26.09.2019.

Aktivni ugljen – uporaba, gdje kupiti, cijena i iskustva

Aktivni ugljen je izvrsna metoda za uklanjanje toksina iz tijela, i često se koristi za izbjeljivanje zubi, zdravlje lica i mršavljenje. U nastavku pročitajte sve o dobrobitima aktivnog ugljena i u kojim ga situacijama možete sigurno koristiti!

Što je aktivni ugljen

Gotovo da ne postoji dom u kojem aktivni ugljen nije sastavni dio kućne ljekarne. Radi se o lijeku prirodnog podrijetla koji ima veliku sposobnost vezivanja brojnih toksina i štetnih tvari. Naime, aktivni medicinski ugljen ima niz pora koje pomažu u hvatanju toksina te sprječavanju njihove apsorpcije i širenja po organizmu

Toliko je učinkovit da se nalazio u plinskim maskama u Prvom svjetskom ratu kako bi se spriječio trovanje vojnika kemijskim supstancama kojima su bili okruženi, a naše bake su koristile aktivni ugljen za ublažavanje proljeva.

Za što se koristi aktivni ugljen

Osim u medicinske svrhe, aktivni ugljen se koristi i zbog niza kozmetičkih koristi koje njegovo korištenje donosi. U nastavku teksta saznajte više o svakoj od njegovih primjena!

Aktivni ugljen za detoksikaciju

Aktivnim ili medicinskim ugljenom možete osloboditi tijelo od toksina u izvanrednim situacijama kao što je konzumiranje otrovnih tvari ili predoziranje lijekovima. On može pomoći kod pretjeranog uzimanja analgetika, antipiretika, sedativa, hipnotika, tricikličkih antidepresiva, nikotina te trovanja toksinima iz pesticida, olovom i drugim kemikalijama. 

U ovim je situacijama preporuka aktivni ugljen uzeti što prije, maksimalno pola sata do sat vremena od trenutka predoziranja ili trovanja, nakon čega se treba potražiti liječničku pomoć. Također se preporučuje da se u ovim situacijama aktivni ugljen ne konzumira skupa s mlijekom.

Aktivni ugljen protiv proljeva i napuhnutosti

Zaustavljanje proljeva je jedna od najčešćih upotreba aktivnog ugljena. Preporuka je konzumirati aktivni ugljen sve dok stolica ne očvrsne, no ne dulje od 4 dana. 

Kod napuhnutosti se aktivni ugljen može koristiti dulje, do 7 dana. Također je koristan za ublažavanje mučnina, no samo prilikom kraćeg perioda konzumacije.

Još jedna prirodna alternativa za ublažavanje mučnina je i čaj od đumbira koji donosi i razne druge benefite.

Aktivni ugljen za lice

Ukoliko čitate deklaracije na proizvodima, već ste mogli primijetiti da je aktivni ugljen jedan od sastojaka u brojnim kozmetičkim preparatima, posebno onima kojima je namjena borba protiv akni i mitesera. Glavni razlog je upravo u tom svojstvu izvlačenja toksina iz tijela, zbog čega može pomoći kod raznih problema i nečistoća kože lica. Najčešće se koristi sapun od aktivnog ugljena, koji uvijek sadrži još neki blagotvoran dodatak za lice poput gline ili ulja kokosa. 

Sapun može poslužiti i kao maska za lice, ili je možete napraviti sami uz pomoć praha aktivnog ugljena. Pomiješajte prah i dodajte, primjerice, ulje čajevca, malo gela aloe vere te pomiješajte sve sastojke s vodom. Nanesite masku na lice i ostavite da djeluje neko vrijeme. Svakako nakon uporabe namažite lice hidratantnom kremom.

Kako je aktivni ugljen crne boje, mnogi su iznenađeni činjenicom da izbjeljuje zube. Sve što trebate učiniti jest razmazati prah ili zdrobljene granule aktivnog ugljena po četkici i time iščetkati zube. Ne brinite, aktivni ugljen je bez mirisa i okusa pa vam neće izazvati nelagodu. 

Ono na što morate paziti je osjetljivost vaših zubiju, jer pretjerano korištenje aktivnog ugljena može oštetiti zubnu caklinu. Osim toga, pripazite i na odjeću i namještaj — ugljen će možda uljepšati vaše zube, ali tkaninu i drvo neće!

