19.08.2022.

Rodin ugriz kod beba - uzrok, uklanjanje i liječenje

Saznajte što je rodin ugriz ili nevus flammeus, njegov uzrok, gdje se najčešće pojavljuje i kako se provodi njegovo uklanjanje i liječenje.

mrlja kod beba rodin ugriz

Znamenke ili biljezi na koži su promjene kože koje su prisutne od rođenja ili se razvijaju kratko nakon rođenja. Obično se radi o dobroćudnim promjenama, no neke mogu dovesti do komplikacija ili se osobama koje ih imaju mogu činiti kozmetički nepoželjne. Neke od njih blijede i/ili nestaju s vremenom, a druge s vremenom postaju izraženije.

Znamenke na koži dijelimo u dvije skupine: vaskularne znamenke na koži i pigmentirane znamenke na koži. Vaskularne znamenke na koži nastaju zbog promjena na krvim žilama, mogu biti crvene, roze ili ljubičasto plave boje, a najčešće vaskularne znamenke su rodin ugriz, nevus flameus i hemangiom. Pigmentirane znamenke na koži nastaju zbog promjena u pigmentiranim stanicama (melanocitima) ili nakupinama pigmenta (melanina), bilo da se radi o višku ili manjku pigmenta. One su obično svijetlo ili tamno smeđe boje, nekada plave ili potpuno bijele boje, a najčešće pigmentirane znamenke su madeži, mrlje boje bijele kave, mongolske pjege. 

Što je rodin ugriz ili nevus flameus?

Nevus flameus je dobroćudna vaskularna promjena na koži prisutna od rođenja. Sastoji se od većeg broja grupiranih kapilara u koži. Može biti smješten bilo gdje na koži, no najčešće se vidi na koži stražnje strane vrata i na koži središnjeg djela čela, obično između obrva i unutrašnjeg dijela gornjih kapaka, simetrično.

Varijante nevusa flameusa:

 • Nevus flameus – lokaliziran na jednoj strani tijela i ne prelazi medijalnu liniju tijela, primjerice zahvaća lijevu ili desnu stranu tijela (lica, trupa, udova). Može biti sitan ili zahvatiti više od 50% površine tijela. Radi se o trajnim promjenama koji često zahtijevaju liječenje jer su kozmetski neprihvatljivi. U nekim slučajevima potrebna je i dodatna obrada jer se može javiti udružen s nekim neurološkim bolestima.
 • Rodin ugriz (erythma nuchae, nevus simplex, salmon patch) varijanta je nevusa flameusa najčešće simetrično smještena na vjeđama, između obrva, iznad gornje usne, stražnjoj strani vrata i zatiljku. Pojavljuju se u oko 30-40% novorođenčadi. Radi se o malim, svijetloružičastim, neoštro ograničenim vaskularnim lezijama – „ranicama“ u ravnini kože. Promjene na licu uglavnom potpuno nestanu, dok one na stražnjem dijelu vrata i na zatiljku ostaju.

Kako i zašto nastaje rodin ugriz?

rodin ugriz kod beba

Razlog nastanka rodinog ugriza nije poznat. 

Najčešća mjesta gdje se pojavljuje rodin ugriz:

 • Rodin ugriz najčešće se vidi na koži stražnje strane vrata (nuhalno) i na zatiljnom dijelu vlasišta. Sam naziv potječe od naroda, iz priče da je dijete donijela roda i upravo ga ovdje držala u svome kljunu. Rodin ugriz na ovoj lokalizaciji najčešće ne blijedi i zadržava se u odraslu dob. Terapija nije potrebna jer je promjena prekrivena kosom.
 • Rodin ugriz može biti smješten na licu u središnjoj liniji čela, vjeđi ili iznad gornje usne, a naziva se i „poljubac anđela“. Terapija nije potrebna jer rodin ugriz na ovoj lokalizaciji blijedi s vremenom i obično u potpunosti nestane kroz djetinjstvo.

Rodin ugriz kod beba

 • Više od 30-40% novorođene djece ima rodin ugriz.
 • Radi se o dobroćudnim promjenama, obično veličine jedan do nekoliko centimetara, koje ne zahtijevaju terapiju.
 • Budući se radi o proširenim kapilarama u lokaliziranom području kože, u situacijama kada se kapilare prošire mogu biti jače uočljive. Na primjer, ako se dijete napreže kod plača, ima povišenu tjelesnu temperaturu ili kod viših vanjskih temperatura (ljetni mjeseci), rodin ugriz će se više primijetiti.
 • Ako dijete ima atopijski ili seboroični dermatitis, rodin ugriz, zbog jače prokrvljenosti, može biti zahvaćen dermatitisom. Tada se na rodinom ugrizu osim crvenila vidi i suhoća, ljuskanje, nekada vlaženje i svrbež.
 • Rodin ugriz ne smijemo zamijeniti za hemangiom (vaskularna znamenka koja ima aktivno razdoblje rasta nakon rođenja, potom regresiju).

Rodin ugriz kod odraslih

 • U odrasloj dobi se zadrži rodin ugriz lokaliziran na stražnjoj strani vrata i zatiljnom dijelu vlasišta, ali je tada obično prekriven kosom te ne predstavlja kozmetski nedostatak. 
 • U odrasloj dobi se vide i jednostrano lokalizirane kapilarne vaskularne znamenke ili nevus flameus u pravom smislu riječi. Mogu biti lokalizirani na koži svih dijelova tijela, zahvaćati malu površinu ili više od 50% površine tijela. 

Kako se provodi uklanjanje i liječenje rodinog ugriza?

rodin ugriz

 • Terapija rodinog ugriza nije potrebna budući da promjene na licu regrediraju spontano, a promjene na stražnjoj strani vrata i zatiljnom dijelu vlasišta ne predstavljaju kozmetski nedostatak.
 • Terapija će biti potrebna za nevus flameus, koji se nalazi na vidljivim zonama lica ili zahvaća veću površinu tijela. Liječenje se provodi iz kozmetičkih razloga i savjetuje ga se provesti u ranijoj dječjoj dobi zbog mogućih psihičkih posljedica za razvoj djeteta. Promjene se uspješno tretiraju laser terapijom.

 

Promjene kože u beba su česte i bude nelagodu kod roditelja. Neke od promjena kože su stečene i javljaju se nakon rođenja, poput dermatitisa, osipa, akni i sličnih. U novorođenih beba često vidimo i promjene kože koje su prirođene i zovemo ih znamenke na koži. Rodin ugriz je najčešća vaskularna znamenka, dobroćudnog je tijeka i ne zahtijeva terapiju.

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Nives Pustišek

Prim. dr. sc. Nives Pustišek je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci