10.08.2022.

Prvi dan škole: Kako pripremiti prvašića i obilježiti poseban dan?

Kako pripremiti vaše dijete za prvi dan škole? Pročitajte 5 savjeta i ideja kako obilježiti dan i naučite kako izraditi tuljac za prvi dan škole.

prvi dan škole 2023

Prvo upoznavanje s učiteljicom, prvi susret s novim prijateljima, prvo sjedanje u školske klupe… Sve su to trenuci koje će svako dijete, a posebno njegovi roditelji, pamtiti do kraja života. Ova posebna prigoda zaslužuje i posebnu pripremu kako bi prvi dan prošao ispunjen pozitivnim emocijama i prekrasnim uspomenama.

Prvi dan škole

Ne postoji školarac koji je prvog ponedjeljka u rujnu uzbuđeniji od prvašice ili prvašića. Prvi dan škole označava prekretnicu u životu svakog djeteta jer njime započinje novo poglavlje u odrastanju. Djeca se odjednom nađu u nepoznatoj okolini koja od njih zahtjeva učenje, koncentraciju, radne navike i odgovornost, što mnogima osim uzbuđenja može predstavljati i stres. 

Ljeto prije polaska u prvi razred zato ne treba iskoristiti samo za kupnju opreme za školu. već i za pripremu djeteta za što “bezbolniji” polazak u školu. Također, potrudite se taj prvi dan škole učiniti zbilja nezaboravnim i osmislite slatka iznenađenja za vašeg školarca pomoću kojih ćete stvoriti obiteljsku uspomenu. 

Većina poslodavaca roditeljima prvašića osigurava slobodan dan kako bi prvi dan nastave zajedno sa svojim djetetom mogli doći pred školu i svjedočiti tom prvom susretu s učiteljicom i razredom. Proučite naše savjete i ideje za pripremu prvašića i bit ćete spremni za novu životnu avanturu zvanu škola!

Kako pripremiti prvašića za prvi dan škole

Svako dijete se na drugačiji način nosi s promjenama, a polazak u prvi razred se svrstava u jednu od najvećih u toj fazi odrastanja. Dio djece ima priliku pohađati predškolu pa će vjerojatno lakše i podnijeti taj prelazak iz vrtića u školu, dok neka djeca mogu imati strah od odvajanja, obveza, novog okruženja i svega što škola sa sobom nosi. Stručnjaci tvrde da se uz samo nekoliko koraka i prvašić i roditelj mogu bolje pripremiti za prvi dan škole.

1. Razgovarajte s djetetom

Itekako dobro znate da komunikacija može riješiti svaku prepreku. Razgovarajte redovito s djetetom o njegovim emocijama oko polaska u školu, osjeća li se uzbuđeno, preplašeno ili je možda ljuto jer završava period cjelodnevne igre i razbibrige. Kroz razgovor s djetetom i promatranjem njegovih reakcija dobit ćete najbolju sliku o tome koliko je vaše dijete spremno.

2. Pripremite dijete na odvajanje. 

Bez obzira je li dijete išlo u vrtić ili ne, moguće je da malo teže podnese odvajanje od “tete” u vrtiću, najboljih prijatelja ili roditelja, baki i djedova s kojima je provodilo dane. Pripremajte dijete kroz razgovor o svemu što ga i tko u školi očekuje, ali mu naglasite da ćete svi vi i dalje biti tu za njega svaki dan nakon škole.

3. Stvarajte pozitivnu sliku o školi. 

polazak djeteta u školu

Nemojte se “voditi” komentarima drugih roditelja ili vašim negativnim iskustvom u školi. Prikažite djetetu školu kao mjesto u kojem će se osjećati sretno i sigurno uz svoje nove prijatelje te učiteljicu ili učitelja. Iskustva drugih ne bi trebala opterećivati vaše dijete.

4. Upoznajte dijete sa školskim okruženjem.

Iskoristite ljetne večeri za šetnju oko škole, istražite dvorište, klupice, igralište i školske učionice na otvorenom. Pričajte mu o onome što ga očekuje u tom prostoru i propitujte dijete o njegovim očekivanjima od škole koja će mu uskoro postati drugi dom. Povežite se s roditeljima iz susjedstva i upoznajte međusobno djecu ako ste u mogućnosti.

5. Čitajte priče o školi.

Kroz čitanje priča o školi kao što je “Marija ide u školu” možete  još bolje poraditi na pripremi djeteta za školu. Kroz iskustva likova djetetu se umanjuje strah od nepoznatog te ono postaje sve zainteresiranije za novo poglavlje koje ga očekuje.

6. Uključite dijete u opremanje za školu.

Obavezno uključite dijete u nabavku opreme za školu. Zajedno sastavite popis opreme koja će biti potrebna, dozvolite djetetu da odabere između nekoliko ponuđenih torbi prema vašem odabiru, dajte mu da lijepi naljepnice na omote knjiga, bilježnice i sl.

7. Osmislite igru “jedan dan u školi”.

prvi dan škole

Iskoristite ljetne praznike za “igranje škole” na način da zbilja osmislite jedan školski dan. To uključuje rano ustajanje, spremanje školske torbe, boravak u školi i pisanje zadaće po “povratku iz škole”. Nemojte u igri pretjerati s obvezama kako se dijete ne bi preplašilo. Naravno, dan zaokružite s puno igre i zabave.

8. Potičite djetetovu samostalnost.

Djeca bi prije polaska u školu trebala biti samostalna u odijevanju, obuvanju i obavljanju osnovne higijene. Ukoliko ste malo “zapeli” u tom području, dio slobodnog vremena tijekom ljeta posvetite tome kako bi dijete bilo što samostalnije.

9. Upišite dijete na radionice.

Kako bi doprinijeli razvoju djetetove pažnje i koncentracije, ojačali samopouzdanje i potaknuli ga na timski rad, razmislite o brojnim radionicama koje se održavaju tijekom cijele godine.

10. Nemojte djetetu “ukrasti” ljeto.

Ljeto prije polaska u prvi razred ne smije biti ljeto koje ćete u potpunosti posvetiti pripremanju prvašića. Imajte na umu da se dijete treba odmoriti, zabaviti, uživati u igri i druženju prije nego krene potpuno drugačija i zahtjevnija jesen.

Ideje za prvi dan škole

U brojnim zemljama se prvi dan škole pretvori u veliko slavlje s obitelji i prijateljima jer označava novi početak te želju za učenjem. I vaš prvi dan zaslužuje biti dan koji će ostati zapamćen. Inspirirajte se našim idejama:

1. Obilježite dan fotografiranjem ispred kućnog praga i škole 

Prvi dan škole će zasigurno obilježiti uzbuđenje, žurba i mala doza stresa, ali nikako nemojte zaboraviti napraviti jednu obiteljsku fotografiju ispred kuće ili stana te u školskom dvorištu. To su trenuci koje treba zabilježiti i uokviriti. 

2. Izradite tuljac za prvi dan škole

Tuljac za prvi dan škole

Tuljac iznenađenja za prvašiće je popularan već godinama. Možete ga kupiti u trgovinama i drogerijama, ali još veća “fora” je ako ga izradite sami. Upute za izradu su jednostavne:

 1. Pripremite hamer papir, krep papir, kolaž papir, papir za zamatanje poklona, škare, ljepilo, olovku i trake.
 2. Zarolajte hamer papir u oblik tuljca i zalijepiti.
 3. Izrežite otvor kako biste dobili pravilan okrugli oblik.
 4. Od kolaž papira izrežite ime djeteta i zalijepite na tuljac.
 5. Izrežite po želji od kolaž papira i druge simbole ili razred koji će dijete pohađati (npr. 1.A) i zalijepite na tuljac.
 6. Od krep papira izrezuckajte ukrase kojima ćete ukrasiti gornji i donji dio tuljca (rubove) kako bi tuljac bio što zanimljiviji i šareniji.
 7. Zatim ponovo od krep papira izrežite traku širine oko 30 cm i dužine gotovo dva puta više od otvora i zalijepite je unutar tuljca.
 8. Pustite sve da se osuši.
 9. Bombone, žvake, gumice, olovke zamotajte u male paketiće i ubacite u tuljac, ili ih možete ubaciti sve bez umotavanja malih poklona jer vam može stati više sitnica.
 10. Stisnite krep papir koji ste zaljepili unutar tuljca kao pri umatanju poklona i zavežite ga ukrasnom trakom.

Sadržaj tuljca može biti iznenađenje samo za vaše dijete, no mnogi ga podijele sa svojim novim prijateljima iz razreda!

3. Napišite čestitku za prvi dan škole

Osmislite personaliziranu čestitku za prvi dan škole s fotografijom vašeg djeteta. Možete sami izraditi okvir na koji ćete napisati prigodan tekst ili se možete poslužiti besplatnim online alatima za izradu čestitki kao što su:

 • Canva,
 • Adobe Spark Post, 
 • Punchbowl i sl.

4. Izradite posebnu tortu za prvi dan škole

Svako dijete ima jednu tortu koja mu je najdraža, tako da je prvi dan škole odlična prilika da se “bacite” na pripremu torte ili je, naravno, možete i naručiti. Ukrasite je imenom djeteta, svjećicom broj jedan i slovom razreda kojem dijete pripada.

5. Počnite pisati poseban dnevnik/spomenar

Sjećate li se svojih spomenara i leksikona iz osnovnoškolskih dana? Vjerujemo da ih mnogi od vas i danas imaju negdje u ormaru u kutiji s uspomenama. Osmislite jedan takav spomenar ili dnevnik za vaše dijete koji ćete započeti pisati s prvim danom škole. Emocije, doživljaji, ime učiteljice i prijatelja iz razreda… Već prvi dan će biti puno materijala kojeg vrijedi zapisati!

 

Samo jednom u životu se doživi taj prvi dan škole i polazak u prvi razred, pa ga uistinu treba učiniti posebnim. Pripremite dijete, ali trudite se ne imati prevelika očekivanja, jer previše obveza i pritiska djetetu može stvoriti odbojnost prema školi. Promatrajte vaše dijete kako se snalazi prvih nekoliko mjeseci, pružite mu potporu i motivirajte ga, a ukoliko bude potrebno razmislite o uvođenju strategije učenja koja će djetetu najbolje odgovarati. 

Vjerujte u djetetove sposobnosti, potičite njegove jake strane i prihvatite ono u čemu je slabije jer ćete ga tako pripremiti za sve izazove u školi, ali i u životu.