19.08.2022.

Simptomi, uzroci i kako spriječiti SIDS - sindrom iznenadne dojenačke smrti

Saznajte što je to SIDS, koji su simptomi i uzroci, sve o prevenciji, kako ga spriječiti, te iskustva i stanje u Hrvatskoj

sindrom iznenadne dojenačke smrti

SIDS je sindrom iznenadne smrti ili smrti bebe u kolijevci. Najčešće se događa kod zdravih beba, a uzroci se ne mogu dokazati. Češće se javlja je kod dječaka i u zimskom periodu, po nekim statistikama najčešće se dešava oko 6 sati ujutro. Roditelji su s pravom u strahu i naravno, trebaju poduzeti sve mjere da se SIDS prevenira. Prevencija je najbolja metoda, a najvažniji su: dojenje i izbjegavati spavanje bebe na trbuhu zbog mogućnosti gušenja u snu.

Što je SIDS?

Dakle, SIDS je sindrom iznenadne smrti kod malih beba između 2. i 4. mjeseca života. Od mogućih uzroka isključeni su isključivo genetski uzroci, ali mogu biti prisutni određeni rizični čimbenici:

 • pušenje majke u trudnoći i nakon nje, 
 • prijevremeno rođena novorođenčad,
 • mlade majke,
 • loši socioekonomski uvjeti, makar se može dogoditi i u obiteljima boljeg socioekonomskog statusa i 
 • položaj spavanja na trbuhu. 
 • moguće je da se SIDS javlja u nekoj obitelji češće.

Nakon edukacije roditelja, kao osnovne preventivne metode o tome koliko je opasno spavanje bebe na trbuhu, noću ili danju, bez nadzora, postotak SIDS-a se smanjio za 70 %.

Simptomi SIDS-a

iznenadna smrt dojenčadi

SIDS se javlja kod sasvim zdrave bebe u spavanju te se ni u kom slučaju ne može previdjeti. Najčešće se dogodi noću, a roditelj pred jutro pronađe bebicu u krevetiću nakon što ju je stavio spavati potpuno zdravu. Mlađa beba spava više, ali san je isprekidan, često se budi, najviše zato jer je gladna, mokre su joj pelene ili je nešto muči. To je još jedan od razloga da spava pored roditelja, osobito majke ako je doji.  

Da bi bebin san bio ugodniji i da bi bebe spavale dulje, važno je koristiti i kvalitetnu, dobro upijajuću pelenu

Uzrok SIDS-a 

Uzroci SIDS-a nisu jasni. Neki znanstvenici ističu da kod novorođenčadi i dojenčadi do 4 mjeseca uzrok može biti u nezrelosti  centralnog živčanog sistema, genetici, rizičnim čimbenicima i nezrelom imunitetu. Prije se smatralo da je genetski faktor presudan, ali za to nema dokaza, iako se može dogoditi nekoliko SIDS-a u istoj obitelji.

Ponovimo neke od rizičnih čimbenika su:

 • Pušenje i konzumiranje droga, majke u trudnoći i nakon nje, 
 • prije vremena rođena novorođenčad,
 • novorođenčad rođena s manjom porođajnom masom
 • mlade majke, 
 • loši socioekonomski uvjeti, makar se može dogoditi i u obiteljima boljeg socioekonomskog statusa 
 • neadekvatna ili nikakva prenatalna zdravstvena zaštita 
 • položaj spavanja na trbuhu i boku
 • previše toplih slojeva 
 • moguće je da se SIDS javlja u nekoj obitelji češće.

SIDS iskustva

SIDS

Rođenje bebe je u svakoj obitelji prekrasan i važan događaj. Dolazak bebe kući posebna i neopisiva je sreća za svakog roditelja. Beba je zdrava i dolazi kući i svi ukućani je željno očekuju. Za bebu je već pripremljen krevetić ili kolijevka, a neke od beba već imaju i pripremljenu sobu u posebnim bojama.

Beba je zdrava i svi su sretni, ali nakon te sreće, ako se beba više ne probudi, uslijedi velika tuga i stres za obitelj, posebno za majku. Nažalost, često je prisutno preispitivanje roditelja jesu li sve dobro učinila, jesu li u nečemu pogriješili, je li netko od njih kriv… Često roditelji trebaju i pomoć da prođu kroz taj period, pa se svakako trebaju obratiti svom liječniku, psihologu, psihijatru.

Kako spriječiti SIDS?

Najvažnije je prevenirati da do SIDS-a ne dođe. Dakle, sve rizične čimbenike svesti na najmanju mjeru.

