29.04.2022.

Zelena stolica kod beba, djece i trudnica

Pročitajte uzroke i savjete pedijatra u slučaju pojave zelene stolice kod beba, djece i trudnica.

zelena stolica

Normalna boja stolice kod isključivo dojenih beba nakon prvog tjedna života je žuto-zlatna, a opisuje se kao boja senfa. Stolica je rjeđe konzistencije s bijelim zrncima. 

Kod beba koje piju mliječni adaptirani pripravak, očekivana boja stolice će biti u rasponu od žute do smeđe, a konzistencija će biti nešto čvršća, više kao homogena pasta, bez zrnaca. 

Kod beba koje su na mješovitoj prehrani majčinim mlijekom i adaptiranim mliječnim pripravkom, stolica će se mijenjati ovisno o tome je li dijete popilo više jedne ili druge vrste mlijeka.

Nakon što prehrana dojenčeta prestane biti isključivo mliječna i dijete počne jesti raznoliku hranu, boja stolice će ovisiti o hrani koju dijete jede, bit će u rasponu od svijetlo do tamno smeđe boje, gotovo kao kod odraslih osoba. Generalno, boja stolice ovisi o prehrani i funkcioniranju probavnog sustava, no i izostanak stolice kod beba nije rijetka pojava.

Zelena stolica

Zelenu boju stolici daju ili pigment iz žuči koja se nije apsorbirala tijekom probave ili zeleni pigment iz hrane (prirodni klorofil iz zelenih biljaka ili umjetna zelena boja iz industrijskih proizvoda), ali i dodaci prehrani

Zelena stolica kod beba

Zelena stolica kod beba

Prva stolica koju beba nakon rođenja ispušta je tzv. mekonij, mješavina izlučevina probavnog sustava koja se skuplja u crijevu tijekom boravka bebe u maternici. To je gusta tamno zelena stolica koju najveći broj beba ispušta tijekom prvog dana nakon rođenja.

Stolice koje beba počinje imati nakon ispuštanja mekonija, također su zelenkaste boje tijekom prvih nekoliko dana, da bi krajem prvog tjedna postale žuto-zlatne boje senfa s bijelim zrncima, što je boja koju stolici daju masnoće iz majčinog mlijeka.

Međutim, nije rijetka pojava da se zelena stolica kod beba povremeno javi i nakon prvog tjedna života i to jednostavno znači brži prolazak mlijeka kroz probavu bebe. 

Sve dok beba uredno napreduje na težini (25-30 g na dan) i zadovoljna je te nema znakova bolesti ili infekcije, najčešće nema razloga za zabrinutost. 

S druge strane, treba znati da ipak postoje i određena stanja koja dovode do toga da zelena stolica nakon prvog tjedna ne prelazi u tipičnu žuto-zlatnu stolicu kod dojenog, odnosno žuto-smeđu stolicu kod djeteta na adaptiranom mliječnom pripravku, a najčešći razlozi za to su: 

Neučinkovito dojenje

Kod neučinkovitog dojenja beba ne uspije dobiti dovoljno mlijeka iz dojke, te radi manjka masnoća, boja stolice ne može promijeniti iz zelene u žutu. U tom slučaju beba ne napreduje na težini, uspavana je i teško se budi za obroke. Potrebno je odmah potražiti stručni savjet oko hranjenja bebe.

Previše mlijeka

U slučaju kada još nije uspostavljen idealan odnos stvaranja mlijeka i potreba koje beba ima, iz dojke nekada pristiže više mlijeka nego što beba može pojesti. Beba će tada dobivati uglavnom prednje mlijeko bogatije šećerom laktozom, a neće dolaziti do onog mlijeka s više masti koja prijanja uz mliječne kanaliće i do koje se dolazi kasnije u tijeku dojenja na jednoj dojci.

Za razliku od neučinkovitog sisanja, kod previše mlijeka, beba dobro napreduje na težini. Stolice su tada često zelene,  eksplozivne i pjenušave, a beba ima probavnu nelagodu radi viška plinova koji se stvaraju u probavnom sustavu. Stručno savjetovanje oko dojenja može pomoći da se što prije uspostavi balans između stvaranja mlijeka i bebinih potreba.

Crijevna infekcija

Ako je zelena stolica kod beba praćena znakovima infekcije, kao što su proljev, povraćanje i povišena temperatura, odmah je potrebno javiti se liječniku. Tijekom bilo koje infekcije važno je što više dojiti, odnosno češće nuditi adaptirani mliječni pripravak, kako beba ne bi dehidrirala i kako bi se brže oporavila. 

Alergija ili intolerancija na proteine kravljeg mlijeka

Alergija ili intolerancija na proteine kravljeg mlijeka

Stolice koje su zelene, često i vodenaste sa ili bez sluzavih tračaka i/ili tračaka krvi, mogu upućivati na nepodnošenje proteina kravljeg mlijeka. Kod dojene djece proteini kravljeg mlijeka stižu preko majčinog mlijeka, a kod onih koji se hrane adaptiranim mliječnim pripravkom proteini kravljeg mlijeka oni se nalaze u samom pripravku. Osim opisanih promjena stolice, dijete tada često bude nezadovoljno nakon obroka, može imati pojačano vraćanje mlijeka iz želuca (refluks, s ili bez bljuckanja), često je prisutna suha i iritirana koža, stalno otečena sluznica dišnog puta s čujnim disanjem na nos, ponekad i sa laringitisima ili bronhitisima. Ako sumnjate na probleme s nepodnošenjem mlijeka kod bebe, odmah se javite djetetovom liječniku.  

