25.08.2020.

Kupnja opreme za polazak u školu (Vodič)

Polazak u školu zahtijeva i veliki shopping sve potrebne opreme. Saznajte što sve morate kupiti i kako izabrati kvalitetnu opremu.

Kupnja opreme za polazak u školu

Polazak u školu zahtijeva i veliki shopping sve potrebne opreme. Saznajte što sve morate kupiti i kako izabrati kvalitetnu opremu.

Dok klinci bezbrižno uživaju u ljetnim praznicima do zadnjeg dana uoči polaska u školu, vi kao roditelji popisujete i zbrajate, zar ne? Ukoliko u kući već imate školarce koji kreću u viši razred, proces kupovine školskog pribora i ostale opreme je nešto jednostavniji jer već imate iskustva, no za roditelje novopečenih prvašića opremanje za školu je poseban izazov. Torba, pernica, bilježnice, omoti, oprema za likovni i tjelesni… može vam se činiti da popis svega potrebnog nema kraja. Međutim, unatoč tome što je kupovina za polazak ili povratak u školske klupe značajan financijski izdatak za kućni proračun, prostor za uštedu postoji. Što je na popisu potrebne opreme za školu, o čemu treba razmisliti pri odabiru školske torbe i kako se prilikom kupovine što manje živcirati, a maksimalno zabaviti – pročitajte u našem vodiču!

Kupnja školske opreme – zabavna aktivnost za vas i djecu

Bez obzira na to radi li se o “back to school” shoppingu ili prvoj kupnji opreme za polazak u školu, većinu djece veseli biranje školske opreme. To je ujedno i prilika da s djetetom razgovarate u opuštenom i zabavnom okruženju te ga na taj način dodatno pripremite za novo razdoblje u životu. Ili, u slučaju prvašića, veliku životnu prekretnicu (iako vam se čini da ste ga tek jučer upisivali u vrtić). Kako bi djetetu prvi odlazak u nabavu opreme bio još zanimljiviji, ali i jasniji, stručnjaci savjetuju da organizirate nekoliko zajedničkih aktivnosti:

 • prošećite s djetetom do škole u koju kreće, najbolje u vrijeme kada su škole otvorene (u drugoj polovici kolovoza), kako biste mu pokazali učionicu, blagovaonicu, garderobu, školski hodnik
 • posudite u knjižnici problemske slikovnice o polasku u školu i potičite dijete da samo pronalazi rješenja za problem
 • igrajte se škole, no neka dijete bude učiteljica ili učitelj, a vi učenik, te isprintajte nekoliko bojanki s brojevima ili nekim drugim oblicima.

Ovakve vrste aktivnosti i igara će djetetu objasniti razlog odlaska u kupnju školskog pribora i opreme, pa će cijelom procesu pristupiti ozbiljnije, a ne ga shvatiti kao zabavu u kojoj će htjeti kupiti sve što vidi. Također, kako bi shopping bio što efikasniji:

 • zajedno napravite plan kupnje opreme za školu, odnosno smislite što ćete kupovati i zašto kupujete određenu stvar
 • na internetskim stranicama škole provjerite postoji li popis potrebne opreme za polazak u prvi razred – neke škole na taj način pokušavaju roditeljima pojednostaviti cijeli proces kupnje
 • kako biste izbjegli “dramu” u trgovini, objasnite djetetu da školska torba i pernica moraju biti praktične te prilagođene njihovoj dobi, a ne samo lijepe
 • dopustite djetetu da bira između nekoliko različitih dizajna bilježnica, pernica i torbi kako bi ono imalo osjećaj izbora, no neka to bude u okviru vašeg budžeta i popisa potrebne opreme
 • dopustite djetetu da odabere jedan artikl koji nije na popisu, primjerice s likom iz omiljenog crtića ili slično

Uključivanje djeteta u kupnju opreme je važan dio pripreme za školu, jednako kao što je svaki oblik zajedničkih aktivnosti bitno u razvoju vašeg djeteta.

Kako izabrati kvalitetnu školsku torbu

Naravno da će se vaš mališan čim zakoračite u trgovinu zaletjeti prema Elsa ili Spiderman školskoj torbi, no izgled nije jedini kriterij za odabir odgovarajuće torbe za vaše dijete. Stoga podsjetite dijete na ranije spomenuti dogovor koji ste sklopili prije odlaska u kupnju školske opreme. Iako je preporuka da težina školske torbe ne prelazi 15% težine djeteta, u Hrvatskoj je to i dalje gotovo nemoguća misija.

