04.03.2024.

Prehrana za gastritis - Savjeti i prijedlog jelovnika (po danima)

Pravilna prehrana kod gastritisa iznimno je važna, stoga je potrebno informirati se o namirnicama koje se preporučuju, kao i o onima koje treba izbjegavati.

Prehrana za gastritis

Gastritis je bolest probavnog sustava koja se odnosi na upalu želučane sluznice. Upala se može stvoriti kao posljedica promjene želučanih stanica i površina želučane sluznice, zbog čega želučana sluznica postaje slaba i podložnija oštećenjima te razvoju upala. 

Često je posljedica kombinacije užurbanog načina života, stresa i načina prehrane, uz još čitav niz čimbenika koji dodatno utječu na njezin nastanak.

Kod liječenja gastritisa pravilna i prilagođena prehrana ima vrlo važnu ulogu. 

Preporuča se izbjegavanje hrane koja nadražuje želudac, poput jako začinjene hrane, masne hrane, kisele hrane, alkohola, kave i sl., dok se preporuča konzumacija lagane i lako probavljive hrane kako bi se želučana sluznica što lakše i brže oporavila. 

Postoje li jako izraženi simptomi gastritisa, preporuča se da se obroci raspodijele u manje i češće obroke. Uz to, važno je da hranu dobro prožvačete i da se jede sporije. 

Namirnice koje se preporučuju kod gastritisa

Gastritis je upalno stanje, stoga postoje određene namirnice koje pomažu u kontroli i smanjenju upale, kao što su:

  • svježe voće — jabuke, kruške, banane, maline, kupine, borovnice i sl.
  • svježe povrće, poput zelenog lisnatog povrća, brokule, cvjetače, batata, mrkve, i sl.
  • mahunarke — grah, slanutak, leća i sl.
  • cjelovite žitarice i pseudožitaricekvinoja, proso, heljda, ječam, smeđa integralna riža i sl.
  • sjemenkelanene sjemenke, chia sjemenke i sl.
  • bademi ili bademovo brašno
  • piletina (nemasni dijelovi), puretina (nemasni dijelovi), bijela riba, kunić
  • kuhana jaja ili poširana jaja
  • mliječni proizvodi s nižim udjelom masnoća
  • biljni čajevi (npr. čaj od đumbira)
  • jušni temeljci.

Preporučene namirnice za gastritis - svježe povrće

Namirnice koje se ne preporučuju kod gastritisa

Namirnice koje mogu dodatno pogoršati gastritis i iritirati sluznicu želuca su:

  • kisele namirnice poput rajčice, citrusa i sl.
  • češnjak i luk
  • ukiseljene namirnice
  • alkohol
  • gazirana pića
  • kava — s kofeinom
  • masna i pržena hrana
  • masno crveno meso i mesne prerađevine
  • punomasni mliječni proizvodi
  • voćni, zaslađeni sokovi
  • čokolada, slatkiši i grickalice
  • jako začinjena hrana.

Ako ste primijetili pogoršavanje gastritisa nakon konzumacije određenih namirnica, prepoznavanje i izbjegavanje te hrane može spriječiti razvoj tegoba.

Savjeti za prehranu kod gastritisa

Pripazite na način pripreme hrane

Što se tiče pripreme hrane, pečenje, kuhanje u vodi, kuhanje na pari i poširanje neki su načini kuhanja za koje je manje vjerojatno da će pridonijeti iritaciji želuca. Prihvatljiva opcija je i pečenje u pećnici na papiru za pečenje

Obratite pozornost na sastav namirnica i začine 

Bez obzira pripremate li meso, jaja ili povrće, također je važno imati na umu da određeni sastojci koji se koriste za okus mogu pridonijeti iritaciji. Jasno da ćete htjeti izbjegavati jako začinjenu hranu, no postoje neki sastojci za koje možda ne biste očekivali da će poticati upalu. 

Provjerite sastojke na zapakiranim začinima, preljevima, glazurama ili marinadama, jer oni vjerojatno sadrže mnogo začina ili začinskog bilja. Čak i relativno osnovne opcije poput crnog papra i češnjaka mogu iritirati gastritis.

Kod izraženih tegoba gastritisa jedite manje obroke, neutralnog mirisa

Kada imate izražene tegobe, bolje je jesti male količine hrane koja nema miris ili ima neutralan miris, jer i mirisi također mogu nadražiti želudac. 

Jedite sporije

Kohortno istraživanje iz 2022. pokazalo je da je veliki broj ljudi koji su imali simptome gastritisa da su prebrzo jeli.

Pijite čaj od đumbira i bademi za smirenje tegoba

Za smirenje želuca i tegoba koristite:

  • čaj od đumbira 
  • bademe ili bademovo brašno
  • pripravak od aloe vere.

Pripazite na vrijeme zadnjeg obroka prije lijeganja

Preporuka je da posljednji obrok u danu konzumirate barem dva sata prije spavanja, kako biste spriječili dizanje kiseline u želucu prilikom lijeganja.

Posavjetujte se sa specijalistom glede probiotičkih sojeva 

Neke studije kažu da bi probiotici mogli pomoći kod želučanih komplikacija uzrokovanih bakterijom Helicobacter pylori, također poznatom kao H. pylori. Iz tog razloga, dobra je ideja razgovarati s liječnikom kako biste vidjeli mogu li vam koristiti probiotski dodaci.

Posavjetujte se sa specijalistom za suplementaciju željeza i/ili vitamina B12

Zbog gastritisa postoji mogućnost otežane apsorpcije željeza i/ili vitamina B12, stoga se preporuča savjetovanje sa Vašim liječnikom i ljekarnikom zbog suplementacije kako bi se spriječio nedostatak ovih mikronutrijenata.

Primjer jelovnika za gastritis (po danima)

Ponedjeljak

  • Doručak — tortilja s kuhanim jajima i povrćem — jaja skuhajte i dobro ohladite. Tortilju kratko zagrijte na tavi, namažite sa islandskim tipom jogurta i pospite vlascem pa poslažite na nju povrće (zelenu salatu, svježe krastavce, kukuruz), preklopite i spremna je za konzumaciju.
  • Ručak — varivo od leće i keljana maslinovom ulju pirjajte mrkvu i korabicu narezanu na kockice, dodajte leću, heljdu i kelj, podlijte vodom, začinite po želji te kuhajte dok povrće ne omekša.
  • Večera — riblje polpeteribanu brokulu i mrkvu ocijedite od viška tekućine. Pomiješajte zajedno ribano povrće, kuhanu bijelu ribu, jaje, brašno i začine po želji. Vlažni rukama oblikujte popečke, uvaljajte ih u sezam (ili umiješajte u smjesu) i pecite u pećnici. Poslužite sa salatom po želji.

Utorak

  • Doručak — namaz od slanutka — izmiksajte slanutak, tostirani sezam i maslinovo ulje s okusom češnjaka, dodajte malo soli po potrebi i poslužite na integralnim krekerima uz sezonsko povrće.
  • Ručak — pastirska pita s puretinom i batatom — pirjajte na malo maslinovog ulja mrkvu, tikvicu, grašak i korabicu i meso, začinite po želji, zasebno skuhajte i propasirajte batat da dobijete pire. U posudu za pečenje na dno stavite meso s povrće, a na vrh rasporedite pire od batata te kratko zapecite u pećnici. 
  • Večera — orada s tikvicama — na grillu ili u grill tavi ispecite oradu i tikvice, poslužite s miješanom sezonskom salatom u koju dodajte i ohlađeni, kuhani krumpir.

Srijeda

  • Doručak — smoothie od banane, islandskog tipa jogurta, kuhane cikle, bobičastog voća, špinata i sjemenki — sve sastojke stavite u blender i izblendajte — po potrebi dodajte vodu.
  • Ručak — wok piletina sa smeđom rižom i povrćem – mrkvu, tikvice i kupus narežite na trakice, a piletinu na kockice. Na vrućoj tavi pirjajte kratko povrće da ostane hrskavo, zatim ga izvadite i pecite piletinu. Zatim vratite povrće i sve zajedno začinite te pirjajte još nekoliko minuta. Poslužite sa kuhanom smeđom rižom i zelenom salatom. 
  • Večera — topla salata od leće i tikve — u pećnici ispecite butternut tikvu (možete dan prije), zasebno skuhajte ječam i leću (ili kupite konzervirano). U procijeđenu, kuhanu leću dodajete peršin i bademe. Salatu začinite dresingom koji ste pripremili od maslinovog ulja s okusom češnjaka i soli.

Četvrtak

  • Doručak — chia puding — večer prije u bademovo nezaslađeno mlijeko dodajte chia sjemenke i kakao i promiješajte, nakon dvije minute ponovno promiješajte kako se ne bi stvorile grudice. Spremite u hladnjak, ujutro puding ponovno promiješajte, dodajte proteinski prah, maline i sjeckane bademe.
  • Ručak — pastrva i krumpir salata — pastrvu ispecite na grill tavi. Krumpir skuhajte i ohladite te pomiješajte sa matovilcem, bučinim sjemenkama i prelijte maslinovim uljem s okusom češnjaka.
  • Večera — krem juha od tikve i piletine — na maslinovom ulju prodinstajte povrće, začinite i podlijte temeljcem. Nakon što je skuhano, izblendajte te  dodajte posebno kuhanu piletinu i proso te pospite juhu bučinim sjemenkama.

