13.05.2024.

Selen - bogati izvori selena u hrani i njegovi benefiti

Nedostatak selena u organizmu može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema stoga je vrlo bitno znati koji su bogati izvori selena u hrani.

Selen u prehrani

Selen je esencijalni mineral u tragovima koji se može naći u raznim namirnicama kao što su brazilski orasi, plodovi mora, meso, jaja i cjelovite žitarice. Ima ključnu ulogu u ljudskom zdravlju djelujući kao snažan antioksidans, pomažući u zaštiti stanica od oksidativnog oštećenja. Osim toga, selen podržava pravilno funkcioniranje imunološkog sustava, doprinosi zdravlju štitnjače i može imati ulogu u smanjenju rizika od određenih vrsta raka.

Benefiti selena

Selen za štitnjaču

Neke su kliničke studije pokazale da će nedostatak selena povećati prevalenciju nekoliko vrsta bolesti štitnjače. Pokazalo se da liječenje selenom kod pacijenata s Gravesovom oftalmopatijom odgađa napredovanje bolesti i poboljšava kvalitetu života. Dodatak selena u Hashimotovom tireoiditisu bio je povezan sa smanjenim razinama protutijela i poboljšanom ultrazvučnom strukturom štitnjače. Kod raka štitnjače, različiti dodaci selena pokazali su različito antikancerogeno djelovanje. Međutim, objavljeni rezultati i dalje su proturječni i još uvijek je potrebno više kliničkih dokaza da bi se odredio klinički značaj selena.

Selen za imunitet

Selen igra ključnu ulogu u podršci imunološkom sustavu pridonoseći proizvodnji i aktivnosti selenoproteina koji su ključni za imunološku funkciju. Jedan od ključnih selenoproteina je glutation peroksidaza, koja djeluje kao antioksidans i pomaže u zaštiti imunoloških stanica od oksidativnog oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima. Selen također pomaže regulirati imunološke reakcije, pomažući tijelu da se obrani od infekcija i virusa.

Selen za plodnost

Selen podržava reproduktivno zdravlje, osobito kod muškaraca, igrajući ulogu u proizvodnji i funkcioniranju sperme. To je bitna komponenta selenoproteina koji pomažu u zaštiti stanica sperme od oksidativnog oštećenja, osiguravajući njihovu cjelovitost i pokretljivost. Odgovarajuće razine selena povezane su s poboljšanom kvalitetom sperme i plodnošću. Osim toga, selen može pridonijeti smanjenju rizika od urođenih mana, iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti razumjela njegova točna uloga u reproduktivnom zdravlju. 

Selen za antioksidativnu zaštitu

Glutation peroksidaza je glavni selenoprotein prisutan u ljudskom tijelu, koji pomaže u kontroli prekomjerne proizvodnje slobodnih radikala na mjestu upale. Osim glutation peroksidaze, drugi selenoproteini uključuju selenoprotein-S koji regulira upalne citokine i selenoprotein-P koji služi kao induktor homeostaze. Pomažući u uklanjanju slobodnih radikala, selen pomaže u zaštiti tkiva i organa od oksidativnog oštećenja te pridonosi cjelokupnom zdravlju i dugovječnosti.

Selen za prevenciju karcinoma

Selen djeluje kao antioksidans i može pomoći u zaštiti stanica od oštećenja DNK i mutacija koje mogu dovesti do razvoja raka. Neke su studije pokazale korelaciju između viših razina selena u tijelu i nižeg rizika od raka poput raka prostate, pluća i debelog crijeva. Međutim, važno je napomenuti da pretjerani unos selena može imati štetne učinke, stoga je bitno postići uravnotežen unos selena putem prehrambenih izvora, a ne dodataka prehrani. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se bolje razumjeli precizni mehanizmi pomoću kojih selen može pomoći u prevenciji raka.

Selen za kardiovaskularni sustav

Kao antioksidans, selen pomaže u sprječavanju oksidativnog stresa u stjenkama krvnih žila, smanjujući rizik od oštećenja i razvoja stanja poput ateroskleroze. Osim toga, selen može igrati ulogu u regulaciji krvnog tlaka i održavanju ukupnog zdravlja srca. Dok je selen samo jedan od mnogih čimbenika koji utječu na zdravlje kardiovaskularnog sustava, njegova prisutnost u uravnoteženoj prehrani može doprinijeti nižem riziku od srčanih bolesti i poboljšanju kardiovaskularne funkcije.

Bogati izvori selena u prehrani

Brazilski orasi bogati selenom

Količina selena u hrani može varirati ovisno o nekoliko čimbenika, poput sadržaja u tlu — biljke apsorbiraju selen iz tla, tako da sadržaj selena u hrani biljnog podrijetla ovisi o razinama selena u tlu na kojem se uzgajaju. Regije s tlom bogatim selenom obično će dati hranu s višim sadržajem selena. Razine selena također mogu varirati u usjevima sezonski zbog promjena u vlažnosti tla i drugih čimbenika okoliša. Namirnice koje se smatraju najboljim izvorom selena su:

 1. brazilski orasi
 2. riba i morski plodovi (npr. tuna, škampi, sardine, losos)
 3. nemasno meso (npr. piletina, puretina, svinjetina, govedina)
 4. jaja
 5. cjelovite žitarice (npr. smeđa riža, zobene pahuljice)
 6. mliječni proizvodi (npr. mlijeko, sir, jogurt)
 7. sjemenke suncokreta
 8. leća i grah
 9. gljive
 10. indijski oraščići.

