03.07.2024.

Folikulometrija ─ kada se radi i kako izgleda postupak?

Više je razloga za folikulometriju i ne veže se nužno samo uz planiranje trudnoće. Saznajte kada se radi te kako izgleda postupak!

Folikulometrija

Folikulometrija je postupak praćenja rasta folikula unutar jajnika kako bi se dobila što kvalitetnija informacija u vezi kvalitete menstruacijskog ciklusa kao i o mogućnosti ostvarivanja trudnoće. Folikul je tvorba u jajniku u kojoj dolazi do sazrijevanja jajnih stanica i u većini ciklusa samo jedna jajna stanica dosegne potpunu zrelost i dolazi do ovulacije, dok ostale stanice propadaju. Upoznat ćemo vas s osnovnim značajkama ove metode, kako se radi, kako se trebate pripremiti za postupak i što određeni rezultati otkrivaju o vašem menstruacijskom ciklusu. 

Što je folikulometrija?

Žena može zatrudnjeti samo nekoliko dana tijekom menstruacijskog ciklusa. Problem je “pogoditi” baš plodne dane. Spolni odnos je poželjno imati nekoliko dana prije ili na sam dan ovulacije. 

Život muškog sjemena (spermija) je oko tri do pet dana, tako da mogu u maternici i jajovodu “pričekati” trenutak izbacivanja jajne stanice iz jajnika (ovulaciju). Oplodnja ženskog jajašca zbiva se u početnom dijelu jajovoda tako da je plodno razodblje 12 do 24 h nakon ovulacije. Nakon toga ne može doći do oplodnje jer je jajna stanica stigla “predaleko”, tj. u području izlaza iz maternice.

Menstrualni ciklus u prosjeku može trajati od 21 do 35 dana, a prosječno iznosi 28 dana. Radi utvrđivanja plodnih dana koristi se i folikulometrija.

Folikulometrija je metoda praćenja rasta i broja folikula unutar oba jajnika, a pregled se obavlja ultrazvučnom sondom:

  • vaginalnom sondom (kroz rodnicu) – ako ste imali spolne odnose
  • abdominalnom sondom (preko trbuha) – ako niste imali spolne odnose ili radi operacijskog zahvata nije uputno koristiti vaginalnu sondu.

Tijekom menstruacijskog ciklusa više se puta radi ultrazvučni pregled. Folikulometrija obično započinje 9. dan menstruacijskog ciklusa. Folikulometrijom se određuje broj folikula i vodeći folikul u jajniku kod kojeg će doći do ovulacije, a najčešće koristi kod metoda potpomognute oplodnje kada se ultrazvučno prati učinak terapije i odabir dana za daljnji postupak.

Metoda daje korisne informacije o danu moguće ovulacije, kao i o započinjanju plodnih dana, što parovima koji žele trudnoću olakšava ostvarivanje iste. Folikuli veličine od 16 do 20 mm sposobni su za ovulaciju.

Kod kvalitetnijih ultrazvučnih uređaja postoje i programi koji automatski izbroje folikule u oba jajnika. Folikule manje od deset milimetara nije potrebno registrirati, dok broj ostalih folikula govori o kvaliteti jajnih stanica, a time i o kvaliteti menstruacijskog ciklusa, što olakšava ginekološku procjenu mogućnosti zatrudnjivanja.

Kada se radi folikulometrija?

Folikulometrija se obavlja u slučaju otežanog ostvarivanja trudnoće ili kod neredovitih ciklusa kod kojih žena ne može odrediti plodne dane. Kao metoda može poslužiti u dijagnosticiranju poremećaja menstruacijskog ciklusa uz dodatnu obradu.

Folikulometrija služi u praćenju uspješnosti terapije i donošenju odluke o poduzimanju drugih potrebnih postupaka tijekom potpomognute oplodnje. Ultrazvučno praćenje rasta i broja folikula u oba jajnika obično započinje 9. dan menstruacijskog ciklusa. Radi praćenja dinamike rasta folikula, kao i određivanje tzv. vodećeg folikula koji će dovesti do ovulacije, pretraga se ponavlja 11., 14. i 16. dan menstruacijskog ciklusa, što prvenstveno ovisi o trajanju ciklusa. Dan započinjanja folikulometrije može biti i raniji, a sve ovisi o dogovoru sa vašim ginekologom. Kod žena s neredovitim ciklusima folikulometrija se može raditi duže ili kraće od prije navedenog.

Ultrazvučni prikaz jajnika prilikom folikulometrije

Koja je cijena folikulometrije?

Folikulometrija se obavlja besplatno u ustanovama koje imaju ugovor sa HZZO-om – bolnice, domovi zdravlja i sl. U privatnim ustanovama folikulometrija se naplaćuje po pregledu oko 15 EUR, a neke ustanove nude naplatu u paketu (sve potrebne folikulometrije) do 160 EUR.

Kako se pripremiti za postupak?

Za folikulometriju nije potrebna posebna priprema. Potrebno je javiti se ginekologu početkom menstruacije kako biste se dogovorili o danu početka folikulometrije. Redovitim praćenjem menstruacijskog ciklusa steći ćete uvid o mogućim danima kada se može planirati folikulometrija.

Dva do tri dana prije pretrage treba izbjegavati korištenje vaginaleta kako ne bi umanjile kvalitetu slike.

Kako izgleda postupak folikulometrije?

Folikulometrija se obavlja na ginekološkom stolu u standardnoj poziciji. Vaginalnom ultrazvučnom sondom se broje folikuli jednog pa drugog jajnika.

Ultrazvuk preko trbuha (abdominalnom sondom) se rijetko radi jer je većina žena imala spolne odnose pa nije potrebno koristiti ovu metodu. Prilikom izvođenja folikulometrije abdominalnom sondom potreban je pun mokraćni mjehur jer se time omogućava bolji prikaz jajnika.

Registrira se točan broj folikula na svakom jajniku određene veličine, npr. koliko ih je veličine 11mm, 13mm, 15mm, itd. Folikuli manji od 10 mm se izražavaju kao jedinstven ukupni broj. Određuje se mogući tzv. vodeći folikul koji će dovesti do ovulacije. Ako je više vodećih folikula na jednom ili na oba jajnika moguća je višeplodna trudnoća, što je rijetkost.

Termin sljedeće folikulometrije planira se u dogovoru s ginekologom i to je obično razmak od dva do tri dana. Pretraga je bezopasna i bezbolna, tako da nakon iste nije potrebno mirovanje niti bolovanje pa možete nastaviti s dnevnim aktivnostima.

 

Folikulometrija je bezbolna i bezopasna metoda koja pomaže u planiranju i ostvarivanju trudnoće. Najčešće je koriste subspecijalisti humane reprodukcije radi praćenja uspješnosti terapije za stimulaciju ovulacije, kao i radi planiranja daljnjeg postupanja u potpomognutim metodama oplodnje. Folikulometrija omogućava uvid u mogući početak plodnih dana kako bi parovima olakšala brže ostvarivanja željene trudnoće, a naročito kod žena koje ne prepoznaju znakove ovulacije ili imaju neredovite menstruacijske cikluse. 

Članak napisao:

Duško Pall, dr. med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije, diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Od 2002-2006.g. je na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tijekom specijalizacije polaže poslijediplomski tečaj endoskopske ginekološke kirurgije (laparoskopija, histeroskopija) Ian Donald, poslijediplomski tečaj ginekološko opstetričkog ultrazvuka u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, te poslijediplomski tečaj kolposkopije u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Od 2006. do 2015. godine radi u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac na Odjelu ginekologije i opstetricije kao specijalist. Od kraja 2015. god. zaposlenik je Doma zdravlja Zagreb Zapad u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u ambulanti na Srednjacima. Početkom 2019. stiče naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije. Kao vanjski suradnik trenutno radi u Poliklinici Gemini Plus kao i Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika.

Ostali članci