17.02.2021.

Inhalacija – prehlada, sinusi, kašalj i kako se inhalirati kod kuće

Inhalacija je jedan od najčešće korištenih domaćih lijekova za smirivanje i otvaranje nosnih prolaza i oslobađanje od simptoma prehlade ili infekcije sinusa.

Inhalacija

S obzirom na to da dolaze jesen i zima, sezone u kojima djeca i odrasli borave pretežito u zatvorenom prostoru, dolazi i razdoblje čestih respiratornih infekcija. Respiratorne infekcije najčešće su uzrokovane virusima i njihovo se liječenje sastoji od simptomatske terapije.

Dakle, ako curi nos, onda su higijena nosa, kapi za nos, fiziološka otopina, ispuhivanje nosa i inhalacija osnovne metode liječenja.

Ako je prisutna grlobolja, onda dobro dođu sprejevi za grlo, pastile i topli napitci. Ako je prisutan kašalj, onda bi ovisno o vrsti kašlja bilo dobro uzimati biljne pripravke protiv kašlja ili za iskašljavanje, a bitna je i hidracija, odnosno uzimanje dovoljne količine tekućine.

Osim toga, općenito je dobro uzimati pripravke za jačanje imuniteta, zdravo se hraniti i boraviti što više na svježem zraku.

Što je inhaliranje?

Inhaliranje je postupak udisanja pare iz sprave, odnosno aparata inhalatora, koji radi na principu pretvaranja tekuće fiziološke otopine u sitne čestice koje dijete udiše, a čime se vlaži sluznica.

Inhaliranje blagotvorno djeluje na sluznicu, povećava prokrvljenost krvnih žila i širi pore tako da se sluznica može lakše očistiti od virusa i toksina.

Inhalacije treba ponavljati i nekoliko puta na dan. Taj postupak neće odmah izliječiti prehladu, ali će olakšati disanje i pospješiti liječenje.

Kako su mala djeca i bebe izrazito sklone prehladama, osobito u jesenjem i zimskom periodu, inhalacije su idealan postupak za smirenje iritacije respiratornog sistema jer čiste i smiruju sluznicu nosa i gornjih respiratornih puteva te olakšavaju izbacivanje sluzi.

U ambulantnim i bolničkim ustanovama često se pri gore navedenim dijagnozama primjenjuju inhalacije kao jedan od oblika liječenja. Tada liječnik odabere sadržaj otopine za inhaliranje, medicinska sestra pripremi inhalator i pacijenta za inhalaciju i počne se proces liječenja inhalacijom.

Inhalacija se može primjenjivati i kod kuće prema točno određenim uputama.

Koji su benefiti inhalacije?

Prednosti inhalacije su:

 • lokalno djelovanje
 • brži učinak
 • veća učinkovitost lijeka
 • manje nuspojava.

Indikacije za inhalaciju:

 • sve vrste prehlade s nosom koji curi i začepljenim nosom
 • laringitis (upala glasnica)
 • grlobolja (upala grla)
 • bronhitis (upala bronha)
 • astma (kronična, ponavljajuća blokada bronha)
 • sinusitis (upala sinusa).

U prehladi se obično javlja pojačano curenje iz nosa koje može biti jako neugodno. Nos se pritom puni sekretom te je disanje otežano. Sekret iz nosa je u običnim prehladama (koje su najčešće uzrokovane virusima) vodenast i proziran. Takav sekret također se pojavljuje u alergijskim oblicima rinitisa (upale nosne sluznice).

Ako prehlada duže traje, sekret može postati sluzav i više bjelkast, dok u bakterijskim infekcijama žut ili žuto zelen, ponekad neugodnog mirisa.

Kašalj je čest simptom kod prehlada te je također i za njega inhaliranje dobar simptomatski lijek. Kašalj može biti suh ili produktivan, a inhalacija blagotvorno djeluje na sluznicu te smiruje kašalj ili omogućuje lakše lučenje sluzi.

Laringitis je bolest gornjih dišnih putova, a osnovni simptomi su promuklost, otežano disanje te promukli kašalj koji pomalo podsjeća na lavež psa ili glasanje foke. Može biti praćen temperaturom. Često je alergija uzrok laringitisa.

Upale grla s grloboljom također se mogu olakšati inhalacijama. Naravno, važno je odrediti i uzroke upale grla, od kojih je bakterija streptokok čest uzročnik. Tada inhalacije neće biti dovoljne jer se mora primijeniti i antibiotik, ali mogu uvelike olakšati simptom grlobolje.

