18.07.2022.

5 načina na koji plišanci pozitivno utječu na razvoj djece

Plišane igračke imaju veoma velik pozitivan utjecaj na zdrav razvoj djece. Pedijatar dijeli s vama sve razloge zašto su plišanci toliko bitni za njega.

plišanci za djecu

Igračke su jako važne u razvoju djece. Za svaku dob je važan izbor određene vrste igračaka, kako bi se dijete moglo adekvatno razvijati. Igračke mogu biti didaktičke, edukativne, mogu razvijati i motoriku djeteta te je važno u kojoj dobi poklanjamo koju vrstu igračke. 

Neadekvatne igračke i previše igračaka također nije dobro za dijete. Pri odabiru, ako niste sigurni, trebate pitati stručnjaka što kupiti za određenu dob i određeni interes djeteta. 

Poklanjanje igračaka u vrijeme blagdana ili rođendana nije loše, ali uvijek treba imati na umu da se samo poklonima ne kupuje ljubav i povjerenje djeteta. Dakle, pri poklanjanju treba imati mjeru, ali i poklon prilagoditi dobi djeteta. Svakako je važno poznavati dijete kojem kupujemo igračku, da znamo što dijete voli,  čime se voli igrati, plišancima, autićima, lutkicama, kockicama…

Plišane igračke imaju veoma velik i pozitivan utjecaj na zdrav razvoj djece. One su mekane i tople te mogu predstavljati prelazni objekt tj. predmet koji će zamijeniti majku kada nje nema

Također i oblik i lik plišanaca može biti važan, je li to neka životinja, lutka, „čudovište“…

Važnost plišane igračke

Plišana igračka je posebno mekana i topla te gotovo svako dijete ima svoju najdražu plišanu igračku.

Pri odabiru plišanca, osim dobi djeteta, treba obratiti pažnju na materijal od koje je igračka izrađena. Igračka u prvom redu treba biti periva, jer će je dijete u svakodnevnoj igri zaprljati, a plišanca treba redovito prati. Bilo bi dobro da su od prirodnih materijala, te da se ne uništavaju tijekom učestalog pranja, postojanih boja,  jer će dijete odmah zamijetiti da je plavi medo postao siv.

Zatim, treba obratiti pažnju na eventualne alergije koje mogu biti prisutne kod djeteta, jer tada su baš plišanci ponekad opasni s obzirom na to da se na njima skuplja prašina i grinje na koje dijete može razviti alergijsku reakciju, bilo kožnu ili respiratornu; otežano disanje, gušenje.

Potrebno je provjeriti imaju li plišanci na sebi dijelove koji bi se mogli otrgnuti (npr.  oči, ogrlice od perlica koje se mogu rasuti) kako ih malo dijete ne bi progutalo i ozlijedilo se. Također, plišance ne treba stavljati u krevetiće dok je beba jako mala.

Djeca se često vežu uz jednu određenu igračku (omiljena igračka) od koje se ne odvajaju, a u nekim stresnim situacijama ona im pruža utjehu. Ponekad se ne mogu odvojiti od omiljene igračke niti dok se pere pa se preporuča kupiti dvije identične kako bi se mogle redovito održavati.

5 načina na koji plišanci pozitivno utječu na razvoj djece

  1. Pružaju djetetu sigurnost i utjehu kad mu je potrebno.
  2. Pomažu pri uspavljivanju.
  3. U razgovoru sa svojim plišancem potiču govorne vještine.
  4. Potiču empatiju i osjećaj brige prema drugima.
  5. U najranijoj dobi predstavljaju prijelazni objekt.

Kako odabrati plišane igračke?

plišanci

Hoće li to biti medo, lav, zeko ili neki drugi plišanac? Kada želite kupiti neku plišanu igračku svome djetetu morate znati što dijete voli, kakve likove voli, kojim se likovima npr. u slikovnici veseli. Ako ste mu pričali bajku o medvjediću možda će mu se dopasti medo, a ako voli zeku sa dugim ušima možete mu pokloniti zeku, ako pak više voli neku drugu životinju pitajte ga pa će vam pokazati u slikovnici.

U novije vrijeme su popularne određene igračke koje djece vide u reklamama na TV ekranima, te ih obično želi imati kod kuće. Primjerice, neki trgovački lanci su reklamirali voće i povrće u obliku plišanaca, što je bilo i pedagoški i edukativno jer su djeca mogla naučiti da je brokula osim simpatičnog izgleda i dobra i zdrava prehrambena namirnica. S druge strane,  likovi plišanaca nisu uvijek lijepi, nego postoje i plišanci „čudovišta“ koje neka djeca jako vole.

Trebate dobro upoznati  svog mališana i kupiti mu plišanca od kojeg se neće odvajati. 

Igra je za djecu jako važna. Kroz igru se dijete razvija, stječe sigurnost i samopouzdanje. Djeca koja se nisu u djetinjstvu dovoljno igrala, mogu imati poteškoće u kasnijoj životnoj dobi. Djetetu treba odabrati igračku ovisno o dobi i njegovim interesima. Plišanci su posebno mekani i topli i sva djeca ih vole.

 

Giovana Armano

Članak napisala:

Prim. mr. sc. Giovana Armano

dr. med., specijalist pedijatar - Medicinski fakultet upisala je 1975., a diplomirala 1980. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila 1988., a magisterij obranila 1983. godine. Od 2000. radi u Domu zdravlja Susedgrad, sada DZ Zagreb Zapad, u Specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji dr. Armano. 2006. dobila je Povelju HLZ za rad u Hrvatskom društvu za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Član je upravnog odbora udruge Centar dječjeg zdravlja. 2016. godine izdala je knjigu za roditelje „Pedijatar u kući“ te se uključila u Kliničko istraživanje uvođenja formule za dojenčad na bazi kozjeg mlijeka. Sudjeluje i organizator je brojnih znanstvenih stručnih skupova.

Ostali članci