01.04.2019.

Kako odviknuti dijete od pelena - Savjeti i trikovi

Roditeljima je važno da se njihovo dijete što prije osamostali u svim segmentima, a prvenstveno da može samo obavljati fiziološke potrebe. Upravo zbog toga je odvikavanje od pelena važan proces kroz koji prolaze sva djeca.

Odvikavanje od pelena

Kada započeti s odvikavanjem od pelena

Na putu odrastanja kontrola fizioloških potreba svakako je važna karika. S vremenom svako dijete uspješno prođe kroz proces odvikavanja od pelena, a svaki roditelj to preživi. Na tom putu gotovo svaki roditelj i dijete prolaze kroz određene poteškoće, no nemojte da vas to obeshrabri. Odvikavanje od pelena veliki je korak u životu svakog djeteta, ali i roditelja koji bi po dječjem ponašanju trebao prepoznati je li njegovo dijete spremno za taj korak. Pritom je važno djetetu govoriti riječi ohrabrenja kako bi što prije prošlo kroz proces odvikavanja.

Nema idealne dobi za odvikavanje od pelena. Svako je dijete individuum za sebe i svako će dijete po svojoj biološkoj razvijenosti odbaciti pelene kada za to dođe vrijeme te tražiti da ide samo vršiti nuždu bilo u tutu ili na wc. Obično se kontrola mokrenja i stolice događa u dobi od dvije godine, a kod neke djece i ranije. Najvažniji pokazatelj je suha pelena, odnosno mogućnost da dijete odgodi svoju potrebu na kratko vrijeme.

Djeca u dobi od tri godine u pravilu više ne trebaju pelene, a ako ih trebaju, napose po danu, vjerojatno se radi o nekoj kroničnoj bolesti ili drugim poremećajima zdravlja. Ipak, neka djeca mokre noću duže vrijeme pa čak i do školskog uzrasta — u tom slučaju treba konzultirati pedijatra, napraviti obradu te djetetu dati terapiju ako treba.

Kako odviknuti dijete od pelena

Kod neke djece taj je proces brz i može trajati tjedan dana, a kod neke je dugotrajan i spor. Ništa ne treba forsirati, jer u tom periodu djetetu je dovoljan i mali stres da ponovo krene mokriti u gaćice ili ne kontrolirati stolicu, a odvikavanje od pelena tada postaje izvor frustracija.

Zato su strpljenje i upornost najvažnija karika u tom procesu, a suradnja roditelja i odgajatelja (ako dijete ide u vrtić) preduvjet uspješnom i sigurnom odvikavanju od pelena. Stav roditelja i odgajatelja jako je važan, a on treba biti ležeran i opušten. Ako dijete slučajno obavi nuždu u gaćice tijekom započetog procesa odvikavanja, ne smije ga se koriti ili kažnjavati. Isto tako, važno je spontano i toplo pohvaliti dijete kada uspije obaviti nuždu na tuti ili wc-u.

Moguće je da se djeca usredotoče na neku aktivnost pa na vrijeme ne prepoznaju svoju tjelesnu potrebu. Zato tijekom tog procesa dijete treba povremeno podsjetiti, tj. pitati treba li ići na wc.

Poticaji od strane roditelja i teta u vrtiću uvijek su dobrodošli, jer iako dijete oko druge godine može samo kontrolirati stolicu i mokraću i biti kao veliki (ići na wc kao mama i tata ili starija braća), svakako ga u tome treba dodatno poticati i pohvaliti kada obavi nuždu u tutu. No, nipošto ne treba dijete prisiljavati da to čini ako ono to ne želi jer se čitav proces time može samo usporiti.

Najbolja sezona odvikavanja od pelena je ljeti, naravno, ako je i dob djeteta takva da je ono zrelo prepoznati svoju potrebu za odlaskom na wc. Ljeti je dijete laganije obučeno pa se gaćice brže peru i suše ako je potrebno. U proces odvikavanja od pelena dobro je krenuti ljeti i zbog toga što je to sezona prije kretanja u vrtić, što je još jedan dodatni poticaj da se uspostavi kontrola stolice i mokrenja.

Kada se roditelji odluče na odvikavanje od pelena trebaju biti dosljedni u odgoju svoje djece. Jednom kada se započne s procesom odvikavanja dijete se nikako ne bi trebalo vratiti pelenama te roditelji tijekom procesa ne bi oko toga trebali biti popustljivi.

Najčešći izazovi i problemi kod odvikavanja od pelena

1. Dijete odbija tutu

Ako vaše dijete nema nikakvu želju za korištenjem tute, vjerojatno još uvijek nije spremno za odvikavanje od pelena. Stoga prije samog početka odvikavanja prepoznajte kada je vaše dijete spremno, odnosno, kada razumije što znači što znači odvikavanje od pelena. 

Znakovi zainteresiranosti za tutu mogu biti:

  • pelena ostaje suha barem dva sata tijekom dana
  • dijete prekida igru i skriva se kada treba obaviti nuždu
  • dijete traži da mu se promijeni pelena
  • dijete samo traži tutu u kupaonici

Tada budite spremni započeti s treningom odvikavanja!

