20.05.2019.

Računanje termina poroda - kad će se roditi beba

Zanima vas kako izračunati termin poroda? Ginekolog za Lupilu portal donosi sve o terminu poroda i metodama izračuna te što utječe na trajanje trudnoće.

Što znači termin poroda

Termin poroda drugim je riječima datum na koji se očekuje porođaj. Ne morate se zabrinjavati oko toga hoće li se porod dogoditi na izračunati datum, jer to je slučaj kod svega 3-5% trudnica. 50% djece rađa se unutar tjedna u kojem je predviđen porod, a 90% djece unutar dva tjedna. Upravo se zato porod koji se dogodi 14 dana prije ili poslije izračunatog termina smatra normalnim.

Izračun termina poroda temelji se na prvom danu zadnje menstruacije, kako je to jedini datum koji žena može pouzdano navesti. To je razlog iz kojeg uobičajeni pregledi započinju pitanjem kada je bio prvi dan zadnje menstruacije te koja je duljina trajanja menstruacijskog ciklusa.

Kako izračunati termin poroda

Mnoge trudnice pitaju se kako se računa trudnoća, a odgovor leži u takozvanom Negelovom pravilu. Pravilo se temelji na trajanju trudnoće od 280 dana, pri čemu se početkom smatra prvi dan zadnje menstruacije. Trajanje se može promatrati kroz deset lunarnih, odnosno devet kalendarskih mjeseci, na temelju pretpostavke da menstrualni ciklus traje oko 28 dana.

Izračun datuma poroda otprilike se ostvaruje odbijanjem tri kalendarska mjeseca od prvog dana zadnjeg menstrualnog krvarenja, a potom dodavanjem jedne godine i sedam dana. Začeće se događa u vrijeme ovulacije koja se zbiva oko 14. dana menstruacijskog ciklusa, brojeći od prvog dana krvarenja. Kako biste lakše izračunali datum, možete koristiti neki od dostupnih internetskih kalkulatora poroda.

Računanje trudnoće od dana začeća

Trudnoća traje prosječno 266 dana (38 tjedana) od dana začeća, odnosno 280 dana (40 tjedana) od prvog dana zadnjeg menstruacijskog krvarenja.

Također, vjerojatno vam je već poznato da se trudnoća dijeli na tri tromjesečja:

 • prvo tromjesečje (od 1. do 12. tjedna)
 • drugo tromjesečje (od 13. do 25. tjedna)
 • treće tromjesečje (od 26. tjedna do poroda)

Danas se trajanje trudnoće, kao i korekcija trajanja, određuje ultrazvučnim pregledima u prvih nekoliko tjedana trudnoće kada veličina ploda varira od tri do sedam dana u odnosu na starost trudnoće, odnosno gestacijsku dob. Ulaskom u drugo tromjesečje razlike u biološkim odstupanjima mogu biti do deset dana, dok u trećem tromjesečju i do četiri tjedna — ovisno o biološkom potencijalu rasta, nasljeđu i realnoj starosti trudnoće.

Ultrazvučna procjena termina poroda temeljena na ocjeni gestacijske starosti najpouzdanija je metoda računanja trudnoće i termina poroda. Točnost procjene ovisi o izboru metode i dobi trudnoće u kojoj se izvodi mjerenje. Do šestog tjedna trudnoće plod eksponencijalno raste, zbog čega su odstupanja u ocjeni starosti trudnoće minimalna. Nakon toga započinje sporiji linearni rast bez većih individualnih razlika (koje se temelje na biološkom nasljeđu i etničkoj pripadnosti). Ako se mjeri u tom razdoblju, pogreška ocjene starosti trudnoće iznosi do tri dana.

Osnovna pravila trajanja trudnoće:

 • 280 dana od prvog dana zadnjeg menstrualnog krvarenja (40 tjedana)
 • 266 dana od začeća (38 tjedana)
 • 9 kalendarskih, odnosno 10 lunarnih mjeseci
 • prijevremenim porodom smatra se porod koji se dogodi prije 37. tjedna
 • prenošenjem se smatra svaki porod nakon 41. tjedna

Trajanje trudnoće

Na trajanje trudnoće može utjecati nekoliko različitih čimbenika. Prvenstveno to je dinamika menstrualnog ciklusa, odnosno vrijeme nastupanja ovulacije koja se ponekad može dogoditi prije 10. ili nakon 14. dana ciklusa.

Dinamiku uvjetuje niz hormonalnih zbivanja u ženskom tijelu, kao što su:

 • rad i lučenje hormona štitnjače
 • lučenje inzulina, odnosno regularnost šećera u metabolizmu
 • nagli porast ili pad tjelesne mase
 • izraziti fizički napor
 • fizički ili emocionalni stres

Pouzdane dane začeća obično znaju žene koje planiraju trudnoću. One prate dinamiku promjene svog tijela praćenjem sluzi, mjere bazalnu temperaturu i planiraju odnose. Također, termin poroda po datumu začeća mogu izračunati žene koje prolaze postupke medicinski potpomognute oplodnje — tada se zna točno vrijeme prijenosa zametaka na temelju kojeg se može izračunati i datum očekivanog poroda.

Poznavanjem vremena ovulacije može se procijeniti vrijeme ostvarivanja trudnoće (začeća), a time i izračunati termin poroda. Ranija ovulacija, primjerice ona u prvih deset dana ciklusa, skraćuje duljinu trajanja trudnoće za otprilike sedam dana. S druge strane, ako je ovulacija bila kasnija, često se događa “prenošenje”, odnosno trajanje trudnoće dulje od 40 tjedana. Ponekad vrijeme koncepcije nastupa van očekivanog proračuna jer spermiji mogu u miljeu rodnice i tijela maternice preživjeti do 72 sata.

Zabunu može uvesti krvarenje koje je nastupilo u vrijeme očekivane menstruacije, a žena je već ostvarila trudnoću. U pravilu, ta su krvarenja oskudnija i kraća od uobičajenog menstrualnog krvarenja.

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Ulla Marton

Prim. dr. sc. Ulla Marton diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine. Zatim je upisala poslijediplomski znanstveni studij na Medicinskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu “Ultrazvuk u Kliničkoj medicini”. Magistrirala je 1996, a doktorat stječe 2005. godine. Tijekom izobrazbe u specijalistu ginekologa i porodničara boravi u inozemstvu u svrhu daljnjeg usavršavanja. Od 1999. član je tima u Poliklinici “Dr. Marton”, Zagreb. Stjecanjem naziva specijaliste iz ginekologije i opstetricije, nastavlja trajno usavršavanje boravkom na odjelu za reprodukcijsku medicinu i ginekološku endokrinologiju Splošne Bolnice Maribor, Slovenija. Autor je 23 znanstvene publikacije i 11 poglavlja u stručnim knjigama. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika stručne naobrazbe.

Ostali članci