04.01.2023.

Što je kolagen, kako ga uzimati i koji je najbolji za vas?

Kolagen je važan strukturni protein u ljudskom tijelu, a postoje različite vrste kolagena. Saznajte zašto ga je potrebno uzimati i koji je najbolji.

kolagen za kožu

O kolagenu se danas puno govori kao o čudotvornom proteinu za zdrave kosti i zglobove

Na tržištu se nalaze brojni dodaci prehrani na bazi kolagena koji su namijenjeni očuvanju i poboljšanju izgleda kože, kose i noktiju. Možemo li dodacima  prehrani na bazi kolagena produžiti čvrstoću, glatkoću i zdravi sjaj kože, odnosno možemo li usporiti proces fiziološkog starenja kože? Predmet je to brojnih studija te se pitanje djelotvornosti ovih preparata još uvijek istražuje.

Što je kolagen i zašto je važan?

Kolagen je najrasprostranjeniji protein ljudskog tijela i čini trećinu svih proteina u našem tijelu. Nalazi se u koži, kosi, noktima, zglobovima, kostima, tetivama, hrskavici, stijenci krvnih žila te obavija različite organe.

Kolagen sudjeluje u izgradnji kolagenih vlakana koja izgrađuju vezivnog tkivo te tkivima daje čvrstoću i otpornost na istezanje.

Kolagena vlakna povezuju pojedine kosti u zglobove, grade ovojnice oko organa i međusobno ih odvajaju, povezuju kožu sa strukturama ispod kože, obavijaju mišiće i pojedine mišićne grupe, oblažu i štite krvne žile i živce na mjestima gdje ulaze ili izlaze iz organa.

Kolagen se u ljudskom tijelu sintetizira i obnavlja neprestano. No, kako organizam stari, smanjuje se sposobnost sinteze kolagena i računa se da nakon 25. godine tijelo prosječno gubi 1,5% kolagena godišnje. 

Smanjenje količine kolagena u tkivima uzrokuje gubitak čvrstoće kože (nastaju bore, suhoća kože, gubitak sjaja kože i kose), degenerativne promjene u kostima i zglobovima te poremećaje u funkciji imunološkog sustava.

Kolagen je, kao i svaki protein, izgrađen je od aminokiselina. Aminokiseline karakteristične za kolagen su:

 • glicin
 • prolin
 • hidroksiprolin 
 • hidroksilizin.

Vrste kolagena

tekući kolagen

Do sada je opisano više različitih vrsta kolagena i oni se označavaju rimskim brojevima. Najzastupljeniji kolagen je tip I, II, III, IV.

Tipovi I, III i III čine 90% kolagena i uglavnom se javljaju u obliku kolagenih vlakana, dok kolageni tip IV oblikuje mrežu.

 1. Kolagen tip I najzastupljeniji tip kolagena. Nalazi se u sastavu kose, kože, noktiju, kostiju i ligamentima. Najsličniji kolagenu tip I je riblji ili morski kolagen
 2. Kolagen tip II nalazi se u hrskavici zglobova, sluznici crijeva. Pomaže u pokretljivosti zglobova, radu probavnog i imunološkog sustava. Dobar prirodni izvor kolagena tip II je primjerice kokošja juha.
 3. Kolagen tip III obično dolazi u kombinaciji s kolagenom tipa I, ali u manjim količinama. Nalazi se u embrionalnom tkivu, ali i u koži, kosi, noktima, kostima, u mišićima i u stijenci krvnih žila i crijeva. On je drugi najčešći kolagen u ljudskom tijelu. Dobar prirodni izvor kolagena tipa III je goveđe meso.
 4. Kolagen tipa IV se također nalazi u koži. Dobar prirodni izvor kolagena tipa IV je bjelanjak jajeta

Dodaci prehrani s kolagenom imaju namjeru usporavanja prirodnog gubitka kolagena i mogu se nabaviti kao:

 • tekući kolagen,
 • kolagen u prahu 
 • kolagen tablete i kapsule.

Dodaci prehrani na bazi hidrolizata kolagena:

 • Sastav im je vrlo blizak biološkom sastavu, a kolagenu u ovom obliku treba dati prednost jer je apsorpcija iz crijeva hidroliziranog kolagena bolja.