Aktivni ugljen protiv uboda i ugriza

Pčele, insekti, pauci, pa čak i crna udovica — njihovi ubodi i ugrizi mogu itekako zakomplicirati i ugroziti ljudski život. Topli oblozi od aktivnog ugljena i kukuruznog škroba mogu poslužiti kao prva pomoć jer će izvući otrove unesene ubodom u vaš organizam. No bez obzira na ovu prvu pomoć, u slučaju uboda crne udovice odmah potražite liječničku pomoć.

Aktivni ugljen za mršavljenje

Konzumacija aktivnog ugljena može (uz vježbanje i umjerenu prehranu) pomoći u borbi protiv viška kilograma. Naime, aktivni ugljen snižava razinu kolesterola u krvi, potiče rad jetre i bubrega te pozitivno djeluje na rad srca i mozga. Svi ovi faktori značajni su za oslobađanje tijela od toksina i viška kilograma, ali nemojte pretjerivati s konzumacijom aktivnog ugljena u svrhu mršavljenja, radije se okrenite zdravijim načinama – poput Atkinsove dijete.  To je samo dio procesa smanjenja tjelesne težine i bilo bi najbolje posavjetovati se s liječnikom prije nego krenete u borbu protiv kilograma. 

Aktivni ugljen za zaustavljanje proljeva i povraćanja kod pasa

Uz ljude, veliku korist od korištenja aktivnog medicinskog ugljena mogu imati i životinje. Ukoliko sumnjate na trovanje vašeg psa koje je izazvalo proljev ili povraćanje, razmutite aktivni ugljen u hladnoj vodi. Preporučuje se do 3 grama po kilogramu životinje, svakih 4 do 8 sati. Ovaj postupak ne isključuje konzultacije s vašim veterinarom.

Cijena aktivnog ugljena i gdje ga kupiti

Aktivni ugljen se prodaje u obliku tableta, praha ili kapsula, a možete ga pronaći u svim ljekarnama, drogerijama ili specijaliziranim trgovinama zdrave prehrane. Također, moguće ga je kupiti putem online shopova brojnih ljekarni i specijaliziranih trgovina koje prodaju prirodne preparate. Cijene variraju ovisno o obliku i količini, ali pakiranje od 30 tableta aktivnog ugljena možete pronaći za manje od  30 kuna.

Prilikom kupnje aktivnog ugljena uvijek pripazite da je ugljen koji kupujete namijenjen isključivo za medicinske svrhe. Kako biste bili sto posto sigurni u određenu primjenu i doziranje aktivnog ugljena, kupite ga u ljekarni gdje možete se možete savjetovati s farmaceutom, odnosno stručnom osobom.

Ostale korisne informacije o aktivnom ugljenu

Kako se stvara aktivni ugljen?

Aktivni ugljen se dobiva karbonizacijom različitih organskih otpadaka, primjerice obradom ljuske kokosovog oraha u parnoj komori.

Može li se aktivni ugljen koristiti tijekom trudnoće i dojenja?

U trudnica i dojilja nisu zabilježeni problemi vezani uz primjenu aktivnog ugljena.

Koje su nuspojave korištenja aktivnog ugljena?

Prilikom konzumacije umjerenih doza u kraćim razdobljima, aktivni ugljen ne izaziva nuspojave kod djece i odraslih. No u slučaju pretjerivanja, može se dogoditi da osim toksina aktivni ugljen krene apsorbirati i hranjive tvari te vitamine.

Može li aktivni ugljen biti dodatak prehrani?

Aktivni ugljen nije dodatak prehrani jer se ne preporučuje njegova dugotrajna konzumacija.

Kod kojih tvari aktivni ugljen nije učinkovit?

Aktivni ugljen ne pomaže kod trovanja alkoholom, cijanidom, litijem, željezom i kiselinama koje oštećuju tkivo.

Pomaže li aktivni ugljen za ublažavanje mamurluka?

Ukoliko ste samo malo pretjerali s alkoholom, tablete aktivnog ugljena mogu apsorbirati toksine iz alkohola koji izazivaju mamurluk te vam tako pomoći preživjeti “dan poslije”.

Kako dozirati konzumaciju aktivnog ugljena?

Ukoliko se koristi za ranije navedene tegobe, savjet je da pažljivo pročitate upute na deklaracijama proizvoda i poslušate savjete ljekarnika kako biste izbjegli bilo kakve neželjene pojave.

Trebam li uvijek imati aktivni ugljen u kućnoj ljekarni?

Kratko i jasno – da. Uz pravilno skladištenje, rok trajanja aktivnog ugljena nije ograničen.

 

Tekst je savjetodavne prirode, stoga prije poduzimanja sljedećih koraka kontaktirajte liječnika.