02.06.2023.

Čajevi za bebe - koje čajeve smije piti beba i njihove prednosti

Otkrijte koji čajevi se preporučaju za bebe i njihove prednosti te kada, kako i koliko čaja smije popiti beba.

Majka hrani bebu

Roditelji često dobivaju kontradiktorne informacije o tome kada se bebama može početi nuditi čaj. U ovom članku možete pročitati preporuke o davanju čajeva bebama, kada i kako davati čaj te koji su čajevi najsigurniji za bebe, a koje treba izbjegavati. 

Kada bebe smiju početi piti čaj?

Bebama koje su mlađe od 6 mjeseci ne preporuča se davati čajeve iz nekoliko razloga: 

 • U prvih 6 mjeseci života djeteta preporuča se isključivo dojenje, jer u potpunosti i najidealnije zadovoljava sve nutritivne potrebe bebe, tako i one za tekućinom. 
 • Isto vrijedi i za primjenu adaptiranog mlijeka, za bebe koje nisu isključivo ili nisu uopće dojene. U prvih 6 mjeseci, odnosno do uvođenja dohrane, uz adaptirano mlijeko nije potrebno dodavati tekućinu niti čajeve za bebe. 
 • Davanjem tekućina koje nisu mlijeko, u prvih 6 mjeseci života, smanjuje se kalorijski unos, što može poremetiti rast i razvoj bebe. 
 • U čaju nema balansiranog sastava elektrolita, pa davanje čajeva može poremetiti količinu tekućine u organizmu, s obzirom da bebini bubrezi još nisu dovoljno zreli da uspostave balans tekućina i elektrolita. 
 • Biljni čajevi kod male djece mogu izazivati alergijske reakcije, a ako nisu provjerenog porijekla, mogu biti zagađeni pesticidima ili teškim metalima, a biti i izvor opasnih bakterija. 

Prema britanskim NICE smjernicama, do prve godine života djeteta uopće se ne preporučuje davanje čajeva

S obzirom da se čaj za bebe protiv grčeva tradicionalno se u brojnim zemljama daje već u prvim mjesecima života, čaj se može ponuditi u malim količinama bebama koje su starije od 6 mjeseci i to samo ako su zadovoljeni svi sljedeći uvjeti: 

 • beba uredno napreduje na težini
 • beba je već prihvatila dohranu krutom hranom
 • beba nema alergiju na hranu
 • beba nema anemiju
 • čaj je posebno deklariran kao čaj za bebe (što znači da sadržava biljke koje su sigurne za bebe u obliku čaja te da je čaj kontroliranog porijekla)
 • čaj za bebe ne sadržava šećer.

Alternativa čaju za bebe u drugoj polovici prve godine života djeteta je obična voda. Ono oko čega se svi slažu, jest da je za djecu stariju od 2 godine biljni čaj, koji sadržava biljke i/ili voće, zdrav napitak. Čaj dobro hidrira organizam, a ne sadržava dodane šećere.

Kako dati bebi piti čaj?

Ako se odlučite ponuditi bebi starijoj od 6 mjeseci čaj za bebe, potrebno ga je pripremiti prema uputama na pakiranju, te ga ohladiti na temperaturu tijela (oko 37°C). 

Na početku davanja čaja bebi, daju se male količine, na žličicu i prate eventualne neželjene reakcije na čaj. Do godine dana, kao i voda, čaj se obično nudi u bočici iz koje dijete inače pije tekućinu. 

Nakon godine dana, dijete treba poticati da pije iz prikladnih čašica za malu djecu, koje imaju poseban usnik (kljun) uz pomoću kojega se dijete uči piti u gutljajima. Čašice sa slamkama treba izbjegavati u toj ranoj fazi, jer dijete uz njih uči sisati tekućinu, a ne uzimati gutljaje. 

Ako se daje čaj za bebe, treba paziti da se čaj daje između obroka, jer je moguće da pojedini čajevi imaju negativan učinak na apsorpciju hranjivih tvari, posebno željeza.  

Koliko čaja smije popiti beba?

Majka uči bebu piti iz šalice

U prvih 6 mjeseci života ne preporuča se davati čaj za bebe. Ako odlučite ponuditi čaj za bebe u dobi od 6-9 mjeseci, neka to bude tek povremeno, između obroka i to u malim količinama do najviše 120 ml na dan, a što je ujedno i maksimalni dnevni volumen dodatne tekućine (voda ili čaj) za tu dob, u uvjetima normalne temperature tijela i okoliša. 

Ako odlučite ponuditi čaj za bebe u dobi od 9-12 mjeseci, neka to bude tek povremeno, između obroka u malim količinama. Za bebe u toj dobi ukupno do 240 ml na dan je maksimalni preporučeni dnevni volumen dodatne tekućine (voda ili čaj), u uvjetima normalne temperature tijela i okoliša. 

U slučaju povišene tjelesne temperature ili velikih vrućina, potrebno je povećati unos tekućine, a to se kod beba starijih od 6 mjeseci može postići tako da se bebi ponudi voda ili čaj za bebe. 

