29.07.2020.

Lovor - Ljekovitost (Recepti za sirup, čaj, ulje)

Jeste li znali da možete pripremiti vlastiti sirup protiv kašlja, koji nije samo prirodan već je i izuzetno učinkovit? Za vas smo našli lagane recepte.

Lovor je porijeklom iz mediteranske regije i njegovi poznati listovi posjeduju antikancerogena, protuupalna i antibakterijska svojstva. Sušeni ili svježi listovi koriste se kao začin kod pripreme variva, juha, gulaša i kiseljenja zimnica. Od lovora se može pripremiti čaj, ulje, sirup, tinktura ili mast.

Lovor

Lovor (Laurus nobilis) je višegodišnji zimzeleni grm ili stablo s tamnozelenim, kožastim, aromatičnim listovima. Latinsko ime dolazi od riječi laurus, što znači slavljen i nobilis, što znači plemenit. Lovor potječe iz Male Azije, otkud se proširio po mnogim zemljama oko Sredozemnog mora, a može uspijevati i na obalama Crnog mora. 

U Hrvatskoj se lovor uzgaja duž jadranske obale kao začinska, ukrasna i ljekovita biljka. Listovi se beru u kasnu jesen te suše u hladu, na toplom i prozračnom mjestu. Okus lovorovog lista je pomalo gorak, a miris jak i aromatičan. Kod primjene lovorovog lista u kulinarstvu list se obično vadi iz jela prije konzumacije. Lovorov list u značajnijim količina sadrži:

 • vitamin C
 • vitamin A
 • vitamin B6
 • riboflavin
 • niacin
 • željezo
 • magnezij
 • selen
 • kalcij.

Ovaj začin sadrži mnoge hlapljive aktivne komponente kao što su α-pinen, ß-pinen, mircen, limonen, linalool, metal-kavikol, neral, α-terpineol, geranil acetat, eugenol i kavikol. Poznato je da su ovi spojevi antiseptičkih i antioksidativnih svojstava, povoljno djeluju na probavu te se za neke od njih smatra da imaju antikancerogena svojstva.

Za što se koristi?

Najčešća primjena lovora je kao začin u kulinarstvu — dodaje se u jela od mesa i ribe, oplemenjuje okus jelima od povrća i koristi se kod pripreme zimnice kiseljenjem

Lovor se koristi i u kozmetičke svrhe za tretiranje kose kod peruti, suhog tjemena i gubitka kose te za tretiranje akna i ožiljaka na koži. Lovor se u narodu također koristi i kao repelent protiv insekata i komaraca

Ljekovita svojstva lovora

 • Lovorov list koristi za se smirivanje želuca i napuhnutosti trbuha. Koristi se i kod gubitka apetita, smiruje simptome iritabilnog kolona, a enzimi iz lovorovog lista pomažu lakšu probavu proteina iz hrane.
 • Lovor ima snažna diuretička svojstva te može izazvati povraćanje kod konzumacije toksične tvari.
 • Koristi se kod liječenja gljivičnih oboljenja, osobito vrsta roda Candida.
 • Čaj i sirup od lovora koriste se kod problema respiratornog sustava uslijed prehlade ili bronhitisa. Lovor je povoljan za konzumaciju kod djece i odraslih.
 • Lovor pomaže kod regulacije razine šećera u krvi na način da poboljšava funkciju inzulinskih receptora.
 • Lovorovi listovi sadrže jedinstveni fitonutrijent partenolid, koji može smanjiti upalu i iritaciju ako se lokalno nanese na zahvaćena područja, poput bolnih zglobova ili područja zahvaćenih artritisom.
 • Linalool iz lovorovog lista pomaže u smanjenju hormona stresa i opuštanju organizma.
 • Esencijalna ulja lovorovog lista mogu se primijeniti kod reumatizma i dermatitisa.

Lovor – recepti

Čaj od lovora

Konzumacija čaja od lovora pomaže u regulaciji probave, olakšanju simptoma prehlade i gripe, ublažava bol, otvara apetit te djeluje umirujuće. Za pripremu čaja od lovorovog lista potrebno vam je:

 • 250 ml vode
 • 2 do 3 lista lovora.

Suhe ili svježe listove lovora usitnite i prelijte kipućom vodom. Na laganoj vatri kuhajte čaj desetak minuta. Kada je čaj kuhan, posudu maknite s vatre i držite poklopljeno od pet do 10 minuta. Čaj zatim procijedite te po želji dodajte limun i/ili med.

Ovdje možete pročitati o čaju od đumbira i njegovim benefitima za zdravlje.

Sirup od lovora

Sirup od lovora pomaže kod olakšanja simptoma prehlade i gripe, osobito suhog kašlja. Sirup je nakon pripreme potrebno čuvati u hladnjaku. Konzumira se jedna čajna žličica nekoliko puta na dan do poboljšanja simptoma. Njegova priprema vrlo je jednostavna, a sve što vam treba je:

 • 250 ml vode
 • 6 listova lovora
 • 6 žlica smeđeg šećera ili meda
 • limunov sok.

Prokuhajte lovorov list kao za čaj desetak minuta, zatim izvadite lišće lovora i dodajte šećer ili med i sok od jednog limuna. Miješajte sve zajedno dok se šećer u potpunosti ne otopi.

Lovorovo ulje 

Lovorovo ulje primjenjuje se kod bolnih zglobova i migrene na način da se mala količina ulja utrlja na bolne zglobove, odnosno na sljepoočnicu kod snažnih glavobolja i migrena. Oralnom primjenom utječe na zdravlje gastrointestinalnog sustava, bubrega i jetre. Za izradu lovorovog ulja potrebno je:

 • 250 mL maslinovog ulja
 • 30 g lista lovora.

Listove lovora usitnite i prelijte maslinovim uljem. Ovako pripremljenu smjesu čuvajte na tamnom mjestu u staklenoj boci 14 dana. Bocu s uljem i lovorom potrebno je povremeno protresti. Nakon 14 dana, ulje procijedite te čuvajte i dalje na tamnom mjestu.

Konzumacija lovora i pripravaka od lovora ne preporuča se trudnicama i dojiljama zbog nedostatka informacija o štetnosti. Osobama oboljelima od dijabetesa preporuča se oprez i praćenje razine šećera u krvi ukoliko konzumiraju lovor u terapeutskim dozama. Preporuča se da se pri primjeni konzultirate s ljekarnikom, koji će pri procjeni doze i opravdanosti korištenja, uzeti u obzir i zdravstveno stanje te eventualnu terapiju lijekovima te moguće interakcije. 

Bratković

Članak napisao:

Nenad Bratković

mag. nutricionizma, univ. mag. fitofarmacije i dijetoterapije - Nakon završenog studija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, poslijediplomski specijalistički studij Fitofarmacije s dijetoterapijom je završio 2013. godine na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme fakultetskog obrazovanja još 2004. godine stječe prva iskustva u savjetovalištu za sportsku prehranu, a istovremeno od 2007. godine pokreće vlastito nutricionističko savjetovalište koje nosi naziv NutriKlinika. Organizator je 1.NutriKlinika simpozija na temu “Integrativan pristup zdravlju žene”. Član je znanstvenog odbora Hrvatske udruge za bolesti štitnjače. Stručni je suradnik Udruge oboljelih od celijakije Celivita. u U posljednje je tri godine član medicinske službe i službeni nutricionist KK Cedevita Zagreb, u posljednjim godinama najuspješnijeg košarkaškog kluba u Hrvatskoj Voditelj je i vlasnik NutriKlinike, nutricionističke ordinacije za dijetoterapiju i sportsku prehranu, utemeljene 2007. godine te direktor tvrtke NutriConsult d.o.o. Pasionirani je zaljubljenik u sport, a naročito u trčanje i košarku. Trenira dugoprugaško trčanje – polumaraton i maraton. Otrčao je do sada 8 polumaratona.

Ostali članci