24.01.2023.

Menstruacija nakon poroda i lohije - kada se javljaju i koliko traju?

Saznajte što je krvarenje nakon poroda (lohije), kada se javlja, koliko traje i kada dolazi prva menstruacija.

Lohije i menstruacija nakon poroda

Krvarenje nakon poroda je dio normalnog procesa zacjeljivanja ženskih spolnih organa koji su sudjelovali u trudnoći. Najčešće pitanje žena nakon poroda je  “Kada mogu očekivati prvu menstruaciju nakon poroda?”

Upravo tim pitanjima baviti ćemo se u ovom tekstu i pokušati dati odgovore na vaša pitanja što su lohije, koliko traju i zašto do njih dolazi, kada možete očekivati prvu menstruaciju nakon poroda, koji su njeni simptomi i karakteristike, ima li dojenje utjecaj na pojavu prve menstruacije nakon poroda i kako prepoznati što je nenormalno krvarenje nakon poroda.

Menstruacija nakon poroda

Nakon poroda uobičajeno vrijeme za prvi ginekološki pregled je kraj takozvanog babinja odnosno šest tjedana nakon poroda. Tijekom tog vremena maternica i jajnici se vraćaju “u normalu” tj na početne pozicije. 

Maternica se smanjuje na svoju veličinu prije trudnoće, a jajnici, ovisno o tome dojite li ili ne, mogu započeti sa svojom funkcijom, proizvodnjom ženskih spolnih hormona, i dovesti do pojave prve menstruacije nakon poroda. Tom odgodom pojave menstruacije organizam žene dobiva potrebno vrijeme za “oporavak” od trudnoće i poroda. 

Koliko nakon poroda dolazi menstruacija?

Uobičajena pojava prve menstruacije nakon poroda je šest do osam tjedana.

1. Kod majki koje doje.

Samo u petnaestak posto slučajeva se pojavljuje menstruacija nakon šest tjedana. Unutar tri mjeseca oko 30% žena će dobiti menstruaciju a ostatak njih nakon godinu dana od poroda. 

Uzrok tome je hormon prolaktin koji se više proizvodi kod žena koje doje, a koji sprječava pojavu normalnog menstruacijskog ciklusa. 

Broj podoja djeteta tijekom dana određuje količinu prolaktina pa je prema tome, kod žena koje doje manji broj puta tijekom dana moguća ranija pojava menstruacijskog ciklusa. 

Zapamtite da dojenje nije kontracepcija i da se kod određenog broja žena unatoč dojenju može aktivirati uredan menstruacijski ciklus koji će dovesti do ovulacije i mogućnosti nove trudnoće.

2. Kod majki koje ne doje.

Pojava prve menstruacije je nakon šest tjedana u većini slučajeva, a do trećeg mjeseca nakon poroda i do 90% žena će imati uredan menstruacijski ciklus uz ovulaciju što znači mogućnost za novu trudnoću.

Koliko traje prva menstruacija nakon poroda?

Prva menstruacija nakon poroda je uvjetovana još uvijek nezrelom funkcijom jajnika i različitim oblicima pojavnosti, no u većini slučajeva je:

 • Kraćeg trajanja (najčešće dva do tri dana)
 • Količinski manje obilna
 • Može se pojačavati i smanjivati količina menstruacijske krvi tijekom trajanja, za razliku kod “normalne” menstruacije koja se postupno količinski smanjuje kako se bliži kraj menstruiranja.

Menstruacija nakon poroda

Razlika menstruacije nakon poroda i prije trudnoće

Kod većine žena ne dolazi do promjene kvalitete menstruacije nakon poroda. Tek do tridesetak posto žena doživi promjenu kvalitete menstruacije nakon poroda a koja se očituje:

 • Nešto obilnijim krvarenjem (nakon poroda maternica i njena šupljina su nešto veće nego prije trudnoće).
 • Kod žena koje su imale neredovite menstruacijske cikluse može doći do uspostave redovitog ciklusa i obrnuto.
 • Bolnost tijekom menstruiranja (dismenoreja) je nešto manje učestala kod žena koje su rađale.
 • Pod djelovanjem hormona trudnoće dolazi do manjeg izražaja simptoma endometrioze i kod trećine mioma dolazi do njihovog smanjenja pa će određeno početno vrijeme menstruacije nakon poroda  biti uredne količine i bezbolnije za razliku prije trudnoće.

