Kalendar trudnoće po tjednima

25. tjedan trudnoće - sistemi za disanje pripremaju se za prvi udisaj

U 25. Tjednu koža vaše bebe postaje ružičastija, raste joj još kose, a nos počinje raditi. Možda ćete ovaj tjedan početi imati hemoroide.

Bebina se pluća pripremaju za disanje

Tijekom 25. tjedna se u plućnim alveolama intenzivnije stvara surfaktant (tekućina koja oblaže alveole – plućne mjehuriće i održava ih otvorenim nakon prvog udisanja zraka nakon poroda). Uz razvoj živčanog sustava (mozga i leđne moždine) i pod utjecajem centra za disanje udisaji bebe počinju iznositi oko četrdeset u minuti. Udisajima se unosi plodova voda (amnijska tekućina) u pluća. Ona održava sitne plućnih cjevčice i mjehuriće otvorenima i omogućava daljnji razvoj i rast plućnog tkiva. Gutanjem i “udisanjem” plodove tekućine beba omogućuje pravilan daljnji razvoj cjevastih organa koji čine sustav za disanje i sustav za probavu. Stvarno disanje, dakle prijenos kisika i ugljičnog dioksida, i dalje se vrši posteljicom i pupkovinom. Tek kod poroda i prvim udahom dijete počinje koristiti pluća kao organ za disanje. 

 Osim toga: 

 • Bubrezi proizvode urin.
 • Testisi (muške spolne žlijezde) su spušteni u mošnje (skrotume), vanjsko spolovilo , rodnica i maternica su razvijene i ako je položaj djeteta dobar onda se ultrazvučno mogu jasno prikazati vanjski spolni organi.
 • Mozak i leđna moždina nastavljaju s razvitkom složenijih struktura, pa dijete može reagirati na svjetlo, zvuk i dodir, a prisutan je i refleks trzanja.
 • Nosnice se otvaraju prilikom disanja i omogućuju “udisanje” amnijske tekućine.
 • Koža stvara potkožno masno tkivo koje je ružičaste boje radi razvoja potkožnih kapilara.

Dužina i težina bebe

Dužina bebe je 36 cm i težine oko 650 g. Beba je otprilike veličine nara!

Što se događa s mamom

Trbuh je veličine nogometne lopte.

 Hemoroidi

U području završnog dijela debelog crijeva rektuma koji završava analnim otvorom nalaze se brojne venske krvne žile. Rastom maternice u trudnoći pojačava se pritisak na vene zdjelice, a time i povećava tlak u njima, što dovodi do njihovog širenja. Tako nastaju hemoroidi (unutarnji i vanjski) kao jastučasta ispupčenja u području anusa. Hemoroidi nisu opasni niti ugrožavaju život, no simptomi koje izazivaju mogu biti izrazito neugodni.                                   

Ostali razlozi nastajanja hemoroida u trudnoći (osim pritiska težine maternice na vene zdjelišta) su:

 • Hormoni trudnoće – estrogen i progesteron koji pojačavaju rastezljivost vena
 • Povećanje volumena krvi u trudnoći 
 • Otežana stolica i konstipacija – djeluju na povišenje tlaka u analnim i rektalnim  venama
 • Tijekom trudnoće često je potrebno uzimanje preparata željeza koji otežavaju urednu stolicu.

Simptomi su svrbež u području anusa, oteklina koja može biti bolna, blaža bol ili osjećaj peckanja u području anusa, oskudno krvarenje nakon brisanja papirom, a u izraženijim slučajevima jača bol pri sjedenju ili hodanju.

 Liječenje:

 • pranje anusa hladnom vodom
 • “narodni lijek” – mazanje svinjskom mašću
 • korištenje krema za hemoroide – najbolje s prirodnim sastojcima, a u slučaju jačih simptoma moguće je korištenje proizvoda s aktivnim farmaceutskim sastojcima
 • korištenje čepića za mekšu i redovitiju stolicu
 • promjena prehrane – izbjegavati ugljikohidrate, pripaziti na dovoljan unos hrane bogate vlaknima i tekućine
 • Kegelove vježbe – jačanjem mišića zdjelice omogućujete kvalitetniji rad venskog sustava, čime smanjujete pojavnost hemoroida
 • u težim kliničkim slučajevima ponekad je potreban kirurško odstranjenje hemoroida ili njihova sklerozacija (uštrcavanje tekućine u venu koja ju upalno oštećuje, dovodi do njenog zatvaranja i prestanka prolaska krvi).

Bol u području zdjelišta

Tijekom trudnoće dolazi do rasta maternice, pritiska na okolne organe te rastezanja sveza kostiju zdjelice koje mogu izazvati bol. U kasnijoj trudnoći najčešća bol je dobroćudnog karaktera. Pokreti i okretanje djeteta iz jednog u drugi položaj dovodi do boli i rastezanja maternice te pritiska na ligamente zdjelice. 

Lažni trudovi 

Braxton-Hicksove kontrakcije su rijetki, neredoviti i manje bolni pripremni trudovi koji se nešto češće javljaju kako se bližimo terminu poroda. Ukoliko stezanja maternice postignu jaču bol i redovitost od npr. 1 do 2 stezanja u 10 minuta, potrebno je javiti se na pregled kod ginekologa jer se vjerojatno radi o pravim trudovima.   

Trudnički simptomi u 25. tjednu

Strije

Tijekom trudnoće dolazi do bržeg rasta trbuha, što uzrokuje značajnije širenja kože i zbog čega se stvaraju strije. Strije nastaju radi oštećenja vezivnog tkiva u koži prilikom rastezanja kože. Početno su crvenkasto-ljubičaste boje, a kasnije poprimaju bjelkasto sivkastu boju. Obično su u razini kože i najčešće u području trbuha, bokova, bedara.

Žgaravica

Rastom maternice u trudnoći dolazi do pritiska na okolne organe, pa tako na crijeva i želudac. Prolaskom želučane kiseline u jednjak dolazi do osjećaja boli i pečenja u području želuca i u području oko srca (engl. heartburn). Tegobe možete olakšati pravilnom prehranom, spavanjem na uzdignutom jastuku, a ponekad i korištenjem tzv. antacida (pjene i tablete koje smanjuju želučanu kiselost).

Grčevi u nogama

Pritiskom maternice na vene zdjelišta otežano je otjecanje venske krvi iz nogu, a time se smanjuje i odstranjivanje otpadnih tvari – mliječne kiseline, ugljičnog dioksida i sl. iz mišića nogu, što može biti uzrok grčeva u nogama. Preparati magnezija pomažu kod navedenih tegoba, kao i pravilan i kvalitetan odmor te držanje nogu na povišenom prilikom ležanja.

Nepravilno spavanje

U ovim tjednima je zbog rasta trbuha otežano pronaći ugodan položaj za spavanje. Učestalo mokrenje također remeti san. Smirivanje aktivnost prije spavanja i vježbanje tijekom dana mogu doprinijeti boljoj kvaliteti spavanja.

Savjeti stručnjaka za 25. tjedan trudnoće

Obratite pažnju na vaš vid

U ovim tjednima trudnoće možete primijetiti zamućenje vida te svrbež i peckanje u očima. Uzrok su hormoni trudnoće koji uzrokuju:

 • smanjenje vlažnosti oka – osjećaj peckanja i svrbeža, ponekad i češće infekcije radi suhoće i iritacije
 • povećan očni tlak – radi povećanog nakupljanja očne tekućine
 • češće infekcije oka – radi smanjene imunološke otpornosti tijekom trudnoće.

Ukoliko uz ove simptome imate i šećernu bolest u trudnoći (gestacijski dijabetes) ili povišeni krvni tlak (hipertenziju u trudnoći), potrebno je savjetovati se s liječnikom.

Uredno spavanje i korištenje umjetnih očnih suza pomaže u sprječavanju infekcije i smanjivanju simptoma.

Nakon poroda sve će se vratiti u normalu.

Ne štedite na losionima i hidratantnim kremama

Rastom trbuha dolazi do naglog širenja kože što dovodi do osjećaja svrbeža kože, ali i pojave strija. Redovitom upotrebom hidratantnih krema i losiona održat će se elastičnost kože i smanjiti navedene simptome.

Vježbajte

U ovim tjednima ćete vježbama istezanja, Kegelovim vježbama, pilatesom za trudnice i hodanjem pomoći sebi u sprječavanju niza mogućih problema:

 • pretjerano dobivanje na težini radi povećanog apetita
 • bolovi u leđima radi pojačanog opterećenja kralježnice
 • problemi sa spavanjem.
 • tjeskoba 
 • konstipacija (otežana stolica) i napuhnutost.

Konzumacija alkohola i pušenje nisu dozvoljeni u trudnoći

Alkohol i duhan imaju višestruko negativno djelovanje na trudnoću

 • učestaliji prijevremeni porod
 • povećan rizik od manje porođajne težine djeteta, razvojne anomalije srca djeteta
 • oštećenja razvoja mozga prije rođenja i u ranom djetinjstvu
 • povišenje rizika za pobačaj i izvanmaterničnu trudnoću u ranoj trudnoći, nisko sijelo posteljice ili formiranje posteljice na izlazu iz maternice, što dovodi do jačeg krvarenja tijekom trudnoće
 • u kasnijoj trudnoći: češći povišeni tlak, kolestaze, problemi sa zgrušavanjem krvi, prijevremeno odljuštenje posteljice (abrupcija)
 • kod trudnica koje od prije imaju respiratorne kronične bolesti (npr. astmu) dolazi do pogoršanja stanja
 • oštećenje jetre kod trudnice i djeteta
 • razvoj fetalnog alkoholnog sindroma djeteta (niža porođajna težina, deformacije u rastu i razvoju, rascjep nepca, srčane mane, otežan psihomotorni razvoj).