02.04.2024.

Strije - Kako nastaju, gdje se javljaju i savjeti za spriječavanje

Sa strijama se susreće velik broj žena. Strije se javljaju najčešće na mjestima koja su najviše izložena rastezanju kože.

Kako ukloniti strije?

Strije (striae distensae) česte su promjene kože koje se prezentiraju kao linearne, atrofične (uvučene) linije. Obično su ljubičaste ili crvene boje u ranoj fazi nastanka, odnosno svijetle i atrofične u kasnijoj fazi. Veličina i širina strija znatno varira — mogu biti široke od nekoliko milimetara do jednog centimetra, a duge do dvadesetak centimetara.  Nastanak strija povezuje se s naglim rastezanjem kože i utjecajem hormona. Najčešće se pojavljuju u trudnoći, u pubertetu, kod naglih promjena tjelesne težine ili kao posljedica primjene određenih lijekova. 

Kako nastaju strije?

Strije nastaju zbog prebrzog rastezanja kože, što vezivno tkivo srednjeg sloja kože ne može pratiti te dolazi do oštećenja kože.

Strije u trudnoći 

Strije u trudnoći ili striae gravidarum ima više od 80% trudnica, tako da se strije u trudnoći smatraju fiziološkim promjenama kože u trudnoći. Strije u trudnoći nastaju zbog povećane hormonske aktivnosti i naglog rastezanja kože. 

Obično se pojavljuju u šestom i sedmom mjesecu trudnoće, a najčešće su smještene postranično na trbuhu, prsima, bedrima, leđima lumbalno, stražnjici i nadlakticama. 

Strije u pubertetu 

Strije se u pubertetu mogu javiti i u djevojčica i dječaka. Obično nastaju nakon 15. godine života, iako se mogu vidjeti i ranije. Na nagli nastanak strija utječu nagli rast, promjene tjelesne težine i hormoni. U djevojaka se u pubertetu strije najčešće javljaju na prsima i bedrima, a u mladića se strije zbog brzog rasta najviše vide na leđima.  

Strije zbog nagle promjene tjelesne težine 

Strije nastaju i pri naglom povećanju tjelesne težine, a mogu se javiti i kod naglog povećanja mase mišića, što se može vidjeti kod body buildera. Ovaj tip strija može nastati i kod naglog gubitka tjelesne težine.

Strije zbog zdravstvenih problema 

Liječenje visokim dozama sistemskih kortikosteroida, kao i nekontrolirana primjena lokalne kortikosteroidne terapije, mogu kao neželjenu reakciju imati pojavu strija.  Cushingov sindrom, pri kojem tijelo proizvodi više kortikosteroida, dovodi do bržeg povećanja tjelesne težine i slabije kvalitete vezivnog tkiva. Marfanov sindrom, koji je vezan uz promijenjenu kvalitetu vezivnog tkiva, također može biti vezan uz nastanak strija.

Strije zbog genetike 

Genetika ima veliku ulogu u nastanku strija, no mehanizmi nasljeđivanja nastanka strija su nejasni. Pretpostavlja se da se radi o nasljeđivanju vezanom uz tip i elastičnost kože, odnosno do koje se mjere koža može rastegnuti, a da ne dođe do oštećenja kolagenih vlakana u srednjem sloju kože.

Gdje se pojavljuju strije?

Strije se najčešće pojavljuju na mjestima koja su najviše izložena rastezanju kože, kao što je koža trbuha, bedara, stražnjice, nadlaktica, bokova i donjeg dijela leđa.

Strije na trbuhu

Strije na koži trbuha najčešće su u trudnica zbog naglog rastezanja kože i hormonalnog utjecaja. Obično postaju vidljive u drugoj polovini trudnoće. Strije na trbuhu mogu nastati i zbog debljanja uslijed nezdravog načina života.  

Strije na bedrima

Strije na nogama i na bedrima nastaju obično uslijed brzog debljanja i nezdravog sjedilačkog načina života. Strije na bedrima češće su u djevojaka i žena. 

Strije na stražnjici

Strije na stražnjici češće su u žena i obično nastaju zbog debljanja, utjecaja hormona i nezdravog načina života. 

Strije na grudima

Strije na grudima najčešće se javljaju u djevojaka i žena zbog rastezanja kože uslijed hormonalnih promjena. U pubertetu strije na grudima nastaju kada se grudi u relativno kratkom vremenu povećaju, a sama koža teško podnosi brzo rastezanje. Strije na grudima tipično se javljaju u drugoj polovini trudnoće, odnosno kada zbog visoke razine hormona grudi počinju rasti.

Strije na leđima

Strije na leđima češće su u muškog spola zbog brzog rasta u visinu, ali i zbog hipertrofije mišićne mase uslijed vježbanja. Široki leđni mišić (lat. Latissimus dorsi) pri intenzivnijim treninzima i pojačanoj proteinskog prehrani može hipertrofirati, što može uzrokovati brzo rastezanje kože i pojavu strija. 

