08.07.2024.

15 ljetnih salata koje jedemo ovo ljeto

Ljetne salate idealan su obrok za vruće dane. Istražite naših 15 recepata za ljetne salate koje ćete sigurno pripremati ovo ljeto!

Ljetne salate

Ljetne vrućine imaju snažan utjecaj na stanje našeg organizma jer uzrokuju pojačano znojenje, a time i gubitak tjelesne tekućine i elektrolita. Također, tijekom visokih temperatura organizmu odraslih i djece ne odgovaraju ni obilni obroci ni visokokalorične namirnice, već one koje su lako probavljive. Ljetne salate su idealan odabir jer se od njih nećete osjećati naduto, umorno i bezvoljno, budući da su prepune vlakana i drugih nutrijenata. Dodatan plus je brzina pripreme ljetnih salata, zbog čega se obiteljsko ljetovanje neće pretvoriti u maraton nakuhavanja jer vam je potrebno samo dvadesetak minuta vremena i malo mašte u kombiniranju namirnica. Tu uskačemo mi s ukusnim receptima kojima nećete moći odoljeti!

Ljetna salata od tjestenine, tunjevine i povrća

Salata u kojoj se kombinira tjestenina, tuna i povrće definitivno je kraljica ljetnih salata jer je riječ o nutrutivno bogatom obroku koji vole i veliki i mali članovi obitelji, a ako napravite veću količinu, možete biti sigurni da ćete imati ručak za dva dana.

  • Potrebni sastojci: 500 grama tjestenine (pužići), 400 grama konzervirane tune u komadima, 1 zelena i crvena paprika, 1 ljubičasti luk, mala konzerva kukuruza, 4 žlice kapara, 2 vrećice majoneze, 1 kiselo vrhnje, mala žlica maslinovog ulja, sol i papar.
  • Priprema: Skuhajte tjesteninu prema uputama, a dok se kuha vi narežite povrće na sitne komade te ocijedite tunu i kukuruz. Kada se tjestenina skuha, ocjedite je i pustite da se malo ohladi, a ako nemate vremena, kratko je isperite hladnom vodom. U tjesteninu umiješajte majonezu, vrhnje, ulje, začine i sve dobro promiješajte. Zatim dodajte povrće i kapare pa ponovno sve promiješajte da se sjedine sastojci.

Ljetna salata od burrate i rajčica

Salata od talijanskog kravljeg sira i rajčica postala je viralna na društvenim mrežama jer je gotova u svega nekoliko minuta, a najviše je vole oni koji žele zdrav i lagan obrok ili su u procesu skidanja kilograma.

  • Potrebni sastojci: 200 grama burrate, 2 velike rajčice ili 10 cherry rajčica, par listova svježeg bosiljka, maslinovo ulje, sol i papar.
  • Priprema: rajčice narežite na tanke ploške, posložite ih po tanjuru ili stavite u zdjelu i dodajte narezanu burratu. Posolite i popaprite pa prelijte maslinovim uljem. 

Ljetna salata od burrate i rajčica

Ljetna salata od piletine i manga

Ostatke od ljetnog roštilja možete pretvoriti u ukusan i pomalo egzotičan obrok, a nitko neće ni pomisliti da vam je jedina namjera bila iskoristiti piletinu koja se nije pojela.

  • Potrebni sastojci: 150 grama pilećih prsa, ½ manga, par listova hrskave zelene salate, šaka kikirikija, sol i papar.
  • Priprema: Piletinu izrežite na trakice, mango na kockice, a kikiriki ustinite nožem. U zdjelu stavite listove salate koje ste iskidali prema vašim željama, dodajte ostale sastojke, posolite i popaprite, a druge začine poput aceta balsamica možete slobodno dodati kako biste pojačali okuse.

