24.03.2020.

Konjuktivitis kod djece i beba - Simptomi i savjeti za liječenje

Uz pomoć naših stručnjaka saznaj sve o načinima za sprječavanje i liječenje konjuktivitisa, kao i simptomima po kojima ga se može na vrijeme prepoznati.

Uvod

Konjunktivitis  (upala konjunktive, spojnice oka) je čest simptom kod djece i beba. Nastaje zbog virusne, bakterijske infekcije ili zbog alergije ili zbog suženja suznih kanala kod dojenčadi. S obzirom na uzročnika i terapija je različita.

Simptomi upale očiju

Peckanje, svrbež, bol, otok i crvenilo, jednog ili oba oka, najčešći su simptomi upale. Sekrecija može biti prozirna, poput suza ili gnojna (žuto-zelena). Gnojna sekrecija iz oka uvijek upućuje na bakterijsku infekciju. Simptomi su vrlo neugodni i ometaju svakodnevne aktivnosti djeteta koje stalno trlja oči i još više iritira sluznicu.

Vrste konjunktivitisa

  1. Virusni konjunktivitis
  2. Bakterijski konjunktivitis
  3. Alergijski konjunktivitis
  4. Konjunktivitisi nakon izlaganja iritansima
  5. Konjunktivitisi kod stranog tijela u oku
  6. Povrede oka

Virusni konjunktivitisi:

Virusni konjunktivitisi se često javljaju u sklopu virusnih respiratornih bolesti. U djece se često kompliciraju bakterijskim upalama, jer djeca najčešće trljaju oči koje ih svrbe nečistim rukama i infekcija se komplicira.

Posebno se opasne herpes virus infekcije koje se mogu proširiti po svim segmentima oka i ugroziti oko i vid. Tipični su mjehurići koji se vide na sluznici spojnice oka. Obično su prisutni kod još nekih članova obitelji. Potrebno je izolirati virus i dati adekvatnu antivirusnu terapiju.

Kod pojave vodenih kozica-Vericella moguće je i da se i na konjunktivi, tj. spojnici oka pojave mjehurići tj. vodene kozice u oku. Oko se, nikako, ne smije mazati preparatima kojima se maže koža kod izbijanja vodenih kozica, dobro je primijeniti fiziološku otopinu ili u slučaju pogoršanja, treba se svakako obratiti pedijatru zbog terapije.

Bakterijski konjunktivitisi

Bakterijski konjunktivitisi su česta komplikacija virusnih i alergijskih upala oka. Različite bakterije mogu izazvati sličnu kliničku sliku, a sekrecija je žuto-zelena, gnojna. Upala može biti praćena i sistemskim simptomima (temperaturom i općim lošim stanjem). Svakako se treba javiti pedijatru zbog terapije.

Alergijski konjunktivitisi

Alergijski konjunktivitisi su česta pojava u sezonama cvjetanja trava, drveća, korova, te su jedan od vodećih simptoma polenoza uz alergijski rinitis. Vrlo su neugodni jer je osnovni simptom curenje suza iz oka, škakljanje, peckanje i svrbež. Dijete se intenzivno svrbi, pa, oči, sluznica ali i kapci budu jako crveni i otečeni. Prisutno je i curenje nosa- alergijski rinitis, a sekrecija je proziran i vodenasta. Obično se javlja uvijek u isto doba godine te se treba izbjegavati odlazak u prirodu u doba cvata biljke na koje je dijete alergično. Ako se sezonski uvijek ponavlja u isto vrijeme, gotovo je sigurno da je dijete alergično baš na taj alergen pa u stvari nije niti potrebno testiranje. Terapija se bazira na liječenju alergija.

Konjunktivitisi nakon izlaganja iritansima

Takvi su konjunktivitisi rjeđi kod djece, makar se mogu javiti kada dijete dohvati neki deterdžent u kupaoni ili se domogne neke druge kemikalije, pa si nakon toga protrlja oči. U takovom slučaju, treba oko isprati vodom ili fiziološkom otopinom te odvesti dijete na pregled kod okuliste ili pedijatra.

Važno je liječnika obavijestiti o kojoj se kemikaliji radi zbog daljnje terapije.

Također, boravak u prostoriji u kojoj se puši može izazvati iritaciju dječjeg oka. Sluznica oka pocrveni, jako peče i boli. Potrebno je odmah isprati oko, najbolje fiziološkom otopinom, ali ako je nema može i vodom te potražiti savjet liječnika.

Konjunktivitisi kod stranog tijela u oku

Strano tijelo u oku, trunčica, pijesak kamenčić mogu biti izrazito neugodni i bolni. Oko pocrveni i suzi, dijete ima osjećaj da ga nešto žulja u oku a da to suzama ne može odstraniti. Najbolje je potražiti pomoć pedijatra ili oftalmologa, kako bi se pregledalo oko i odstranilo strano tijelo.

Povrede oka

Povrede oka pri padu djeteta ili pri udarcu nekog šiljatog predmeta u oko, kao i npr. udarac lopte u predio oka, svakako mora pogledati oftalmolog, jer se ponekad radi o dubljoj povredi, ne samo spojnice oka nego i drugih segmenata (rožnice ili mrežnice oka) te je ponekad potreban i kirurški zahvat.

Konjunktivitisi kod beba:

Konjunktivitis kod dojenčadi nastaje najčešće zbog suženog suznog kanala (dakriocistitis) koji ima funkciju odvođenja suza iz oka i nalazi se u očnom kutu kod nosića. Fiziološki je taj kanalić u ranoj dojenačkoj dobi uži, te suzice ne otječu kako treba, što je pogodno za razvoj bakterija.