Nedostatak selena

Nedostatak selena može uzrokovati niz simptoma. Najčešći su:

 • neplodnost kod muškaraca i žena
 • slabost mišića
 • umor
 • mentalna magla
 • gubitak kose
 • oslabljeni imunološki sustav.

Važno je napomenuti da je nedostatak selena relativno rijedak u dobro uravnoteženoj prehrani u regijama s odgovarajućom razinom selena u tlu. Međutim, to može biti zabrinjavajuće u područjima s nedostatkom selena u tlu ili kod pojedinaca s određenim prehrambenim ograničenjima ili kod stanja s oštećenom funkcijom crijeva. Keshanova bolest, potencijalno smrtonosna kardiomiopatija s nekrozom miokarda, rezultat je kombinacije nedostatka selena zbog lošeg unosa hranom i sekundarne virusne infekcije. Kashin-Beckova bolest, koja se uglavnom viđa u Kini i povezana je s konzumiranjem hrane uzgojene na tlu s nedostatkom selena, rezultat je kombiniranog nedostatka selena i joda u prehrani, koji se može ublažiti suplementacijom. Kronični nedostatak selena također se može pojaviti kod osoba oboljelih od celijakije, osoba s malapsorpcijom i dugotrajnom parenteralnom prehranom s nedostatkom selena.

Toksičnost selena

Toksičnost selena, poznata kao selenoza, može se pojaviti kada pojedinci konzumiraju prekomjerne količine selena, bilo putem dodataka prehrani ili iz hrane bogate selenom. Simptomi trovanja selenom mogu uključivati:

 • ​​gastrointestinalne probleme
 • gubitak kose i noktiju
 • umor
 • razdražljivost
 • i još teže neurološke simptome. 

Kronična izloženost visokim razinama selena može dovesti do težih zdravstvenih problema, poput oštećenja bubrega i jetre. Ključno je naglasiti da je toksičnost selena rijetka i da se obično javlja samo kod znatnog prekomjernog konzumiranja, znatno iznad preporučenog unosa u prehrani (RDA). Stoga je preporučljivo dobivati ​​selen prvenstveno iz prirodnih prehrambenih izvora kako bi se izbjegao rizik od toksičnosti.

Selen u trudnoći

Selen je važan tijekom trudnoće jer ima ulogu u održavanju zdravlja majke i fetusa. Adekvatan unos selena nužan je za pravilan razvoj bebinog mozga, imunološkog sustava i štitnjače. Također pomaže u zaštiti od oksidativnog stresa, koji može biti posebno važan tijekom trudnoće kada se povećavaju zahtjevi tijela za antioksidansima. Međutim, treba izbjegavati pretjerani unos selena, jer može biti štetan i za majku i za dijete. 

Trudnice bi trebale nastojati zadovoljiti svoje potrebe za selenom kroz uravnoteženu prehranu koja uključuje hranu bogatu selenom, a ako je potrebno, posavjetovati se s liječnikom za smjernice o suplementaciji kako bi osigurali zdravu trudnoću.

Selen je mineral u tragovima koji ima veliku važnost za ljudsko zdravlje. Služi kao bitna komponenta selenoproteina, enzima ključnih za razne tjelesne funkcije. Selen igra ključnu ulogu u antioksidativnoj obrani, također pomaže u radu štitnjače, regulira metabolizam i proizvodnju energije. Selen može doprinijeti prevenciji raka, zdravlju srca, reproduktivnom zdravlju i cjelokupnoj kognitivnoj funkciji. Međutim, održavanje ravnoteže je ključno, jer prekomjerni unos selena može dovesti do štetnih učinaka. Uključivanje hrane bogate selenom u prehranu pomaže osigurati optimalne zdravstvene prednosti i zaštitu od zdravstvenih problema povezanih s njegovim nedostatkom.

Barbara Kolarić

Članak napisala:

Barbara Kolarić, magistra nutricionizma i znanosti o hrani

Diplomirala je 2018. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Tijekom studija je aktivno sudjelovala na nekoliko međunarodnih znanstveno-stručnih skupova te joj je dodijeljena rektorova nagrada za seminarski rad iz predmeta Upravljanje sigurnošću i kvalitetom hrane po nazivom “Zviždači”. Radi u NutriKlinici – nutricionističkom centru za dijetoterapiju i sportsku prehranu magistra Nenada Bratkovića. Redovito pohađa edukacije, stručne skupove i kongrese te se trajno usavršava iz šireg područja nutricionizma, s naglaskom na dijetoterapiju koji joj je u užem području stručnog interesa. U slobodno vrijeme voli čitati, planinariti i putovati.

Ostali članci