Ljetna salata od slanutka i mrkve

Slanutak je odličan izvor proteina i služi kao zamjena za meso, a uz povrće i žitarice poput kus-kusa, ova salata je bogat i cjelovit obrok nakon kojeg definitivno nećete biti gladni.

  • Potrebni sastojci: šalica konzerviranog slanutka, šalica kus-kusa, 2 mrkve, 1 ljubičasti luk, nekoliko maslina i cherry rajčica, korica polovice limuna, režanj češnjaka, šalica pasirane rajčice, maslinovo ulje, sol i papar.
  • Priprema: Skuhajte kus-kus prema uputama, procijedite, stavite u zdjelu i dodajte slanutak, naribanu mrkvu i koricu limuna, sitno nasjeckani luk, prepolovljene masline i prepolovljene cherry rajčice. Posebno napravite preljev od maslinovog ulja, češnjaka, pasirane rajčice, soli i papra, njime prelijte salatu pa sve dobro promiješajte.

Ljetna salata od sira, lubenice i svježih krastavaca

Lubenica ljeti ne služi samo kao osvježenje nakon ručka, već može postati i dio ručka u ovoj osvježavajućoj ljetnoj salati.

  • Potrebni sastojci: feta sir, kriška lubenice, dva krastavca, par listova svježeg bosiljka i mente, maslinovo ulje, sok od limete, papar.
  • Priprema: Narežite sir i lubenicu na kockice, a krastavce na kolutove. Istrgajte mentu i bosiljak na sitnije komade i sve sastojke zajedno pomiješajte u zdjeli. Prelijte salatu s malo maslinovog ulja i limunovog soka, popaprite i ponovno sve dobro promiješajte.

Ljetna salata od slanutka i tune

Kombinacija slanutka i tune je još jedna od onih na koju biste se mogli navući zbog jednostavnosti pripreme, a preporuka je da bude vaš odabir za laganu ljetnu večeru. 

  • Potrebni sastojci: 1 konzerva tune, 1 konzerva slanutka, luk, nekoliko maslina i cherry rajčica, 1 paprika, sjemenke suncokreta, limunov sok i maslinovo ulje.
  • Priprema: Narežite papriku i luk na kockice, a rajčice prepolovite. Ocijedite tunu i slanutak, stavite u zdjelu i dodajte narezano povrće. Prelijte limunovim sokom i maslinovim uljem, dodajte sjemenke suncokreta i masline, a po želji posolite i popaprite.

Ljetna salata od slanutka i tune

Ljetna salata od dinje, pršuta i sira

Ovu kombinaciju ne treba ostaviti samo za plate, već dinju, sir i pršut itekako vrijedi isprobati u osvježavajućoj hladnoj ljetnoj salati.

  • Potrebni sastojci: oko 50 grama pršuta, 4 kriške dinje, ½ šalice svježeg naribanog parmezana, par listova svježe mente, limunov sok.
  • Priprema: Dinju narežite na kockice, a pršut na listiće i trakice. Usitnite mentu i pomiješajte s limunovim sokom, stavite dinju u zdjelu i prelijte tim preljevom. Zatim po dinji rasporedite pršut i posipajte parmezanom, a sol i papar dodajte po želji.

Ljetna salata od leće i pečenog povrća

Kako biste i klince namamili da zajedno s vama uživaju u ljetnim salatama, a istovremeno im „podvalili“ nutritivno bogat obrok, nemojte propustiti sljedeću kombinaciju. Leća je izvrstan izvor vlakana i željeza, a kada joj dodate pečene tikvice, paprike i patliđane postane preukusan i oku primamljiv obrok. A znamo koliko je to važno za mališane.