2. Koristiti tutu jedino za obavljanje stolice i mokraće, nikako za igru

Normalno je da dijete u ranoj fazi odvikavanja vrši nuždu jedino kada ga se na to podsjeća. Uz malu pomoć i praksu ono će vrlo brzo naučiti prepoznavati signale koje mu šalje tijelo i na vrijeme će obaviti nuždu. Nakon nekog vremena, primjerice nekoliko tjedana, dijete nećete trebati više podsjećati.

Kako biste promijenili rutinu i poduzeli korake za odvikavanje od pelena, recite vašem djetetu kako je već veliki dečko/curica i da može samo na tutu kada osjeti potrebu. Možete čak uvesti sistem nagrađivanja u kojem će osvojiti naljepnice ili nešto drugo svaki put kada uspješno obavi odlazak na tutu.

Moguće je privoljeti dijete da sjedne na tutu i da mu se pjeva ili čita slikovnica kako bi se opustilo, ali nikako se ne bi smjelo dijete prisiljavati da čini što ne želi. Sva djeca u potpunosti surađuju sa svojim roditeljima iz ljubavi prema njima i obično čine ono što žele njihovi roditelji, pogotovo ako su oni topli i ne stvaraju psihičku prisilu. Djeca vole biti pohvaljena ako su nešto napravila dobro.

Jako je važno da dijete odvikavanje od pelena shvati kao rutinu koja ima određeni dnevni ritam. Imajte na umu da je svako dijete drugačije pa se prema tome treba ravnati. Ako djetetu paše da poslije vrtića u miru sjedne na tutu i polako bez stresa obavi nuždu, treba mu to omogućiti i omogućavati mu to svaki dan u isto vrijeme, po mogućnosti na istom mjestu u njegovom okruženju.

Djetetu može biti zanimljivo gledati gledati kako piški ili što je “proizvelo” u tuti nakon što je obavilo veliku nuždu. Ponekad je dobro i da osjeti da to ima neugodan miris pa kaže “fuj” i začepi nosić.

3. Dijete želi na tutu jedino kad je kod kuće

Puno djece se veže uz svoju tutu ili na svoj wc kod kuće, stoga je normalno da im obavljanje nužde negdje drugdje stvara nelagodu. Kako biste doskočili problemu, pomozite djetetu da se navikne na kupaonicu koja nije njegova. Za početak, neka koristi onu u kojoj se osjeća sigurno, primjerice onu kod najboljeg prijatelja ili bake. 

U dječjem vrtiću odlazak na tute, npr. prije spavanja, može biti društveni događaj. Djeca jasličke dobi nemaju osjećaj za sram pa sjede na tutama i razgovaraju, smiju se i druže i to rado čine. Ako dijete želi ići na tutu samo kada je doma, vjerojatno postoji neki drugi problem (možda nije spremno za odvikavanje, možda postoji psihička prisila).

4. Dijete bez problema piški u tutu, no veliku nuždu obavlja u gaćice

Jedan od najčešćih problema u odvikavanju od pelena je činjenica da dijete i dalje obavlja veliku nuždu u gaćice. Ako dijete u potpunosti odbija obavljati veliku nuždu u tutu, provjerite s pedijatrom ima li dijete problema s probavom. U tom slučaju samo par jednostavnih promjena će biti dovoljno. Djetetu dajte zdravu raznoliku prehranu s dosta vlaknaste hrane, dajte mu hranu koja omekšava stolicu i manje mlijeka. Također, pokušajte da se stolica obavlja uvijek u isto vrijeme.

Ako dijete i dalje ne želi koristiti tutu za obavljanje velike nužde obično postoji neki problem. Takva se djeca često skrivaju po sobi, žele čučnuti i traže pelenu. Ponekad je problem u nejasnoj komunikaciji između roditelja i djeteta, gdje je dijete dobilo povratnu informaciju da je obavljanje stolice nešto negativno.

5. Ponekad dijete uspješno obavlja nuždu u tutu preko dana, ali se budi mokro

Većina roditelja misli da bi odvikavanje od pelena noću trebalo ići jednako glatko kao i tijekom dana. Stvarnost je malo drugačija, ali odvikavanje ipak nije nemoguća misija. Bilo bi dobro zaštititi madrac, za svaki slučaj. Kada dijete traži odlazak na tutu ili wc i budi se sa suhom pelenom, može se maknuti pelena i tijekom noći.

Dijete prije spavanja treba piti koliko želi, ali ne treba se prekomjerno napajati. Bilo bi dobro da dijete ide mokriti neposredno prije odlaska u krevet.

Giovana Armano

Članak napisala:

Prim. mr. sc. Giovana Armano

dr. med., specijalist pedijatar - Medicinski fakultet upisala je 1975., a diplomirala 1980. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila 1988., a magisterij obranila 1983. godine. Od 2000. radi u Domu zdravlja Susedgrad, sada DZ Zagreb Zapad, u Specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji dr. Armano. 2006. dobila je Povelju HLZ za rad u Hrvatskom društvu za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Član je upravnog odbora udruge Centar dječjeg zdravlja. 2016. godine izdala je knjigu za roditelje „Pedijatar u kući“ te se uključila u Kliničko istraživanje uvođenja formule za dojenčad na bazi kozjeg mlijeka. Sudjeluje i organizator je brojnih znanstvenih stručnih skupova.

Ostali članci