Petak

  • Doručak — muffini od kvinoje i tikvice — od kuhane kvinoje, naribanih tikvica, jaja i začina pripremite smjesu za muffine. Kalupe namastite s malo maslinova ulja i pecite 20-25 minuta na 180°C. 
  • Ručak — ružičasti rižoto od bulgura — na maslinovom ulju prodinstajte povrće (mrkvu, tikvicu, ciklu) i meso, dodajte isprani integralni bulgur, začinite i podlijte vodom te kuhajte dok meso i povrće te bulgur ne budu kuhani. Poslužite uz salatu od krastavaca, islandskog tipa jogurta i vlasca.
  • Večera — oslić i pečena mrkva u škartocu s prosom — mrkvu ogulite i narežite na polovine. Zajedno s oslićem začinite, dodajte maslinovo ulje te ispecite u pećnici u škartocu (zatvorenom u papiru za pečenje). Poslužite s kuhanim prosom i matovilac salatom.

Subota

  • Doručak — zobena kaša s kuhanim jabukama — skuhajte zobene pahuljice i naribane jabuke u vodi. Dodajte whey protein, pire od banane, lanene sjemenke i cimet te dobro promiješajte.
  • Ručak — salata s grill patliđanima — patliđane ispecite na grill tavi (oguljene), a kvinoju skuhajte i ohladite. Dodajte sezonsko povrće po želji (bez rajčice i luka!), pomiješajte i začinite prema želji.
  • Večera — varivo od nemasne junetine i povrća — na maslinovom ulju dinstati mrkvu, batat, buču, celer, grašak i špinat. Dodati junetinu narezanu na kockice, kratko prodinstati i zaliti vodom ili povrtnim temeljcem. Dodati začine, lovorov list, ružmarin ili timijan Ako vam je gulaš prerijedak, izvadite par žlica kuhanog povrća s tekućinom, izmiksajte ili izgnječite vilicom i vratite natrag u gulaš. Ponavljajte do željene gustoće.

Nedjelja 

  • Doručak — namaz od graška, mente i nemasnog kozjeg sira — izmiksajte kuhani grašak, nemasni kozji sir i malo mente sa začinima. Poslužite uz integralan tostiran kruh te uz svježe krastavce. 
  • Ručak — pureći file u umaku od brokule s heljdom — u dubljoj tavi na malo maslinova ulju ispecite file, a nakon 10 minuta ga izvadite te dodajte na sitno nasjeckanu brokulu, začinite, prodinstajte i podlijte vodom te vratite file u umak. U međuvremenu skuhajte heljdu u vodi. Poslužite uz salatu od kuhane cikle.
  • Večera — vege burrito bowl — u zdjelu s kukuruzom, crvenim grahom, slanutkom i zelenom salatom dodajte kuhanu i ohlađenu smeđu rižu. Od ¼ avokada, žličice maslinovog ulja i začina pripremite umak (izblendajte) i prelijte preko burrito bowla.

Prehrana za gastritis uključuje izbjegavanje jako začinjene, kisele, pržene i masne, prerađene hrane, slatkiša, alkohola, kave, gaziranih napitaka i sl.

Preporučamo vam da birate hranu blagog okusa poput cjelovitih žitarica ili pseudožitarica, zelenog lisnatog povrća, korjenastog povrća, bijele ribe, mesa peradi (birajte manje masno), svježeg voća poput jabuka, banana, bobičastog voća i sl

Dođe li do izraženih simptoma, pokušajte jesti češće manje obroke, neutralnog mirisa te si pomognite čajem od đumbira ili s nekoliko komada blanširanih badema. 

Članak napisala:

Veronika Gotal, magistra nutricionizma

Titulu magistre nutricionizma stekla je 2020. godine u Ljubljani na Biotehniški fakulteti.Kao studentica nutricionizma sudjelovala je u organizacija uspješno izvedenog simpozija o Celijakiji koji je bio prvi puta organiziran od strane studenata. Na fakultetu iskazuje veliki interes za kliničku prehranu i dijetoterapiju, a svoj je studij zaključila diplomskim radom iz istoimenog područja. Od 2021. godine pridružila se timu stručnjaka u NutriKlinici nutricionista Nenada Bratkovića, eminentnom centru za dijetoterapiju i sportsku prehranu, s 15godišnjom tradicijom djelovanja. Svojim kontinuiranim eduiciranjem, znanjem i ambicijama doprinosi radu NutriKlinike i radu s klijentima na brojnim edukacijama, konzultacijama i projektima. Strast joj je kuhanje, gdje svoje znanje iz nutricionizma primjenjuje i u praksi, jer jela osim što trebaju biti ukusna, mogu biti i nutritivno bogata. Kada ne eksperimentira u kuhinji, voli otići u prirodu planinariti ili voziti bicikl.

Ostali članci