U slučaju povraćanja i/ili proljeva, potrebno je spriječavati dehidraciju. Za malu bebu do 6 mjeseci to se postiže povećanjem broja podoja odnosno volumena adaptiranog mlijeka, a za one starije od 6 mjeseci korištenjem posebnih otopina za rehidraciju s glukozom i eletrolitima, tkz ORS-ova. 

Čajevi za bebe i njihove prednosti

Bočica čaja uz bebu

Čajevi koji možete dati svojoj bebi:

 • čaj od komorača
 • sljezov čaj
 • čaj od kamilice.

Čaj od komorača za bebe

Komorač je mediteranska biljka koja se u brojnim zemljama tradicionalno koristi za olakšanje dojenačkih grčeva i probavnih tegoba kao što su zatvor i nadutost, stoga je komorač sastojak većine čajeva za bebe, bilo samostalno ili u kombinaciji s drugim biljkama kao što su kamilica i matičnjak.  

Komorač sadržava brojne bioaktivne molekule, između ostalih i biljne estrogene. Važno je stoga čaj od komorača davati bebama u malim količinama i povremeno, a u komadu do najviše 7 dana za redom. 

Dugotrajna svakodnevna primjena čaja od komorača za bebe se ne preporuča je može dovesti do neželjenih reakcija. 

Sljezov čaj za bebe

Čaj od sljezovog korijena za bebe tradicionalno se koristi za olakšavanje suhog kašlja te probavnih iritacija jer sadržava sluzave tvari koje blagotvorno djeluju na sluznice. 

Međutim, ako vaša beba suho kašlje, ipak je potrebno javiti se izabranom pedijatru, prije nego bebi ponudite sljezov čaj za bebe. Naime, kod malih beba suhi kašalj može predstavljati ili simptom obične prehlade ili početak ozbiljne infekcije dišnih puteva.

U obliku biljnog lijeka za olakšavanje suhog kašlja, sljezov korijen se preporuča za djecu stariju od 3 godine života. 

Čaj od kamilice za bebe

Čaj od kamilice za bebe tradicionalno se daje za ublažavanje dojenačkih grčeva, probavnih iritacija i nelagoda te za smirenje i lakše usnivanje. Uz to koristi se čaj od kamilce za bebe može koristiti i kao blagi antiseptik za ispiranje očiju kod konjuktivitisa te ispiranje kože kod blagih iritacija i osipa

Čaj od kamilice za bebe može se davati od 6 mjeseca života, uz napomenu da čaj mora biti iz provjerenog izvora i posebno deklariran za primjenu kod beba i male djece, s obzirom na potencijal zagađenja samih cvjetova na polju. 

Koji čajevi se ne preporučaju za bebe?

Čajevi koji se ne preporučaju za bebe su:

 • čaj od zvjezdastog anisa – može dovesti do neuroloških komplikacija kod dojenčadi
 • čaj od lipe – može biti izvor spora bakterije koja uzrokuje botulizam, jer može uzrokovati alergije
 • čaj od metvice – sadržava mentol koji kod beba može dovesti do jake reakcije dišnog sustava i gušenja
 • čaj od gospine trave – ne preporuča se prije 6. godine života
 • čajevi koji sadržavaju kofein – ne preporučaju se do 12. godine života. 

Bebama mlađim od 6 mjeseci života ne preporuča se davanje čajeva, jer je isključiva mliječna prehrana dovoljan izvor tekućine za tako male bebe. Ako se odlučite dati čaj za bebu nakon 6. mjeseca života, važno je da birate čaj koji je iz provjerenog izvora i s jasnom deklaracijom da je čaj namjenjen za primjenu kod beba i male djece. 

Kada se pojedini čaj daje bebi prvi puta, treba ga, kao i svaku novu namirnicu davati u malim količinama i postepeno te obratiti pažnju na razvoj neželjenih reakcija. Čaj od komorača za bebe kao i čaj od kamilice za bebe tradicionalno se najčešće daju u prvoj godini života za olakšanje dojenačkih grčeva ili kolika i smatraju se sigurnima ako su iz provjerenog izvora i ako se daju povremeno, kod beba koje su zdrave i uredno napreduju.

Ana Balažin Vučetić

Članak napisala:

Dr. Ana Balažin Vučetić, spec. pedijatrije

radi kao pedijatar u ambulanti primarne zdravstvene zaštite djece u Zagrebu. Posebna područja njenog interesa uključuju holistički pristup zdravstvenoj zaštiti, rani neurorazvoj te nutritivne potrebe i prehranu trudnica te male djece koja predstavlja temelj zdravlja, rasta i razvoja. Rođena je u Bjelovaru, gdje je završila osnovnu školu i Opću gimnaziju, a Medicinski fakultet u Zagrebu završava 2006. godine. Majka je jednog djeteta. U slobodno se vrijeme bavi jogom, meditacijom i pisanjem.

Ostali članci