17.02.2021.

Laringitis: simptomi, uzroci, dijagnoza i načini liječenja

Laringitis je upala glasnica za koju je karakteristična promuklost, a može se javiti kod djece i kod odraslih. Saznajte koliko traje i kako liječiti.

Uvod

Laringitisi se često javljaju u hladnijim sezonama (jesen i zima), ali također i u doba cvata nekih biljaka kada nastaju zbog alergijske reakcije. Manifestiraju se promuklošću, promuklim kašljem i mogućim otežanim disanjem. Osim terapije lijekovima, i inhalacije su jako važne u terapiji laringitisa.

Što je laringitis?

Laringitis je upala glasnica koja nastaje najčešće zbog infekcije, iritacije, alergije, ali može nastati u još nekim drugim bolestima i stanjima.

Poneka su mala djeca sklonija laringitisima te se oni kod njih često javljaju u svakoj virusnoj infekciji.

Simptomi laringitisa kod odraslih i djece

Karakteristika laringitisa je promuklost, ponekad i tih, piskutav govor i specifičan, promukli kašalj poput laveža psa ili glasanja foke.

Kod male djece laringitisi mogu biti praćeni temperaturom. Disanje može biti otežano zbog otečenih glasnica, tako da kod male djece postoji i simptom gušenja, što je jako opasno.

Kako se dijagnosticira laringitis

Laringitis se klinički relativno lako prepozna prema simptomima koji su specifični za laringitis, a to su:

 1. promuklost
 2. gubitak glasa, nemogućnost govora ili samo tihi, piskutavi ili kreštav glas
 3. promukli kašalj
 4. otežano disanje – specifičan produljeni udah
 5. grlobolja.

Bez obzira na gotovo tipične simptome, uzroci laringitisa mogu biti različiti pa je važno posjetiti pedijatra, obiteljskog liječnika ili otorinolaringologa, koji onda prema uzročnicima mogu odrediti adekvatnu terapiju.

Akutni laringitis

Akutni laringitis je akutno prolazno stanje, češće prisutno kod male djece popraćeno promuklošću i specifičnim promuklim kašljem. Uzročnici su najčešće infekcije virusima ili bakterijama.

Akutni laringospazam je spazam (stezanje) glasnica koji može nastati u infekcijama, ali i kao alergijska reakcija na prisutnost nekog alergena ili lijeka, te treba hitnu intervenciju.

Kronični laringitis

Kronični laringitisi duže traju i češći su kod odraslih. Također se manifestiraju promuklošću koja dugo traje. Mogu biti uzrokovani iritacijom kod određenih profesija (pjevači, glumci, spikeri, učitelji…), pušenjem, a i rezultirati promjenama na glasnicama koje treba pregledati kod otorinolaringologa da se točno utvrdi uzrok i ordinira adekvatna terapija.

Uzroci laringitisa

Jako je važno prvo odrediti uzrok laringitisa.

 • Kod male djece najčešće su virusne infekcije, ali ako se uz osnovne simptome laringitisa jave i teži sistemski simptomi kao što su visoka temperatura i opće loše stanje, moguća je i bakterijska infekcija.
 • Alergijske reakcije su čest uzrok laringitisa. Takvi laringitisi javljaju se sezonski u sezoni cvata određenih alergena koji se javljaju u prirodi (polen trava, korova, stabala…)
 • Iritacija zbog glasnog govora kao uzrok laringitisa češća je u odraslih, osobito u profesijama u kojima se koristi glas (pjevači, glumci, spikeri, učitelji…). Naravno, može se pojaviti i kod manje djece koja dosta glasno vrište u igri s vršnjacima.
 • Pušenje može biti jedan od glavnih uzroka iritacije i oštećenja glasnica.

Odrasli bi svakako trebali učiniti pregled kod otorinolaringologa da se vidi postoje li kakve promjene na glasnicama te kako bi se otkrio pravi uzrok i odredila terapija.

Liječenje laringitisa

 1. Osnovna terapija kod svih vrsta laringitisa su inhalacije te lijekovi koji smanjuju otok glasnica.
 2. Bakterijske infekcije liječe se antibioticima.
 3. Ako se radi o alergijama, treba primijeniti antialergijsku terapiju, tj. antihistaminike. Antihistaminici su lijekovi koji smanjuju otok glasnica, zbog čega se promuklost smanji i disanje bude lakše.
 4. Za smanjenje otoka glasnica mogu se primijeniti i kortikosteroidi, naravno uz isključivu preporuku liječnika i u obliku koji liječnik prepiše.
 5. Sirupi za promukli, suhi kašalj preporučuju se kada je kašalj intenzivan i narušava san i opće stanje djeteta.
 6. Za ždrijelo i glasnice u ljekarnama se mogu naći i mnogi sprejevi i pastile, neki na bazi antiseptika, neki na bazi propolisa, a svi blagotvorno djeluju na glasnice i smanjuju promuklost.
 7. Od biljnih pripravaka preporučuje se i ispiranje grla, tzv. „grgljanje“ različitim biljnim tekućinama npr. kaduljom ili kamilicom, što također povoljno djeluje na simptome laringitisa.
 8. Topli čajevi također se preporučuju.