Kozmetički pripravci obogaćeni kolagenom:

 • Različiti proteini životinjskog porijekla koji poboljšavaju stanje kože, kose i nokata.
 • Kolagen u kozmetičkim pripravcima topljivi je prirodni kolagen sastavljen od niza aminokiselina (naznačena je količina glicina, prolina, hidroksiprolina i hidroksilizina).
 • Imaju veliku snagu vezivanja vode i na taj način vlaže kožu.
 • Posebno je cijenjen prirodni kolagen dobiven iz riblje kože i sericin koji se dobiva iz svile (proizvodi je svilena buba Bombux mori).
 • Hidrolizirani oblici su manjih molekularnih masa, bolje se resorbiraju u koži te su djelotvorniji.

Injekcije s kolagenom:

 • Za liječenje degenerativnih bolesti zglobova, dubokih bora na koži lica, različitih neravnina ili udubina na licu. 
 • Ovaj način primjene kolagena može provoditi samo posebno educirana i stručna osoba jer su moguće neželjene reakcije.

Najbolji kolagen za kožu lica, kosu i nokte

kolagen dobrobiti

Brojne studije ispitivale su učinak dodataka prehrani na bazi kolagena na zdravlje kože, kose i noktiju

Preparati na bazi ribljeg hidroliziranog kolagena pokazali su zadovoljavajući učinak na kožu, no još uvijek je broj studija nedovoljan da bi se mogao donijeti konačan stav znanosti o njegovoj primjeni u zdravlju kože, kose i noktiju. 

Najbolji kolagen za kosti i zglobove

Veliki broj kliničkih studija pokazao je pozitivan učinak hidrolizata kolagena na ublažavanje bolova u zglobovima

Iako su pozitivni učinci potvrđeni u većini istraživanja, njihov broj još uvijek nije dovoljan za konačan stav znanosti o djelovanju različitih oblika kolagena unesenih u organizam na zdravlje kostiju i zglobova.

Nuspojave uzimanja kolagena

kolagen u prahu

 • Preparati kolagena se obično dobro podnose. Kod malog broja osoba može se javiti mučnina, nelagoda u trbuhu, rijetko proljev.
 • Moguće nuspojave uzimanja kolagena su alergijske reakcije koje su rijetke, ali opisane. 
 • Uzimanje kolagena kod bubrežnih bolesnika kojima se savjetuje dijeta sa smanjenim unosom proteina treba izbjegavati.

Uzimanje kolagena u trudnoći

Tijekom trudnoće se savjetuje uravnotežena prehrana, a budući da nema dovoljno kliničkih studija o uzimaju dodataka prehrani na bazi kolagena u trudnica i dojilja nema službenih smjernica o uzimanju istih u trudnoći i tijekom dojenja. 

Kako potaknuti proizvodnju kolagena na prirodan način?

 • Kolagen se na prirodni način unosi hranom, no apsorpcija kolagena iz hrane je jako niska.
 • Goveđa, koštana juha ili želatine su bogate prirodnim kolagenom. 
 • Aminokiseline koje sudjeluju u izgradnji kolagena se nalaze u različitim namirnicama.
 • Glicin se nalazi primjerice u govedini, lososu, mahunarkama, zobenim pahuljicama, sjemenkama bundeve, riži, kikirikiju, pšeničnim klicama i slično.
 • Prolin se nalazi u leći, tofuu, bjelanjku jajeta, mliječnim proizvodima, kupusu, šparogama i slično.
 • Hidroksiprolin se nalazi u juhi od kostiju i želatini.
 • Vitamin C, bakar i cink su također potrebni za stvaranje kolagena.
 • Prirodnu proizvodnju kolagena u koži mogu potaknuti kreme i serumi na bazi retinola i vitamina C .
 • Zdravom i uravnoteženom prehranom, kao i zdravim načinom života, možemo usporiti gubitak i uništavanje kolagena.
 • Pušenje smanjuje stvaranje kolagena.
 • Nekontrolirano izlaganje sunčevom zračenju značajno smanjuje stvaranje kolagena, te povećava razgradnju postojećeg kolagena.  

Pozitivan utjecaj kolagena na zdravlje je značajan, no svi učinci koji mu se pripisuju u različitim dodacima prehrani još uvijek nisu u potpunosti znanstveno potvrđeni.

 

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Nives Pustišek

Prim. dr. sc. Nives Pustišek je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci