23.05.2024.

Savjeti kako ublažiti menstrualne bolove (sa i bez tableta)

Od menstrualnih bolova pati mnoštvo žena te mogu biti prepreka u svakodnevnom aktivnostima. Saznajte kako možete ublažiti menstrualne bolove.

Menstrualni bolovi

Menstrualni bolovi (dismenoreja) su čest problem kod žena generativne dobi i pojavljuju se u oko 50% pa i do 90% žena. Bolovi nastaju netom prije ili početkom menstruiranja. Menstrualni bolovi nastaju radi stezanja maternice koja pokušava izbaciti oljuštenu sluznicu (endometrij) iz šupljine maternice. Zbog hormonalnih promjena tijekom početka menstruacije dolazi do nakupljanja krvi u krvnim žilama zdjelice i maternice što je također uzrok boli.

Bolne menstruacije su češće kod žena koje:

 • imaju obilnije menstruacije
 • su u dobi do dvadesete godine života
 • nisu rađale
 • imaju neredovite menstrualne cikluse
 • su imale raniji početak puberteta tj. prije 11. godine života
 • konzumiraju nikotinske proizvode (nikotin povećava pojavnost bolnih menstruacija).

Menstrualni bolovi uvelike narušavaju kvalitetu života jer se često javlja nedostatak energije i apetita, smanjena je sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti (npr. odsutnost sa nastave ili radnog mjesta), kao i društvenih i sportskih aktivnosti, a pojačana je i razdražljivost (loše raspoloženje) te umor.

Dismenoreja može biti:

 • primarna menstrualna bol
 • sekundarna menstrualna bol.

Primarna menstrualna bol 

Bolnost koja nastaje bez organskog uzroka, a uvjetovana je biokemijskim i hormonalno uvjetovanim promjenama u maternici početkom menstruacije te se češće javlja nego sekundarna menstrualna bol.

Sekundarna menstrualna bol

Sekundarna menstrualna bol uzrokovana je organskim poremećajima kao što su:

 • miomi
 • endometrioza, adenomioza
 • polip endometrija
 • priraslice maternice i jajovoda u zdjelištu
 • ciste jajnika
 • upalne promjene zdjelišta
 • upalne promjene kanala vrata maternice koje dovode do njegovog suženja.

Bolnost može biti različitog intenziteta i prvenstveno se odnosi na donji dio trbuha, ali se može širiti u područje križa i bedara. Nekad je bolnost toliko izražena da ometa normalno funkcioniranje žene tih dana. Često su prisutni i drugi simptomi:

 • osjećaj napuhnutosti
 • promjene raspoloženja
 • razdražljivost
 • osjećaj umora
 • glavobolja
 • mučnine i povraćanje
 • proljevaste stolice.

Kako ublažiti menstrualne bolove bez tableta?

Topli oblozi

Primjenom topline dolazi do opuštanja mišića pa tako i mišića trbuha i maternice. Time se smanjuje snaga kontrakcije mišića maternice, a tako i bolovi.

Topli oblog za menstrualne bolove

Čajevi za menstrualne bolove

Osim toplinom, čajevi djeluju i sastavom na ublažavanje boli. Veći dio čajeva ima protuupalno djelovanje, pomažu odstranjivanju toksina iz organizma i djeluju na popratne simptome bolne menstruacije. Najčešće korištene biljke za pripravu čaja su:

Tjelesna aktivnost

Tjelesna aktivnost umanjuje bolnost tijekom menstruiranja, ali i neke simptome koji se javljaju uz dismenoreju. Hodanje, blaže trčanje, yoga i druge umjerene fizičke aktivnosti značajno pomažu u ublažavanju menstrualnih bolova, i to na više načina:

 • povećavaju oslobađanje hormona endorfina (hormona sreće) te utječu na bolje raspoloženje
 • poboljšavaju protok krvi kroz maternicu
 • smanjuju osjećaj napuhnutosti.

Izbjegavanje stresnih situacija

Stres negativno djeluje na većinu stvari u našem životu pa tako i na povećanu pojavnost bolnih menstruacije. Žene koje su izložene stresu, osim promjene raspoloženja i razdražljivosti, imaju i druge poremećaje kao što su nepravilno spavanje i poremećaj menstrualnog ciklusa, što je uvjetovano nepravilnim razinama ženskih spolnih hormona pa su kod tih žena bolne menstruacije češće.

Prilagodba prehrane

Unosom određenih namirnica mogu se ublažiti bolne menstruacije. Preporuka je:

 • lisnato zeleno povrće — blitva, špinat, različite vrste salate
 • izbjegavati kofein
 • đumbir
 • orasi
 • hrana bogata vitaminom E, D, B i magnezijem (sušene koštice suncokreta, bademi, indijski oraščići, kikiriki, sardine, skuše, shiitake gljive, chia i lanene sjemenke, kakao, avokado)
 • hrana bogata vlaknima — smanjuje nadutost
 • prehrana s niskim udjelom masti ili povećan unos omega-3 masnih kiselina. 

Zelena prehrana (lisnato zeleno povrće) kod menstruacijskih bolova

Odmor i spavanje

Pravilan san i odmor uvelike smanjuju menstrualne bolove. Poremećaj sna tijekom menstrualnih bolova nije rijetkost, a to dovodi do povećane razine serotonina i osjećaja umora, što smanjuje podnošljivost menstrualnih bolova.

Masaža ili akupresura leđa

Masažom leđa i pritiskom na određene točke tijela mogu se smanjiti menstrualni bolovi. Masažom dolazi do opuštanja mišića, bolje prokrvljenosti u području mišića i živaca leđa, a i pojačava se osjećaj ugode. Pritiskom na određene točke tijela smanjuje se prijenos bolnih signala prema mozgu i postiže se opuštenost mišića.

Transkutana električna stimulacija živca

Transkutana električna stimulacija živca (engl. Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation, TENS) poseban je uređaj kojim se strujom stimuliraju živčani završeci u koži te se time blokira prijenos bolnih signala prema mozgu.

Tablete za menstrualne bolove

Kod menstrualnih bolova najčešće se koriste lijekovi iz tzv. skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAIL). Pojava menstrualnih bolova se veže uz pojačano stvaranje prostaglandina u maternici, a ta skupina lijekova upravo smanjuje njihovu sintezu. Kako se proglastandini započinju sintetezirati u organizmu par dana prije menstruacije, poželjno je započeti ih uzimati par dana prije očekivane menstruacije. Početno se uzima po jedna tableta dnevno, a zatim nakon početka menstruacije, ovisno o bolnosti. 

U liječenju se koriste i hormonalni pripravci kao što su gestageni (sintetski progesteron) ili kombinirana hormonska kontracepcija (OHK) te unutarmaternični hormonski uložak (IUD Mirena, Kylena, Jaydase i dr.).

NSAIL skupina lijekova dovodi do slabije otpornosti želučane i crijevne sluznice na želučanu kiselinu stoga se treba pridržavati uputa liječnika ili ljekarnika o maksimalnoj dnevnoj dozi lijeka.

Paracetamol

Paracetamol je najslabiji iz skupne NSAIL lijekova i može se koristiti kod blažih oblika menstrualnih bolova. Uzima se u dozi od 1 g, a dozvoljena dnevna doza je do 4 g dnevno.

Ibuprofen (Brufen, Neofen…)

Ibuprofen je nesteroidni protuupalni lijek koji se može nabaviti u tabletama ili praškastom obliku od 400, 600 ili 800 mg. Doza se prilagođava uspješnosti određene doze lijeka u ublažavanju menstrualnih bolova, a dnevna doza ne bi smjela biti veća od 2,4 g dnevno.

Ketoprofen (Ketonal)

Ketoprofen je nesteroidni protuupalni lijek. Tablete mogu imati običan oblik ketoprofena ili u forte obliku, a obično su u dozi od 50 mg i 100 mg. Ukupna dnevna doza ne bi smjela preći 200 mg dnevno.

Diklofenak (Voltaren)

Ono je nesteroidni protuupalni lijek i na tržištu se mogu nabaviti različiti oblici:

 • Forte — snažnije djelovanje
 • Rapid — brži analgetski učinak
 • Retard — produljeni analgetski učinak.

U tabletama može biti u dozi od 50 do 100 mg, a maksimalna dnevna doza je 150 mg.

Tablete za menstrualne bolove

Naproksen (Nalgesin)

Naproksen (Nalgesin) je iz skupine NSAIL. Tablete su od 275 od 550 mg, a maksimalna dnevna doza trebala bi iznositi 1650 mg.

Oralna hormonska kontracepcija (OHK)

Hormonalni pripravak najčešće u kombiniranom obliku estrogena i gestagena. On sprječava hormonalne promjene tijekom prirodnog menstrualnog ciklusa te se uzima jedna tableta dnevno od prvog dana menstruacije kroz 21 ili 28 dana, ovisno o vrsti lijeka.

Gestageni

Hormonalni pripravak sintetskog progesterona, a najčešće se uzima po jedna tableta dnevno od 5. do 25. dana menstrualnog ciklusa. Smanjuje hormonalni disbalans u menstruacijskom ciklusu kao jedan od uzroka menstrualnih bolova.

Unutarmaternični hormonalni ulošci (IUD-spirala Mirena, Jaydass, Kyleena…)

Unutarmaternični hormonalni uložak jest hormonalni pripravak sintetskog progesterona koji se kontinuirano otpušta u šupljinu maternice kroz tri do pet godina. Učinkoviti su kod sekundarne dismenoreje uzrokovane miomima, endometriozom ili adenomiozom.

Bolne menstruacije su prisutne kod velikog broja žena. Uzroci mogu biti različiti i najčešće se ne radi o ozbiljnim problemima. Menstrualni bolovi pripremaju žene za bolove tijekom poroda i mogu biti različite jačine. Ovisno o stupnju bolova, tijekom tih se dana narušava kvaliteta života žene. 

Upotreba lijekova ili postupaka protiv menstrualnih bolova može u velikim količinama i produljenoj upotrebi imati određene posljedice za organizam. Stoga je potrebno posjetiti ginekologa koji će pregledom ustanoviti  o kojem mogućem uzroku se radi i preporučiti najbolji oblik terapije. 

Članak napisao:

Duško Pall, dr. med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije, diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Od 2002-2006.g. je na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tijekom specijalizacije polaže poslijediplomski tečaj endoskopske ginekološke kirurgije (laparoskopija, histeroskopija) Ian Donald, poslijediplomski tečaj ginekološko opstetričkog ultrazvuka u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, te poslijediplomski tečaj kolposkopije u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Od 2006. do 2015. godine radi u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac na Odjelu ginekologije i opstetricije kao specijalist. Od kraja 2015. god. zaposlenik je Doma zdravlja Zagreb Zapad u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u ambulanti na Srednjacima. Početkom 2019. stiče naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije. Kao vanjski suradnik trenutno radi u Poliklinici Gemini Plus kao i Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika.

Ostali članci