Naime, bez obzira na obrazovnu reformu kroz koju se smanjio broj radnih materijala i bilježnica, težina udžbenika te su se uveli i tableti, prosječna školska torba prvašića teži oko 6 kilograma. Za dijete koje u toj dobi teži oko 24 kilograma jednostavnim računanjem možete zaključiti da je to znatno više od preporučenih 15%, stoga školsku torbu treba birati prema nekoliko kriterija:

 • Dob djeteta: Nikako nemojte kupovati torbu koja nije prilagođena dobi vašeg djeteta, odnosno njegovoj težini i visini – što znači da trebate obratiti pozornost na dimenzije i težinu školske torbe. Također, možete se odlučiti i na dugoročniju kupnju pa odabrati školsku torbu koja se prilagođava uzrastu djeteta.
 • Materijal školske torbe: Sintetički materijali poput poliestera i najlona su dobar odabir jer bi školska torba trebala biti otporna na vodu, odnosno nepromočiva, no postoje i torbe izrađene od pamuka. Na taj način ćete više pridonijeti očuvanju okoliša, ali morate imati na umu da su prirodni materijali manje izdržljivi od sintetičkih.
 • Naramenice školske torbe: Udobne i podesive naramenice će osigurati veću udobnost prilikom nošenja školske torbe. Dobar odabir su one koje se kopčaju i preko prsa i struka djeteta, a kako bi dodatno povećali sigurnost preporuka je odabrati torbu s reflektirajućim naramenicama da dijete bude uočljivo u večernjim satima pri povratku iz škole.
 • Ergonomija školske torbe: Uz naramenice koje također mogu biti ergonomske, kvalitetne školske torbe imaju i ergonomski stražnji dio koji maksimalno smanjuje opterećenje kralježnice djeteta zbog čega stručnjaci preporučuju da birate takav model školske torbe kako njeno nošenje ne bi ugrozilo rast i razvoj vašeg mališana.
 • Pretinci na školskoj torbi: Pretinci su nužni za što bolju organizaciju udžbenika i školskog pribora, ali pripazite da ne birate torbu koja sadrži pretince koji za vaše dijete i njegove navike nisu potrebni.
 • Motivi na školskoj torbi: Ovisno o tome kupujete li školsku torbu za jednu školsku godinu ili ipak želite da torba “izdrži što duže” birajte i motiv na torbi. Naravno da je bitno da se djetetu torba sviđa, no ukoliko dijete svake godine ima nove uzore i junake, probajte ga “usmjeriti” na odabir motiva koji će ga veseliti nekoliko godina, a ne samo jednu sezonu.

Što se tiče vrsta školskih torbi, na tržištu su najčešće dostupna sljedeća tri modela:

 • školska torba ruksak – ovo je model za koji se odlučuje većina roditelja već od prvog razreda pa sve do kraja osnovne škole no za najmanje svakako trebate obratiti pozornost na sve ranije navedene kriterije
 • školska torba na kotačiće – školska torba koju djeca mogu primiti za ručku i vući na kotačiće je sve popularniji model za prvašiće, ali nije dobar odabir ako dijete mora prelaziti preko puno stepenica, šljunka ili različitih oblika neravnih terena
 • školska torba kombinacija – na tržištu su dostupni ruksaci koji se mogu nositi na leđima, ali i vući na kotačiće kad dijete osjeti da mu je torba u nekom trenu preteška na leđima.

Školske torbe možete pronaći u trgovinama, specijaliziranim knjižarama ili naručiti putem web shopova, no za najbolji odabir torbe bi je dijete prilikom kupnje ipak trebalo isprobati. Tako ćete biti puno sigurniji da ste odabrali torbu koja najviše odgovara vašem školarcu ili školarki!

Koju školsku opremu treba kupiti

Kao što smo ranije istaknuli, neke škole roditeljima sastave popis potrebne opreme prilikom upisa djeteta u prvi razred, objave ga na internetskim stranicama škole ili ga učiteljice pošalju roditeljima preko starije djece. Ako niste dobili popis, kupite osnovne bilježnice i pribor pa obavite još jednu kupnju tijekom prvog tjedna škole kada ćete dobiti detaljnije upute. Za početni paket školske opreme za prvašiće pripremite:

