31.07.2019.

Čaj od đumbira – Svojstva, upute za pripremu i recepti

Benefiti đumbira prepoznati su i prije 500 godina, a i danas je čaj od đumbira popularan napitak za mršavljenje i mučnine. Doznajte sve o ovoj namirnici!

Đumbir je uvriježeno ime za korijen biljke latinskog naziva Zingiber officinale, biljke bogate povijesti i tradicije korištenja ne samo kao začina, već i kao lijeka. Drevni tekstovi na arapskom, indijskom, sanskrtu, kineskom i grčkom jeziku govore u prilog primjene ovog korijenčića. Đumbir se i prije 5000 godina tradicionalno koristio kod raznih zdravstvenih stanja poput glavobolja, migrena, visokog krvnog tlaka, poteškoća s krvotokom, prehlada te kod upalnih stanja kao što je upala desni ili bolesti poput artritisa. Koristi se kod mučnina pri putovanju ili povraćanja, a primjenjuje se i u sportskoj prehrani pri poboljšanju zdravlja zglobova. Nadalje, znanstveno je proučavan kod primjene pri mučninama nakon operacija i mučninama u trudnoći.

Ova začinska biljka ima bogati sastav hlapljivih i nehlapljivih sastojaka, a kemijska analiza đumbira otkriva da sadrži preko 400 kemijskih spojeva. Od prirodno prisutnih specifičnih tvari nađenih u đumbiru ističe se keton gingerol (đinđerol), tvar kojoj đumbir duguje specifičan pikantan miris i većinu opisanog djelovanja.

Uz prah đumbira koji se koristi kao začin, najčešći način konzumiranja je uvarak, odnosno čaj od đumbira. Dakako, đumbir se koristi i kao dodatak prehrani.

Čaj od đumbira – benefiti za zdravlje  

Đumbir iskazuje protuupalna, antioksidativna i protutumorska svojstva, kao i povoljne učinke pri čiru na želucu. Narodna medicina koristila je uvarak, odnosno čaj od đumbira za smirenje pri mučninama od putovanja, pri povraćanju i vrućici. Dok su sva navedena područja primjene nepotpuno dokazana, primjena kod mučnina čini se najdokazivijom i najvjerojatnijom. 

Đumbir i čaj od đumbira djeluju najbolje kada je u pitanju simptom mučnine. Zato, patite li od mučnine kada se vozite autom, avionom ili brodom, sok od đumbira i čaj od đumbira mogao bi postati vaš omiljeni napitak! Đumbir se zbog svojeg efekta zagrijavanja koristi kod prehlade, grlobolje i gripe, a sastojci poput gingerola djeluju antimikrobno. Upravo se zbog termogenog (zagrijavajućeg) djelovanja čaj od đumbira i pripravci od đumbira koriste i pri mršavljenju. Protuupalna (antiinflamatorna) svojstva korijena ove sjajne biljke omogućuju primjenu u drugim područjima, kao što su dijetoterapija i sportska prehrana. 

Đumbir se može koristiti u sportskoj prehrani gdje zglobovi često stradaju, a upala je sastavni dio odgovora na visoke zahtjeve treninga. Suvremeni pristup prehrani sportaša može uključiti i primjenu đumbira za smanjenje upale i u sprječavanju nastanka ozljeda.

Nuspojave

Kada se koristi u obliku začina ili kao čaj, đumbir se smatra sigurnim za korištenje. No, uvijek postoje individualne posebnosti i đumbir može kod nekih izazvati nelagodu u trbuhu pa čak i žgaravicu (za koju se inače indirektno i koristi) te proljev i nadutost, što su rijeđe reakcije. Ako ste se susreli sa žgaravicom pročitajte naših 19 savjeta za njeno liječenje. Pročitajte i članak o hrani koja uzrokuje nadutost. Kod međudjelovanja s lijekovima ne postoje potpuni podaci, no postoji mogućnost međudjelovanja s lijekovima protiv zgrušavanja krvi. Jednako valja biti oprezan kod osoba koje imaju žučne kamence, budući da može poticati otjecanje žuči. 

Trudnice su skupina koja ima posebnu motivaciju za uzimanjem pripravaka od đumbira i provođene su mnoge studije o djelovanju tijekom trudnoće. Većinom nije bilo nikakvih nuspojava, no svejedno pri trudnoći valja biti oprezan i obavijestiti ginekologa. Meta analiza šest dobrih studija pokazala je da nije bilo prijavljenih neželjenih učinaka kod primjene đumbira u trudnoći u dozi do jedan gram dnevno. Više detalja o tome kako liječiti mučninu, u trudnoći, ali i općenito pročitajte na blogu – Mučnine u trudnoći – uzroci i liječenje (vodič).

Čaj od đumbira za mršavljenje

Narodne preporuke i “usmene predaje” o čaju od đumbira pri mršavljenju mogu biti simpatične. No, želimo li objektivno saznati kako djeluje i djeluje li đumbir pri mršavljenju, treba pogledati što kažu znanstvene studije i dokazi. Eksperimentalne studije ipak donekle stavljaju u vezu đumbir, posredno i čaj od đumbira, te mršavljenje. U tim su se znanstvenim studijama više koristili prah i ekstrakt đumbira, nego čaj. Rezultati ispitivanja pri mršavljenju kod pretilih ispitnih životinja (miševa i štakora) ispostavio se dobrim. 

