22.04.2024.

10 stvari koje trebate ponavljati svojoj djeci prije spavanja

Redovito izražavanje ljubavi, podrške i razgovora s djecom prije spavanja jača međusobnu vezu i pomaže u stvaranju sigurnog i podržavajućeg okruženja.

10 stvari koje trebate ponavljati djeci prije spavanja

Sigurna sam kako je svakome od nas poprilično važno kako se naša djeca osjećaju, što proživljavaju i kako se nose sa svojim problemima, stoga smo došle do popisa od deset stvari, odnosno rečenica koje bismo trebali redovito govoriti svojoj djeci prije spavanja kako bismo podržali njihov zdrav emocionalni razvoj.

“Volim te”

Ovo jednostavno izražavanje ljubavi pomaže u izgradnji sigurne i bliske veze s djetetom te jača njihovo samopouzdanje i emocionalnu dobrobit.

“Ponosan/na sam na tebe”

Potičite djetetovo samopouzdanje i samopoštovanje izražavanjem ponosa za njihove uspjehe i napore, bez obzira na to koliko su mali ili veliki.

“Razgovarajmo o danu”

Potaknite dijete da podijeli svoje doživljaje, radosti i brige proteklog dana. Aktivno slušanje i dijeljenje iskustava pomaže u razvijanju otvorenosti i emocionalne povezanosti.

“Osjećaji su normalni”

Učite djecu da razumiju svoje osjećaje i da su svi osjećaji prihvatljivi. Podržite ih u izražavanju emocija i pružanju utjehe ako su tužni ili uplašeni, ali i ako su ljuti. Ljutnja je izvrsna emocija i trebamo ih učiti da je prihvatljiva kako bi je i sami mogli iskontrolirati.

“Nisi sam/a”

Važno je da dijete zna da ima podršku obitelji i da se može osloniti na roditelje kad god mu je potrebno. Ovo osigurava osjećaj sigurnosti i povezanosti.

“Imamo plan za sutra”

Razgovarajte o planovima za sljedeći dan kako bi dijete imalo osjećaj predvidljivosti i sigurnosti. Planiranje aktivnosti zajedno također pruža priliku za razvijanje zajedničkih ciljeva i poticanje samostalnosti.

Zahvalnost

Potaknite dijete da razmisli o stvarima za koje su zahvalni. Ovo potiče osjećaj blagostanja i prisutnosti pozitivnih emocija prije spavanja.

“Laku noć”

Ovo jednostavno, ali važno izražavanje nježnosti i brige pokazuje djetetu da su voljeni i da im želite miran san.

“Sanjaj lijepo”

Potaknite djetetovu maštu i kreativnost potičući ih da sanjaju o lijepim i pozitivnim stvarima. Ovo može pomoći u stvaranju osjećaja sigurnosti i zadovoljstva prije spavanja.

“Sve će biti u redu”

Sve će biti u redu: Ohrabrite dijete da se opusti i osloni na vas. Recite im da, bez obzira na izazove koje donosi sutrašnji dan, uvijek imaju podršku i ljubav svoje obitelji.

Redovito izražavanje ljubavi, podrške i razgovora s djecom prije spavanja ključno je za njihov emocionalni razvoj. Ova jednostavna gesta ne samo da jača vezu s djetetom, već pomaže i u stvaranju sigurnog i podržavajućeg okruženja u kojem se dijete može osjećati voljeno i prihvaćeno.

Sonja Švajhler

Članak napisala:

Sonja Švajhler

Supermama dvojice živahnih dječaka. Zagrepčanka dalmatinskih korijena, pravnica po zvanju, urednica po zanimanju, ljubiteljica pisanja, zaljubljenica u modu, šljokičasta i kreativna u duši, mama glasnog smijeha i vatrenog temperamenta, gurman koji voli kuhati, obožavateljica kave, žena kojoj kronično fali vremena.

Ostali članci