21.08.2024.

Heljda ─ zašto je važna za zdravlje i kako je pripremiti (recepti)?

Otkrijte zdravstvene prednosti konzumiranja heljde i zašto ju s razlogom svrstavaju u superhranu. Također, isprobajte naše zdrave recepte s heljdom!

Heljda

Heljda je vrlo hranjiva pseudožitarica bez glutena koja je naširoko cijenjena zbog svojih zdravstvenih dobrobiti i gastronomskoj svestranosti. Bogata vlaknima, proteinima i nutrijentima poput magnezija i željeza, heljda nudi brojne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšano zdravlje srca, bolju probavu i reguliranu razinu šećera u krvi

Često se koristi u receptima kao što su palačinke, kaše, salate te kao zamjena za rižu ili druge žitarice u raznim jelima. Njezin orašasti okus daje dubinu i slatkim i slanim receptima, što je čini popularnim izborom u kuhinjama diljem svijeta.

Što je heljda?

Heljda je pseudožitarica koja pripada obitelji Polygonaceae i rodu Fagopyrum, a raste uglavnom na sjevernoj hemisferi. Najčešće uzgajane vrste heljde su: 

  • obična heljda (Fagopyrum esculentum)
  • tatarska heljda (F. tataricum). 

Obična ili prava heljda je najvažnija vrsta kako u svijetu, tako i kod nas. Dok se tatarska heljda koristi kao krmna kultura. Vjeruje se da heljda potječe iz središnje i sjeveroistočne Azije i vjerojatno se uzgajala u Kini tijekom petog i šestog stoljeća

U Europu je unesena preko Turske i Rusije tijekom četrnaestog i petnaestog stoljeća, a u Sjevernu Ameriku u sedamnaestom stoljeću. Svjetska proizvodnja heljde dosegla je vrhunac početkom devetnaestog stoljeća, a od tada je u padu. Za razliku od usjeva poput pšenice ili riže koji su definirali civilizacije, heljda je imala sporednu ulogu u poljoprivrednim gospodarstvima. 

Danas se uglavnom uzgaja u Kini, srednjoj Europi, Francuskoj, Kanadi i Južnoj Americi. Na našim prostorima heljda je stoljetno tradicionalno narodno jelo. Heljda se u Hrvatskoj najviše uzgaja u kontinentalnim regijama, posebno u sjevernim dijelovima zemlje. Primjerice, područja poput Međimurja, Podravine i Slavonije poznata su po uzgoju heljde. 

Zrna heljde

Zašto je heljda važna za vašu prehranu i zdravlje?

Najvažnije nutritivne komponente heljde i njen značaj za naše zdravlje mogu se sažeti u sljedeći popis:

  • proteini: heljda je izvrstan izvor proteina, što je ključno za izgradnju i popravak tkiva te održavanje mišićne mase
  • vlakna: bogatstvo vlakana u heljdi podržava zdravu probavu, smanjuje rizik od zatvora te pomaže u održavanju regulacije šećera u krvi. Osim toga, vlakna pomažu u poboljšanju razine kolesterola u krvi, što zauzvrat smanjuje rizik od bolesti srca, dijabetesa, moždanog udara i pretilosti
  • minerali: heljda sadrži važne minerale poput magnezija, željeza i fosfora, koji su bitni za funkciju mišića, metabolizam i održavanje zdravih kostiju i zuba
  • antioksidansi: heljda je bogata antioksidansima poput rutina i kvercetina, koji pomažu u zaštiti tijela od oksidativnog stresa i upala te doprinose općem zdravlju
  • gluten-free: budući da je heljda bez glutena, predstavlja sigurnu i hranjivu opciju za osobe oboljele od celijakije, osobe s intolerancijom na gluten ili one koje preferiraju bezglutensku prehranu
  • sitost: heljda je zasićujuća namirnica koja može pomoći u kontroli težine i smanjenju prejedanja, što je važno za održavanje zdravog tjelesnog sastava.

