12.03.2019.

Skidanje visoke temperature kod djece

Povišena temperatura kod djece djeluje, prije svega, kao obrana mehanizma protiv uzročnika infekcija, stoga nije potrebno reagirati na minimalno povišenje. Međutim, u određenim slučajevima svakako je potrebno poduzeti mjere snižavanja temperature. Provjerite koja je uobičajena temperatura, kako je ispravno mjeriti te kada i kako pravilno reagirati.

Što znači povišena temperatura

Temperatura ili vrućica povišenje je tjelesne temperature iznad one vrijednosti koja za pojedinca znači normalu. Zbog značajnih varijacija tjelesne temperature kod svakog od nas, kao i odstupanja u vrijednostima s obzirom na način mjerenja temperature, ne postoji jednoznačna definicija normalnog raspona temperature pa tako ni gornje granice.

Za održavanje stalne tjelesne temperature brine naš vlastiti termoregulacijski sustav koji funkcionira kao termostat, a normalna dnevna temperatura može varirati i do jednog stupnja — primjerice, uobičajeno je ujutro imati temperaturu 36,5 °C, a popodne 37,5 °C. Vrućica nastaje u stanjima kada se zbog djelovanja nekih tvari iz okoline centar za termoregulaciju namjesti na višu razinu.

Povišena temperatura jedan je od prirodnih načina obrane organizma protiv uzročnika infekcija. Ona mobilizira imunološki sustav, čini ga učinkovitijim i usporava rast mikroorganizama, stoga je ne treba smatrati isključivo patološkim stanjem s ciljem suzbijanja pod svaku cijenu, a posebno ne treba intervenirati na minimalno povišenu temperaturu. Dinamika kretanja temperature pomaže nam da pratimo tijek i težinu bolesti te da interveniramo kako bismo pomogli djetetu.

Koje su posljedice visoke temperature kod djece

Visoka temperatura kod djece može dovesti do dehidracije jer se potreba za tekućinom povećava dva do tri puta. Prvi znak nedostatka tekućine jest suhoća usana, odnosno obloženost jezika koji postaje bijel. Nezrelost centralnog živčanog sustava djeteta prvih pet do šest godina čini ga u vrućici uz dehidraciju vrlo podražljivim, što može rezultirati pojavom febrilnih konvulzija u narodu znanih kao fraz — radi se o poremećaju koji podsjeća na epileptički napad uz kratkotrajni gubitak svijesti i prestanak disanja.

Temperatura je kod djece u pravilu praćena drugim simptomima kao što su bol, nedostatak apetita i opće loše stanje, a intenzitet tih simptoma uz vrućicu trebao bi biti glavni vodič za primjenu lijekova koje nazivamo analgetici i antipiretici (analgopiretici). Temperatura 39 °C kod djece česta je briga roditelja, a za terapijom je potrebno posegnuti ako pazušna temperatura prijeđe 38 °C ili u uhu 38,5 °C, a dijete ima gore navedene simptome.

Kako mjeriti temperaturu

Nova zakonska regulativa zabranjuje upotrebu živinih toplomjera. Umjesto toga preporučuje se mjerenje elektroničkim-digitalnim toplomjerima pod pazuhom te infracrvenim termometrima u uhu, bez obzira na dob djeteta.

Normalnom tjelesnom temperaturom smatra se:

 • do 37,2 °C ako se mjeri pod pazuhom (aksilarno)
 • do 37,8 °C ako se mjeri u stražnjem crijevu (rektalno)
 • do 37,8 °C ako se mjeri u vanjskom zvukovodu (timpanična temperatura)
 • do 38,2 °C ako se mjeri u usnoj šupljini (oralno)

Postoje i druge mogućnosti mjerenja temperature, poput mjerenja trakom koja se prislanja na čelo, beskontaktnim termometrom s infracrvenim skenerom ili dudom varalicom koju dijete mora držati u ustima najmanje tri minute. Ove se metode odlikuju brzinom, ali često i nedovoljnom preciznošću pa traže dodatnu provjeru.

Kako skinuti temperaturu kod djece

Ako ste se pitali kako skinuti temperaturu kod djece prirodnim putem, odgovor je primjenom tradicionalnih metoda liječenja vrućice koje uključuju fizikalne mjere antipireze (snižavanja povišene tjelesne temperature):

 • Razodijevanje djeteta, odijevanje pamučne odjeće
 • Povećanje unosa tekućine, što znači i češće dojenje ako se radi o bebi
 • Kupanje u mlakoj vodi, korištenje obloga
 • Temperatura prostora u kojem se njeguje dijete oko 21 °C

Imajte na umu kako su novija istraživanja pokazala da je učinak mlakih obloga minimalan, a kupke u mlakoj vodi mogu kod neke djece čak i pojačati osjet nelagode. Dokazano učinkovita terapija oblozima vrijedi u slučaju da dijete ima vrlo visoku temperaturu (hiperpleksiju), onu od preko 40 °C.

