22.10.2024.

10 razloga zašto su šparoge dobre za zdravlje

Osim što su ukusno povrće, šparoge imaju brojne benefite za zdravlje. Uvjerite se zašto trebate unijeti šparoge u svoju prehranu!

Žena drži šparoge u rukama

Šparoge su delikatno povrće koje se već stoljećima koristi u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini zbog svojih izvanrednih nutritivnih svojstava i zdravstvenih koristi. Poznate po svom jedinstvenom okusu i niskokaloričnom profilu, šparoge su bogat izvor vitamina, minerala i antioksidansa koji mogu poboljšati opće zdravlje i dobrobit. Njihova redovita konzumacija može podržati probavu, imunološki sustav, zdravlje srca te pridonijeti detoksikaciji organizma. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, vitamina K, vitamina B kompleksa i drugih esencijalnih nutrijenata, šparoge se s pravom smatraju jednom od najzdravijih vrsta povrća koje možemo uključiti u svoju prehranu. 

Prednosti šparoga za zdravlje

Visok sadržaj vlakana

Šparoge su bogate vlaknima koja poboljšavaju probavu i pomažu u održavanju zdrave crijevne flore. Vlakna također pomažu u regulaciji šećera u krvi i mogu smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

Niska kaloričnost

Šparoge imaju vrlo malo kalorija, ali su bogate hranjivim tvarima, što ih čini idealnima za dijete za mršavljenje. Osim toga, njihov visok sadržaj vode pomaže u održavanju hidratacije.

Bogate antioksidansima

Šparoge sadrže razne antioksidanse, uključujući vitamin E, vitamin C i glutation, koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala. Antioksidansi pomažu u zaštiti stanica od oštećenja i smanjuju rizik od kroničnih bolesti.

Visok sadržaj folata

Folat je bitan za stvaranje crvenih krvnih stanica i pravilan razvoj fetusa tijekom trudnoće. Konzumacija šparoga može pomoći u sprječavanju urođenih mana i podržava zdravlje srca.

Šparoge na stolu

Diuretička svojstva

Asparagin, aminokiselina prisutna u šparogama, ima prirodni diuretički učinak, pomažući tijelu da se oslobodi viška tekućine i soli. Ovo može biti korisno za osobe s visokim krvnim tlakom ili problemima s bubrezima.

Podrška zdravlju kostiju

Šparoge su dobar izvor vitamina K, koji je ključan za zdravlje kostiju jer pomaže u mineralizaciji kostiju i može smanjiti rizik od prijeloma. Također, vitamin K igra važnu ulogu u zgrušavanju krvi.

Protuupalna svojstva

Šparoge sadrže razne fitonutrijente s protuupalnim svojstvima koji mogu pomoći u smanjenju kronične upale u tijelu. Kronična upala povezana je s razvojem mnogih bolesti, uključujući srčane bolesti i rak.

Podrška imunološkom sustavu

Vitamin C prisutan u šparogama jača imunološki sustav, potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica i djeluje kao antioksidans. Time se povećava otpornost organizma na infekcije.

Poboljšanje zdravlja srca

Šparoge su bogate kalijem, koji je važan za regulaciju krvnog tlaka. Kalij pomaže u smanjenju napetosti u krvnim žilama, čime se smanjuje rizik od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti.

Pomoć kod detoksikacije organizma

Glutation prisutan u šparogama pomaže jetri u detoksikaciji štetnih tvari iz organizma. Potiče eliminaciju toksina i podržava zdravu funkciju jetre, čime se poboljšava cjelokupno zdravlje.

Osobe koje ne bi treble konzumirati šparoge

Iako su šparoge vrlo hranjive i korisne za zdravlje, postoje određene skupine ljudi koje bi trebale biti oprezne pri njihovoj pretjeranoj konzumaciji ili ih konzumirati umjereno. U nastavku donosimo nekoliko takvih slučajeva.

Osobe s bubrežnim oboljenjima 

Za razliku od ostalog povrća, šparoge u malo većoj količini sadrže purine, koji se u tijelu razgrađuju u mokraćnu kiselinu. Visoka razina mokraćne kiseline može pogoršati bubrežne probleme i povećati rizik od bubrežnih kamenaca.

Osobe s gihtom

Zbog spomenutog sadržaja purina, šparoge mogu povećati razinu mokraćne kiseline, što može pogoršati simptome kod osoba koje već pate od gihta.

Osobe s alergijama na šparoge

Iako rijetko, neki ljudi mogu biti alergični na šparoge. Alergijske reakcije mogu uključivati osip, svrbež, oticanje ili poteškoće s disanjem. Ako netko ima sumnje na alergiju, treba izbjegavati konzumaciju šparoga i konzultirati se s liječnikom.

Osobe s osjetljivim probavnim sustavom

Šparoge sadrže vlakna i složene ugljikohidrate (inulin) koji mogu izazvati plinove i nelagodu u trbuhu kod osoba s osjetljivim probavnim sustavom ili sindromom iritabilnog crijeva (IBS).

Osobe koje uzimaju određene lijekove

Šparoge mogu djelovati kao diuretik, pa osobe koje uzimaju diuretike ili druge lijekove koji utječu na ravnotežu tekućine i elektrolita trebaju biti oprezne i konzultirati se s liječnikom prije povećanja unosa šparoga.

Osobe s niskim krvnim tlakom

Šparoge zbog svojih diuretičkih svojstava mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Osobe koje već imaju nizak krvni tlak ili uzimaju lijekove za snižavanje krvnog tlaka trebale bi ih konzumirati umjereno.

Šparoge su izvanredno povrće koje nudi brojne zdravstvene benefite zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu. Od podrške probavnom sustavu i imunološkoj funkciji do smanjenja upala i poboljšanja zdravlja srca, šparoge su dragocjen dodatak svakodnevnoj prehrani. Njihov visok sadržaj vitamina, minerala i antioksidansa pomaže u prevenciji mnogih kroničnih bolesti i podržava opće zdravlje. Uključivanjem šparoga u raznoliku i uravnoteženu prehranu, možemo značajno unaprijediti svoje zdravlje i dobrobit na prirodan i ukusan način.

Barbara Kolarić

Članak napisala:

Barbara Kolarić, magistra nutricionizma i znanosti o hrani

Diplomirala je 2018. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Tijekom studija je aktivno sudjelovala na nekoliko međunarodnih znanstveno-stručnih skupova te joj je dodijeljena rektorova nagrada za seminarski rad iz predmeta Upravljanje sigurnošću i kvalitetom hrane po nazivom “Zviždači”. Radi u NutriKlinici – nutricionističkom centru za dijetoterapiju i sportsku prehranu magistra Nenada Bratkovića. Redovito pohađa edukacije, stručne skupove i kongrese te se trajno usavršava iz šireg područja nutricionizma, s naglaskom na dijetoterapiju koji joj je u užem području stručnog interesa. U slobodno vrijeme voli čitati, planinariti i putovati.

Ostali članci