Preventivne mjere

 • Majka ne bi smjela pušiti niti konzumirati opojne droge za vrijeme trudnoće, niti kada se beba rodi
 • Jako je važno redovito se kontrolirati tijekom trudnoće
 • Dojenje je jako važno, imunitet bebe se jača te indirektno može prevenirati i SIDS
 • Beba bi trebala spavati u krevetiću pored majke barem u prvim mjesecima života
 • Beba ne bi nikako smjela spavati na trbuhu, čak se i bočni položaj ne preporučuje noću i preko dana ako nije pod kontrolom roditelja
 • Beba do druge godine života ne smije spavati s jastukom
 • Bebu se ne smije oblačiti pretoplo, već je treba oblačiti u adekvatnu odjeću
 • U krevetiću ne bi smjele biti igračke, plišanci, ručnici, krpice i slično, sve što beba može dohvatiti privući k sebi i staviti si preko glave i usta i nosa
 • Dudice varalice, ako je beba ima, bi trebalo maknuti kada beba zaspi. U nekim istraživanjima dudice varalice protektivno djeluju. 
 • Kada je beba prehlađena treba je posebno nadgledati, čistiti dišne putove, inhalirati je i stavljati na povišeni, kosi položaj.

Dodatni savjeti za prevenciju

Jedan od najvažnijih je savjeta da se mala beba ne stavlja spavati u položaj na trbuhu. U prošlom stoljeću je u SAD-u bila, mogli bismo reći, moda stavljanje beba u položaj na trbuh da bi glavica bebe bila ljepše oblikovana. To je izazvalo veliki broj slučajeva iznenadne smrti do tada zdrave dojenčadi. 

Smatra se da je i bočni položaj rizičan za nastanak SIDS-a, jer se beba iz tog položaja može okrenuti na trbuh. Stavljanjem beba u leđni položaj preveniralo je SIDS za oko 70%.

Zaležane glave se svakako mogu prevenirati i liječiti i na druge načine. Beba može biti preko dana na trbuhu, ali isključivo pod kontrolom odrasle osobe. 

Drugi jako važan savjet je da mala beba uvijek spava u prostoriji sa roditeljima, ne sama u svojoj sobi, bez obzira na to jesu li roditelji već uredili sobu, uključili i baby alarm… Beba ne smije spavati na jastuku, madrac treba biti dovoljno tvrd, ne premekan, a plahtica na krevetiću uredno napeta, bez nabora.

Također treba imati na umu da u krevetiću kod bebe ne budu igračke, plišanci, krpice i bilo kakvi drugi predmeti koje beba može dohvatiti i prinijeti si dišnim putovima. Dude varalice, ako ih ima, treba maknuti kad beba zaspi te je potreban poseban oprez kada je beba prehlađena jer su joj dišni putovi slabije prohodni.

SIDS u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je 2010. godine bilo 8 beba sa SIDS-om kada je ukupni mortaliteta dojenčadi bio 4,2 na 1000 živorođene djece, a 2019. godine se bilježi 13 beba umrlih od SIDS-a uz stopu ukupne dojenačke smrtnosti koja je iznosila 3,96 na 1000 živorođene djece (podaci HZJZ).

 

SIDS, sindrom iznenadne smrti bebe u kolijevci se nažalost ne može predvidjeti, ali ga se može prevenirati. S obzirom na to da se uvijek radi o zdravim bebama, svaki roditelj treba biti upoznat s rizičnim čimbenicima i provoditi mjere kako bi zaštitio svoju bebu. Najvažnije zaštitne mjere su dojenje i stavljanje bebe u leđni položaj, a izbjegavanje trbušnog i bočnog položaja za spavanje noću i kada beba nije pod kontrolom. Beba bi trebala spavati u prostoriji s roditeljima kako bi je se moglo stalno nadgledati, ali bez igračaka i drugih predmeta, na čvrstoj podlozi.

 

Giovana Armano

Članak napisala:

Prim. mr. sc. Giovana Armano

dr. med., specijalist pedijatar - Medicinski fakultet upisala je 1975., a diplomirala 1980. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila 1988., a magisterij obranila 1983. godine. Od 2000. radi u Domu zdravlja Susedgrad, sada DZ Zagreb Zapad, u Specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji dr. Armano. 2006. dobila je Povelju HLZ za rad u Hrvatskom društvu za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Član je upravnog odbora udruge Centar dječjeg zdravlja. 2016. godine izdala je knjigu za roditelje „Pedijatar u kući“ te se uključila u Kliničko istraživanje uvođenja formule za dojenčad na bazi kozjeg mlijeka. Sudjeluje i organizator je brojnih znanstvenih stručnih skupova.

Ostali članci