  • Potrebni sastojci: oko 400 grama zelene leće, 2 paprike, 1 tikvica, 1 patliđan, nekoliko cherry rajčica i maslina, par listova mente, limunov sok i maslinovo ulje, sol.
  • Priprema: Isperite leću pod toplom vodom i stavite kuhati prema uputama, a u vodu za bolji okus stavite sol i par kapi maslinovog ulja. Narežite tikvice i paprike prema želji, malo nauljite i kratko zapecite na tavi, izvadite pa u istu tavu dodajte patliđan koji ste izrezali na kockice. Posolite ga, po želji možete dodati malo češnjaka, a nakon nekoliko minuta će i patliđan biti gotov. U zdjelu stavite ocijeđenu leću, dodajte zapečeno povrće i pustite da se malo ohladi. Dodajte narezane cherry rajčice i mentu pa sve prelijte s malo limunovog soka i maslinovog ulja. Sol i papar također dodajte po želji. U pripremu ove salate potrebno je uložiti malo više vremena, ali vrijedi svake minute.

Ljetna salata od kvinoje, piletine i povrća

Još jedan hranjiv i zdrav obrok krije se u ljetnoj salati od kvinoje i piletine u kojoj se, naravno, s povrćem i začinima možete poigrati i prilagoditi je u potpunosti vašim potrebama. Kvinoja je kao namirnica bogata proteinima i vlaknima, a ova salata može biti servirana i kao topla i hladna. U jednostavnoj varijanti, bez previše začina, vole je i najmlađi, a u nastavku je recept za osvježavajuću ljetnu salatu od kvinoje koja će vas oduševiti.

  • Potrebni sastojci: 200 grama kvinoje, 150 grama pilećeg filea, 2 crvene paprike, 1 krastavac, 10 cherry rajčica, 1 ljubičasti luk, 50 grama feta sira, 1 žlica meda, limunov sok, maslinovo ulje, sol i papar
  • Priprema: Skuhajte kvinoju prema uputama, ocijedite i pustite da se ohladi. Piletinu ispecite na tavi bez puno ulja, a kada se ohladi, izrežite je na trakice. Papriku narežite na kockice, krastavce na ploške, rajčice prepolovite, a luk narežite na tanke ploške. U velikoj zdjeli pomiješajte kvinoju, piletinu i povrće pa dodajte feta sir. Posebno zamutite med s limunovim sokom i maslinovim uljem te ga prelijte preko salate. Prema želji dodajte sol i papar.

Ljetna salata od avokada, tune i jaja

Avokado obiluje hranjivim tvarima, zbog čega su recepti u kojem je ovo tropsko voće glavni junak sve maštovitiji, a jedan od njih je i ljetna salata s avokadom, tunom i jajima.

  • Potrebni sastojci: 1 srednje zreo avokado, 1 konzerva tune, 3 kuhana jaja, 2 mlada luka, 1 žlica senfa, limunov sok, maslinovo ulje, sol i papar
  • Priprema: izdubite avokado, stavite ga u zdjelu i dodajte tunu iz konzerve. Skuhana jaja narežite na sitnije komade kao i mladi luk, dodajte u zdjelu i promiješajte. Zatim dodajte malo limunovog soka i maslinovog ulja i opet sve promiješajte da se salata sjedini.

Ljetna salata od crvenog graha, kukuruza i avokada

Ako želite probati laganiju salatu s avokadom, onda je super opcija kombinacija s grahom i kukuruzom.

  • Potrebni sastojci: 1 srednje zreo avokado, 1 konzerva crvenog graha, 1 mala konzerva kukuruza, ½ ljubičastog luka, peršin, 10 cherry rajčica, maslinovo ulje, limunov sok, 1 žličica kima, 1 žličica naribane korice limete, sol.
  • Priprema: ocijeđeni grah i kukuruz stavite u zdjelu, dodajte izdubljeni avokado, prepolovljene cherry rajčice i ljubičasti luk koji ste narezali na kockice. Posebno pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, koricu limete, sol i kim, prelijte po salati i sve dobro promiješajte.

Ljetna salata na azijski način

Za sve ljubitelje azijske kuhinje tu je i šarena ljetna salata s azijskim rezancima za koju je potrebno pripremiti malo više sastojaka za potpuni užitak.