Bronhitis je upala bronha, dakle radi se o infekciji donjih dišnih putova. Kašalj i otežano disanje sa hropcima i piskanjem (sipnjom) osnovni su simptomi. Može biti praćen temperaturom, ali i ne mora. Također je često prisutan alergijski uzrok bronhitisa.

Ako se bronhitisi javljaju učestalo kod istog pacijenta i sa simptomima bronhoopstrukcije (kašalj, otežano disanje, hroptanje), bolest je tada kronična i naziva se astma. Alergije također mogu biti uzrok astme.

Sinusitis je upala sinusa koja može imati simptome curenja nosa, začepljenog nosa te boli u području sinusa. Rjeđa je kod male djece. Može biti praćena temperaturom.

Kako se inhalirati kod kuće

Vrste inhalatora

Nekada je osnovni oblik inhalacije bio lonac vruće vode, ponekad i kamilice. Inhaliralo se tako da se pacijent nagnuo nad lonac dok mu je glava bila prekrivena ručnikom. Za malu djecu taj postupak je nemoguć jer je tekućina jako vruća, a može biti i opasan ako dijete slučajno prevrne posudu pa se opeče.

Danas se najčešće primjenjuju električni, odnosno mehanički inhalatori koji se sastoje od: stroja (kompresora) koji grije i pretvara fiziološku otopinu u paru, posudice u koju se stavlja fiziološka otopina te cijevi koja tu paru prenosi do maske koja se stavlja na nos i usta pri postupku inhalacije. Važno je uzeti veličinu maske ovisno o dobi tj. veličini djeteta.

Električni inhalatori mogu biti:

 1. kompresijski inhalator na struju
 2. ultrazvučni na baterije koji se može prenositi kada se ide na put.

Inhaliranje se vrši nekoliko puta dnevno kroz nekoliko dana. Između inhaliranja važno je dobro oprati dijelove inhalatora, osobito maskice koje se stavljaju direktno na lice djetetu.

Osim električnih inhalatora, koji su najbolji jer čestice koje se udišu nisu prevruće i upravo su primjerene za udisanje, mogu se koristiti i posebno oblikovane posude s tuljcem koji je anatomski oblikovan tako da se na njega može prisloniti nos i lice, ali je veličinom pogodan više za odrasle osobe i veću djecu. Uz takve posude se obično kupuju i posebne kapi koje se stavljaju u vruću vodu u posudu (inhalator).

Koji inhalator odabrati?

Pri kupnji inhalatora treba se posavjetovati s liječnikom ili ljekarnikom. Ovisno o potrebi, oni će vam sigurno sugerirati najpovoljnije opcije.

Za roditelje koji ih kupuju za svoju djecu preporuka je da se kupe što jednostavniji inhalatori, s maskama koje se mogu mijenjati i koje su različite veličine (jer djeca brzo rastu), te također oni koji se daju lagano i redovito održavati.

Kada se inhalatori kupuju za bebe, bilo bi dobro da nisu preglasni da se bebe ne prestraše neugodnog zvuka. Za manju djecu je zgodno da su u obliku životinja (npr. tuljan, patkica…) kako bi se djeca tijekom inhaliranja zabavila.

Održavanje inhalatora

Poželjno je da inhalator koristi samo jedna obitelj. Svako dijete bi, po mogućnosti, trebalo imati svoju masku. Između inhalacija treba oprati i masku i cijev. Nakon pranja, bilo bi poželjno staviti i masku i cijev u blagu otopinu dezinficijensa na par sati i onda osušiti na sobnoj temperaturi. Treba biti oprezan da u cijevi ne ostane dezinficijensa, kako ga dijete ne bi udisalo pri sljedećem inhaliranju.

Što stavljati u inhalator?

Fiziološka otopina

Tekućina koja se stavlja u inhalator mora biti sterilna i točno dozirana prema volumenu spremnika u inhalatoru. Dakle, najbolje je odmah uz inhalator kupiti i fiziološku otopinu od 200 ili 500 ml te iglu i špricu kojom će se stavljati u spremnik inhalatora.

Fiziološka otopina je vodena otopina s 0,9 % soli. Takvu tekućinu nalazimo i u organizmu. Ne iritira sluznicu nosa, a može se koristiti svakodnevno i to po nekoliko puta na dan. Najpraktičnije ju je kupiti u ljekarni u obliku bočica za infuziju od 200 ml (da se može koristiti višekratno), a uz to je dobro nabaviti iglu i špricu kako bi se tekućina izvlačila prema potrebi i ne bi dolazilo do zagađenja.