Vrste strija

Crvene strije

Crvene strije ili striae rubre su svježe strije, odnosno strije u ranoj fazi nastanka, a crvena boja se javlja kao posljedica upale u koži. Zbog naglašene crvene ili ljubičaste boje, ove su strije izrazito vidljive. Terapiju strija idealno je početi kod crvenih strija. 

Bijele strije

Bijele strije ili striae albe su formirane strije, odnosno strije u kasnoj fazi. Grublje su na dodir nego crvene strije, obično su duže i šire, no često su zbog svijetle boje manje vidljive. 

Savjeti za sprječavanje nastanka strija 

Nastanak strija ne može se u potpunosti spriječiti. 

U sprječavanju nastanka strija savjetuje se:

  • održavanje optimalne, odnosno izbjegavanje nagle promjene tjelesne težine
  • uravnotežena prehrana (posebice u trudnoći), konzumacija dovoljne količine vode i redovita tjelesna aktivnost
  • redovita primjena masti i krema koja će povećati vlažnost i elastičnost kože u razdobljima u kojima se očekuje povećana tjelesna aktivnost.

Tretmani za strije 

Postoji malo znanstvenih dokaza o uspješnoj terapiji strija. Razvoj strija od aktivne faze (u kojoj su strije ljubičasto crvene) do kronične faze (u kojoj ostaju svijetle, ali trajne) proces je koji će se dogoditi i bez terapije te može trajati godinama. 

S liječenjem bi bilo dobro započeti što ranije, idealno dok se strije još nisu stvorile. Savjetuje se redovita primjena neutralnih masti i krema koje imaju učinak na povećanje elastičnosti i vlaženje kože. Ukoliko su se strije formirale, potrebno je početi liječenje što ranije, dok su još u aktivnoj fazi (crvene strije). Ako se liječenje započne u kasnijoj fazi (bijele strije), mala je mogućnost terapijskog uspjeha. Sreća je što su u kasnijoj fazi, kada strije postanu svijetle, obično i manje vidljive. 

Kreme za strije

Na tržištu se nalaze različite kreme protiv strija. Iako imaju aktivne komponente, upitno je njihovo djelovanje. Učinkovitost im je usmjerena na povećanje vlažnosti i elastičnosti kože. Posebno je važna pravilna njega suhe kože, kao i njega prilagođena specifičnom tipu kože.

Kreme za strije

Ulja za strije

Različita biljna ulja i njihove kombinacije, poput ulja slatkog badema, arganovog ulja, ulja boražine i ulja makadamije, preporučuju se za prevenciju i liječenje strija. Često se koriste kokosovo i kantarionovo ulje, a uloga im je povećati vlažnost i elastičnost kože. Savjetuje se primijeniti ih barem dva puta dnevno uz masažu. Budite oprezni kod korištenja ovih ulja za vrijeme sunčanih dana jer su moguće fotosenzitivne reakcije, odnosno potrebna je zaštita od sunca.

Prirodni lijekovi

Brojne su prirodne metode liječenja strija, poput apliciranja maslinovog i bademovog ulja ili pak limuna, krumpira i slično. Na internetu se mogu naći različite kombinacije i metode primjene, ali je potrebno naglasiti da niti jedna od tih metoda nema znanstvenu  potvrdu djelotvornost. Također, mnogi od ovih preparata mogu djelovati iritativno. Stoga, oprezno kod njihove primjene kako ne bi došlo do kontaktnog dermatitisa.

Medicinski tretmani

Od medicinskih tretmana u liječenju strija spominje se laser terapija, microneedling, mezoterapija, mikrodermoabrazije, kemijski pilinzi i drugo. Pacijentima se uvijek naglašava da strije ne mogu u potpunosti nestati, ali da ih i mali uspjesi u terapiji trebaju veseliti.

Laser terapija

Laser terapija je najrasprostranjenija metoda kojom se pokušavaju ukloniti strije. Uspjeh terapije je bolji ako se s terapijom počne u ranoj fazi nastanka strija. Terapiju je potrebno ponavljati. Postoje različiti su oblici laser terapija, a koji će se od njih primijeniti ovisi o stanju same kože, starosti strija te dubini i težini strija

Microneedling

Microneedling je blago invazivni zahvat gdje se iglom izaziva kontrolirano površinsko oštećenje kože, čime se postiže bolja cirkulacija krvi u koži te se potiče sinteza novog kolagena. Postupak je siguran, učinkovit i gotovo bezbolan.

Mikrodermoabrazija

Mikrodermoabrazija je postupak uklanjanja površinskog sloja kože, odnosno ljuštenje odumrlih stanica, što potiče stvaranje novih stanica i kolagena. Uspjeh terapije je individualan.

Strije se javljaju u genetski predisponiranih osoba zbog naglog rastezanja kože i utjecaja hormona. Najčešće se pojavljuju u trudnoći, u pubertetu, kod naglih promjena tjelesne težine ili kao posljedica primjene određenih lijekova.  Na početku se klinički prezentiraju kao ljubičasto crvene uvučene linije, a kasnije kao svijetla puknuća kože. Terapijske su mogućnosti brojne, ali je uspjeh terapije individualan.

Nives Pustišek

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Nives Pustišek

Prim. dr. sc. Nives Pustišek je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci