27.05.2020.

Plodni dani i ovulacija - Izračunajte svoje plodne dane

Pokušavate zatrudnjeti i želite znati koji su vam plodni dani? Kako bi imali najveće šanse za oplodnju - Izračunajte plodne dane na pravilan način!

Bilo da želite zarudnjeti ili ne, bitno je znati kada su plodni dani. Najčešće korištena metoda za praćenje plodnih dana, aplikacija na mobitelu, često može biti neprecizna. Svaka žena ima specifično trajanje menstrualnog ciklusa (od prvog dana zadnje do prvog dana sljedeće mjesečnice) i ponekad su bitnije promjene koje žena osjeća oko dana ovulacije nego što govore suhoparni izračuni na mobitelima.

Kako bismo vam olakšali brojanje plodnih dana, pojasnit ćemo što su i kako se računaju plodni dani.

Izračun plodnih dana

Žena može zatrudnjeti samo nekoliko dana tijekom ciklusa. Ako pokušavate zatrudnjeti, problem predstavlja “pogoditi” plodne dane. Spolni odnos poželjno je imati nekoliko dana prije ili na sam dan ovulacije.

Život muškog sjemena (spermija) traje od tri do pet dana, tako da mogu u maternici i jajovodu “pričekati” trenutak izbacivanja jajne stanice iz jajnika, odnosno ovulaciju. Oplodnja ženskog jajašca zbiva se u početnom dijelu jajovoda, stoga plodno razdoblje traje od 12 do 24 sata nakon ovulacije. Nakon toga ne može doći do oplodnje jer je jajna stanica stigla “predaleko”, tj. u područje izlaza iz maternice.

Menstrualni ciklus u prosjeku može trajati od 21 do 35 dana, a prosječno iznosi 28 dana. Kod žena koje imaju redoviti menstrualni ciklus:

 • svakih 28 dana plodni dani bi bili od 12. do 15. dana ciklusa
 • svaka 23 dana plodni dani bi bili od 8. do 12. dana ciklusa
 • svakih 35 dana plodni dani bi bili od 18. do 22. dana ciklusa

Korištenjem kalkulatora, koji se lako mogu naći na internetu, jednostavno ćete dobiti informaciju koji bi to bili datumi plodnih dana. Kalkulator će od vas zatražiti prvi dan zadnje menstruacije, kao i duljinu trajanja ciklusa.

Ukoliko niste u mogućnosti koristiti kalkulatore, jednostavno oduzmite dva tjedna od očekivanog datuma početka sljedeće menstruacije i otprilike ćete dobiti dan kada bi trebala biti ovulacija. Umanjite taj datum za tri dana i dobit ćete otprilike početak plodnih dana te dodajte još jedan dan nakon datuma ovulacije i dobit ćete kraj plodnih dana.

Problem nastaje u tome što ne mora baš svaki menstrualni ciklus trajati jednak broj dana, a kod nekih žena može biti potpuno nepravilan. Tim ženama teško je pomoću kalkulatora odrediti plodne dane pa se moraju osloniti na iskustvo i simptome ovulacije.

Što je ovulacija

Ovulacije je trenutak izbacivanja zrele jajne stanice iz jajnika koju tada “usisava” početni dio jajovoda. 

Menstrualni ciklus ovisi o hormonima:

 • estrogenu i progesteronu – hormonima koje proizvodi jajnik; estrogen je hormon prvog dijela menstrualnog ciklusa, a progesteron drugog dijela koji počinje nakon ovulacije
 • FSH (folikul stimulirajućem hormonu) i LH (hormon luteinizacije) – hormonima hipofize (žlijezde koja se nalazi u mozgu); hormon luteinizacije odgovoran je za trenutak ovulacije

Ovulacijom se izbacuje jedna jajna stanica iz jajnika sredinom ciklusa i najčešće je  jednostrana tj. iz jednog jajnika. Ukoliko je obostrana i dođe do oplodnje obje jajne stanice, nastat će tzv. dvojajčani blizanci.

Simptomi ovulacije

Uputno je da žena koja planira trudnoću prati svoje menstrualne cikluse, kao i simptome koji se javljaju u određenim danima ciklusa. Time će steći iskustvo kada bi mogli biti plodni dani.

Simptomi ovulacije kod većine su žena praćeni:

  • jednostranom bolnošću u području lijevog ili desnog jajnika
  • pojačanom spolnom željom (libidom)
  • vodenastom sekrecijom iz rodnice — pojačani iscjedak manje gustoće
  • povišenjem bazalne temperature tijela za 0,5 do 10C — najbolje je svakodnevno mjeriti u isto vrijeme dana (npr. odmah ujutro nakon buđenja), preciznije je ukoliko se termometar stavi pod jezik
  • bolnost i napetost dojki
  • točkasto (spotting) krvarenje iz rodnice — oskudno sukrvavi trag ili smećkasti oskudni iscjedak za koji je dovoljan jedan dnevni menstrualni uložak
  • rjeđe su prisutne glavobolja i mučnina
  • test hormona luteinizacije (LH) iz urina (prisutan je u mokraći i poraste 24 do 36 sati prije ovulacije) ili iz sline

Mitovi oko ovulacije

Mit 1: ovulacija uvijek nastupa 14. dan menstrualnog ciklusa

Netočno: treba računati na promjenjivost svakog ciklusa koji iznosi od 21 do 35 dana, ali i na neredovitost ciklusa koji nekad iznose i po par mjeseci.

Mit 2: zatrudnjeti se može samo na dan ovulacije

Netočno: Spermiji (muško sjeme) mogu preživjeti i do pet dana, tako da mogu “pričekati” ovulaciju i jajnu stanicu.

Mit 3: spolne odnose treba imati svakodnevno tijekom plodnih dana 

Netočno: iz prethodnog objašnjenja jasno je i zašto. Bolje je prije spolnih dana nemati spolne odnose četiri do pet dana, čime se poboljšava kvaliteta i količina muškog sjemena (spermija).

Mit 4: ovulacija je uvijek bolna 

Netočno: tek oko 20% žena tijekom ovulacije osjeća različite stupnjeve bolnosti, a i nije nužno da je svaka ovulacija bolna kod iste žene.

Mit 5: položaj prilikom spolnog odnosa bitan je kod ovulacije 

Netočno: bez obzira na položaj, bitnije je ostati ležati nakon spolnog odnosa kraće vrijeme, a ne odmah ustati, kako bi što veći dio muškog sjemena imao vremena krenuti put maternice i jajovoda.

Mit 6: ukoliko je prije korištena kontracepcija, teže se može imati ovulaciju

Netočno: nakon korištenja tableta ili materničnog uloška (spirala) kao metode kontracepcije treba pričekati mjesec ili dva da se menstrualni ciklus ustali kako bi znali računati plodne dane.

Mit 7: tjelesna težina nema veze s ovulacijom

Netočno: pretjerana tjelesna težina, ali i pretjerana mršavost, remeti redovitost menstrualnog ciklusa, a time i otežava računanje plodnih dana.

Mit 8: žena mora doživjeti orgazam tijekom spolnog odnosa kako bi došlo do ovulacije

Netočno: ovulacija ovisi o hormonima koji je uzrokuju, a ne o vrhuncu spolnog užitka.

Koliko je siguran spolni odnos bez zaštite u “neplodnom” razdoblju?

Kod žena koje uglavnom imaju redoviti menstrualni ciklus od 28 dana sigurni dani su prvih sedam dana menstrualnog ciklusa i nakon 21. dana ciklusa. Za takav pristup “zaštite” periodičnost ciklusa treba pratiti bar šest mjeseci i računati da su normalne varijacije od 28 do 32 dana.

Kod žena koje nemaju redoviti ciklus ova metoda nije učinkovita. Najbitnije je naučiti prepoznavati simptome ovulacije te onda i izbjegavati spolne odnose ukoliko se ne želite zaštiti drugim metodama.

Računanje plodnih dana nekome je lagano, a nekome predstavlja nemoguću misiju. Ukoliko se želite uhvatiti u koštac s rješavanjem problema, bitno je spoznati koliko vam traje menstrualni ciklus, koliki je raspon promjenjivosti istog te naučiti prepoznavati znakove tijela koje vas upućuje na moguću ovulaciju.Osloniti se samo na aplikacije kalkulatora ovulacije nije uvijek dostatno niti sigurno. Odvojite vrijeme od nekoliko mjeseci i strpljivo pratite promjene koje primjećujete prilikom menstrualnog ciklusa. Korištenjem testova za ovulaciju možete steći dodatnu sigurnost u procjenama kada su plodni dani. Ukoliko vam sve to predstavlja preveliki problem, zatražite pomoć liječnika.

Članak napisao:

Duško Pall, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, uži specijalist fetalne medicine i opstetricije

dr.med. diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Od 2002-2006.g. je na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tijekom specijalizacije polaže poslijediplomski tečaj endoskopske ginekološke kirurgije (laparoskopija, histeroskopija) Ian Donald, poslijediplomski tečaj ginekološko opstetričkog ultrazvuka u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, te poslijediplomski tečaj kolposkopije u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Od 2006-2015. godine radi u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac na Odjelu ginekologije i opstetricije kao specijalist. Od kraja 2015. g. zaposlenik je Doma zdravlja Zagreb Zapad u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u ambulanti na Srednjacima . Početkom 2019. stiče naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije. Kao vanjski suradnik trenutno radi u Poliklinici Gemini Plus kao i Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika.

Ostali članci