 • Bilježnice: Uzmite 5 crtančica, 5 pisanki, 5 matematičkih bilježnica te prozirne omote za bilježnice i naljepnice kako bi se dijete moglo lakše organizirati. Također, među bilježnicama bi se trebala naći i jedna informativka ili rokovnik.
 • Pernice: Nemojte pogriješiti i kao mnogi roditelji kupiti pernicu na četiri kata, jer se djeca u njoj ne snalaze niti im je potrebno sve što takva pernica sadrži. U pernici treba biti nekoliko olovki, šiljilo, par gumica za brisanje jer ih klinci često gube, ravnalo i bojice. Na tržištu su dostupne pernice koje sadrže takav set ili možete kupiti samo pernicu koju ćete vi onda nadopuniti.
 • Pribor: Na popisu ostalog školskog pribora su raspored sati, set za geometriju, mapa za likovnu kulturu, tempere, vodene boje, kistovi, ljepilo, škare za papir i vreća za papuče.

Ako ste roditelji starijih osnovnoškolaca, vjerujemo da znate što se sve treba naći u pripremi za novu školsku godinu, a velik izbor bilježnica i ostalog školskog pribora možete pronaći po povoljnim cijenama u Lidl trgovinama diljem Hrvatske.

Kako uštedjeti pri kupnji opreme i udžbenika

Osim što ćete školarca opremati u trgovinama koje vam nude najbolji omjer cijene i kvalitete, postoji još nekoliko načina za uštedu prilikom kupnje školske opreme i udžbenika. Ukoliko ste roditelj osnovnoškolaca trošak za udžbenike nećete direktno osjetiti jer su udžbenici za sve učenike osnovnih škola u Hrvatskoj – besplatni.

Odluka o besplatnim udžbenicima za srednjoškolce prepuštena je lokalnim vlastima pa tako učenici koji se školuju na području Grada Zagreba imaju osigurane udžbenike, no to ne vrijedi za sve županije. Ranijih godina su roditelji mogli uštedjeti nešto novca kupujući rabljene udžbenike na raznim sajmovima, no sada je najbolje pričekati upute nastavnika i profesora nakon što oni odaberu udžbenike koje će koristiti u nastavi. Naime, bez obzira što možda vaše dijete upisuje istu školu koju pohađa i stariji brat ili sestra, to ne znači da će koristiti iste udžbenike. Također, učenici koji upisuju prvi razred gimnazije trebali bi naslijediti udžbenike prethodne generacije, kao i maturanti zato što su obuhvaćeni obrazovnom reformom.

Dakle, najbolji savjet za uštedu je – pričekajte! Isto vrijedi i za kupnju radnih bilježnica i materijala za osnovnoškolce, pričekajte informaciju iz škole kako ne biste bezveze potrošili novac. Za dodatnu uštedu prilikom opremanja za školu:

 • ukoliko u kući imate srednjoškolce, prodajte njihove stare udžbenike učenicima kojima su potrebni ili u antikvarijat
 • provjerite što od školskog pribora imate u kući, pa s vremenom nadopunjavajte potrošeno
 • ne kupujte nove stvari ukoliko mlađe dijete može naslijediti opremu za školu od starijeg djeteta
 • kupujte setove opreme za školu (torba, pernica, vreća za papuče) jer je puno isplativije od pojedinačne kupnje
 • pratite akcije i rasprodaje u trgovinama par dana uoči početka školske godine, kada je cijena školske opreme upola jeftinija
 • pratite akcije tijekom cijele godine pa na taj način nećete ni osjetiti financijski, ali i psihički pritisak opremanja za novu školsku godinu.

Iako je teško ponekad odoljeti svom tom šarenilu, uzorcima i brendovima, nemojte dizati kredite za opremanje školarca. Najskuplja školska torba ne garantira uspjeh u školi, već rad i upornost vašeg djeteta!

Zaključak

Opremanje za školu, pogotovo ako se radi o prvašićima, je lakši dio pripreme za školu. Puno razgovora s djetetom o njegovim osjećajima, očekivanjima i strahovima je iznimno važan dio pripreme, stoga to nikako nemojte preskakati. Ukoliko je vaše dijete već ranije prepoznato kao darovito dijete, razgovarajte s učiteljicom, učiteljem i stručnom službom o njegovim potrebama. Dodatna nastava, izborne aktivnosti i radionice će potaknuti razvoj djetetovih talenata i stvaralaštva. Na kraju, najbitnije je da budete roditelj koji je podrška djetetu, uključen u život škole, no nemojte biti onaj roditelj koji ide u školu umjesto djeteta. Pustite dijete da dobije i peticu i trojku ili minus jer nije pročitalo lektiru. Uživajte zajedno u novom periodu života i držimo palčeve da ga pandemija ne poremeti. Sretno!