Krvarenje nakon poroda ili lohije

Što su lohije?

Lohije su krvarenje koje nastaje nakon poroda. Odvajanjem posteljice od stijenke maternice nakon poroda dolazi do izraženijeg krvarenja tijekom kojeg se maternica stišće i osjećate bolove kao kod trudova. 

Grčenjem mišića maternice smanjuje se gubitak krvi jer se pritiskom na krvne žile u mišićnom sloju maternice smanjuje mogućnost izraženijeg krvarenja. Zbog toga se rodilja ostavlja u rađaoni na promatranju još dva sata nakon poroda kako bi se pratila količina krvarenja. 

To prvo krvarenje je obilnije i postupno se smanjuje unutar dva sata. Zbog toga se, nakon presijecanja pupkovine, rodilji daje intravenski lijek koji ubrzava zaustavljanje krvarenja. 

Unutar par tjedana krvarenje postaje oskudnije i tamnije boje, a lohije predstavljaju ostatke slojeva iz maternice i sluz koji su nastali tijekom trudnoće i služili su za što bolji razvoj komunikacije između posteljice i majčine krvi.

Koliko traju lohije?

Uobičajeno je da lohija postaju vrlo oskudna unutar dva tjedna od poroda kada i prestaju. Ukoliko krvarenje postaje svakodnevno oskudnije, tamne boje i bez promjene inteziteta radi se o normalnim lohijama koje mogu potrajati i do šest tjedana nakon poroda

Ukoliko je tijekom poroda učinjena epiziotomija (urezivanje međice) u prvim danima nakon poroda lohija mogu biti obilnija.

Lohije ili menstruacija nakon poroda

Obilnost krvarenja nakon poroda

Obilnost krvarenja se mijenja tijekom prolaska vremena od poroda:

Neposredno nakon poroda krvarenje je obilnije, svjetlocrvene boje, bez prisutnosti većih ugrušaka. Može potrajati prva dva sata od poroda i prati se ostavljanjem rodilje u rađaoni tijekom tog vremena prije nego se premjesti u sobu na odjelu. Uložak je potrebno mijenjati svaka dva sata, a ukoliko se uložak mijenja češće treba posumnjati na nepravilno krvarenje.

Sljedećih nekoliko dana krvarenje se:

 • Količinski smanjuje
 • Boja krvarenja postaje od žućkasto krvave do tamnocrvene
 • Krvarenje iz rodnice može biti nešto izraženije prilikom ustajanja ili nakon dojenja djeteta jer se oslobađa hormona sintocinon koji djeluje na jače grčenje i stiskanje maternice, a istovremeno olakšava pražnjenje mlijeka iz kanalića mliječnih žlijezda dojki.

Od otpusta iz bolnice do šest tjedana nakon poroda radi se o oskudnijem krvarenju sukrvavo žućkaste do tamnocrvene pa i smećkaste boje uz mogući poneki manji ugrušak.

Izostanak lohija ili ako su vrlo oskudna nakon poroda nije uobičajeno i treba o tome obavijestiti liječnika dok ste još u bolnici.

Nema značajnije razlike u krvarenju između vaginalnog (“normalnog”) ili poroda učinjenog carskim rezom, osim što neposredno nakon poroda carskim rezom u početku može biti nešto obilnije ili nešto duže trajati (do osam tjedana nakon operacije).

Abnormalno krvarenje nakon poroda

Kako biste znali što je nenormalno krvarenje nakon poroda trebate znati koje su značajke normalnog krvarenja nakon poroda:

 • Kako vrijeme od poroda prolazi lohija su sve oskudnija
 • Uglavnom su tamnocrvene, žućkasto sukrvave ili smećkaste boje
 • Nije praćeno bolovima
 • Nije praćeno povišenjem temperature
 • Nije praćeno značajnijom promjenom količine krvi tijekom razdoblja krvarenja (može biti nešto izraženije krvarenje nakon dojenja djeteta ili nakon ustajanja).