  • Potrebni sastojci: paket azijskih rezanaca, ½ male glavice crvenog kupusa, 1 mrkva, 1 krastavac, malo svježeg korijandra, 2 žlice tamari umaka, 1 žlica rižinog octa, 1 žlica tostiranog sezamovog ulja, 1 žlica javorovog sirupa, malo soka od limete, sol i papar.
  • Priprema: skuhajte rezance prema uputama, narežite kupus, mrkvu i krastavac na trakice i sve zajedno pomiješajte u zdjeli pa dodajte korijandar. Posebno zamutite tamari umak, rižin ocat, tostirano sezamovo ulje, javorov sirup, sok od limete, sol i papar, prelijte preko salate pa sve zajedno lagano promiješajte.

Ljetna salata sa zapečenim breskvama i rikolom

Zašto ne biste i ovo sezonsko voće isprobali na drugačiji način, a unatoč tome što vam se čini da je kombinacija čudna, vjerujte nam da će vas već prvi zalogaj raspametiti.

  • Potrebni sastojci: 4 breskve, 2 velike šake svježe rikole, ½ šalice tostiranih pekan oraha, limunov sok, maslinovo ulje, sol i papar.
  • Priprema: prepolovite breskve, stavite ih na srednje zagrijanu grill tavu i pecite ih otprilike 4 minute sa svake strane. Breskve trebaju omekšati i biti blago karamelizirane. U zdjeli promiješajte zapečne breskve, rikolu i tostirane pekan orahe, a posebno zamutite limunov sok, ulje, sol i papar pa prelijte salatu.

Ljetna salata od batata i crnog graha

Za jedan konkretniji ljetni obrok koji će vas dobro zasititi preporučamo slatki krumpir u kombinaciji s crnim grahom i povrćem.

  • Potrebni sastojci: 1 konzerva crnog graha, 1 mala konzerva kukuruza, 400 grama batata, 2 zelene paprike, 1 režanj češnjaka, 1 ljubičasti luk, 1 žličica senfa, 2 žličice javorovog sirupa, 1 žličica đumbira, sok od limete, maslinovo ulje, sol i papar.
  • Priprema: ogulite batat, narežite ga na kockice, začinite s maslinovim uljem, soli i paprom pa stavite u pećnicu na otprilike pola sata. U blenderu pomiješajte maslinovo ulje, senf, naribani đumbir i češnjak, sok od limete i sol dok ne dobijete kremastu smjesu za preljev. Pečeni batat stavite u zdjelu, dodajte ocijeđeni grah, kukuruz, papriku izrezanu na kockice i sitno iscjeckani luk, a zatim prelijte kremastim preljevom.

Ljetna salata od kozica i povrća

Naravno da se u ljetnim salatama ne smiju zanemariti plodovi mora koji sa sezonskim povrćem čine savršen ljetni obrok.

  • Potrebni sastojci: 300 grama očišćenih kozica, 2 paprike (crvena i zelena), 10 cherry rajčica, velika šaka rikule, nekoliko crnih maslina, limunov sok, maslinovo ulje, peršin, sol i papar.
  • Priprema: skuhajte kozice kratko u slanoj vodi, procijedite ih i zapecite par minuta na tavi s maslinovim uljem. Narežite paprike na kockice, prepolovite cherry rajčice i pomiješajte u zdjeli zajedno s kozicama. Dodajte malo limunovog soka, maslinovog ulja, peršin, crne masline sol i papar pa stavite salatu u hladnjak na pola sata prije konzumiranja kako biste uživali u pravoj hladnoj ljetnoj salati.

Ljetna salata od kozica

Svježe i kvalitetne namirnice za ljetne salate čekaju vas na Lidlovoj tržnici, uživajte u pripremi i okusima osvježavajućih šarenih ljetnih salata! Dobar vam tek!