01.03.2024.

Čaj od koprive - Ljekovitost, upotreba, priprema i nuspojave

Iako prva pomisao na koprivu je osip izazvan u doticaju s kožom, kopriva ima mnoge benefite za zdravlje. Saznajte zašto trebate piti čaj od koprive.

Čaj od koprive

Kopriva ili Urtica dioica je grm čije je porijeklo iz sjeverne Europe i Azije. Lišće je u obliku srca te su stabljika i listovi prekriveni sitnim, krutim dlačicama koje ispuštaju kemikalije koje prilikom dodira sa kožom stvaraju osjećaj peckanja. Cvjetovi koprive su žute ili ljubičaste boje. 

Od lišća, stabljike ili korijena koprive već stoljećima se pripremaju razni prahovi, čajevi, tinkture, kreme i slično zbog odličnog nutritivnog sastava. Kopriva se stoljećima koristi kao biljni lijek u tradicionalnoj medicini te su nedavna istraživanja uvidjela mnoge zdravstvene benefite korištenja tinkture i čaja od koprive. No, kod određenih stanja moramo biti oprezni prilikom konzumacije koprive.

Nutritivni sastav koprive

List koprive na 100 g sadrži:

 • 42 kcal
 • 7.5 g ugljikohidrata
  • Od čega je 6.9 g prehrambenih vlakana 
 • 2.7 g proteina
 • 0.1 g masti
 • 14 µg folne kiseline
 • 2010 IU vitamina A
 • 499 µg vitamina K
 • 4 mg natrija
 • 334 mg kalija
 • 481 mg kalcija
 • 1.6 mg željeza
 • 57 mg magnezija
 • 71 mg fosfora
 • 0.4 mg cinka
 • 1150 µg beta karotena
 • 114 µg alfa karotena
 • 4180 µg luteina i zeaksantina.

Ljekovitost čaja od koprive

Listovi koprive su odličan izvor antioksidansa koji nas štite od pojave upale u našem organizmu. Primjerice, štite jetru od upala, toksina i teških metala. 

Također su dobar izvor kalcija i drugih minerala koji nam pomažu u smanjenju pojave i razvoja bolesti bubrega te osteoporoze. No, osim toga, listovi koprive odnosno ispijanje čaja od koprive nam pomaže u:

 • ublažavanju simptoma artritisa
 • regulaciji glukoze u krvi
 • regulaciji te snižavanju krvnog tlaka
 • optimizaciji zdravlja dišnog sustava
 • ublažavanju peludne groznice
 • očuvanju zdravlja prostate
 • sprečavanju razvoja urinarnih infekcija

Kopriva

Upotreba čaja od koprive

Čaj od koprive za mršavljenje

Čaj od koprive je blagi diuretik, što znači da ako ga pijemo izbacujemo višak tekućine iz organizma, što ima za posljedicu i smanjenje tjelesne mase. No, da odmah napomenemo, to je samo na račun vode koju smo izbacili iz organizma.

Čaj od koprive za visoki tlak

U tradicionalnoj se medicini stoljećima čaj od koprive koristio za liječenje visokog krvnog tlaka, no osim toga, postoje i studije koje potvrđuju pozitivan učinak čaja od koprive na snižavanje krvnog tlaka — ali svakako su potrebne dodatne studije. 

Čaj od koprive stimulira proizvodnju dušikovog oksida, koji između ostalog djeluje kao vazodilatator, odnosno opušta mišiće krvnih žile koje se zbog toga prošire. No, čaj od koprive djeluje i kao blokator kalcijevih kanala te tako smanjuje snagu kontrakcija srca

Čaj od koprive za regulaciju glukoze u krvi

Ekstrakt listova koprive i čaj od koprive mogu smanjiti razinu glukoze u krvni na način da potiču gušteraču na proizvodnju i oslobađanje inzulina, koji snižava razinu glukoze u krvi.

Čaj od koprive za kosu

Čaj od koprive može se koristiti i kao sredstvo za ispiranje kose jer zbog sposobnosti poticanja cirkulacije sudjeluje u borbi protiv ispadanja kose

Čaj od koprive za žgaravicu

Određene osobe koje pate od žgaravice tvrde kako im čaj od koprive pomaže u smanjenju simptoma žgaravice, no da bismo to potvrdili potrebna su dodatna istraživanja na ljudima. 

Čaj od koprive za peludnu groznicu

Određena istraživanja iz epruvete pokazala su pozitivan učinak ispijanja čaja od koprive te ekstrakta koprive u smanjenju upale koja izaziva sezonsku alergiju, dok istraživanja na ljudima nisu pokazala veliku uspješnost u borbi protiv peludne groznice. 

Čaj i ekstrakt koprive može djelovati na način da blokira histaminske receptore i zaustavlja imunološke stanice od otpuštanja kemijskih tvari koje su zaslužne za izazivanje simptoma alergije.

Čaj od koprive za zdravlje prostate 

Ispijanje čaja od koprive kod muškaraca koji imaju benignu hiperplaziju prostate ili oticanje prostate može pomoći u smanjenju veličine prostate.

Čaj od koprive za zdravlje urinarnog trakta

Čaj od koprive može pomoći u očuvanju zdravlja urinarnog trakta ispiranjem štetnih bakterija iz urinarnog trakta

Čaj od koprive za ublažavanje simptoma artritisa 

Osobe sa artritičnim bolovima mogu osjetiti olakšanje i smanjenje bolova u zglobovima primjenom listova koprive u obliku čaja ili ekstrakta. Osim čaja i ekstrakta od koprive, pozitivan učinak na smanjenje artritičnih bolova pokazala je i krema od koprive. Međutim, i ovdje je potrebno više istraživanja na ljudima kako bi se kopriva preporučila kao protuupalni tretman kod artritisa. 

Koliko se smije piti čaj od koprive?

Trenutačno ne postoji preporučeno doziranje za proizvode od koprive. No, najčešće se preporuča do tri šalice čaja dnevno, pripremljene s jednom žličicom sušenog čaja. No, ljekarnici kao i fototerapeuti mogu propisati veće ili manje doze, ovisno o vašem zdravstvenom stanju. 

Čaj od koprive u trudnoći

Ne postoji puno pouzdanih dokaza koji potvrđuju sigurnu konzumaciju čaja od koprive tijekom trudnoće, stoga i mnogi stručnjaci pozivanju na oprez prilikom konzumacije.

Naime, neke od studija pokazale su povezanost konzumacije čaja od koprive i kontrakciju maternice, što bi moglo izazvati pobačaj. 

Iako čaj od koprive nije deklariran kao siguran za konzumaciju kod trudnica, neke se trudnice ipak odluče na konzumaciju zbog njegovog nutritivnog statusa, protuupalnog djelovanja, smanjenja peludne groznice te moguće stimulacije laktacije. 

No, ako ste trudni, prije nego se odlučite na konzumaciju čaja od koprive porazgovarajte sa svojim ginekologom. 

Čaj od koprive — priprema

Osušene listove i cvjetove koprive danas možete kupiti u većini supermarketa ili u trgovinama zdrave hrane.  

Da bi ste pripremili čaj od koprive potrebni su vam:

 • osušeni listovi i cvjetovi koprive te
 • vrela voda.

U lončić stavite šalicu vode te je zagrijte do vrenja. Kada je voda zaključala, maknite je s izvora plamena te dodajte jednu čajnu žličicu osušenih listova i cvjetova koprive te pokrijte tanjurićem i pustite da odstoji 5-10 minuta te ga nakon toga procijedite i poslužite.

Moguće nuspojave konzumacije koprive 

Iako se konzumacija koprive smatra sigurnom, ipak postoje određene nuspojave njezine konzumacije. 

Konzumacija svježe koprive može izazvati osip, kvržice i svrbež zbog kemikalija koje se otpuštaju prilikom dodira sa kožom ili sluznicom. No, sušenjem, ekstrakcijom ili termičkom obradom, djelotvornost ovih kemikalija značajno se smanjuje.

Kao što smo već napomenuli, trudnice bi trebale biti oprezne prilikom konzumacije koprive zbog mogućnosti izazivanja kontrakcija maternice, što može povećati rizik od pobačaja.

Isto tako, kopriva može stupiti u interakciju sa određenim lijekovima poput:

 • lijekova za razrjeđivanje krvi
 • lijekova za krvni tlak
 • diuretika
 • lijekova za dijabetes
 • litija.

Stoga, preporučamo — ako koristite neki od navedenih lijekova, prije konzumacije koprive posavjetujte se sa svojim liječnikom. 

Ljudi su stotinama godina koristili koprivu u tradicionalnoj medicini. Kopriva se može koristiti kao čaj, ekstrakt, tinktura ili krema. 

Zbog svog hranjivog sastava može nam pomoći pri ublažavanju simptoma artritisa, regulaciji glukoze u krvi, regulaciji i snižavanju krvnog tlaka, optimizaciji zdravlja dišnog sustava, ublažavanju peludne groznice, očuvanju zdravlja prostate i sprečavanju razvoja urinarnih infekcija. 

No, trudnice, kao i osobe koje koriste lijekove za razrjeđivanje krvi, lijekove za krvni tlak, diuretike, lijekove za dijabetes, moraju se prije konzumacije posavjetovati sa specijalistom ljekarnikom i liječnikom. 

Članak napisala:

Veronika Gotal, magistra nutricionizma

Titulu magistre nutricionizma stekla je 2020. godine u Ljubljani na Biotehniški fakulteti.Kao studentica nutricionizma sudjelovala je u organizacija uspješno izvedenog simpozija o Celijakiji koji je bio prvi puta organiziran od strane studenata. Na fakultetu iskazuje veliki interes za kliničku prehranu i dijetoterapiju, a svoj je studij zaključila diplomskim radom iz istoimenog područja. Od 2021. godine pridružila se timu stručnjaka u NutriKlinici nutricionista Nenada Bratkovića, eminentnom centru za dijetoterapiju i sportsku prehranu, s 15godišnjom tradicijom djelovanja. Svojim kontinuiranim eduiciranjem, znanjem i ambicijama doprinosi radu NutriKlinike i radu s klijentima na brojnim edukacijama, konzultacijama i projektima. Strast joj je kuhanje, gdje svoje znanje iz nutricionizma primjenjuje i u praksi, jer jela osim što trebaju biti ukusna, mogu biti i nutritivno bogata. Kada ne eksperimentira u kuhinji, voli otići u prirodu planinariti ili voziti bicikl.

Ostali članci