Zaključno se smatra kako đumbir može promijeniti pretilost djelovanjem raznih mehanizama. Jedan od njih je povećanje zagrijavanja tijela (termogeneze). Uz to, povećanje razgradnje masti (lipolize), smanjenje “upijanja” masti iz probavnog trakta u krvotok i kočenja nastanka novog masnog tkiva (lipogeneze). Također, prema dostupnim studijama na životinjama čini se kako đumbir može povećati osjećaj sitosti, odnosno smanjiti glad.

Iskustva s čajem od đumbira

Kao sa svakom namirnicom kojoj se pridaje epitet “supernamirnica”, različiti ljudi imaju različita iskustva s čajem od đumbira. Neki se kunu u njegovu svemoćnost kod mršavljenja, problema s probavom, mučnina i smetnji pri putovanju, a neki pak ublažavaju njegovu hvaljenu moć u privatnoj primjeni. Istina je da je za zdrave ljude i ljude s blažim smetnjama čaj od đumbira zdrav i preporučljiv prirodan napitak. Ne manje važno, vrlo je prikladan u financijskom pogledu.

S jedne strane, svakako je važno da postoje studije o djelotvornosti neke namirnice kako bismo se mogli kritički osvrnuti na dokaze i mitove oko nekog pripravka, odnosno biljne vrste. S druge strane, vrlo je važno uzdati se u sigurnost korištenja đumbira i čaja od đumbira pri primjeni na zdravlje te znati postoje li nuspojave pri njegovom korištenju. Čaj od đumbira i đumbir sam nije bezazlen, doista može kod određenih osoba iskazati nuspojave.

Čaj od đumbira – recepti

Kako se priprema čaj od svježeg đumbira?

Jedan od načina pripreme čaja od đumbira je da se 1 centimetar korijena đumbira nježno oguli i potom nariba na ribežu sa sitnim rupicama u šalicu kako bi ispustio svoje aromatične sastojke. Nakon toga prelije se vrelom vodom i ostavi prekriven barem 7 do 10 minuta. Kad se čaj ohladi, može se dodati limunov sok, a po potrebi i med. Ne zaboravite, ako ste na dijeti i očekujete mršavljenje, med je unatoč svojem vrijednom biološkom sastavu po kemijskoj strukturi glukoza i fruktoza te nije poželjan tijekom dijete. Sportašima i ljudima koji su na oporavku od prehlade i gripe dodatak meda dobro će doći zbog svojih protubakterijskih svojstva. 

Kod prvog kušanja čaja od đumbira mnogi koji nisu navikli na pikantan okus poželjet će ga neutralizirati, stoga su upravo limun i med neki od mogućih dodataka đumbiru. Čaj od đumbira i limun sjajna su kombinacija koja zajedno čini ukusan napitak, bilo u vrućoj ili hladnoj varijanti. Budući da đumbir pripada egzotičnim namirnicama, zanimljiva je ideja kombiniranja s ostalim aromatičnim začinima.

Ako ste komotniji pri pripremanju hrane, možda će vas zanimati informacija da na tržištu postoje pripravci dehidriranog čitavog korijena đumbira koji se može lako preliti vrućom vodom i poslužiti kao čaj od đumbira. Isto tako, postoji čaj od đumbira u prahu koji nakon prelijevanja zahtijeva filtriranje i cijeđenje prije korištenja.

Čaj od đumbira i cimeta s dodatkom klinčića, meda i anisa 

Dodatkom cejlonskog cimeta djelujete povoljno na regulaciju glukoze u krvi, a u nekim se tradicionalnim medicinama koristio protiv kašlja i prehlade. Klinčić iskazuje povoljan učinak kod prehlade, gripe i zubobolje. Ovakav će napitak dobro doći u stanjima grlobolje i prehlade.

Priprema:

100 grama nasjeckanog ili usitnjenog korijena đumbira, 4 prutića cejlonskog cimeta i 1 zvjezdasti anis (ili usitnjeni anis kao začin) prelijte 1 litrom vruće vode i ostavite 15-ak minuta da odstoji, uz povremeno miješanje. Potom dodajte 8 cijelih klinčića, 1 cijeli ocijeđeni limun i 4 žlice meda pa promiješajte i procijedite. Dobili ste pikantan i osvježavajući aromatični čaj od đumbira. Dodate li ovom napitku nekoliko kapi propolisa pripremili ste sjajan obrambeni štit protiv prehlade i grlobolje.

Čaj od đumbira i kurkume

Ova zanimljiva kombinacija ističe se i jako traženom kurkumom koja dolazi iz iste porodice kao đumbir. Kurkuma se ističe protuupalnim svojstvima, no problem je niske biološke raspoloživosti aktivnih spojeva kurkumina iz korijena kurkume. Jarke je boje i koristi se kao prirodno bojilo, stoga će čaj od kurkume s dodatkom đumbira biti neobičan i jarki napitak. 

Priprema:

Od 0,5 do 1 žličice mljevene kurkume prelijte 1 šalicom vruće vode u koju umiješate oko 1 cm oguljenog i usitnjenog korijena đumbira. Promiješajte, a po želji možete dodati i malo crnog papra (ako vam đumbir nije učinio čaj previše pikantnim). Naime, teoretski bi piperin iz crnog papra mogao bolje “izvući” kurkumine iz praha kurkume. Nije sigurno i dokazano da je tome tako kada se priprema u čaju, ali vrijedi pokušati.

Slatki napitak zaslađen đumbirom (ginger ale)

Možda volite slatkasti napitak ili ohlađeni čaj od đumbira, čuveni ginger ale. Tada osnovni recept za čaj (2 cm nasjeckanog đumbira preliti s 2 šalice vruće vode) možete promijeniti i zasladiti dodatkom javorovog sirupa ili meda i dobro promiješati. Ako ste pak na dijeti i vodite računa o energetskom unosu i kalorijama, za zaslađivanje iskoristite prah od stevie ili eritritol.

Ljetni čaj od đumbira s mentom

Nakon što ohladite čaj od đumbira na sobnu temperaturu, dodajte malo ocijeđenog limuna, nekoliko kockica leda i listove mente pa pokrijte i stavite u frižider. U ljetnim danima ovaj hladni čaj od đumbira posebno će vas osvježiti.

Vaša pitanja o čaju od đumbira

Može li se đumbir koristiti pri dijetoterapiji i liječenju bolesti?

Đumbir nije lijek i ne može se smatrati zamjenom, ali sadrži prirodne kemijske sastojke koji iskazuju određeno biološko djelovanje. Prije korištenja treba se savjetovati s ljekarnikom, nutricionistom i liječnikom. Poseban oprez valja istaknuti kod primjene određenih lijekova.

Postoje li dokazi o učinkovitosti đumbira pri mučnini u ozbiljnijim stanjima?

Kako je već rečeno, liječnika treba upoznati sa željom pacijenta da uzima đumbir kako bi procijenio interakcije s lijekovima i koristi primjene. No, doista postoje znanstveni dokazi o primjeni i korisnosti đumbira pri mučninama. Jedna je studija tako pokazala učinkovitost primjene jednog grama praha od đumbira pri mučninama nakon laparoskopske ginekološke operacije. Uz to, provedene su studije koje su ispitale učinkovitost đumbira pri smanjenju mučnina kod ozbiljnih dijagnoza raka. U svakom slučaju, liječnik i zdravstveni djelatnici trebaju biti upoznati s namjerom ili mogućnošću korištenja đumbira od strane pacijenta.

Mogu li trudnice piti čaj od đumbira?

Postojali su određeni prijepori i dileme jesu li đumbir i čaj od đumbira prikladni za trudnice, odnosno, može li se čaj od đumbira koristiti u trudnoći. Prije svega, nije bilo poznato kako djeluju tvari iz đumbira na razvoj ploda. Međutim, kliničke studije koje su provedene po pitanju učinkovitosti đumbira pri mučninama u trudnoći u posljednjih 30 godina, pokazale su da je đumbir učinkovit u dozi od jednog grama i siguran u trudnoći. Klinička studija u Tajlandu sa 170 trudnica pokazala je da jedan gram đumbira u prahu raspodijeljen u dvije doze može djelovati jednako djelotvorno kao i lijek dimenhidrinat. No, uvijek valja zatražiti savjet ljekarnika ako je riječ o određenom pripravku.

Koja se količina đumbira može smatrati učinkovitim pri mučninama?

Pregledni znanstveni rad kliničkih studija iz 2018. godine pokazao je da je 1,5 gram đumbira podijeljeno u više doza učinkovito pri smanjenju mučnina.

Bratković

Članak napisao:

Nenad Bratković

mag. nutricionizma, univ. mag. fitofarmacije i dijetoterapije - Nakon završenog studija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, poslijediplomski specijalistički studij Fitofarmacije s dijetoterapijom je završio 2013. godine na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme fakultetskog obrazovanja još 2004. godine stječe prva iskustva u savjetovalištu za sportsku prehranu, a istovremeno od 2007. godine pokreće vlastito nutricionističko savjetovalište koje nosi naziv NutriKlinika. Organizator je 1. NutriKlinika simpozija na temu “Integrativan pristup zdravlju žene”. Član je znanstvenog odbora Hrvatske udruge za bolesti štitnjače. Stručni je suradnik Udruge oboljelih od celijakije Celivita. u U posljednje je tri godine član medicinske službe i službeni nutricionist KK Cedevita Zagreb, u posljednjim godinama najuspješnijeg košarkaškog kluba u Hrvatskoj Voditelj je i vlasnik NutriKlinike, nutricionističke ordinacije za dijetoterapiju i sportsku prehranu, utemeljene 2007. godine te direktor tvrtke NutriConsult d.o.o. Pasionirani je zaljubljenik u sport, a naročito u trčanje i košarku. Trenira dugoprugaško trčanje – polumaraton i maraton. Otrčao je do sada 8 polumaratona.

Ostali članci