Kod djece kod koje akutni laringitis može izazvati gušenje treba hitna intervencija. Takav oblik laringitisa nazivamo laringospazmom. On može nastati i u tijeku nekih alergijskih reakcija, anafilaksije, alergije na lijekove, uboda pčele ili ose i slično te se radi o hitnom stanju koje zahtijeva hitnu intervenciju.

Kada posjetiti doktora?

Roditelji male djece često dolaze na pregled kod pedijatra zbog promuklosti i specifičnog suhog, promuklog kašlja. Opće stanje često nije narušeno, pa nisu potrebni drugi lijekovi osim simptomatske terapije, inhalacije i sprejeva ili pastila za grlo te toplih napitaka.

Ako simptomi laringitisa duže traju i popraćeni su općim simptomima i povišenom temperaturom, treba posjetiti pedijatra ili liječnika obiteljske medicine.

Ako su simptomi laringitisa dugotrajni i ne prolaze simptomatskom terapijom, svakako treba posjetiti i otorinolaringologa koji će pregledati pacijenta i odrediti adekvatnu terapiju.

Koje su moguće komplikacije kod laringitisa?

Kod djece laringitisi brzo prolaze uz adekvatnu terapiju i ne kompliciraju se nekim težim stanjima.

Kod odraslih kod kojih promuklost traje duže (duže od 2 tjedna), treba svakako posjetiti otorinolaringologa koji će nakon pregleda i laringoskopiranja točno utvrditi o čemu je riječ i o kakvim se promjenama na glasnicama radi. Može se raditi o benignim kvržicama na glasnicama ili pak o teškim malignim bolestima.

Iritacija bilo kojeg uzroka, a naročito zbog pušenja koja duže traje, može izazvati trajno oštećenje glasnica te se treba svakako pogledati kod otorinolaringologa koji će odrediti terapiju.

Laringospazam je akutni spazam laringsa (glasnica) koji može dovesti do gušenja pa iziskuje hitnu intervenciju.

Kako prevenirati pojavu laringitisa?

Boravak na svježem zraku kada nije magla i previše hladno te izbjegavanje boravka u zatvorenim, zagušljivim prostorijama osnovni su preduvjeti da se prevenira laringitis.

Ne preporučuje se glasan govor i  vikanje.

Preporučuju se samo topli napitci. Hladne napitke iz hladnjaka i napitke s kockicama leda trebaju izbjegavati svi koji imaju osjetljive glasnice.

Pušenje je strogo zabranjeno, a zdrava prehrana jedan od osnovnih preduvjeta zdravlja uopće, pa je zbog toga za određene bolesti dobro konzultirati i nutricionista kako bi odredio pravilnu prehranu.

Preporučuje se i dosta tekućine – naravno, topli napitci, posebice topli biljni čajevi koji blagotvorno djeluju pri upalama i prehladama.

Zaključak

Laringitisi su čest simptom u hladnijim sezonama (jesen i zima), ali također i u doba cvata nekih biljaka kada nastaju zbog alergijske reakcije. Manifestiraju se promuklošću, promuklim kašljem i mogućim otežanim disanjem. Osim terapije lijekovima, inhalacije su jako važne u terapiji laringitisa, a preventivno se preporučuju i zdravi stilovi života.

Giovana Armano

Članak napisala:

Prim. mr. sc. Giovana Armano

dr. med., specijalist pedijatar - Medicinski fakultet upisala je 1975., a diplomirala 1980. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila 1988., a magisterij obranila 1983. godine. Od 2000. radi u Domu zdravlja Susedgrad, sada DZ Zagreb Zapad, u Specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji dr. Armano. 2006. dobila je Povelju HLZ za rad u Hrvatskom društvu za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Član je upravnog odbora udruge Centar dječjeg zdravlja. 2016. godine izdala je knjigu za roditelje „Pedijatar u kući“ te se uključila u Kliničko istraživanje uvođenja formule za dojenčad na bazi kozjeg mlijeka. Sudjeluje i organizator je brojnih znanstvenih stručnih skupova.

Ostali članci