Masaža suznog kanala, koji se nalazi u očnom kutu pored nosića, gdje se slijevaju suze, uspješna je metoda prevencije konjunktivitisa koji bi se mogao razviti, jer kada se kanalić masira, drenira se i suze bolje otječu. To je ujedno i osnova u liječenju dakriocistitisa.

Ako sa dobi djeteta simptomi ne prolaze, upale se nastavljaju, potreban je pregled oftalmologa i ev. sondiranje.

Kako spriječiti pojavu konjunktivitisa

Kod beba kod kojih je pojačano suzenje jednog ili oba oka, treba već primijeniti fiziološku otopinu i svakodnevnu masažu područja gdje se nalazi suzni kanalić kako bi se suze što bolje drenirale i onemogućile nastanak upale.

Ako dijete ide u kolektiv, a u grupi se pojavi virusni ili bakterijsku konjunktivitis, teško da će izbjeći upalu jer se ona vrlo brzo širi. Jako je važno naučiti dijete da pere ruke i da sa prljavim rukama ne trlja oči.

Alergijski konjunktivitis se može dobro kontrolirati antihistminicima koji se već počnu davati prije sezone cvjetanja, tj. prije pojave alergije.

Djeca koja su u dojenačkoj dobi imala kožne promjene u smislu atopijskog dermatitisa, često kasnije razvijaju sliku astme i/ili alergijskog rinitisa pa će vas možda će također zanimati i tema o dermatitisu kod beba.

Liječenje konjunktivitisa

Spojnica oka – konjunktiva je izuzetno osjetljiva, a osobito je to slučaj kod dojenčadi i male djece. Zato treba biti vrlo oprezan koje kapi će se primijeniti za liječenje. Za čišćenje i njegu oka mogu se primijeniti fiziološke kapi kojima se nježno može pobrisati sekret iz oka, ako ga ima, te samo na čistu sluznicu oka se mogu stavljati kapi po preporuci pedijatra ili okuliste.

Konjunktivitisi se liječe prema uročniku. Kapi za oči  i mast za oči se obično kombiniraju zajedno a prepisuje ih isključivo pedijatar ili oftalmolog.

Konjunktivitisi kod malih beba koje uzrokuje suženje suznog kanala, liječe se prvenstveno redovitim  masažama suznog kanala i fiziološkom otopinom a u slučaju bakterijske superinfekcije moraju se primijeniti i antibiotske kapi, naravno, po preporuci pedijatra ili oftalmologa.

Ako  se radi o virusnoj infekciji ponekad uz kapi za oči  u terapiju se mora uvesti i antivirusni lijek koji se daje na usta.

Kod bakterijske infekcije je dobro napraviti bris spojnice oka kako bi se izolirala određena bakterija, što se rijetko čini u praksi kod jednostavnih upala oka a koje se ne ponavljaju. U ponavljanim upalama ili kroničnim promjenama na oku svakako treba napraviti bris spojnice oka. Nakon izoliranja bakterije primjenjuju se ciljana antibiotska terapija, antibiotske kapi i mast za oči.

Alergijski konjunktivitisi se liječe antihistaminicima i kapima namijenjenima za alergijske upale oka. Ponekad se preporučaju i kapi za oči koje u sastavu sadrže kortikosteroide.

Neke kemijske tvari koje mogu izazvati crvenilo oka, pečenje i bol svakako se trebaju prvo isprati kod kuće fiziološkom otopinom, ako je nema onda običnom vodom, a zatim potražiti pomoć pedijatra ili oftalmologa koji će prepisati terapiju.

Strano tijelo u oku i povreda oka bi prvenstveno bila indikacija za pregled kod oftalmologa koji može pogledati oko pod specijalnom „lampom“, vidjeti da li je strano tijelo prisutno i odstraniti ga. U slučaju povrede oka, oftalmolog će pogledati i ostale segmenti oka, (očno dno i mrežnicu) te odrediti odgovarajuću terapiju.

Zaključak

Konjunktivitisi se često javljaju u dječjoj dobi. Mogu biti uzrokovani različitim uzročnicima te se prema tome trebaju i liječiti. Kapi za oči i mast za oči se prepisuju nakon pregleda pedijatra ili oftalmologa i treba ih primjenjivati točne prema uputama.

Dakriocistitis- suženje suznog kanala kod beba, se treba tretirati prema preporukama, a obično s dobi djeteta se suzni kanalić proširi te simptomi nestaju. Ponekad, ako se konjunktivitisi često ponavljaju, te je primjena antibiotskih kapi učestala, potrebno je sondiranje, širenje suznih kanalića, koje se vrši ambulantno kod oftalmologa (specijaliste za bolesti oči).

Kod alergijskih konjunktivitisa, dobro je rano otkriti na koji alergen je dijete osjetljivo kako bi ga mogli na vrijeme izbjeći i započeti rano sa antihistaminskom terapijom zbog prevencije.

Armano

Članak napisala:

Prim. mr. sc. Giovana Armano

dr. med., specijalist pedijatar - Medicinski fakultet upisala je 1975., a diplomirala 1980. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila 1988., a magisterij obranila 1983. godine. Od 2000. radi u Domu zdravlja Susedgrad, sada DZ Zagreb Zapad, u Specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji dr. Armano. 2006. dobila je Povelju HLZ za rad u Hrvatskom društvu za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Član je upravnog odbora udruge Centar dječjeg zdravlja. 2016. godine izdala je knjigu za roditelje „Pedijatar u kući“ te se uključila u Kliničko istraživanje uvođenja formule za dojenčad na bazi kozjeg mlijeka. Sudjeluje i organizator je brojnih znanstvenih stručnih skupova.

Ostali članci