Zelena stolica kod bebe na adaptiranom mlijeku

Ako je dojenče na prehrani specijalnim mliječnim adaptiranim pripravkom koji sadržava djelomično razgrađene proteine kravljeg mlijeka (oznaka HA na pripravku) ili je formuliran protiv refluksa (AR oznaka na pripravku), boja stolice može biti zelenkasta i to nije razlog za zabrinutost ili promjenu mliječnog pripravka, sve dok dijete prihvaća taj pripravak i na njemu uredno napreduje. 

Zelena stolica kod djece

Zelena stolica kod beba na dohrani i kod djece koja su prošla dojenačku dob najčešće je uzrokovana: 

 • Prebrzim prolaskom hrane kroz crijevo pri čemu se žuč ne stiže apsorbirati kroz crijevo, pa oboji stolicu u zeleno. To može biti uzrokovano miješanjem različite vrste hrane, prevelikom konzumacijom voćnih sokova i slatkiša ili pak crijevnom infekcijom.  
 • Konzumacijom zelenog povrća.
 • Konzumacijom slatkiša ili napitaka obojenih zelenom bojom
 • Uzimanjem dodataka prehrani sa željezom koji mogu stolicu obojati u tamno zelenu boju.

Zato je vrlo bitna lagana i probavljiva hrana.

Zelena stolica u trudnoći

Zelena stolica u trudnoći

Trudnoća je vrijeme velikih promjena za tijelo majke, a to uključuje i promjene u funkcioniranju probavnog sustava. Stoga u trudnoći možemo očekivati promjenu boje i konzistencije stolice

Normalna boja stolice je svijetlo do tamnosmeđa, a tijekom trudnoće nije rijetkost da se javi zelena stolica, čak i tamnozelena stolica

Ovo su najčešći razlozi zašto se javlja zelena stolica u trudnoći:  

 • Povećan unos vlakana, posebice zelenog lisnatog povrća. 
 • Uzimanje prenatalnih vitamina i/ili dodatka prehrani sa željezom.
 • Uzimanje pojedinih antibiotika.

Međutim, postoje i patološka stanja koja također mogu uzrokovati zelenu stolicu u trudnoći, kao što su crijevna infekcija, žučni kamenci, trovanje hranom i sindrom iritabilnog crijeva

 

Kada je potreban posjet doktoru? 

 • Crna stolica može upućivati na krvarenje iz gornjih dijelova probavnog sustava i uvijek zahtijeva hitnu konzultaciju s liječnikom (osim ako osoba nije počela uzimati preparate željeza ili antibiotike, za koje se očekuje da oboje stolicu u crno).
 • Ako se jako tamna stolica javlja kod bebe koja uči dojiti, a majka na bradavicama ima ranice, vjerojatnije je da se radi o krvi koju je beba posisala iz majčine ranice, a ne o opasnom krvarenju kod bebe. U svakom slučaju potrebno je konzultirati se s liječnikom. 
 • Ako je zelena stolica kod beba pomiješana sa sluzavim i/ili krvavim tračcima, ako je dijete nezadovoljno nakon hranjenja, ako ima iritiranu kožu i probleme s dišnim sustavom, potrebno je konzultirati se s liječnikom, jer navedeno može upućivati na nepodnošenje proteina kravljeg mlijeka
 • Ako je zelena stolica kod beba praćena znakovima infekcije, kao što su proljev, povraćanje i povišena temperatura, odmah je potrebno potražiti mišljenje liječnika.
 • Ako trudnica osim zelene stolice ima i druge dodatne simptome kao što su  proljev, povraćanje, mučnina, povišena temperatura ili bolovi u trbuhu, hitno je potrebno potražiti mišljenje liječnika.

 

Zelene stolice su česta pojava kod beba i djece.  Zelene stolice najčešće nisu razlog za zabrinutost, sve dok dijete uredno napreduje, nema znakova infekcije i zadovoljno je. Međutim, ako postoje neku drugi simptomi, osim promjene boje stolice, potrebno je javiti se liječniku i u suradnji s njim dokučiti najvjerojatniji uzrok zelenim stolicama.

Ana Balažin Vučetić

Članak napisala:

Dr. Ana Balažin Vučetić, spec. pedijatrije

Radi kao pedijatar u ambulanti primarne zdravstvene zaštite djece u Zagrebu. Posebna područja njenog interesa uključuju holistički pristup zdravstvenoj zaštiti, rani neurorazvoj te nutritivne potrebe i prehranu trudnica te male djece koja predstavlja temelj zdravlja, rasta i razvoja. Rođena je u Bjelovaru, gdje je završila osnovnu školu i Opću gimnaziju, a Medicinski fakultet u Zagrebu završava 2006. godine. Majka je jednog djeteta. U slobodno se vrijeme bavi jogom, meditacijom i pisanjem.

Ostali članci