Sve što odudara od karakteristika normalnog postporođajnog krvarenja treba prijavit liječniku koji će pregledom ustanoviti da li se radi o mogućem problemu tj. nenormalnom krvarenju nakon poroda:

 • Obilnije krvarenje svježe krvi
 • Izostanak krvarenja ili vrlo oskudno vaginalno krvarenje prvih par dana nakon poroda
 • Krvarenje praćeno pojavom većih ugrušaka,
 • Pojava simptoma kao što su:
  • Povišenje tjelesne temperature – naročito iznad 38°C (u prvim danima nakon poroda punjenje dojki mlijekom može biti uzrok povišenja tjelesne temperature do 38°C)
  • Zimica ili tresavica
  • Izraženiji bolovi u donjem dijelu trbuha
  • Izrazito neugodan miris lohija
  • Vrtoglavica i glavobolja – uzrok je razvoj anemije kod težih i obilnijih krvarenja
  • Mučnina
  • Zamagljenost vida
  • Ubrzan rad srca (tahikardija iznad 100 otkucaja u minuti)
  • Ubrzano disanje
  • Izraženija bolnost u području rodnice, na mjestu epiziotomije ili u području završnog dijela debelog crijeva – rektuma i anusa

Simptomi obilnog krvarenja nakon poroda

Povišeni upalni parametri u krvnim nalazima rodilje znak su razvoja moguće postporođajne komplikacije uzrokovane: 

 • Zaostalim dijelom posteljice (residua placente)
 • Razvojem upale maternice (endometritis) – češće kod poroda praćenih upalom plodovih ovoja (korioamnionitisom) ili nakon carskog reza
 • Upalom rodnice tj. mjestom epiziotomije
 • Nesposobnošću maternice da grčenjem mišića smanji gubitak kvi nakon poroda – atonija maternice što je češće kod višeplodne trudnoće ili kod miomatozno promijenjene maternice
 • Ozljedom vrata maternice ili rodnice (laceracije i rupture cerviksa ili vagine) tijekom poroda.

Ukoliko se ustanovi ginekološkim pregledom, ginekološkim ultrazvukom i/ili laboratorijskim nalazima da se radi o mogućoj komplikaciji nastalom tijekom ili nakon poroda liječenje može biti:

 • Lijekovima – antibiotici, uterotonici (lijekovi koji poboljšavaju stiskanje maternice)
 • Operacijsko – šivanje ozljeda maternice vrata maternice i rodnice, kiretaža, manualno odstranjivanje posteljice (odstranjivanje rukom ili instrumentima) zaostalih dijelova posteljice ili plodovih ovoja unutar šupljine maternice.

Krvarenje nakon poroda ili lohija su normalna pojava nakon poroda i znak su prilagodbe maternice i rodnice na razdoblje kada dolazi do smanjenja čimbenika trudnoće. 

Praćenje i prepoznavanje ranih simptoma nenormalnog krvarenja nakon poroda pravovremenom liječničkom reakcijom sprječava pojavu mogućih komplikacija.

Stoga prije otpusta iz bolnice ili tijekom prvih šest tjedana nakon poroda prijavite liječniku svaku nenormalnost u krvarenju iz rodnice ili simptomu koje ste primijetili. 

Članak napisao:

Duško Pall, dr. med

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije, diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Od 2002-2006.g. je na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tijekom specijalizacije polaže poslijediplomski tečaj endoskopske ginekološke kirurgije (laparoskopija, histeroskopija) Ian Donald, poslijediplomski tečaj ginekološko opstetričkog ultrazvuka u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, te poslijediplomski tečaj kolposkopije u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Od 2006-2015. godine radi u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac na Odjelu ginekologije i opstetricije kao specijalist. Od kraja 2015. g. zaposlenik je Doma zdravlja Zagreb Zapad u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u ambulanti na Srednjacima . Početkom 2019. stiče naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije. Kao vanjski suradnik trenutno radi u Poliklinici Gemini Plus kao i Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika.

Ostali članci