosti na jednak način.

Djeca i pospremanje kuće

Razbijanje tradicionalnih rodnih uloga od najranije dobi pomaže stvaranju okoline gdje su svi članovi obitelji jednako uključeni i odgovorni za održavanje doma. I sama sam majka jednog osmogodišnjeg dječaka i upravo zato mi je bilo vrlo važno uključiti ga u kućanske poslove primjerene njegovoj dobi. Priznat ću da nije uvijek lako no kroz igru i zabavu može se poprilično brzo pretvoriti u nešto što će ih zainteresirati na duže staze.

Evo nekoliko koraka koje sam primijenila.

Kućanski poslovi ne moraju biti dosadni

Kako bih spriječila da igračke budu razbacane na sve strane – naučila sam ga da svaka igračka ima svoj „dom“. U ovome su nam pomogli vrlo korisni organizatori i spremnici, a podijelili smo ih prema kategorijama (plišanci, kockice, puzle i društvene igre + razno). Na kraju dana ili igranja, svaka se igračka mora vratiti tamo gdje pripada.

Kako bi pospremanje bilo što zabavnije i kako bih ga na to motivirala, organizirala sam „natjecanje“ u tome tko će prije složiti svoje igračke ili pospremiti svoj krevet. Moram li reći da mu je to postala jedna od omiljenih aktivnosti?

Također sam mu dodijelila odgovornosti koje odgovaraju njegovoj dobi. Dajući mu male zadatke, poput brisanja prašine s namještaja ili slaganja svoje odjeće, potaknula sam u njemu osjećaj samostalnosti i samopouzdanja. Bio je jako ponosan na sebe.

Naravno, ponekad ima malo i prigovaranja te rečenica poput „ne da mi se“, pa sam upravo zato uvela za svaki dan tablicu sa smajlićima.

Lista zadataka za dijete - pospremanje kuće

Učenje odgovornosti kroz igru

Kroz ovo iskustvo, shvatila sam da je ključ uključivanja djece u pospremanje kuće kombinacija igre, zabave i odgovornosti. Na kraju dana, ne samo da smo održali red u kući, već smo stvorili i vrijedne trenutke zajedništva. 

Ako niste sigurni koje kućanske odgovornosti su primjerene dobi vašeg djeteta evo primjera.

Djeca od 2-4 godine

 • slaganje igračaka na svoje mjesto nakon igre
 • pomaganje u brisanju prašine s namještaja koristeći mekšu krpu
 • jednostavno pospremanje svoje odjeće (npr. bacanje prljavih stvari u koš za rublje)

Djeca od 5-7 godina

 • slaganje igračaka, knjiga i ostalih stvari na određena mjesta
 • pomoć u postavljanju stola za obrok
 • pomaganje u pranju manjih posuda nakon obroka ili slaganja u perilicu za suđe

Djeca od 8-10 godina

 • odgovornost za održavanje reda u vlastitoj sobi
 • bacanje smeća
 • pospremanje kuhinjskih površina nakon obroka.

Djeca od 11-13 godina

 • pomoć u obavljanju jednostavnih kućanskih poslova, poput usisavanja ili brisanja poda
 • odgovornost za sortiranje rublja i pomoć u pranju
 • sudjelovanje u organizaciji ormara i polica.

Za kraj, pohvalite djecu kada uspješno obave svoje kućanske zadatke. To potiče pozitivan odnos prema sudjelovanju u kućanskim aktivnostima te jača osjećaj zajedništva.

Supermama Martina

Članak napisala:

Martina Friganović

Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige i dobrog podcasta.

Ostali članci