Dijete s povišenom tjelesnom temperaturom i bolovima teško je nagovoriti na normalno uzimanje hrane i tekućine. Koristeći se suvremenim smjernicama za skidanje povišene tjelesne temperature, koje naglasak stavljaju na analgetike i antipiretike, uklonit će se opći simptomi bolesti, a dijete će više surađivati u unosu tekućine i hrane što rezultira učinkovitijim liječenjem.

Lijekovi za skidanje visoke temperature kod djece

Preporučeni analgopiretici isključivo su paracetamol i ibuprofen. Savjetuje se odabrati jedan lijek i provoditi antipirezu samo s njim, osim u slučaju slabe učinkovitosti — tada se preporuča naizmjenična upotreba paracetamola i ibuprofena. Izuzetno je važno strogo se pridržavati uputa o doziranju oba lijeka i nikako se ne smije prijeći najviša dopuštena dnevna količina.

Također, važno je naglasiti da je primjena aspirina u dječjoj dobi zabranjena.

Preporuča se unos lijeka oralno u obliku sirupa, u odnosu na primjenu lijeka rektalno u obliku čepića. Potonje je bolja opcija u slučaju povraćanja.

Provjerite kako pravilno primijeniti spomenute lijekove.

Paracetamol:

 • primjenjuje se u dozi do 10-15 mg/kg svaka četiri sata
 • maksimalna doza je 60 mg/kg u 24 sata za djecu staru do tri mjeseca
 • maksimalna doza je 90 mg/kg u 24 sata za djecu stariju od tri mjeseca

Svakako imajte na umu kako previsoke ili prečeste doze mogu rezultirati toksičnim oštećenjem jetre.

Ibuprofen:

 • primjenjuje se u dozi do 5-10 mg/kg svakih osam sati
 • maksimalna dnevna doza ne bi trebala prelaziti 40 mg/kg

Ibuprofen djeluje brže i duže od paracetamola, a potrebno je naglasiti kako ima podjednaki sigurnosni profil kako paracetamol, stoga bi ga trebalo preferirati kod djece koja boluju od astme.

Kada je potrebno posjetiti liječnika

 • Novorođenčad i dojenčad do tri mjeseca potrebno je, nakon davanja lijeka za reguliranje vrućice, odvesti pedijatru.
 • Djecu s temperaturom višom od 40 °C potrebno je odvesti pedijatru u prvom danu bolesti. Pripazite i na ostale simptome koji prate ovo stanje: zimica, tresavica, teško razbuđivanje, odbijanje tekućine i narušeno opće dobro stanje.
 • Ako su kod djeteta uobičajene metode spuštanja temperature neučinkovite.
 • Ako djetetu temperatura traje duže od pet dana.
 • Ako se, uz temperaturu, kod djeteta javljaju ukočenost u vratu, glavobolja, povraćanje i osip.

Dobro je znati

 • Dobro je uvijek kod kuće imati sredstvo za reguliranje temperature u formi sirupa i čepića.
 • Važno je da putna apoteka uz analgoantipiretik sadrži i termometar.
 • Polaganje ruke na čelo nepouzdana je metoda detekcije temperature — povišena se temperatura kod djece može pojaviti i ako je dijete u igri previše ugrijano odjećom ili mu nedostaje tekućine.
 • Trljanje alkohola ili alkoholni oblozi u cilju reguliranja vrućice vrlo su opasan i štetan način termoregulacije — alkohol kroz kožu ili udisanjem može dospjeti u cirkulaciju i izazvati opasne posljedice.

Članak napisala:

dr. med. spec. ped. Diana Puževski

Diplomirala na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1985.godine. Završava poslijediplomske studije iz Školske i univerzitetske medicine 1988. godine, a iz Kliničke pedijatrije 1998. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije polaže u KBC Zagreb, gdje radi u Zavodu za gastroenterologiju i hepatologiju do 2003. godine. Od tada radi u primarnoj pedijatrijskoj ordinaciji uz trajnu edukaciju i područje interesa iz gastroenterologije, prehrambenih alergija i poremećaja prehrane. Koautor je knjige "Pedijatrijska gastroenterologija" te koautor knjige "Godine prve zašto su važne".

Ostali članci