14.12.2023.

Školski praznici u 2024. godini – Isplanirajte svoje obiteljsko vrijeme

Školski praznici u 2024. idealna su prilika za provođenje kvalitetnog obiteljskog vremena. Uklopite školske praznike sa neradnim danima i godišnjim!

Školski praznici

Vrijeme provedeno s obitelji je vrijeme koje u današnjem užurbanom načinu životu svima najviše nedostaje. Školski praznici su idealna prilika da ispravite tu nepravdu i zato je važno na vrijeme isplanirati godišnji odmor koji ćete u potpunosti posvetiti vašim najmilijima!

Proljetni školski praznici u 2024.

Prema odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja, proljetni školski praznici počinju 28. ožujka 2024., a završavaju 5. travnja 2024. godine no treba imati na umu da nastava kreće 8. travnja. Proljetni školski praznici su vezani uz blagdan Uskrsa koji se slavi 31. ožujka, što znači da je 1. travnja 2024. godine neradni dan. Uz dobro planiranje i računanje, proljetni su praznici prilika da dobijete čak 11 dana godišnjeg odmora, a potrošite samo 6 ako vam dani vikenda ne ulaze u radne dane. Proljeće je idealno godišnje doba za kratka putovanja i aktivnosti u kojima će uživati cijela obitelj kao što su:

Naravno, vikendi se mogu pretvoriti u duži obiteljski odmor ako odlučite maksimalno iskoristiti dane godišnjeg odmora i školske praznike. S druge strane, osim za izlete i putovanja, proljetne praznike možete iskoristiti za dodatno poticanje djeteta na učenje, ali i kreativnost, u čemu su odličan izbor različite radionice za djecu

  • likovne radionice
  • glazbene radionice
  • dramske radionice
  • radionice robotike
  • eko radionice
  • filmske radionice
  • debatne radionice.

Svakako imajte na umu informaciju da su predložene radionice tijekom školskih praznika besplatne za djecu ili se plaća simbolična kotizacija pa obavezno istražite što se nudi u vašoj lokalnoj zajednici. Radionice organiziraju udruge, centri za djecu i mlade, domovi kulture, filmski savezi, centri tehničke kulture i slične organizacije koje se bave odgojem i obrazovanjem.

Ljetni školski praznici u 2024.

Ljetni školski praznici

Ljetni školski praznici znače da slijedi dugi odmor od obveza, a u 2024. godini ljetni praznici počinju 24. lipnja. Budući da Ministarstvo znanosti i obrazovanja odluku o početku nastavne godine 2024./2025. donosi tek u proljeće trenutno nema službenog datuma, ali pretpostavka je da se u školu ponovno kreće prvi ponedjeljak u rujnu, odnosno 2. rujna 2024. godine. Ljeto je, naravno, rezervirano za obiteljsko ljetovanje, ali donosimo još nekoliko prijedloga za zabavne i kvalitetno provedene ljetne školske praznike:

Osim pohađanja škole plivanja, ljetni školski praznici idealna su prilika i za iskušavanje drugih ljetnih sportova za djecu poput veslanja, vaterpola ili atletike. U svakom slučaju, ljeto nudi bezbroj mogućnosti u kojima klinci mogu uživati samostalno, ali je i prilika za obiteljsko ljeto za pamćenje. Nemojte ju propustiti!

Zimski školski praznici

Iako vam se čini da ste se “jučer” pripremali za prvi dan škole, zvono za kraj prvog polugodišta samo što nije odzvonilo.

Zimski školski praznici

Zimski školski praznici u 2023./2024.

Prvi dio zimskih školskih praznika počinje 27. prosinca 2023., a završava 5. siječnja 2024., s tim da nastava počinje 8. siječnja 2024. godine. Budući da su Božić, blagdan sv. Stjepana i Nova godina neradni dani koji su ove godine “uletjeli” u radni tjedan, spajanjem se mogu dobiti čak dva tjedna odmora.

Drugi dio zimskih školskih praznika počinje 19. veljače 2024. i završava 23. veljače 2024., ali nastava i u ovom slučaju kreće tek nakon vikenda, odnosno 26. veljače 2024. godine pa i ovdje možete planirati cijeli tjedan godišnjeg odmora ako želite. 

Svatko tko je u mogućnosti i tko je na vrijeme planirao će sigurno jedan dio zimskih školskih praznika iskoristiti za odlazak na skijanje, ali postoje i opcije za “last minute” zimovanje u Hrvatskoj koje praznike mogu pretvoriti u pravu zimsku bajku. 

Zimski školski praznici su, također, prilika da se klinci zabavljaju i uče na besplatnim radionicama, upišu školu skijanja ili neki drugi zimski sport kao što je klizanje, sanjkanje ili snowboarding. Ipak, najvažnije je iskoristiti vrijeme s obitelji pa predlažemo:

Potrudite se da zimske večeri postanu uspomene koje će obilježiti djetinjstvo vaših klinaca!

Zimski školski praznici u 2024./2025.

Dok se čeka službena odluka resornog ministarstva o početku i završetku zimskih školskih praznika u 2024./2025. godini, ono što je sigurno su neradni dani usred radnog tjedna pošto Božić, sv. Stjepan i Nova godina padaju na srijedu i četvrtak. Također, blagdan Sveta tri kralja u 2025. godini pada na ponedjeljak pa je to još jedan dan godišnjeg koji se može “uštedjeti”. Bez obzira na to što točni datumi nisu još poznati, ako razmišljate o odlasku na skijanje, već sad je vrijeme za istraživanje najpopularnijih skijališta u Hrvatskoj i susjednim zemljama kako bi pronašli najbolju ponudu za vašu obitelj.

Pametnim kombiniranjem školskih praznika, neradnih dana i godišnjeg odmora dobit ćete najbolji rezultat — vrijeme za obitelj, ali i mogućnost da najmlađi i najstariji članovi obitelji ulove vrijeme za sebe!