Hipertonične otopine

U inhalator se mogu stavljati i kapi za nos na bazi morske vode. U moru je koncentracija morske soli 3,5, što može izazvati iritaciju. Optimalna koncentracija otopina koje se primjenjuju kao kapi za nos ili otopina za inhalaciju je 2,3 postotna otopina natrijevog klorida (NaCl), tzv. hipertonične otopine.

S obzirom na to da hipertonične otopine imaju veću koncentraciju soli, omogućuju „izvlačenje“ vode iz sluznica nosa koje su otečene, pa one postaju tanje i prohodnije za disanje.

10 prednosti hipertonične otopine morske vode:

 1. Pospješuje izlazak vode iz otečene sluznice.
 2. Sadrži mineralne tvari čiji ioni djeluju na sastav sluzi koja se luči u prehladama te razrjeđuje sluz koja se lakše izlučuje.
 3. Bolje vlaži sluznicu.
 4. Veća koncentracija soli djeluje na infekte (viruse i bakterije), tj. sprečava rast i razmnožavanje infekata i time djeluju protuupalno i dodatno štiti sluznicu.
 5. Djeluje na ubrzanje rada trepetljika u nosu te pospješuje čišćenje i obranu sluznice nosa.
 6. Djeluje na smanjeno stvaranje medijatora upale, čime djeluje na smanjenje otoka, sekrecije i crvenila sluznice.
 7. Dobro se podnosi.
 8. Može se koristiti svakodnevno, nema ograničenje primjene.
 9. Može se koristiti već od dojenačke dobi.
 10. Na tržištu se može naći u obliku kapi ili sprejeva, a za malu djecu su u primjeni ampule koje se stavljaju direktno u inhalator.

Ljekovite supstance za inhalacije

Osim fiziološke otopine, u inhalatore se mogu stavljati i ljekovite supstance, no preporuka je da se to čini samo uz savjet i po preporuci pedijatra, obiteljskog liječnika ili otorinolaringologa. Najčešće se medikamenti koji se u kapima dodatno stavljaju u inhalator sa ili bez fiziološke otopine, prepisuju u terapiji laringitisa i kod bronhoopstrukcije.

Biljni ekstrakti i eterična ulja za inhalacije

U inhalatore je moguće stavljati i biljne kapi, odnosno eterična ulja (mentola, eukaliptusa, kadulje) koja također mogu blagotvorno djelovati na pročišćavanje sluznice gornjeg respiratornog trakta, ali ako se radi o maloj djeci i bebama, uvijek se treba savjetovati s pedijatrom.

Koliko dugo se treba inhalirati?

Inhalacija traje sve dok iz inhalatora izlazi para, tj. sve dok ima lijeka ili fiziološke otopine u spremniku inhalatora. Inhalacije se ponavljaju do 3 puta dnevno tijekom 7 do 10 dana. Ponekad se inhalacije mogu preporučiti i preventivno.

Mogu li česte inhalacije naštetiti organizmu djeteta?

Ako se inhalator primjenjuje prema uputama i ako se u njega stavlja samo fiziološka, inhalacije se mogu koristiti dugotrajno i nemaju štetnih posljedica na organizam.

Ako se pored fiziološke otopine u inhalator stavljaju neki lijekovi, upotreba mora biti točno prema uputama liječnika. Dakle, treba se točno pridržavati doziranja i trajanja terapije.

Kada se primjenjuje lonac s vrućom vodom treba biti jako oprezan da se dijete ne opeče, pa se takav postupak kod djece ne preporučuje.

Kako su mala djeca i bebe izrazito sklone prehladama, inhalacije su idealan postupak za umirenje iritacije respiratornog sistema. One čiste i smiruju sluznicu nosa i gornjih respiratornih putova te tako olakšavaju izbacivanje sluzi. Inhaliranje fiziološkom otopinom nema dobnog niti vremenskog ograničenja, dakle može se primjenjivati svakodnevno i duže vrijeme već od najranije dobi za higijenu nosića vaših mališana.

Giovana Armano

Članak napisala:

Prim. mr. sc. Giovana Armano

dr. med., specijalist pedijatar - Medicinski fakultet upisala je 1975., a diplomirala 1980. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila 1988., a magisterij obranila 1983. godine. Od 2000. radi u Domu zdravlja Susedgrad, sada DZ Zagreb Zapad, u Specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji dr. Armano. 2006. dobila je Povelju HLZ za rad u Hrvatskom društvu za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Član je upravnog odbora udruge Centar dječjeg zdravlja. 2016. godine izdala je knjigu za roditelje „Pedijatar u kući“ te se uključila u Kliničko istraživanje uvođenja formule za dojenčad na bazi kozjeg mlijeka. Sudjeluje i organizator je brojnih znanstvenih stručnih skupova.

Ostali članci