Najbolji načini pripreme heljde za očuvanje njenih ljekovitih svojstava

  • Kuhanje: heljda se može kuhati s vodom ili temeljcem za slana jela, te mlijekom ili biljnim napitkom za slatke varijante kako bi se dobila ukusna kaša. Važno je koristiti optimalan omjer tekućine prema heljdi i kuhati je na laganoj vatri. 
  • Prženje: heljda se može pržiti na suhoj tavi prije dodavanja tekućine kako bi se pojačao njezin orašasti okus.
  • Pečenje: kuhana heljda se može peći u pećnici u obliku složenaca ili muffina. 
  • Klijanje: klijanje heljde može povećati njezinu nutritivnu vrijednost jer se time oslobađaju enzimi i hranjive tvari. Nakon što heljda proklija, može se dodati u salatu, smoothie ili koristiti kao dodatak drugim jelima.
  • Mljevenje: heljda se može mljeti u brašno i koristiti za pripremu raznih pekarskih proizvoda kao što su kruh, peciva i palačinke. Mljevenje heljde omogućava bolju apsorpciju njenih hranjivih sastojaka.

Recepti s heljdom

Heljdina kaša za doručak

Potrebne namirnice:

  • 1 šalica heljde
  • 2 šalice vode ili mlijeka (po želji)
  • prstohvat soli
  • med, voće ili orašasti plodovi po želji za posluživanje.

Upute za pripremu:

Heljdu operite pod tekućom vodom. Stavite heljdu u lonac s vodom ili mlijekom i dodajte prstohvat soli. Kuhajte na laganoj vatri dok ne omekša i apsorbira tekućinu, oko 15-20 minuta. Poslužite toplo s medom, svježim voćem ili orašastim plodovima po želji.

Heljdina kaša

Salata od heljde i graha

Potrebne namirnice:

  • 1 šalica kuhane heljde
  • 1 šalica kuhanog crvenog graha
  • 1 krastavac, narezan na kockice
  • 1 rajčica, narezana na kockice
  • 1 crvena paprika, narezana na kockice
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • sok od 1 limuna
  • maslinovo ulje
  • sol i papar po ukusu.

Upute za pripremu:

Pomiješajte kuhanu heljdu s grahom i nasjeckanim povrćem u zdjeli. Dodajte sok od limuna, maslinovo ulje, sol i papar te dobro promiješajte. Ostavite salatu da odstoji u hladnjaku najmanje 30 minuta prije posluživanja.

Varivo s heljdom i piletinom

Potrebne namirnice:

  • 1 šalica heljde
  • 400 g otkoštenog pilećeg zabatka
  • 2 šalice povrtnog temeljca
  • 1 mrkva, narezana na kolutove
  • 1 batat, narezan na kockice
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • sol, papar i sušeni začini po ukusu
  • maslinovo ulje.

Upute za pripremu:
U velikoj posudi zagrijte malo maslinovog ulja pa dodajte luk i češnjak te pržite dok ne omekšaju. Dodajte zatim pileće meso te pustite da se pirja nekoliko minuta. Dodajte mrkvu i batat te ih također pirjajte nekoliko minuta. Dodajte heljdu i povrtni temeljac te začinite solju, paprom i sušenim začinima po ukusu. Kuhajte varivo dok povrće i meso ne omekšaju.

Složenac s heljdom

Potrebne namirnice:

  • 1 šalica kuhane heljde
  • 2 jaja
  • 1 šalica nasjeckanog povrća po želji (npr. špinat, tikvice, paprika)
  • ½ šalice ribane mozzarelle
  • ½ šalice svježeg sira
  • 2 žlice bučinih sjemenki
  • sol, papar i sušeni začini po ukusu.

Upute za pripremu:
Zagrijte pećnicu na 180°C. U zdjeli razmutite jaja te dodajte kuhanu heljdu, povrće i ribani te svježi sir. Začinite solju, paprom i sušenim začinima po ukusu te posipajte bučinim sjemenkama. Smjesu ulijte u zamašćenu posudu za pečenje. Pecite u pećnici 20-25 minuta ili dok ne postane zlatno smeđe boje.

Heljdini muffini s borovnicama i kokosom

Potrebne namirnice:

  • 1 šalica heljdinog brašna
  • 1/2 šalice kokosovog brašna
  • 1/2 šalice kokosovog šećera
  • 2 žličice praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 1/2 šalice kokosovog ulja, otopljenog
  • 2 jaja
  • 1/2 šalice kokosovog mlijeka
  • 1 šalica svježih ili smrznutih borovnica
  • 3 žlice ribanog kokosa. 

Upute za pripremu:

Zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite kalupe za muffine. U zdjeli pomiješajte heljdino brašno, kokosovo brašno, kokosov šećer, prašak za pecivo i sol. Dodajte kokosovo ulje, jaja i kokosovo mlijeko te miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Na kraju umiješajte borovnice i ribani kokos. Smjesu rasporedite u kalupe za muffine i pecite 20-25 minuta ili dok ne postanu zlatno smeđi. Poslužite ohlađeno.

Heljda kao zamjena u klasičnim jelima

  • Heljda kao prilog: umjesto, recimo, bijele riže, heljda može poslužiti kao ukusna i nutritivno bogata zamjena. Heljda se može kuhati na isti način kao i riža, proso, kus-kus te se poslužiti uz različite umake, curry, gulaše ili kao prilog uz meso, ribu ili povrće.
  • Sarma: umjesto tradicionalne riže u sarmi, heljda može biti odlična zamjena. Prije punjenja kupusnih listova, kuhajte heljdu do polukuhane konzistencije, a zatim je dodajte u smjesu za punjenje zajedno s ostalim sastojcima poput mesa, luka i začina.
  • Punjene paprike: heljda može poslužiti kao zamjena za rižu u punjenim paprikama. Kuhajte heljdu prema uputama, a zatim je kombinirajte s drugim sastojcima kao što su mljeveno meso, povrće, začini i umak od rajčice. Punite paprike smjesom i kuhajte ili pecite u pećnici dok paprike ne omekšaju i smjesa se lijepo zapeče.
  • Tjestenina od heljde: umjesto klasične tjestenine od pšenice, možete koristiti tjesteninu od heljde. Tjestenina od heljde dostupna je u trgovinama zdrave hrane ili je možete napraviti sami koristeći brašno od heljde. Poslužite je s različitim umacima, povrćem ili mesom za zdrav i hranjiv obrok.
  • Palačinke od heljdinog brašna: heljdine palačinke mogu biti zdravija opcija u odnosu na obične palačinke, s obzirom na nutritivne prednosti koje heljda pruža. Heljdine palačinke mogu imati niži glikemijski indeks u odnosu na palačinke napravljene s bijelim brašnom, što može pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Ipak, važno je napomenuti da ukupna nutritivna vrijednost palačinki ovisi o svim sastojcima koji se koriste u pripremi, kao i o načinu pripreme. Na primjer, dodavanje više maslaca ili šećera može povećati sadržaj kalorija u palačinkama, što može smanjiti njihovu nutritivnu vrijednost.

Heljda je bogata proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima te je pogodna za osobe s intolerancijom na gluten. Njezina sposobnost da pruži osjećaj sitosti, stabilizira razinu šećera u krvi i podrži zdravu probavu čini je vrijednim dodatkom prehrani. Kroz različite načine pripreme, poput kaše, salata, variva ili kolača, heljda se može integrirati u raznoliku prehranu.

Barbara Kolarić

Članak napisala:

Barbara Kolarić, magistra nutricionizma i znanosti o hrani

Diplomirala je 2018. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Tijekom studija je aktivno sudjelovala na nekoliko međunarodnih znanstveno-stručnih skupova te joj je dodijeljena rektorova nagrada za seminarski rad iz predmeta Upravljanje sigurnošću i kvalitetom hrane po nazivom “Zviždači”. Radi u NutriKlinici – nutricionističkom centru za dijetoterapiju i sportsku prehranu magistra Nenada Bratkovića. Redovito pohađa edukacije, stručne skupove i kongrese te se trajno usavršava iz šireg područja nutricionizma, s naglaskom na dijetoterapiju koji joj je u užem području stručnog interesa. U slobodno vrijeme voli čitati, planinariti i putovati.

Ostali članci